ARHIVA 1

Juli 2017

ČETVRTI MODUL TRENINGA ZA TRENERE
''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI''

TPO Fondacija je uspješno organizovala četvrti Trening za trenere "Svjetski etos u školi"  održan na Vlašiću od 14. do 17. jula 2017. godine. U odnosu naprethodne susrete koji su realizirani kroz predavanja i teorijski uvod u koncept svjetskog etosa prema različitim pitanjima rodne jednakopravnosti, socijalne pravde, ljudskih prava, mirovnog obrazovanja, dijaloga religija i ekologije, polaznici ovog obrazovnog programa su oglednim radionicama i praktičnim radom uspješno zaključili ovaj intenzivni trening koji je tokom proteklih mjeseci obuhvatio preko dvadest akademskih predavanja različitih eminentnih bosanskoherecgovačkih profesora i profesorica, značajne  susrete i aktivnosti sa aktivistima/cama kao i mnogobrojne sate truda i posvećenosti ovoj temi. Na ovaj način deset polaznika/ca je dobilo certifikate iz oblasti svjetskog etosa za budući rad sa novim nastavnicima/ama i školama u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.
>> VIŠE

Juli 2017

NOVA Publikcija: KADA SE SRETNU FEMINIZAM I RELIGIJA

Zbornik Kada se sretnu feminizam i religija rezultat je ciklusa seminara održanih u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova na temu Etos rodne ravnopravnosti. Partnerski su ih organizirali IMIC Zajedno Sarajevo, TPO Fondacija iz Sarajeva i Omladinski forum iz Mostara, uz podršku Ekumenske ženske inicijative iz Omiša.
Seminare su vodili doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Drago Bojić i mr. sci. Božana Katava. Cilj je bio, dekonstrukcijom religijskih narativa o antropologiji čovjeka pokazati mogućim reduciranje stereotipnih shvatanja uloge žene i muškarca u porodici i društvu, te pokazati da sveti tekstovi nude okvir i za egalitarna čitanja rodnih odnosa.
Učesnici/e seminara su bili/e nastavnici/e, studenti/ce i aktivisti/ce iz Tuzle, Sarajeva i Mostara koji su kroz svoje kratke eseje progovorili o susretu i sučeljavanju feminističkih i religijskih argumenata o antropologiji čovjeka.
>> VIŠE

Juni 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM
Drugi set treninga u Srednjebosanskom kantonu

U okviru trogodišnjeg projekta "Prevencija i smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u školi", uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta preko 80 nastavnika/ca osnovnih škola u Kaćunima, Bugojnu, Jajcu, Novom Travniku i Travniku su imali priliku učestvovati u jednodnevnim radionicama iz oblasti upravljanja stresom na poslu. Voditeljice i voditelji radionica su bili lokalni školski pedagozi i pedagoginje koji su zahvaljujući programskim aktivnostima TPO Fondacije stekli potrebne vještine i znanja za rad u ovoj oblasti. >> VIŠE

Juni 2017

PRVI ANIMIRANI FILMA O ISLAMU I RODNOJ RAVOPRAVNOSTI


Balkanski centar za Bliski istok uradio je animirani film o rodnoj ravnopravnosti i islamu. Scenario za film pisala je prof. dr Zilka Spahić Šiljak koja je također i autorka dve značajne knjige: "Žena, religija i politika" (2010) i "Propitivanje ženskih, feminističkih i muslimanskih identiteta; postsocijalistički konteksti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu" (2012).

>> VIŠE

Juni 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM

Prvi set treninga u Srednjebosanskom kantonu


Više od 120 nastavnika/ca osnovnih škola u Busovači, Fojnici, Staroj Bili, Novoj Bili i Gornjem Vakufu-Uskoplju su pozitivnim stavom, opuštenom atmosferom, razgovorom i asertivnom komunikacijom kroz radionice pod nazivom "Upravljanje stresom" uspješno zaključili školsku 2016/2017 godinu. Radionice su održane u moderaciji školskih pedagoga/ica koji su tokom realizacije projekta "Prevencija i smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja" stekli temeljno znanje i vještine u oblasti prevencije stresa na poslu.

