Author Topic: „Mladi aktivisti pomažu izolirane građane treće životne dobi“- PRIJAVNI OBRAZAC  (Read 1935 times)

udruzenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile

PRIJAVNI OBRAZAC – PRIJEDLOG PROJEKTA

A.   PODACI O podnositelju prijedloga projekta
Naziv projekta „Mladi aktivisti pomažu izolirane građane treće životne dobi“

Ime i prezime: Darko Sarić, -voditelj projekta, Bosansko Grahovo 063/869-718, saricdarko@net.hr ,
Grupa suradnika na projektu:

2. Aleksandra Lovren – Bosansko Grahovo tel/fax 034/850-097, aleksandralovren@gmail.com  mob: 065/463-089
3. Ružica Grgić-Brešić – Bosansko Grahovo tel/fax 034/850-097  rgrgic23@gmail.com
4. Drago Matković – Livno 063/385-366
5. Anamarija Mihaljević – Livno 063/407-564 mihaljevic.anamaria@gmail.com

OPIS PROJEKTA
1.   Sažetak projekta
Projektom „Mladi aktivisti pomažu izolirane građane treće životne dobi“ mladi aktivisti će tokom decembra mjeseca u periodu božićnih i novogodišnjih praznika izvršiti obilazak 10 obitelji starije životne dobi koji žive u najudaljenijem mjestu opštine Bosansko Grahovo, selima Preodac i Tičevo. Tokom obilaska pripremiti ćemo pakete sa najosnovnijim namirnicama, te prilikom obilaska izvršiti podjelu ovim obiteljima koji žive u lošim uslovima života, bez struje, prijevoza, marginalizovanim i zapostavljenim od strane lokalne zajednice, koje niko ne posjećuje. Volonteri/mladi aktivisti će posvetiti dva dana druženja sa ovim osobama, koje pored sebe nemaju nikoga svoga, te su željni posjeta i komunikacije sa ljudima jer im niko ne dolazi.
2.   Opišite problem kojim će se projekt baviti
Starije osobe  u selima Preodac i Tičevo su izolovane, udaljene, nemaju kontakta  sa općinom, nisu posjećeni ni od koga iz lokalne zajednice, nemaju struje, prijevoza, trgovine, ukratko jako teški uslovi života. Jedan od problema kojim ćemo se mi baviti jeste nedostatak komunikacije i druženja, na taj način da će mladi aktivisti/volonteri posjetiti 10 obitelji, te im podijeliti pakete sa najosnovnijim namirnicama za život.
3.   Ciljevi koje želite postići
Cilj projekta je probuditi osjećaj mladih za problematiku usamljenosti kod starijih osoba.
4.   Opišite grupu korisnika
Korisnici projekta su 10 obitelji starije populacije, nemoćni i usamljeni u udaljenim selima Preodac i Tičevo na području opštine Bosansko Grahovo.
5.   Rezultati koje očekujete da ćete postići
Kroz projekt rezultati koji će biti ostvareni su:
-   Povećan senzibilitet i interes za problematiku starije populacije i socijalno ugrožene obitelji u lokalnoj zajednici;
-   Uljepšani božićni i novogodišnji praznici starijoj populaciji u selima Preodac i Tičevo.

