Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
92
Priručnici / Gender Dimensions of Ageing
« Last post by admin on March 06, 2013, 07:22:28 pm »
93
Priručnici / Women and decision making
« Last post by admin on March 06, 2013, 07:20:37 pm »
95
Dešavanja / PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA ŽENA – 8. MARTA
« Last post by Mia on March 05, 2013, 12:10:37 am »
Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE i NATO Štab Sarajevo pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana žena – 8. marta.

PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA ŽENA – 8. MARTA
Fondacija CURE, NATO Štab Sarajevo, Sarajevski otvoreni centar


ponedjeljak – 4. mart, 18:00h
Fakultet političkih nauka, Skenderija 72, sala 19/1

Promocija zbornika „Kojeg je roda sigurnost?“

Učesnici_e:

Tobias Flessenkemper, priređivač zbornika
Damir Arsenijević, priređivač zbornika
Mirela Rožajac-Zulčić, autorica teksta
Amila Ždralović, autorica teksta

Moderatorica:
Lejla Turčilo, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

“Kojeg je roda sigurnost?” je zbornik radova bh. istraživača_ica, koji su priredili Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević. U radovima se istražuje i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema, uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam. Ova publikacija je nastala zajedničkom saradnjom Sarajevskog otvorenog centra i EUPM-a.
* * *

četvrtak – 7. mart, 18:00h
SARTR – Sarajevski ratni teatar, Gabelina 16

Promocija zbornika „Neko je rekao feminizam?“

Učesnice:

Adriana Zaharijević, priređivačica zbornika
Ivana Dračo, autorica teksta
Sandra Zlotrg, autorica teksta

Moderatorica:
Jasmina Čaušević, Sarajevski otvoreni centar

Bh. izdanje poznatog zbornika feminističkih radova pod nazivom „Neko je rekao feminizam?“, priređivačice Adriane Zaharijević, koji pored već čitanih tekstova donosi i tri nova teksta bh. autorica, te pregled datuma bitnih za feminizam u Bosni i Hercegovini. Ova publikacija je nastala zajedničkom saradnjom Sarajevskog otvorenog centra, Fondacije CURE i Fondacije Heinrich Böll.

* * *

petak – 8. mart, 10:00h
Parlamentarna skupština BiH, Trg Bosne i Hercegovine 1

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

(Agencija za ravnopravnost spolova BiH, NATO Štab Sarajevo, Ambasada SAD)

* * *


petak – 8. mart, 12:00h
Ispred Zemaljskog muzeja BiH, Zmaja od Bosne 3

Osmomartovski marš

* * *

petak – 8. mart, 22:00h
Fiskultura, Musala bb

Party

MaRie CheRie
96
Intervju / Muškarci su i dalje dominantni na rukovodećim mjestima u BiH
« Last post by Mia on March 04, 2013, 11:58:33 pm »
Agencija za ravnopravnost spolova uradila je analizu na nivou BiH, prema kojoj je vidljivo da, osim što nema žena ministrica u Vijeću ministara, one su uglavnom manje zastupljene i na ostalim rukovodećim funkcijama u državnim institucijama, uredima i agencijama.

Kako je kazala direktorica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić, od deset zamjeničkih pozicija u Vijeću ministara, šest pripada ženama. Tu je situacija nešto bolja za razliku od pomoćničkih mjesta, gdje su 42 muškarca i samo šest žena.

"Prema analizama 59 institucija BiH, što obuhvata agencije, direkcije, zavode, institute..., na najvišim rukovodećim funkcijama nalazi se 31,6 posto žena, a na pozicijama zamjenika 24,3 posto su žene, na mjestima pomoćnika 47,8 posto su žene", kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Položaj žene i (ne)ravnopravnost spolova nisu problem samo Bosne i Hercegovine, već cijelog svijeta.

"Činjenica je da u slučajevima kada je teška ekonomska situacija dolazi i do većih problema u ravnopravnosti spolova. Sigurno da imamo mogućnost jačeg ekonomskog osnaživanja žena puno lakše bismo rješili i određene probleme i pomogli ženama koje trpe porodično nasilje. Tada bismo bili u mogućnosti da ih ekonomski osnažimo. Žene se najčešće vraćaju nasilnicima iz ekonomskih razloga. Kažu da je lice siromaštva lice žene, naročito u patrijahalnim društvima kakvo je BiH. U tom slučaju one se odriču onoga što im pripada u korist cijele porodice", kazala je direktorica Agancije.

Filipović-Hadžiabdić je kazala da BiH ima dobru legislativu koja tretira ovu problematiku, ali da se mora raditi više na svim nivoima, naročito lokalnom. Ukoliko ne postoji implementacija dobro urađenih strategija, onda sve ostaje mrtvo slovo na papiru, ocjenjuju u Agenciji.

