Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - ivanak1313

Pages: 1 [2] 3 4
16
FORUM / Pozitivne misli žena za početak tjedna
« on: September 22, 2014, 10:51:48 am »
''Veliki umovi raspravljaju ideje, prosječni umovi raspravljaju događaje, maleni umovi raspravljaju ljude.''

 Eleanor Roosevelt

17
FORUM / 26 Highly Successful Women Share Their Most Powerful Quotes
« on: September 17, 2014, 06:26:36 pm »
Women nowadays are becoming more and more noticed for there exceptional success in society. A number of the following successful women we are about to feature are great business leaders, role models, activists, entertainers, authors and politicians.

Here is a nice collection of some of the worlds most powerful quotes by successful women.

18
Članci / WORLDWIDE GUIDE TO WOMEN IN LEADERSHIP
« on: September 17, 2014, 06:24:02 pm »
There have always been female rulers.

19
FORUM / Zašto su žene važne za mir?
« on: July 03, 2014, 07:33:35 pm »
"Danas je opasnije biti žena nego vojnik u suvremenim sukobima". Ovo nisu riječi žene koja je suočena s nasiljem i žestinom sukoba, nego riječi general-bojnika Patrick Cammaerta, koji je bio zamjenik zapovjednika UN misije u Demokratskoj Republici Kongo. Priroda suvremenih sukoba se promijenila: gotovo 90 posto žrtava su civili, a najugroženije su žene. Kao svjedoci i žrtve sukoba, one moraju postati sudionice u mirovnim pregovorima. No, još uvijek su često marginalizirane u dijalozima i pregovorima o miru i sigurnosti, dok su muškarci i dalje u domeni u velikom dijelu svijeta, jer imaju oružje, novac i moć.
Često se zanemaruju znanja žena o sukobima, a time i koliko mogu doprinijeti miru. Žene doživljavaju rat drugačije od muškaraca. One su često žrtve seksualnog nasilja i često ih se koristi kao alat za sustavno ratovanje, a to ima trajan utjecaj na njihove živote i živote njihovih obitelji, kao i zajednice, još dugo nakon što rat završi. Žene mogu doprinijeti novom razumijevanju sukoba, kao svjedokinje nasilja, ali i kao posrednice u sporovima, te kao čuvarice društvene zajednice, pa čak i kada sukob bijesni, doprinose razbijanju začaranog kruga sukoba.
Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), pokrenuo je kampanju N-mir (N-Peace) koja podržava ideju važnosti žena za pitanje mira i bez kojih dugoročni mir nije moguć. Često smo vidjeli da, iako su žene na prvim linijama rješavanja sukoba, rijetko se o njima piše i govori. U posljednje tri godine N-mir je osigurao regionalnu platformu – kroz opsežnu online mrežu, kroz treninge, seminare i konferencije – s ciljem da se prepozna vodstvo žena u sukobima u visoko rizičnom području u Aziji.
Danas je ta grupa proširena na žene i muškarce istomišljenike, koji podržavaju kampanju N-mir, na one koji promiču ženski glas i sudjeluju u izgradnji mira.


http://libela.org/vijesti/5202-zasto-su-zene-vazne-za-mir/

20
FORUM / Novinarka koja je pokrenula pravu revoluciju u Iranu!
« on: June 17, 2014, 02:49:27 pm »
Nadahnute Masihinom fotografijom snimljenom na javnome mjestu na kojoj je nasmiješena i s raspuštenom kovrčavom kosom bez marame koja je u Iranu obavezna, tisuće žena u Iranu objavile su vlastite fotografije bez marama na nedavno osnovanoj Facebook stranici Skrivena sloboda.
Ona smatra kako je prisiljavanje žena da prekrivaju glavu jedan od načina iranskih vlasti da jasno pokažu svoj autoritet.


http://www.libela.org/vijesti/5152-upoznajte-novinarku-koja-je-pokrenula-pravu-revoluciju-u-iranu/

21
Dešavanja / Conference Agenda in Sarajevo June 7th-8th 2014
« on: May 29, 2014, 01:50:18 pm »
Conference Agenda in Sarajevo June 7th-8th 2014
“The place of women in war 1914-2014“
Saturday 7th and  Sunday 8th June 2014
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

U prilogu možete pogledati program konferencije

22
Žene se na pokretanje vlastitog biznisa najčešće odlučuju iz određene nužnosti, a rijetko kada da u tome vide šansu za ličnim razvojem. To ne čudi ukoliko se u obzir uzme činjenica da je pristup financijskim sredstvima za žene i u današnje doba ograničeniji u odnosu na muškarce. Mnoge poduzetnice zbog toga ne razmišljaju o sebi kao o poslovnoj ženi. Usvajanjem Zakona o ravnopravnosti spolova, formalno su izjednačena prava i mogućnosti za žene i muškarce. Ipak, praksa demantira Zakon. Naime, i danas su žene u mnogo nepovoljnijem položaju u različitim segmentima života. Da je to istina govori činjenica da je stopa nezaposlenosti žena u BiH uvijek viša u odnosu na muškarce.