PROVEDBA PROJEKTA
1.   Aktivnosti
Nabavka i podjela paketa
Kroz implementaciju projekta „Mladi aktivisti pomažu izolirane građane treće životne dobi“ nabaviti ćemo artikle za pravljenje paketa, te će  volonteri/mladi aktivisti izvršiti pakovanje paketa, nakon čega će obilaskom terena posjetiti 10 obitelji u selima Preodac i Tičevo i izvršiti podjelu istih. Obilazak terena i podjela paketa će biti u periodu novogodišnjih i božićnih praznika. Tokom podjele volonteri će organizovati druženje sa starijom i nemoćnom populacijom u selima Preodac i Tičevo, obzirom da su zapostavljeni i zaboravljeni od strane lokalne zajednice. Volonteri će organizovati prijevoz terenskim vozilima zbog nepristupačnog terena,a također dati će svoj lični doprinos u radu, tj. raditi će volonterski bez honorara. U projekt će biti uključeno 8 volontera od toga 4 žene i 4 muškarca, a također i što se tiče broja korisnika biti će isti omjer muškaraca i žena.
Medijska promocija
Sve aktivnost projekta će biti medijski popraćene, objavljene na WEB portalima. Također, angažirati ćemo ekipu koja će napraviti prilog za lokalne tv i radio stanice.
a. Mjesto izvođenja projekta: opština Bosansko Grahovo
b. Vrijeme trajanja projekta: 30 dana
c. Kratak opis planiranih aktivnosti
Aktivnosti koje će biti obavljene tokom implementacije projekta su:
Nabavka artikala, Pakovanje artikala, Angažovanje terenskih vozila, Angažovanje medija, Obilazak terena i starije populacije (podjela paketa), Monitoring, evaluacija i izvještavanje

Mjesto i datum: Bosansko Grahovo 07. 12. 201                                                                                                                                      Potpis osobe koja prijavljuje projekt:
Darko Sarić

REALIAZCIJA PROJEKTA:
PROJEKAT REALIZIRAN U dvije mjesne zajednice –ruralne u općini Bosansko Grahovo. Paketi podijeljeni, a učestvovala grupa mladih koja je i prisustvovala dvodnevnom treningu u Livnu na temu Mladi lederi-liderstvo u zajednici i koji su ovim projektom htjeli pokazati da je angažiranje mladih u svakoj zajednici neophodno, kao i njihova međusobna suradnja i uvezivanje, jer su u ovoj lokalnoj inicijativi učestvovali mladi iz Bosanskog Grahova i Livna.
Akcija je u potpunosti uspjela, na zadovoljstvo mladih lidera, ali i starih osoba kojima su došli u posjetu, uručili poklon pakete, te im taj dan učinili radosnim.

udruzenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Biografija- Darko Sarić
« Reply #1 on: January 20, 2013, 03:31:57 pm »
Ime i prezime: Darko Sarić
Datum i mjesto rođenja:  18. 06. 1988. Knin
Državljanstvo: Bosne i Hercegovine
Adresa: Obljaj bb Bosansko Grahovo

Rođen sam 1988 godine u Kninu. Djetinjstvo sam proveo u Bosanskom Grahovu do početka ratnih događanja kada sam i izbjegao u Livno gdje sam i završio Osnovno školovanje. Nakon toga odselio sam se u Knin gdje sam se počeo baviti sportom i upisao Srednju tehničku školu. Nakon toga selim u Tomislavgrad gdje sam aktivno igrao nogomet i završio istoimenu školu smjer Tehničar za elektroenergetiku. Sportski život me je odveo u gradove: Široki Brijeg, Imotski, Opuzen, Mostar.  Nakon mnogobrojnoih ozljeda završio sam sa aktivnim igranjem, a zatim upisujem studij na FPMOZ smjer Viša sportska škola u Mostaru koji sam završio 2010. godine i nakon toga nastavio doškolovavanje na FF Mostar smjer odnosi s javnošću i trenutno sam, četvrta godina.
Kao dodatne obuke prošao sam seminare iz oblasti : Pisanje projekata za mali biznis i poduzetništvo, Liderstvo i komunikacijske vještine i dr.
Sudjelujem u stalnim volonterskim aktivnostima, najmlađi sam član  Župnog pastoralnog vijeća, najmlađi član Općinskog odbora HDZ BiH Bosansko Grahovo i predsjednik vijeća mladih i član planinarskog društva „Veliki Bat“. Aktivno sudjelujem u organizaciji susreta mladih po bilo kojoj osnovi, po pitanjima raznih tema iz cijele BiH.
Aktivno radim sa omladinom i djecom u Bosanskom Grahovu, gdje sam vodio Školu nogometa za djecu Osnovne i Srednje škole.

Trenutno sam nezaposlen, ali iz priložene biografije se vidi da sam aktivan u svim segmentima društva.