Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Radmila

Pages: [1]
1
FORUM / Re: Dvodnevni Trening o liderstvu u Livnu i Bijeljini
« on: January 16, 2013, 12:23:08 am »
Za radionicu u Bijeljini mogu da kazem samo da je bila odlicna, to je moj utusak kao jedne od trenerica, nadam se da ce se oglasiti i nasi ucesnici i ucesnice.
Ukratko:
Dvodnevna radionica „Liderstvo u lokalnoj zajednici“ održana je 04. i 05. decembra 2012. godine. Od 23 učesnika i učesnice, većina su aktivisti/kinje političkih partija (SDP, SP, PDP, SDS, SNSD, DNS, SRS RS, SDA) sa područja Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Lopara, a nekoliko njih su angažovani u NVO-a (EKO Leonardo, Svetosavska zajednica, Udruženje žena Janja). Bili su aktivni i motivisani da uče i svi veoma malo znaju o rodnoj ravnopravnosti.

S obzirom na ostavarene uštede u budžetu, uz odobrenje TPO Fondacije, podržana su tri projekta učesnica radionice.
1.   „Dječiji kutak“ u MZ Gradac, opremanje dvorišta OŠ „Petar Petrović Njegoš“ ljuljaškama, klackalicama i toboganom za djecu.  Koordinatorica Vukica Mićić (aktivnistkinja SDS).
2.   „Prevencija karcinoma dojke i grlića materice kod žena na seoskom području opštine Ugljevik“, organizatorice Lela Marić i Zdravka Vukašinović (aktivistkinje Sosijalističke partije Ugljevik).
3.    „7 ulica za 51% žena“ – inicijativa za  povećanje broja  ulica u Bijeljini koje nose naziv po ženama. Organizatori: Dana Šakotić i Budimir Ignjatov (aktivisti Demokratskog narodnogg saveza).

Sva tri  projekta provedena su u periodu od 17 - 28.12.2012.godine.

U okviru akcije „7 ulica za 51% žena“ provedeno je istraživanje  o zastupljenosti  žena  u nazivima ulica, trgova i javnih  ustanova u Bijeljini,  održan je  okrugli sto na temu „Kulturno istorijski značaj ženskog društva Kolo srpskih sestara za razvoj ženske emancipacije u Bijeljini“  i pokrenuta inicijativa  prema Skupštini Grada  da jedna ulica dobije ime po osnivačici  Kola srpskih sestara , učiteljici  Mariji Todorović  koja  je 1905. godine osnovala ovo, prvo žensko društvo  u  Bijeljini.  Inicijativu je podržalo  svojim potpisima više od 100 građana/ki Bijeljine 
Od više od 200 ulica u urbanom dijelu Bijeljine, samo sedam (7 ) nosi  imena žena,  pa su organizatori  tako i nazvali  svoju akciju.
Akcija za davanje naziva jedne ulice  u gradu  po ženi koja je bila aktivistkinja za humanije društvo u vrijeme kada su žene bile potpuno isključene  iz javnog  života  ima simboličan  karakter i treba da ukaže  lokalnoj upravi da principi rodne ravnopravnosti nije integrisan  u ovaj dio javne politike.

2
FORUM / Zene liderice u BiH - ucinimo njihov rad vidljivim
« on: December 06, 2012, 11:02:06 pm »
Bilo bi dobro kada bi svako od clanova foruma napisao nesto o zeni iz svoje uze ili sire zajednice ciji rad cijeni. Na taj nacin ih podrzavamo i ohrabrujemo druge zene da slijede njihov primjer.   

Pages: [1]