Author Topic: Sramotna odluka Europskog parlamenta: žene ne trebaju biti jednako plaćene za is  (Read 1319 times)

ivanak1313

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 50
    • View Profile
Vijest o odbijanju izvješća kojim bi Europska unija zakonski jamčila ravnopravnost muškaraca i žena u utorak je mnoge ostavila bez riječi. Među onima koji su glasovali "protiv" našli su se i hrvatski zastupnici.
 Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Ruža Tomašić izjasnili su se u utorak u Europskom parlamentu protiv izvještaja o jednakopravnosti žena i muškaraca, javlja Forum.tm. Eurozastupnici iz SDP-a te laburist Nikola Vuljanić očitovali su se za ravnopravnost, ali to nije bilo dovoljno da izvještaj bude prihvaćen. Odbilo ga je 298 zastupnika, u odnosu na 289 onih koji su glasovali "za".
Izvještaj poznatiji pod imenom "Zuber report", prema portugalskoj eurozastupnici Ines Cristini Zuber (GUE/NGL) koja ga je sastavila, vrlo je iscrpan i predviđa čitav niz mjera od ukidanja razlika u plaćama između muškaraca i žena za isti posao, što će onda dovesti i do izjednačavanja mirovina, preko omogućavanja ženama da imaju gdje ostaviti djecu dok su na poslu do poboljšanja mjera zapošljavanja, kako mlađe, tako i starije ženske populacije.