U BiH se obilježava Sedmica ravnopravnosti spolova, koja završava 8. martom, Danom žena. Tim povodom Agencija za ravnopravnost spolova BiH provodi niz aktivnosti zajedno sa ostalim organizacijama i gender centrima. Tako će 8. marta zajedno sa NATO-om biti organizirana konferencija o temi ravnopravnosti spolova. Projekti koji se provode u toku ove sedmice podržani su iz Finansijskog mehanizma za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP) za 2013. Više od milion KM je uloženo u provedbu projekata, a nevladine organizacije su im doprinijele svojim znanjem i resursima.
97
FORUM / “One Woman” - song launching on International Women’s Day
« Last post by Mia on March 03, 2013, 10:51:02 pm »
From China to Costa Rica, from Mali to Malaysia acclaimed singers and musicians, women and men, have come together to spread a message of unity and solidarity: We are "One Woman".

To be launched on International Women's Day, 8 March 2013, the song is a rallying cry that inspires listeners to join the drive for women's rights and gender equality. "One Woman" was written for UN Women, the global champion for women and girls, to celebrate its mission and work to improve women's lives around the world. This year, International Women's Day will focus on ending violence against women — a gross human rights violation that affects up to 7 in 10 women and a top priority for UN Women. As people everywhere prepare their commemorations, "One Woman" reminds us that together, we can overcome violence and discrimination: "We Shall Shine!" Join us on 8 March to help spread the word and enjoy this musical celebration of women worldwide.
98
Gender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske organizuje „Sedmicu žena u Republici Srpskoj (04-08.03.2013. godine) povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena“. Tim povodom organizovani su razni događaji i posjete udruženjima žena, Sigurnim kućama i ženama preduzetnicama širom Republike Srpske. Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Takođe, na ovaj dan se podsjeća i na težak položaj žena u društvu koje su i dalje diskriminisane po osnovu pola  u javnom i privatnom životu, veliki broj njih su žrtve nasilja po osnovu pola i nasilja u porodici, a nekima su ugrožena ili u nedovoljnoj mjeri omogućena osnovna ekonomska, socijalna, politička i kulturna prava. Tradicionalne i stereotipne uloge koje se ženama takođe nameću i dalje otežavaju njihov napredak u društvu. Zbog svog istorijskog, ali i aktuelnog značaja, ovaj dan treba da se obilježava dostojanstveno i s poštovanjem u znak zahvalnosti onim ženama koje su se borile za pravo glasa, pravo na rad i bolje radne uslove, pravo na život, pravdu, mir i dostojanstvo za sve. Za potrebe obilježavanja „Sedmice žena u Republici Srpskoj povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena“ Gender centar Vlade Republike Srpske je pripremio kalendar obilježavanja sedmice žena u Republici Srpskoj povodom 8. marta- međunarodnog dana žena (4.-8.03.2013.godine) koji možete pogledati ovdje:

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/centri/gendercentarrs/media/vijesti/Documents/Kalendar%20obiljezavanja%20Sedmice%20zena%20u%20Republici%20Srpskoj%20povodom%208%20marta%20Medjunarodnog%20dana%20zena.pdf
99
FORUM / Ask UNWomen and chat with UN Women Deputy Executive Director Lakshmi Puri
« Last post by Mia on February 28, 2013, 03:52:23 pm »
How does the UN work with governments, civil society and others to end violence against women and girls?
What can we do to prevent it?
What will be discussed when countries come together at the Commission on the Status of Women in March?

http://www.unwomen.org/2013/02/askunwomen-and-chat-on-csw57/
100
Dešavanja / Obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta
« Last post by Mia on February 24, 2013, 07:45:49 pm »
Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE i NATO Štab Sarajevo organizuju višednevno obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta.

U ponedjeljak, 4. marta u 18 sati, na Fakultetu političkih nauka (Skenderija 72, sala 19/1) održat će se promocija zbornika Kojeg je roda sigurnost?.
Zbornik će promovisati Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević, priređivači, te Mirela Rožajac-Zulčić i Amila Ždralović, autorice tekstova, dok će moderatorica biti Lejla Turčilo, predavačica na Fakultetu političkih nauka.
Kojeg je roda sigurnost? je zbornik radova bh. istraživača/ica, koji su priredili Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević. U radovima se istražuje i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema, uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam. Ova publikacija je nastala zajedničkom saradnjom Sarajevskog otvorenog centra i EUPM-a.

U četvrtak, 7. marta u 18 sati u Sarajevskom ratnom teatru SARTR (Gabelina 16) biće promovisan zbornik Neko je rekao feminizam?, koji će predstaviti Adriana Zaharijević, priređivačica zbornika te Ivana Dračo i Jasmina Čaušević, autorice tekstova. Moderatorica na ovoj promociji biće Berina Džemailović iz Fondacije CURE.
Bh. izdanje poznatog zbornika feminističkih radova pod nazivom Neko je rekao feminizam?, priređivačice Adriane Zaharijević, koji pored već čitanih tekstova donosi i tri nova teksta bh. autorica, te pregled datuma bitnih za feminizam u Bosni i Hercegovini. Ova publikacija je nastala zajedničkom saradnjom Sarajevskog otvorenog centra, Fondacije CURE i Fondacije Heinrich Böll.

U petak, 8. marta u 12 sati ispred Zemaljskog muzeja BiH biće održan Osmomartovski marš, a program obilježavanja ovog datuma značajnog za ravnopravnost žena završit će istog dana partyjem u Fiskulturi (Musala bb) koji počinje u 22 sata.
Pages: 1 ... 8 9 [10]