>> VIŠE

Juni 2017

AKTIVIZAM I MLADI OSNOVNIH ŠKOLA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

TPO U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BUSOVAČI, FOJNICI I JAJCU

Kako mladi propituju vlastite odgovornosti i odgovornosti zajednice s ciljem unapređenja demokratskog građanskog društva u kojem živimo? Zbog čega su važni kritičko razmišljanje, aktivizam i volonterizam i čemu nas uče? Bila su ovo neka od pitanja o kojima su mladi osnovnih škola u Srednjebosanskom kantonu razgovarali s TPO timom. U periodu od 15.5. do 13.06. TPO Fondacija je u okviru projekta "IKDE" upriličila posjete i realizovala edukativne radionice u osnovnim školama "Busovača" u Busovači, "Ivan Goran Kovačić" u Fojnici i "Berta Kučera" u Jajcu. Ovo je ujedno bila i prilika da učenici/e završnih razreda podijele razmišljanja i iskustva o različitim oblicima nasilja, kao i  mehanizme za sprečavanje i zaštitu od nasilničkog ponašanja. Cilj kreativnih radionica je bio potaknuti mlade da propituju, uče i aktivno rade, ali i da se hrabro zauzimaju za vlasitite inicijative koje nose pozitivne promjene u društvu.
>> VIŠE

Juni 2017

OKONČAN KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO AKTIVIZAM I MLADI:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!

Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša", uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić", Gračanica, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!"
U proteklom mjesecu objavljen je konkurs za sve učenike/ce bh. škola uzrasta od 12 do 17 godina za najbolji video pod nazivom "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". 12. juna 2017. godine TPO Fondacija je upriličila program za one koji su napravili i sudjelovali u najboljim ostvarenjima, te smo i ovog puta imali priliku dočekati učenike/ce osnovnih i srednjih škola i njihove nastavnike/ce iz različitih gradova: Gračanice, Tuzle, Mostara, Zenice i Sarajeva. Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša" uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić" iz Gračanice, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". Drugoplasirana je učenica Ajna Koluh iz Druge gimnazije u Zenici, koja je uz mentorstvo profesora Samira Aganovića dostavila rad pod nazivom "U svijetu fenomena". Treće mjesto su osvojili učenici Adnan Dervišević, Aldin Ćimić i učenica Emina Peljto, pod mentorstvom nastavnice Alzire Maljić iz Osnovne škole "Aleksa Šantić" Sarajevo, sa videom "Zajedno smo jači".
>> VIŠE

Juni 2017

NOVO ISTRAŽIVANJE U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI

PUBLIKACIJA: Civilno društvo u centralnoj i istočnoj Evropi: Izazovi i mogućnosti
(Novija historija i potencijalna budućnost civilnog društva u 16 zemalja)

Više od dva desetljeća je prošlo otkako su neprofitni i treći-sektor istraživači "otkrili" centralnu i istočnu Evropu kao područja akademskog interesa. Nakon pada komunističkih režima u istočnoj Evropi i pada Željezne zavjese, učenjaci su prepoznali nove aktere civilnog društva i željeli su razumjeti ulogu ovih aktera koju imaju u svojim društvima. Od tog vremena, centralna i istočna Evropa (CEE) je doživjela intenzivne periode transformacije, sukoba i obnove. Ova studija je vođena namjerom da se razvije bolje razumijevanje trenutnog stanja civilnog društva u centralnoj i istočnoj Evropi, različitih puteva njihovog razvoja, kao i moguće buduće putanje.
Više informacija na linku:
http://www.erstestiftung.org/publication/civil-society-in-cee/

Maj 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM
Drugi set treninga U HNK Mostar

