Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Dešavanja / Conference Agenda in Sarajevo June 7th-8th 2014
« Last post by ivanak1313 on May 29, 2014, 01:50:18 pm »
Conference Agenda in Sarajevo June 7th-8th 2014
“The place of women in war 1914-2014“
Saturday 7th and  Sunday 8th June 2014
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

U prilogu možete pogledati program konferencije
22
Članci / Žensko poduzetništvo može ojačati ekonomski razvoj BiH
« Last post by ivanak1313 on May 23, 2014, 02:12:50 pm »
Žene se na pokretanje vlastitog biznisa najčešće odlučuju iz određene nužnosti, a rijetko kada da u tome vide šansu za ličnim razvojem. To ne čudi ukoliko se u obzir uzme činjenica da je pristup financijskim sredstvima za žene i u današnje doba ograničeniji u odnosu na muškarce. Mnoge poduzetnice zbog toga ne razmišljaju o sebi kao o poslovnoj ženi. Usvajanjem Zakona o ravnopravnosti spolova, formalno su izjednačena prava i mogućnosti za žene i muškarce. Ipak, praksa demantira Zakon. Naime, i danas su žene u mnogo nepovoljnijem položaju u različitim segmentima života. Da je to istina govori činjenica da je stopa nezaposlenosti žena u BiH uvijek viša u odnosu na muškarce.
23
FORUM / Žensko pitanje
« Last post by ivanak1313 on May 11, 2014, 06:52:12 pm »
"Žensko pitanje postoji. To pitanje nisu stvorili ni muškarci, kao što neke feministkinje misle a ni žene, kao što tvrde antifeministi. Žensko pitanje stvorile su prilike." (Jovana Šiljak, Sarajevo)
24
Članci / Feminizam nije lifestyle
« Last post by ivanak1313 on April 21, 2014, 01:54:29 pm »
„Šta je feminizam? Riječ je o pojmu koji umjesto stvarnog značenja, uz sebe veže percepcije koje sa njegovom suštinom i nemaju mnogo zajedničkog; vrlo često umjesto feminizma iščitava se predrasuda. Feminizam je politička pozicija, a ne lifestyle. I ako je neka žena vlasnica firme i uspješno rukovodi njome, ne znači to istovremeno i da je feministkinja. Feministkinje ne mrze muškarce. I nisu muškobanjaste i dlakave žene. Feminizam polazi od položaja žena“, objašnjava anarhofeministinja, aktivistkinja i šefica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ankica Čakardić (Rijeka, 1977). Područja njenog interesovanja su socijalna filozofija, filozofija politike i kulture, te filozofija roda i teorija anarhizma.
25
Dešavanja / Radionica “Reci NE predrasudama”
« Last post by ivanak1313 on April 16, 2014, 01:38:48 pm »
Javni poziv za sudjelovanje na radionici “Reci NE predrasudama”

Neformalna grupa mladih poziva mlade u dobi od 18 do 25 godina s područja grada Sarajeva da se prijave na radionicu koja će se održati u sklopu projekta “Reci NE predrasudama“ koji se finansira iz programa Fondacije Humanost u akciji BiH pod nazivom „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“.Više detalja o ovom programu naći ćete na linku http://hiabih.wix.com/hiabih#!o-projektu/c1jxp.

Radionica će se održati u subotu, 10. maja 2014. godine s početkom u 10:00 sati na Fakultetu političnih nauka u Sarajevu, ul. Skenderija 72

Ciljevi radionice:
Sudionici će steći znanja o tome što su predrasude i kako one određuju ljudsko ponašanje; o tome da predrasude i stereotipi često dovode do kršenja i uskraćivanja prava; osvješćivanje ličnih predrasuda; razvijanje spremnosti da se prihvate razlike među pojedincima; razvijanje spremnosti za preispitivanjem vlastitih stavova.

Struktura radionice:
10:00 – 12:00 Predavanje
12:00 – 13:00 Ručak
13:00 – 14:00 Interaktivni dio
14:00 – 15:00 Završna aktivnost

Predavači:
Mr. sci. Osmić Amer, viši asistent na FPN-u
Članovi neformalne grupe

Napomena: Sudjelovanje na radionici je besplatno, a organizator pokriva troškove radionice, zahvalnice i ručak. Zbog ograničenih mjesta, prijave s imenom, prezimenom i godištem potrebno je izvršiti najkasnije do 28.04.2014. godine na e-mail: mahir-sijamija@hotmail.com

http://www.mreza-mira.net/8006-reci-ne-predrasudama/
26
Članci / Feministička obrana Pepeljuge
« Last post by ivanak1313 on April 16, 2014, 10:54:47 am »
Ako biti feministica znači da se od mene očekuje da se ponašam, oblačim i razmišljam kao muškarac, tada me takav pokret ne zanima. Na razne načine, zastarjeli feminizam 'zaposlene djevojke s golemim jastučićima na ramenima iz 80-ih godina' tvrdi da je sve ono što se kulturno označava kao feminizam na neki način 'manje vrijedno' ili već u startu problematično. Je li to zadaća feminizma – kreirati žensku verziju mizoginije? Učimo li naše kćeri da osobna vrijednost leži u odbacivanju hiperfeminizma? Ako je netko doista feminist/ica u pravom smislu riječi, tada će dopustiti svojim kćerima da istražuju svijet oko sebe u svoj njegovoj punini.

