Author Topic: Obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta  (Read 1489 times)

Mia

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 70
    • View Profile
Obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta
« on: February 24, 2013, 07:45:49 pm »
Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE i NATO Štab Sarajevo organizuju višednevno obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta.

U ponedjeljak, 4. marta u 18 sati, na Fakultetu političkih nauka (Skenderija 72, sala 19/1) održat će se promocija zbornika Kojeg je roda sigurnost?.
Zbornik će promovisati Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević, priređivači, te Mirela Rožajac-Zulčić i Amila Ždralović, autorice tekstova, dok će moderatorica biti Lejla Turčilo, predavačica na Fakultetu političkih nauka.
Kojeg je roda sigurnost? je zbornik radova bh. istraživača/ica, koji su priredili Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević. U radovima se istražuje i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema, uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam. Ova publikacija je nastala zajedničkom saradnjom Sarajevskog otvorenog centra i EUPM-a.

U četvrtak, 7. marta u 18 sati u Sarajevskom ratnom teatru SARTR (Gabelina 16) biće promovisan zbornik Neko je rekao feminizam?, koji će predstaviti Adriana Zaharijević, priređivačica zbornika te Ivana Dračo i Jasmina Čaušević, autorice tekstova. Moderatorica na ovoj promociji biće Berina Džemailović iz Fondacije CURE.
Bh. izdanje poznatog zbornika feminističkih radova pod nazivom Neko je rekao feminizam?, priređivačice Adriane Zaharijević, koji pored već čitanih tekstova donosi i tri nova teksta bh. autorica, te pregled datuma bitnih za feminizam u Bosni i Hercegovini. Ova publikacija je nastala zajedničkom saradnjom Sarajevskog otvorenog centra, Fondacije CURE i Fondacije Heinrich Böll.

U petak, 8. marta u 12 sati ispred Zemaljskog muzeja BiH biće održan Osmomartovski marš, a program obilježavanja ovog datuma značajnog za ravnopravnost žena završit će istog dana partyjem u Fiskulturi (Musala bb) koji počinje u 22 sata.