Author Topic: "Položaj žene u lokalnoj zajednici"- prijedlog projekta-Glamoč  (Read 1839 times)

udruzenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
PRIJAVNI OBRAZAC – PRIJEDLOG PROJEKTA-GLAMOČ


Podaci o podnositeljici projekta:
Ime i prezime:      ELVEDINA  VOJIĆ
Naziv projekta:   Položaj žene u lokalnoj zajednici 
E-mail/mob.      Elvedina.erceg@hotmail.com   060-3122178

OPIS PROJEKTA
   
1.   Poslije prisustvovanja treningu o ravnopravnosti polova- Mladi lideri-Liderstvo u zajednici-, održanog u Livnu, nas četiri učesnice treninga planirale smo održati dva sastanka sa oko 60 žena iz Glamoča i okoline, podijeljenih u dvije grupe, gdje ćemo razgovarati o trenutnoj poziciji žena u Glamoču i o potrebi udruživanja sa ciljem zajedničkog djelovanja, jer smo kroz razgovore zaključile da je u Glamoču angažman žena u društvenom životu opštine nedovoljan i nezadovoljavajući.

2.   Realizacijom ovog projekta želimo da skrenemo pažnju lokalne zajednice na nedovoljan i nezadovoljavajući angažman žena u javnom životu, kao i na nedovoljnu zastupljenost žena u upravljačkim strukturama u političkom i javnom životu.

3.   Očekujemo da ćemo realizacijom ovog projekta aktivirati veći broj žena i zainteresovati ih za aktivniji rad u zajednici.

PROVEDBA PROJEKTA
AKTIVNOSTI

a)   kratak opis planiranih aktivnosti
- prva aktivnost će biti anketiranje žena Glamoča o ispitivanju stavova o njihovom položaju u lokalnoj zajednici.
-   održaćemo jedan sastanak u gradu Glamoču, a drugi u seoskoj mjesnoj zajednici, kojom prilikom ćemo pokušati predstaviti kako je bitna uloga žene u zajednici, ali da i same moraju na tome poraditi i svojim angažmanom ojačati položaj žene u društvu.


Glamoč, 09.12.2012. godine                                                                                                                                    Projekt prijavila: Elvedina Vojić-Erceg

KRATAK PREGLED RADIONICA:

Održana su dva skupa, u dvije mjesne zajednice i osim prezentiranja ankete o položaju žena u Glamoču razgovaralo se o sljedećim problemima:
-Edukacija žena u selima;
-Problem nasilja u porodici;
-Uključivanje žena u javni život
Aktivnosti su rezultirale odlukom da se formira udruženje žena u Glamoču, koje će se baviti naprijed navedenim problemima.





udruzenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Biografija- Elvedina Erceg
« Reply #1 on: January 20, 2013, 03:29:19 pm »
       Zovem se Elvedina Erceg, djevojačko prezime mi je Vojić, rođena sam 13.06.1982. godine u Glamoču, od oca Safeta i majke Senadete Vojić, djevojačko Šanjta.
Osnovnu školu pohađala sam u Glamoču i u Njemačkom gradu Schwalmstadtu. Srednju medicinsku školu završila sam u Zenici 2002. godine.
U Domu zdravlja Glamoč, kao medicinska sestra, radim od 2002. godine. Studentica sam druge godine Visoke zdravstvene škole u Bihaću.
Živim u Glamoču, udata sam, a moju porodicu čine muž Momčilo i sin Benjamin.
Dugogodišnja sam članica i aktivistica stranke SDP BiH, kandidatkinja na svim dosadašnjim izborima i kroz svoj rad stalno promoviram žene, ženska ljudska prava i uopće jednake mogućnosti za žene i muškarce u svim sferama društva. Trudim se animirati žene Glamoča da pokrenemo akcije koje će pomoći ili omogućiti ženama da se osvijeste i otrgnu od tradicionalne uloge domaćice i uključe u društveni život zajednice.
Zahvaljujući podršci TPO Fondacije i Udruženja žena LI-Woman, koje su nam omogućile da učestvujemo na treningu „Liderstvo u zajednici“, održanom 1. i 2. 12. 2012. u Livnu, upravo smo u fazi  formiranja udruženje žena u Glamoču, koje bi trebalo odigrati značajnu ulogu za žene u našoj općini.