23
FORUM / Žensko pitanje
« on: May 11, 2014, 06:52:12 pm »
"Žensko pitanje postoji. To pitanje nisu stvorili ni muškarci, kao što neke feministkinje misle a ni žene, kao što tvrde antifeministi. Žensko pitanje stvorile su prilike." (Jovana Šiljak, Sarajevo)

24
Članci / Feminizam nije lifestyle
« on: April 21, 2014, 01:54:29 pm »
„Šta je feminizam? Riječ je o pojmu koji umjesto stvarnog značenja, uz sebe veže percepcije koje sa njegovom suštinom i nemaju mnogo zajedničkog; vrlo često umjesto feminizma iščitava se predrasuda. Feminizam je politička pozicija, a ne lifestyle. I ako je neka žena vlasnica firme i uspješno rukovodi njome, ne znači to istovremeno i da je feministkinja. Feministkinje ne mrze muškarce. I nisu muškobanjaste i dlakave žene. Feminizam polazi od položaja žena“, objašnjava anarhofeministinja, aktivistkinja i šefica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ankica Čakardić (Rijeka, 1977). Područja njenog interesovanja su socijalna filozofija, filozofija politike i kulture, te filozofija roda i teorija anarhizma.

25
Dešavanja / Radionica “Reci NE predrasudama”
« on: April 16, 2014, 01:38:48 pm »
Javni poziv za sudjelovanje na radionici “Reci NE predrasudama”

Neformalna grupa mladih poziva mlade u dobi od 18 do 25 godina s područja grada Sarajeva da se prijave na radionicu koja će se održati u sklopu projekta “Reci NE predrasudama“ koji se finansira iz programa Fondacije Humanost u akciji BiH pod nazivom „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“.Više detalja o ovom programu naći ćete na linku http://hiabih.wix.com/hiabih#!o-projektu/c1jxp.

Radionica će se održati u subotu, 10. maja 2014. godine s početkom u 10:00 sati na Fakultetu političnih nauka u Sarajevu, ul. Skenderija 72

Ciljevi radionice:
Sudionici će steći znanja o tome što su predrasude i kako one određuju ljudsko ponašanje; o tome da predrasude i stereotipi često dovode do kršenja i uskraćivanja prava; osvješćivanje ličnih predrasuda; razvijanje spremnosti da se prihvate razlike među pojedincima; razvijanje spremnosti za preispitivanjem vlastitih stavova.

Struktura radionice:
10:00 – 12:00 Predavanje
12:00 – 13:00 Ručak
13:00 – 14:00 Interaktivni dio
14:00 – 15:00 Završna aktivnost

Predavači:
Mr. sci. Osmić Amer, viši asistent na FPN-u
Članovi neformalne grupe

Napomena: Sudjelovanje na radionici je besplatno, a organizator pokriva troškove radionice, zahvalnice i ručak. Zbog ograničenih mjesta, prijave s imenom, prezimenom i godištem potrebno je izvršiti najkasnije do 28.04.2014. godine na e-mail: mahir-sijamija@hotmail.com

http://www.mreza-mira.net/8006-reci-ne-predrasudama/

26
Članci / Feministička obrana Pepeljuge
« on: April 16, 2014, 10:54:47 am »
Ako biti feministica znači da se od mene očekuje da se ponašam, oblačim i razmišljam kao muškarac, tada me takav pokret ne zanima. Na razne načine, zastarjeli feminizam 'zaposlene djevojke s golemim jastučićima na ramenima iz 80-ih godina' tvrdi da je sve ono što se kulturno označava kao feminizam na neki način 'manje vrijedno' ili već u startu problematično. Je li to zadaća feminizma – kreirati žensku verziju mizoginije? Učimo li naše kćeri da osobna vrijednost leži u odbacivanju hiperfeminizma? Ako je netko doista feminist/ica u pravom smislu riječi, tada će dopustiti svojim kćerima da istražuju svijet oko sebe u svoj njegovoj punini.

http://www.libela.org/prozor-u-svijet/4912-feministicka-obrana-pepeljuge/#comments

27
Dešavanja / Besplatan seminar "Prava u radnom odnosu"
« on: April 07, 2014, 12:53:46 pm »
Besplatan seminar "Prava u radnom odnosu"
Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" u saradnji s Udruženjem "Vaša prava" organizira besplatan seminar "Prava u radnom odnosu". Seminar će se održati u subotu 19. aprila 2014. u Nahlinoj multimedijalnoj sali, od 12.00 do 14.30 sati.
Članice našeg centra i druge osobe u doba visokog stepena nezaposlenosti suočavaju se s konstantnim kršenjem prava iz radnih odnosa i drugih oblika angažiranja kod poslodavca, ucjenama i poteškoćama dokazivanja svojih prava. Kroz seminar će vas stručnjaci iz ove oblasti upoznati s pravima iz radnih odnosa, kao i praktičnim savjetima kako ih ostvariti i dokazati.