Kraj školske godine, redovne obaveze i dodatne aktivnosti nastavnika/ca pospješuju prisustvo stresa što je dodatni razlog da se upravo u to vrijeme družimo s njima i doprinesemo oslobađanju od negativne energije i upoznavanju s metodama i tehnikama adekvatnog suprostavljanja različitim stresorima. S entuzijastičnom grupom pet pedagoga osnovnih škola u Mostaru, nastavljena je realizacija treninga za školske kolektive pod nazivom "Upravljanje stresom" u okviru trogodišnjeg projekta TPO Fondacije u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Pedagogice-predavačice četverosatnih treninga su realizovale treninge u školama: O.Š. "Gnojnice", "IV osnovna škola", O.Š. "Ilije Jakovljevića", "Treća osnovna škola" i O.Š. "Ivana Gundulića". Radeći u parovima, svaka pedagogica je imala priliku družiti se sa oko 30 nastavnika/ca te na taj način razmjenjivati iskustva i upoređivati škole glede stresnih situacija i izazova s kojima se svakodnevno susreću u svom radu. Cilj treninga je bio doprinijeti ozbiljnijem sagledavanju uzroka i posljedica stresa, te pružiti nove tehnike u prevazilaženju stresnih situacija i oslobađanju od unutarnjeg nemira.
>> VIŠE

Maj 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM

Prvi set treninga U HNK Mostar

Više od 70 nastavnika/ca osnovnih škola u Mostaru su kroz smjeh, vježbe, razmjenu mišljenja i učenje proveli/e četverosatne treninge pod nazivom "Upravljanje stresom" s ciljem upoznavanja jednog od najvećih neprijatelja zdrave ličnosti – stresa. Nesvakidašnji razgovori i aktivnosti nastavnika/ca u školskim klupama u moderaciji pedagogica dodatno relaksiralo radnu atmosferu i ispunilo je pozitivnom energijom. U periodu od 16. do 21. maja održan je prvi set treninga u pet osnovnih škola u Mostaru i to: O.Š. "Zalik", O.Š. "Blagaj", O.Š. "Ilići", O.Š. "Antuna Branka Šimića u Mostaru" i O.Š. "Mustafa Ejubović – Šejh Jujo". Pedagogice škola su ujedno bile i predavačice treninga, a znanje i vještine su stekle na prethodnom istoimenom trodnevnom treningu za trenere kojeg je TPO Fondacija u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK organizovala u okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi". Cilj treninga je bio pružiti nove tehnike i bolje razumijevanje pojma stres i njegov utjecaj na ličnost, ali i skrenuti pažnju na pravilno sagledavanje stresnih situacija i okolnosti kao i upoznavanje sa metodama smanjenja stresa u svakodnevnom životu. Osnaživanje pedagoga/ica u ovoj oblasti je pružilo priliku da se školskom kolektivu pomogne u prevazilaženju stresnih situacija i adekvatno suprotstavi različitim stresorima.
>> VIŠE

Maj 2017

KONFERENCIJA "0% TOLERANCIJE NASILJU U ŠKOLAMA" - MOSTAR

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), uz podršku TPO Fondacije u Sarajevu, Youth Power u Mostaru, Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u Sarajevu, Centra za psihološku podršku "Sensus" u Mostaru, Centra za ljudska prava u Mostaru, Udruženja Altruist u Mostaru, Udruženja Genesis Project iz Banja Luke, Centra za društveno istraživanje "Global Analitica" iz Sarajeva kao i Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo HNK organizovalo je konferenciju o programu prevencije nasilja i maloljetničke delinkvencije pod nazivom ''0% tolerancije nasilju u školama''. Konferencija je održana 24.05.2017. u Centru za kulturu Mostar.  Pored mnogobrojnih partnera, nastavnika, pedagoga i učenika ovim povodom je prisustvovao i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (HNK).
>> VIŠE

Maj 2017

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Druga radionica "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održana je 13. i 14. 05. 2017. u Zenici u hotelu "Zenica". TPO tim Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić i Monja Šuta-Hibert – zajedno sa gostujućim predavačem dr. Nezirom Halilovićem predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa, metodologiju rada u nastavi i važnost njegove intergacije u bh. obrazovni sistem. Bila je ovo ujedno i posljednja radionica svjetskog etosa za nastavnike osnovnih škola u školskoj 2017/2018 godini čime je zaključen ovaj iznimno važan obrazovni ciklus koji je do sada obuhvatio sve osnovne i srednje škole sa područja Kantona Sarajevo, Kantona Tuzla, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.
>> VIŠE

