Author Topic: Akademija za građane  (Read 1282 times)

Mia

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 70
    • View Profile
Akademija za građane
« on: January 22, 2013, 06:17:03 pm »
Akademija za građane je pilot- projekt, koji je Misija OESS-a u BiH pokrenula u 2011. godini u sedam gradova i općina Federacije BiH i Republike Srpske (Banjaluka, Bijeljina, Cazin, Doboj, Novi Grad Sarajevo, Široki Brijeg i Tešanj). Akademija za građane je edukativni projekt, koji provode lokalne vlasti, sa ciljem da se poveća uloga građana i potakne njihovo sudjelovanje u općinskim aktivnostima. Cilj projekta je da se stvori skupina dobro informiranih građana, koji imaju znanja i vještine da promatraju i da se uključuju u rad općinskih tijela vlasti, i koji mogu djelovati kao kontaktne osobe u lokalnoj zajednici.

Projekt Akademija za građane ima za cilj izgraditi sustav stalnog prijenosa znanja s lokalnih vlasti na građane, o tome kako općine i gradovi funkcioniraju, te na taj način poboljšati znanje i zainteresiranost građana glede procesa donošenja odluka na lokalnoj razini.

Metodologija

Projekt Akademija za građane odvija se kroz niz predavanja, koja drže općinski uposlenici jednom tjedno, u trajanju do dva sata, u razdoblju od tri mjeseca. Kvaliteta predavanja ostvaruje se kroz neposrednu razmjenu iskustava ravnatelja javnih institucija, javnih poduzeća i organizacija građanskoga društva sa sudionicima, i kroz posjete organizacijama i općinskim službama. Sudionici će, po okončanju projekta, dobiti certifikat od općine i bit će im ponuđeno da postanu članovi Alumni grupe, Akademije za građane i na taj način će imati više prilika izravno sudjelovati u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini.

Oblasti na kojima je težište

Sljedeće se teme obrađuju u pilot- fazi projekta:

Lokalna samouprava, lokalni izbori i izbori u mjesnim zajednicama;
Izrada planova i planiranje proračuna za njihovu provedbu;
Urbani razvoj i zaštita okoliša;
Javna sigurnost i servisi za pružanje usluga u kriznim situacijama;
Usluge koje pružaju općine, javna poduzeća i institucije;
Partnerstvo s gradom/općinom i sudjelovanje u sektoru civilnog društva;
Komunikacija i sudjelovanje u donošenju odluka.

Korist za sudionike

Akademija za građane omogućava sudionicima da uče o radu svoje lokalne administracije, da razviju svoju društvenu mrežu i da aktivno sudjeluju u donošenju odluka po pitanjima, u čijem bi rješavanju njihove zajednice mogle imati koristi.

Korist za grad/općinu

Gradovi i općine uče kako koristiti inovativne pristupe u rješavanju trajnog problema nedostatne zainteresiranosti građana i niske razine zainteresiranosti za aktivnosti u lokalnim demokratskim procesima. Zatim, mogu promicati svoje sposobnosti, kroz nove tipove angažmana svojih uposlenika. Konačno, sudjelovanje u ovom projektu može pomoći gradovima/općinama, kao samoupravnim jedinicama, koje su lideri u inovacijama i učenju, u poboljšanju njihove opće slike.

Po završetku ovog pilot- projekta, projektom Akademija za građane bit će obuhvaćeni ostali gradovi i općine širom BiH.