Teme koje će seminar obuhvatiti:

    Osnovna prava iz radnog odnosa i drugih oblika angažiranja?
    Dokumenti koji reguliraju radni odnos i druge oblike angažiranja (ugovor o radu, ugovor o djelu, autorski ugovor, rješenja o godišnjem odmoru, otkazu, radna knjižica, isl.)
    Kako zaštititi svoja prava kada ih prekrši poslodavac i prikupiti potrebnu dokaznu dokumentaciju?
    Kako ostvariti pravo: podnošenje tužbe, nadležnost sudova, savjeti?
    Diskriminacija žena u radnim odnosima: zapošljavanje tek udatih žena, mogućnost korištenja prava na porodiljski dopust, i sl.
    Mobing na radnom mjestu: definicija, prepoznavanje, dokazivanje

Broj mjesta na seminaru je ograničen. Prijave isključivo putem ONLINE FORMULARA.
Predavači: dugogodišnji stručnjaci/kinje u oblasti pružanja besplatne pravne pomoći iz Udruženja Vaša prava BiH.

http://www.nahla.ba/tekstovi9.aspx?tid=352&naslov=Besplatan+seminar+%22Prava+u+radnom+odnosu%22
 

28
Članci / Trudnica i radnica - Opasna kombinacija u svijetu rada
« on: March 31, 2014, 03:19:00 pm »
Dok se s jedne strane inzistira na pronatalnoj politici, s druge se istovremeno diskriminira i kažnjava žene koje rade i zatrudne i/ili imaju djecu.  Žene su pod posebnim povećalom od prvog trenutka kada stupe u svijet rada jer poslodavci u njima vide nepouzdanu radnu snagu koja će često izbivati s radnog mjesta zbog trudnoće i bolovanja. Iako i poslodavci i zakonodavci ističu kako teže što većem uključivanju žena u svijet rada te poboljšavanju njihova položaja, diskriminacija trudnica i majki na tržištu rada je i dalje svakodnevna i prolazi neprimijećeno. Diskriminacija temeljem bračnog i obiteljskog statusa duboko usađene u naše tržište rada.

29
FORUM / Guglaj 'Žene' i pronađi...
« on: March 31, 2014, 02:51:01 pm »
Rodna ravnopravnost puno je više od osnovnog ljudskog prava, ali rodna neravnopravnost i dalje je duboko ukorijenjena u svakom društvu. Nova kampanja UN Women-a pokazuje stvarne i zastrašujuće automatske Google odgovore do kojih možemo doći prilikom pretraživanja pojma "Žene".

30
Članci / Devet zabluda o feminizmu
« on: March 25, 2014, 04:22:34 pm »
Feminizam se uvlači u sve, preuzima škole, posao, medije, politiku... Dovraga, čak i sport! Uništava naše društvo kao malj. Sirota Miley se samo ljuljala okolo i taj video isječak je odmah proglašen spornim. Feministkinje su ga željele zabraniti, kao što žele zabraniti sve. Te mrziteljice muškaraca s dlakavim nogama neće biti sretne sve dok ne zavladaju svime i unište svu zabavu. To je užasno.
Da, doista je užasno. Sramotno je što postoji toliko dezinformacija o feminizmu. Hrpetina iracionalnih strahova i prijezira. Kako bih počistila to sranje, napisala sam sažetu listu od devet stvari koje feministkinje NE pokušavaju učiniti.
Možda bi bilo dobro da spremite ovaj post. U slučaju da se opet susretnete s osobom koja na spomen feminizma izgubi glavu i počne vas kriviti za nešto potpuno apsurdno. Samo da je možete educirati (barem pokušati educirati).

Zapamtite, feminizam NE pokušava:
1.      Ubiti svu zabavu
2.      Demonizirati sve muškarce
3.      Pretvoriti sve žene u lezbijke
4.      Uništiti tradicionalnu obitelj
5.      Učiniti muškarce i žene istima
6.      Govoriti u ime svake žene ili učiniti da sve žene jednako razmišljaju
7.      Zabraniti ženama da budu seksi
8.      Zabraniti sve
9.      Ubiti seksualni užitak

Pages: 1 [2] 3 4