Author Topic: Zlostavljane žene u BiH nemaju dovoljno jaku podršku okoline i sustava  (Read 1233 times)

ivanak1313

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 50
    • View Profile
Prema rezultatima istraživanja koje su proveli statistički zavodi FBiH i RS, a na inicijativu Agencije za ravnopravnost spolova BiH, čak 47 posto žena je nakon navršene 15. godine bilo izloženo bar jednom obliku nasilja. Samo u posljednjih 12 mjeseci, 11 posto žena u BiH je doživjelo fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje.
"Najčešći oblik nasilja kome su izložene žene je psihičko, kao i kombinirano psihičko i fizičko nasilje. Najšire je rasprostranjeno nasilje koje prema ženama vrše partneri (sadašnji ili bivši) i u cjelini gledano sfera intimnih partnerskih i porodičnih odnosa, daleko je veći izvor opasnosti od nasilja za žene nego što je to šira zajednica. Mlade žene su više izložene nasilju nego starije, a seoske žene više nego gradske. Žene slabijeg zdravlja i s invaliditetom nisu pošteđene od nasilja – njihove stope prevalencije su iste kao i u poduzorku zdravih žena i žena bez invaliditeta", rečeno je za klix.ba u Agenciji za ravnopravnost spolova.
Potrebno je još puno toga učiniti kako bi se zakonske regulative provele u praksi potpuno. Potrebno je razvijati svijest žena o nasilju, te njihove kapacitete kako da ga prepoznaju, jačati njihovo umrežavanje kroz organizacije, raditi s obrazovnim institucijama koje imaju direktan utjecaj na mlade žene, te napraviti posebne programe o odnosima u porodicama.
"Svjedoci smo da se o pravima žena često govori samo 8. ožujka. Manje je poznato da šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počinje 25. studenog što je dodatni bitan datum. Međutim, ovi dani moraju postati samo podsjetnici na vrijeme u kojem su sudjelovale hrabre žene boreći se za ravnopravnost i prevenciju nasilja u svijetu. Svaki dan u godini treba biti obilježen specifičnim akcijama protiv nasilja s posebnim naglaskom na borbu protiv nasilja nad ženama".