http://www.libela.org/prozor-u-svijet/4912-feministicka-obrana-pepeljuge/#comments
27
Dešavanja / Besplatan seminar "Prava u radnom odnosu"
« Last post by ivanak1313 on April 07, 2014, 12:53:46 pm »
Besplatan seminar "Prava u radnom odnosu"
Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" u saradnji s Udruženjem "Vaša prava" organizira besplatan seminar "Prava u radnom odnosu". Seminar će se održati u subotu 19. aprila 2014. u Nahlinoj multimedijalnoj sali, od 12.00 do 14.30 sati.
Članice našeg centra i druge osobe u doba visokog stepena nezaposlenosti suočavaju se s konstantnim kršenjem prava iz radnih odnosa i drugih oblika angažiranja kod poslodavca, ucjenama i poteškoćama dokazivanja svojih prava. Kroz seminar će vas stručnjaci iz ove oblasti upoznati s pravima iz radnih odnosa, kao i praktičnim savjetima kako ih ostvariti i dokazati.

Teme koje će seminar obuhvatiti:

    Osnovna prava iz radnog odnosa i drugih oblika angažiranja?
    Dokumenti koji reguliraju radni odnos i druge oblike angažiranja (ugovor o radu, ugovor o djelu, autorski ugovor, rješenja o godišnjem odmoru, otkazu, radna knjižica, isl.)
    Kako zaštititi svoja prava kada ih prekrši poslodavac i prikupiti potrebnu dokaznu dokumentaciju?
    Kako ostvariti pravo: podnošenje tužbe, nadležnost sudova, savjeti?
    Diskriminacija žena u radnim odnosima: zapošljavanje tek udatih žena, mogućnost korištenja prava na porodiljski dopust, i sl.
    Mobing na radnom mjestu: definicija, prepoznavanje, dokazivanje

Broj mjesta na seminaru je ograničen. Prijave isključivo putem ONLINE FORMULARA.
Predavači: dugogodišnji stručnjaci/kinje u oblasti pružanja besplatne pravne pomoći iz Udruženja Vaša prava BiH.

http://www.nahla.ba/tekstovi9.aspx?tid=352&naslov=Besplatan+seminar+%22Prava+u+radnom+odnosu%22
 
28
Članci / Trudnica i radnica - Opasna kombinacija u svijetu rada
« Last post by ivanak1313 on March 31, 2014, 03:19:00 pm »
Dok se s jedne strane inzistira na pronatalnoj politici, s druge se istovremeno diskriminira i kažnjava žene koje rade i zatrudne i/ili imaju djecu.  Žene su pod posebnim povećalom od prvog trenutka kada stupe u svijet rada jer poslodavci u njima vide nepouzdanu radnu snagu koja će često izbivati s radnog mjesta zbog trudnoće i bolovanja. Iako i poslodavci i zakonodavci ističu kako teže što većem uključivanju žena u svijet rada te poboljšavanju njihova položaja, diskriminacija trudnica i majki na tržištu rada je i dalje svakodnevna i prolazi neprimijećeno. Diskriminacija temeljem bračnog i obiteljskog statusa duboko usađene u naše tržište rada.
29
FORUM / Guglaj 'Žene' i pronađi...
« Last post by ivanak1313 on March 31, 2014, 02:51:01 pm »
Rodna ravnopravnost puno je više od osnovnog ljudskog prava, ali rodna neravnopravnost i dalje je duboko ukorijenjena u svakom društvu. Nova kampanja UN Women-a pokazuje stvarne i zastrašujuće automatske Google odgovore do kojih možemo doći prilikom pretraživanja pojma "Žene".
30
Članci / Devet zabluda o feminizmu
« Last post by ivanak1313 on March 25, 2014, 04:22:34 pm »
Feminizam se uvlači u sve, preuzima škole, posao, medije, politiku... Dovraga, čak i sport! Uništava naše društvo kao malj. Sirota Miley se samo ljuljala okolo i taj video isječak je odmah proglašen spornim. Feministkinje su ga željele zabraniti, kao što žele zabraniti sve. Te mrziteljice muškaraca s dlakavim nogama neće biti sretne sve dok ne zavladaju svime i unište svu zabavu. To je užasno.
Da, doista je užasno. Sramotno je što postoji toliko dezinformacija o feminizmu. Hrpetina iracionalnih strahova i prijezira. Kako bih počistila to sranje, napisala sam sažetu listu od devet stvari koje feministkinje NE pokušavaju učiniti.
Možda bi bilo dobro da spremite ovaj post. U slučaju da se opet susretnete s osobom koja na spomen feminizma izgubi glavu i počne vas kriviti za nešto potpuno apsurdno. Samo da je možete educirati (barem pokušati educirati).

Zapamtite, feminizam NE pokušava:
1.      Ubiti svu zabavu
2.      Demonizirati sve muškarce
3.      Pretvoriti sve žene u lezbijke
4.      Uništiti tradicionalnu obitelj
5.      Učiniti muškarce i žene istima
6.      Govoriti u ime svake žene ili učiniti da sve žene jednako razmišljaju
7.      Zabraniti ženama da budu seksi
8.      Zabraniti sve
9.      Ubiti seksualni užitak
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10