Recent Posts

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
41
Predavanje iz ciklusa 'Neko je rekao feminizam?' na temu: Rod i nacionalizam
Četvrtak, 27. 02. 2014. u 18h
Fakultet političkih nauka, sala 18/I, Skenderija 72


Predavanje će održati prof. dr. Nerzuk Ćurak na BHS jezicima

O predavaču: Nerzuk Ćurak doktor je političkih znanosti, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, građanski aktivist... Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu vodi sljedeće kolegije: Geopolitika, Međunarodna sigurnost, Nauka o miru, Međunarodna zajednica i upravljanje konfliktima. U Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, u okviru master studija Upravljanje državom i nevladinim organizacijama, voditelj je modula Civilno društvo i nevladine organizacije a na magistarskom programu Rodne studije koordinator je i predavač na modulu Rod i nacionalizam. Gostujući je profesor na Sveučilištu u Mostaru gdje vodi kolegije Međunarodne organizacije i kultura mira i Suvremena geopolitika. Bio je gostujući profesor i istraživač na Fakulteti za družbene vede ljubljanske Univerze.
Autor je šest, a urednik pet knjiga na temu nacionalizma i geopolitike. Profesor Ćurak je sudjelovao i kao uvodničar ili pozvani učesnik s referatom na međunarodnim, regionalnim i domaćim znanstvenim konferencijama, radionicama i okruglim stolovima. Učestvovao je kao autor u dva međunarodna naučna projekta koji su rezultirali objavljivanjem recenziranih zbornika. Trenutno je angažiran kao voditelj bosanskohercegovačkog tima na međunarodnom projektu “South-East European Master’s Program in Peace Studies” (2011-2014) u kojem učestvuju Univerziteti u Sarajevu, Baselu, Beogradu i Zagrebu, te Institut za transformaciju konflikata i izgradnju mira (ICP) iz Berna.
Održao je više javnih predavanja po pozivu u Bosni i Hercegovini i regiji. Stručno se usavršavao u Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji i SAD-u. Tekstovi su mu prevođeni na engleski, njemački, francuski, slovenski, španski i arapski jezik.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/142303/neko-je-rekao-feminizam-predavanje-na-temu-rod-i-nacionalizam

