Author Topic: Seksizam žene boli jednako kao i obično zlostavljanje  (Read 1166 times)

ivanak1313

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 50
    • View Profile
Seksizam žene boli jednako kao i obično zlostavljanje
« on: July 11, 2015, 01:54:03 pm »
Seksizam žene boli jednako kao i obično zlostavljanje

Verbalno zlostavljanje često prelazi i u fizičko. Započinje s neukusnim komplimentima ili komentarima i prerasta u “slučajne dodire”

Lijepe žene imaju bolju startnu poziciju u odnosu na muškobanjaste kandidatkinje ako se prijavljuju na tipično ženska radna mjesta kao što je primjerice posao tajnice, no natječu li se za “muško” zanimanje ljepota će im samo odmoći, pokazuju rezultati američke studije. Privlačni ili šarmanti muškarci uvijek će imati prednost, bez obzira na vrstu posla na koju se prijavljuju. U određenim okolnostima poslodavci imaju legitimni pravo tražiti zaposlenike koji su “ugodni oku”, osobito ako rade na šalterima ili u stalnom kontaktu s ljudima kojima moraju prodati proizvod, objasnio je Stefanie Johnson, profesor na Coloradskom sveučilištu i voditelj studije. Kod ispitanika kojima je rečeno neka odaberu najboljeg čovjeka za posao muških zanimanja poput zaštitara, zatvorskog čuvara ili vozača kamiona lijepe žene nisu imale uspjeha. No sudeći prema rezultatima istraživanja objavljenog stručnom sociološkom časopisu lijepi ljudi lakše prolaze u poslovnom svijetu. Osim većih plaća, lakše napreduju i imaju veću podršku okoline. Domaće istraživanje o jednakim mogućnostima na tržištu rada koje je proveo CESI pokazuje kako je muški rukovodeći kadar dominantan u svim poduzećima bez obzira na spolnu strukturu zaposlenih i čini 65 posto. Seksizam na poslu boli i ponižava jednako kao seksuano zlostavljanje, pokazuje studija Michiganskog sveučilišta. Uvrede, šale i mobbing na spolnoj bazi ne treba olako shvatiti jer osim što uništavaju motivaciju ostavljaju i psihološke ožiljke.

Govore im kako nisu dovoljno dobre samo zato što su žene. Devet od deset žena na poslu trpi neki oblik seksualne diskriminacije, pokazuju rezultati istraživanja na Sveučilištu Michigan. Na podugačkom popisu uvreda kojima muškarci najviše vrijeđaju žene nalazi se javno predbacivanje kako nisu dovoljno dobre za posao. No verbalno zlostavljanje često prelazi i u fizičko. Započinje s neukusnim komplimentima ili komentarima i prerasta u “slučajne dodire” u prolazu. Žensko odbijanje direktnih ili indirektnih “romantičnih” ponuda nadređenih najčešće završava otkazom ili daljnjim mobbingom zbog kojeg često pate i profesionalni rezultati.