Maj 2017

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU


Prvi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 6. i 7. 05. 2017. u Zenici u hotelu "Zenica". TPO tim Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić i Monja Šuta-Hibert – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa i njegovu važnost u promociji i življenju univerzalnih vrijednosti, te radili na demonstraciji dvostrukih časova u nastavi.

>> VIŠE

Maj 2017

KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO NA TEMU:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane učenike/ce bh. škola u dobi između 12 i 17 godina da se uz mentorstvo njihovih nastavnika/ca prijave na konkurs za najbolji video na temu:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!
Koristi vlastitu kreativnost, promišljaj o stanju našeg društva, osmisli priču i prenesi poruku koja svijet mijenja!

>> VIŠE

April, 2017

ANTI-STRES TRENING ZA TRENERE U VITEZU

U periodu od 25.04.2017. do 27.04.2017. uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjo-bosanskog kantona, TPO Fondacija je u Vitezu organizovala trodnevni anti-stres trening za trenere za pedagoge/inje i psihologe/inje sa područja navedenog kantona. Kao i u prethodnim partnerskim gradovima i školama, ovaj trening je održan u svrhu kreiranja dugoročnih resursa i obrazovanja stručnog osoblja za pružanje psiho-socijalne podrške nastavnicima i nastavnicama osnovnih škola kako bi školski uposlenici uspješno izgradili i zadržali mehanizme zaštite i pravilnog odgovora na svakodnevne stresne situacije u njihovom odgojno-obrazovnom radu. >> VIŠE

April, 2017

TREĆA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA

Nakon uspješne realizacije dvije radionice svjetskog etosa za nastavnike i nastavnice osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, TPO Fondacija je 22. i 23. aprila 2017. u Mostaru organizovala još jednu, posljednju za školsku 2016./2017. godinu, radionicu koja je bila mjesto susreta za petnaeset nastavnika i nastavnica iz jedanaest različitih osnovnih škola.
Okupljeni nastavnici/e bosanskog i hrvatskog jezika, islamskog i katoličkog vjeronauka, nastavnici/e njemačkog jezika i hostorije, kao i pedagozi/ginje su zajedničkim snagama i uz aktivno mentorstvo predavača/ice TPO Fondacije istraživali su različite oblasti i aspekte svjetskog etosa u obrazovnom ali i lokalnom i globalnom društvenom kontekstu.
>> VIŠE

April, 2017

PETA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

O iskrenom prijateljstvu i spremnosti da pomognemo osobama u nevolji, volonterizmu, te našim ličnim osobinama, samopoštovanju i samoosnaživanju, razgovarali smo s učenicima i učenicama devetog razreda Osnovne škole Zaim Kolar u Dejčićima, kada je TPO Fondacija realizovala još jednu u nizu kreativnu radionicu Aktivizam i mladi 14. aprila, 2017. godine u okviru projekta IKDE. Zanimalo nas je kako mladi tumače volonterizam i sve što nam volonterizam pruža, kao i druge načine za lično osnaživanje i razvoj naše ličnosti. Mladi su dijelili svoja iskustva, razmišljanja ali su imali i priliku da nauče o važnosti poznavanja sebe i svojih osobina. Razgovarali smo o savjesti i odgovornosti kroz uloge koje imamo u porodici i školi, ali i kao građanin ili građanka zajednice u kojoj žive. >> VIŠE

