Author Topic: O projektu u Glamoču i Bosanskom Grahovu  (Read 1481 times)

udruzenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
O projektu u Glamoču i Bosanskom Grahovu
« on: January 20, 2013, 03:10:36 pm »
Jasminka Borković, Udruženje žena „LI-Woman“ Livno
Koordinator dijela projekta „Rodno inkluzivne zajednice u BiH”, koji je implementirala TPO Fondacija iz Sarajeva u suradnji sa UŽ „LI-Woman“ i „Lara“ Bijeljina.

U okviru navedenog projekta koordinatorica je imala sljedeće obaveze:
- koordinirala aktivnosti organizacije dvodnevnog seminara (16-18 sati edukacije) za mlade lidere na podrucju Kantona Livno tokom 2012.
- Učestvovala u implementaciji treninga, u ulozi  trenera,
- Zajedno sa voditeljicom treninga Eminom Abrahamsdotter izvršila selekciju dva najbolja prijeldoga projekta vezana za rodno inkluziju, koje su učesnici treninga dostavili, kao svoje inicijative, ali i dokaz da su nešto naučili na treningu za mlade lidere.  Odabrani prijedlozi projekata su podržani novčanim sredstvaima, a obaveze predlagača su bile da u dvije mjesne zajednice na svome području realiziraju  predložene aktivnosti.

Projekti su realizirani u Glamoču i Bosanskom Grahovu, sa mnogo entuzijazma i smisla za organizaciju ovakvih događaja. Aktivnosti su provedene na zadovoljstvo učesnika projektnih aktivnosti, kao i ciljnih grupa.

Dovoljno je reći da je u Bos. Grahovu bilo i suza i smijeha, kada su stigli mladi sa poklon paketima u seoska domaćinstva, kod starih osoba, koji nisu sposobni brinuti o sebi. „Odavno se nismo tako dobro osjećali“ izjavili su i mladi i stari.

U Glamoču je najvrijedniji rezultat projektnih aktivnosti bio animiranje žena, sposobnih da doprinesu poboljšanju položaja žena u Glamoču, kao i njihova odluka da se krene u proceduru formiranja i registriranja udruženja žena, koje bi se  bavilo pitanjem ravnopravnosti i jednakih mogućnosti.

Kao koordinator bih željela istaknuti da sam imala izuzetnu privilegiju biti jedan od trenera ovih mladih ljudi, potom ih pratiti prilikom implementacije njihovih lokalnih inicijativa i uživati u njihovoj kreativnosti i snalaženju tokom rada. Na koncu, uvjerena sam, da imaju potencijala, da ih treba i dalje podržavati, kako bi oni jednoga dana podržali one koji dolaze iza njih, a možda se pobrinu i za nas koji polako postajemo umorni od rada ili godina.