42
FORUM / Kad je žena stručnjakinja, ali to ne želi glasno reći
« Last post by ivanak1313 on February 21, 2014, 01:01:12 pm »
Činjenica da se žene osjećaju sve manje vrijednima promovirati svoju stručnost u kulturi koja konstantno šalje poruku kako ženska stručnost nije dostojna jednim je dijelom krivnja i samih žena.
Dok uspješne žene ne budu bezuvjetno poštovane zbog svojih postignuća i kada ne budu osuđivane, napadane, prosuđivane na temelju izgleda ili subjektom nevažne negativnosti koja uvijek zaobilazi uspješne muškarce, svi zakoni jednakosti u svijetu neće dotaknuti kulturni seksizam koji je toliko raširen u Ujedinjenom Kraljevstvu.
I to je jedan od razloga zbog kojega je važno da žene dignu svoje ruke u zrak, kažu svoje mišljenje i pokažu svoju stručnost.
43
Članci / Zašto je važno da žene imaju značajnu ulogu u vladi i politici?
« Last post by ivanak1313 on February 21, 2014, 11:43:00 am »
Ideja da muškarci trebaju imati sve pod svojom kontrolom je takva u našim društvenim strukturama i ženama je teško pobjeći od stereotipnih uloga koje su im dodijeljene. Iako postoji značajan napredak što se tiče ulaska žena na tržište rada i vladinog izraženog usvajanja ravnopravnosti spolova, ipak nema dramatičnog broja žena u vladi i drugim političkim strukturama. Još uvijek postoje prepreke koje sprječavaju žena da u potpunosti sudjeluju u javnom životu. Žene se još uvijek moraju suočavati sa zastarjelim stavovima i sistemima.
44
The participation of women in government and politics is directly linked to the advancement of women and is a basic requirement in the journey towards gender equality. To ensure that the decisions that affect women’s lives are taken seriously, women should not be passive bystanders in their own development but should be proactively involved to ensure that socio-economic patterns that marginalize women and keep them dependent are changed.
45
Članci / Koliko je rod važan lokalnoj upravi?
« Last post by ivanak1313 on February 21, 2014, 11:28:28 am »
Zašto je rodno osjetljivi pristup – pristup koji uzima u obzir društveno-kulturne i psihološke razlike između muškaraca i žena i gdje su žene zastupljene u tijelima koja imaju pravo donošenja odluka – važan za lokalnu upravu? Četiri su glavna razloga zašto je rod važan lokalnoj upravi:
1. Pravda
2. Demokracija
3. Interes
4. Razvoj.
46
Članci / Why does gender matter to Local Government?
« Last post by ivanak1313 on February 21, 2014, 11:21:22 am »
Why is a gender sensitive approach – an approach which takes the socio-cultural and psychological differences between men and women into account and where women are represented in the decision-making bodies – important for local government? There are four main reasons why gender matters for local government, and they are:
1. Justice
2. Democracy
3. Interest
4. Development
47
Članci / Is this the end of the gender wars?
« Last post by ivanak1313 on January 14, 2014, 01:11:04 am »
Je li ovo kraj rata spolova?
48
FORUM / Učimo da bismo bili spremni za nove izazove
« Last post by ivanak1313 on January 14, 2014, 12:49:38 am »
"An individual’s current skill-set is of secondary importance to their ability to learn new knowledge, skills and behaviors that will equip them to respond to future challenges.”

Čovjekov trenutni set sposobnosti je od sekundarne važnosti u poređenju s njegovom/njezinom sposobnošću da nauči neku novu vještinu i držanje koje će ga/ju učiniti spremnim za buduće izazove.
49
Članci / Simone de Beauvoir - Ženom se ne rađa, ženom se postaje
« Last post by ivanak1313 on January 09, 2014, 10:29:37 am »
Čuvenom izjavom „Ženom se ne rađa, ženom se postaje“, Beauvoir je ukazala na činjenicu da je ženski spol određen ne biološkom već društvenom definicijom, te da se shvaćanje sebe kao žene formira pod utjecajem okoline. Simone de Beauvoir je smatrala da su žene definirane kao „drugi spol“ od strane patrijarhata pripisivanjem lažne aure „misterije,“ a stereotipiziranje u društvu uvijek provodi dominantna grupa. Ona kritizira klasifikaciju prema kojoj je muškarac apsolutan i transcendentan, a žena nedovršena i osakaćena.
50
Članci / Research Says Women Leaders Add Something Extra
« Last post by ivanak1313 on January 06, 2014, 10:24:14 pm »
"Poslovođa je onaj tko kaže idi, vođa je onaj tko kaže idemo."
Ellsworth Kelly

Žene liderke mijenjaju lice posla i društva, te preuzimaju ulogu vođe što znatno utječe i na same kompanije i posao. Statistike ukazuju na to da, iako su žene viđene kao jedan jako važan faktor uspjeha određene organizacije, njihov ograničeni napredak u izvršne i upravne uloge daje nam do znanja da barijere još uvijek postoje. Štoviše, mnoge žene imaju različito shvaćanje modi, pa tako i imaju različite načine kako da dođu do nje. Zatim, one koriste svoju moć i utjecaj kako bi napravile bitne promjene u kulturi i načinu na koji se liderstvo prakticira. Žene moraju proučavati moć, razumjeti je i koristiti je na pravi način, te biti aktivne sudionice kako bi je zadobile. Također, žene se trebaju držati zajedno i podupirati jedna drugu, te komunicirati sa većim brojem ljudi kako bi stekle veći broj poznanstava i veza.
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10