April, 2017

ČETVRTA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

Zbog čega je važno propitivati svoje uloge i odgovornosti u zajednici u kojoj živimo i zašto posebno mladi ljudi trebaju biti građanski osviješteni i aktivni, uočavati probleme ali i hrabro inicirati pozitivne promjene u društvu? 12. aprila 2017. Godine, TPO tim se sastao s mladim ljudima završnih IX razreda Osnovne škole Zahid Baručija u Vogošći kako bis razgovarao o građanskom aktivizmu ali i angažiranoj umjetnosti koja predstavlja izražavanje kroz umjetnost i ukazivanje na probleme društva s ciljem poticanja pozitivnih promjena.  Uz publikacije namijenjene tinejdžerima, učenice i učenici su imali priliku upoznati se s likom Nire i naučiti kako se trebamo oduprijeti pasivnom, inertnom i jednoličnom društvu koje svojom šutnjom i neaktivizmom dopušta nasilničko ponašanje i kršenje ljudskih prava. >> VIŠE

April, 2017

TREĆA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

Jačanje kompetencija kod mladih ljudi kroz kritičko razmišljanje, nenasilje i građanski aktivizam, ovo je bio cilj još jedne kreativne radionice Aktivizam i mladi (ICDE), koju je TPO Fondacije 10. aprila realizovala u Gimnaziji Dobrinja s učenicima/ama prvog do četvrtog razreda. Na radionici smo propitivali svoje odgovornosti i uloge u društvu i kako angažirana umjetnost utječe na pokretanje zajednice i njene pozitivne promjene. Razgovarali smo i o različitim oblicima vršnjačkog nasilja, ali i o građanskom aktivizmu kao adekvatnom načinu suprotstavljanja i prevenciji nasilja. Uz publikacije stripova Nira, Nirini izazovi i Sve što (ne)želimo znati, učili smo o hrabrosti i inicijativi za promjene u društvu.
>> VIŠE

Mart 2017

DRUGA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI ZA MLADE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA


Da je važno razgovarati o različitim oblicima nasilja, uzrocima i posljedicama, načinima za adekvatno suprotstavljanje, ali i o građanskom aktivizmu kao odgovornosti svake osobe u zajednici u kojoj živi, govori velika zainteresovanost učenika i učenica IX razreda Osnovne škole "9. maj" u Pazariću za temu o kojoj su imali/e priliku razgovarati puna dva sata na drugoj kreativnoj radionici pod nazivom Aktivizam i mladi koju je realizovala TPO Fondacija u okviru projekta ICDE 30.03.2017.

>> VIŠE

Mart 2017

PRVA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI ZA MLADE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Šta je to angažirana umjetnost i koliko ljudi kroz umjetnost skreću pažnju na probleme društva s ciljem poticanja pozitivnih promjena? Kako postati aktivan/na građanin/nka zajednice, kako doprinijeti razvoju zdrave okoline u kojoj živimo? Kakvi smo prijatelji i koliko smo spremi pomoći osobama u nevolji? Šta je volonterizam i zašto je važan za zdrav razvoj naše ličnosti? O ovim i mnogim drugim pitanjima tim TPO Fondacije je razgovarao s učenicima i učenicama VIII i IX razreda Devete osnovne škole u Rakovici na kreativnoj radionici "Aktivizam i mladi" koju je 27.03.2017. TPO Fondacija realizovala u saradnji s mladim glumcima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Ivanom Vojinović i Adisom Omerović.
>> VIŠE

Mart 2017

ČETVRTA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA
ZA OSNOVNE ŠKOLE U KANTONU SARAJEVO

Zahvaljujući svesrdnoj podršci Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo kao i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u Sarajevu je 23. i 24. marta 2017. godine  u organizaciji TPO Fondacija održan četvrti i ujedno posljednji ovogodišnji ciklus radionica svjetskog etosa za nastavnike/ce osnovnih škola Kantona Sarajevo. Ovom prilikom, stručna saradnica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS gđa. Mina Pleh pozdravila je sve prisutne pedagoginje, nastavnice bosanskog jezika, katoličkog i islamskog vjeronauka iz devet osnovnih škola sa područja KS koje su imale priliku učestvovati na seminaru svjetskog etosa i time aktivno doprinijeti uspješnoj integraciji svjetskog etosa u nastavno-obrazovne procese u Bosni i Hercegovini.
>> VIŠE