Author Topic: Zene liderice u BiH - ucinimo njihov rad vidljivim  (Read 2344 times)

Radmila

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Zene liderice u BiH - ucinimo njihov rad vidljivim
« on: December 06, 2012, 11:02:06 pm »
Bilo bi dobro kada bi svako od clanova foruma napisao nesto o zeni iz svoje uze ili sire zajednice ciji rad cijeni. Na taj nacin ih podrzavamo i ohrabrujemo druge zene da slijede njihov primjer.   

Zilka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Zene liderice u BiH - ucinimo njihov rad vidljivim
« Reply #1 on: December 11, 2012, 09:28:56 pm »
Besima Boric

Ja bih zeljela podjestiti sve nas da je clanica ovog foruma i jedna od autorica Prirucnika Liderstvo - liderske vjestine u radu u lokalnoj zajednici, Besima Boric. Ona je jedna od rijetkih javnih licnosti koja je dosljedno radila na pitanjima radnickih prava, socijalne pravde, zenskih ljudskih prava i zastite od nasilja u porodici. Kao ministrica za rad i socijalnu zastitu u Vladi kantona Sarajevo brinula je o najranjivijim kategorijama stanovnistva o pokusavala na dnevni red Vlade postavljati konkretna pitanja i probleme obicnog covjeka, ali i insistirati na njihvoj provedbi. Zbog toga su je ljudi prepoznavali kao "nasu ministricu", ministricu koja osluskuje i cuje narod i ne odvaja se od svog naroda, svih gradjana BiH, neovisno kojoj etnickoj grupi pripadali.
Prva je uspjela isposlovati Protokol o saradnji Vlade i NVO kojim je omoguceno finansiranje Sigurne kuce u Sarajevu. Borila se da se u strukurama vlasti da se uspostave mehanizmi rodne ravnopranvosti, prvo na entitetskim, a onda i na drzavnom nivou vlasti.
Kao parlamentarka je bila aktivna sudionica svih rasprava, citajuci i prateci sve materijale koji su doazili na dnenvi red. Imala je uvijek vremena da saslusa gradjane i gradjanke, da cuje sta misle, na sta se zale, da im pomogne da se izbore za svoja prava.
Na svaki poziv se odazivala ne samo u Sarajevu, vec diljem zemlje, jer je smatrala da je njena duznost da bude na usluzi ljudima koji su glasali za nju. Pardigma odgovorne politicarke. Uvijek je bila spremna na dijalog i promovirala mir i saradnju. Da imamo takvih 50 zena na vodecim pozicijama ova zemlja bi bila uredjena, ekonomski snaznija i sa vise nade za mlade ljude.

Procitajte vise  o Besimi Boric na: http://www.radiosarajevo.ba/novost/81098/besima-boric-gdje-smo-danas



milada

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: Zene liderice u BiH - ucinimo njihov rad vidljivim
« Reply #2 on: December 11, 2012, 11:19:09 pm »
Odajem puno priznanje "ministrici" Besimi Borić i žao mi je iz svoje okoline ne mogu da pišem ni o jednoj ženi, javnoj ličnosti,liderici u BiH, sa takvim epitetima i ponosom. Svaka čast Gospođo, želim Vam uspjeh u radu i dobro zdravlje!
Ali, zašto ne pisati i o ženama koje su na drugi način doprinijele zajednici? Moram Vam ispričati o mojoj majci, koja predstavlja, vjerujem, mnoge majke,i kakva i sama se trudim postati.
Moja majka, ostala je udovica 1976. godine. Domaćica sa 4 razreda osnovne škole, četvoro djece, u nezavršenom domu,bez primanja, bez zemlje. Četvoro djece, četiri kćerke, pretvorila u akademske građane BiH. Dala je Bosni i Hercegovini jednog ljekara, jednog profesora, jednog oficira i jednog ekonomistu! Radila,učila, ekonomisala, rukovodila i proizvodila. I proizvela! Ljekarka čitav rat na liniji, majka je živjela u grču i strahu; Profesorka na radnoj obavezi, majka je od ničega hranila njenu porodicu; Oficirka na dužnosti, majka je živjela u nadi da neće biti zarobljena; Ekonomistica na dobrotvornom, volonterskom radu sa izbjeglicama, majka mislila, ona je sigurna. Pade granata na izbjeglice iz Srebrenice,njena najmlađa kćerka djeleći hranu i odjeću poginu. Osta majka zatečena,ugašenog pogleda,uzdrhtalog srca, ali hrabra moleći Boga za ostale tri kćerke. Završi se rat, ljekarka ostade bez posla, profesorica ne imade mjesta u školi, oficiri više nisu cijenjeni. Razboli se majka, i umrije u 65. godini u tuzi za kćerkom i u tuzi za izgubljenim trudom!
Eto, najkraće (jer kada bih pisala duže to bi se pretvorilo u roman), moja majka je Heroj,Lider,Borac,Svetica,Naučnik,Filozof! O kome da pišem još? O ministrici obrazovanja u TK,Vukadinović i njoj sličnima, koji podržavaju profesore u njihovim ucjenama studentica i studenata (seksualnim nametanjima  i radu na više fakulteta i u više država u isto vrijeme)? 
Zavidim vam što možete da piešete o nekome tako vrijednom pažnje kao što je vaša Besima Borić! Ali, moja majka je bila lider porodice, baš onako treba da izgleda lider jedne države. Hvala vam