Mart 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U MRKONJIĆ GRADU

Dana 24.03.2015. TPO Fondacija Sarajevo je realizovala radionicu za mlade uz promociju stripa „Nira“. U saradnji s Omladinskim centrom „Centar“, radionici su prisustvovali učenici i učenice Mašinske škole. Predavačica Melika Šahinović je predstavila projekat „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju IKDE“ te kroz interaktivno predavanje razgovarala s mladim na temu angažirane umjetnosti i građanskog aktivizma. Mladi su u toku radionice iznijeli svoja iskustva pozitivnog djelovanja u svojim lokalnim zajednicama te razgovarali o tekućim problemima zajednice u kojoj žive. Osvrčući se na metodologije predavanja u školi i odnose učenika sa nastavnicima, razgovaralo se i na temu

alkoholizma u zajednici koji je jedan od ključnih prepreka u razvoju zdrave sredine. Zaključci radionice su da svaka osoba treba imati jednake mogućnosti za promjene te da su svi dužni aktivirati se i djelovati radi uspostavljanja kvalitetnijeg okruženja za rad i razvoj mladih ljudi i zajednice općenito.
Pored prisutnih učenika, radionici su prisustvovali direktor Omladinskog centra Borislav Đurić i predstavnica Udruženja „Uzdravlje“ Snježana Lukić koji su također ostvarili kontakt s učenicima i učenicama, te otvorili vrata novim radionicama i druženjima.