NOVOSTI 6

Juni 2018

RAZUMIJEVANJEM PREMA ZDRAVIJEM ISHODU
PEDAGOZI ZA ŠKOLSKE KOLEKTIVE 10 OSNOVNIH ŠKOLA U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU REALIZOVALI EDUKACIJE IZ OBLASTI POREMEĆAJA PONAŠANJA I EMOCIJA
KOD DJECE I ADOLESCENATA

Nakon uspješno realizovanih seminara pod nazivom "Poremećaji ponašanja i emocija kod djece i adolescenata" namijenjenih pedagozima i psiholozima iz deset osnovnih partnerskih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, u okviru projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje", u periodu od aprila do maja 2018. godine, realizovano je 10 edukacija u svim partnerskim školama na pomenutu temu u periodu od sredine maja do sredine juna 2018. godine. Učesnici su bili nastavnici razredne i predmetne nastave, dok su edukacije moderirale pedagogice ovih škola koje su zajedničkim trudom i radom doprinijele kvalitetnijoj edukaciji svojim školskim kolegama i kolegicama. Svakoj edukaciji su prisustvovale i predstavnice Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo Mostar, kao i predstavnica Dječijeg i Porodičnog sela SOS. Edukacija o poremećajima ponašanja i emocija kod djece i adolescenata ima za cilj informirati i osnažiti školske djelatnike radi kvalitetnijeg pristupa problemima vezanim za poremećaje u ponašanju kod učenika i učenica osnovnog obrazovanja.
>> VIŠE

Juni 2018

SUSRETI VJEROUČITELJA U ZENICI:
RELIGIJSKO OBRAZOVANJE U SEKULARNOM KONTEKSTU


Tokom akademske 2017/2018 godine, u suradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, ETOS inicijativa je započela realizaciju specifičnog obrazovnog programa koji je namijenjen osnaživanju islamskih i katoličkih vjeroučitelja. S tim u vezi. 18. i 19. juna 2018. godine Zenica je bila mjesto susreta za preko 40 vjeroučitelja sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona koji su zajednički propitivali mnogobrojne izazove religijskog obrazovanja u sekularnom kontekstu.
>> VIŠE

Juni 2018

RAZUMIJEVANJEM PREMA ZDRAVIJEM ISHODU
PEDAGOZI ODRŽALI RADIONICE IZ OBLASTI POREMEĆAJA PONAŠANJA I EMOCIJA KOD UČENIKA I ADOLESCENATA ZA NASTAVNIKE OSNOVNIH PARTNERSKIH ŠKOLA KANTONA SARAJEVO


Saradnja sa deset osnovnih škola Kantona Sarajevo na projektu "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi" je nastavljena nakon realizovanih seminara za pedagoge i psihologe ovih škola iz oblasti poremećaja ponašanja i emocija kod djece i adolescenata u organizaciji TPO Fondacije u mjesecu maju. Nakon uspješno realizovanog seminara, pedagozi osnovnih škola su preuzeli ulogu moderatora te su za svoje školske kolektive pripremili radionice na istoimenu temu te time dali priliku da se o ovoj oblasti razgovara sa nastavnicima u cilju postizanja dodatne edukacije ali i vještina u detekciji poremećaja kao i primjenjivanju adekvatnih metoda rada sa djecom i roditeljima. Radionice su realizovane u periodu od sredine maja do kraja juna 2018. godine.
>> VIŠE

Maj 2018

TREĆA PANEL DISKUSIJA U OKVIRU INICIJATIVE FER DISKURSI:
"FEMINISTIČKO ČITANJE BIBLIJE"


Tim okupljen oko Inicijative "Fer diskursi" imao je čast i zadovoljstvo da 18.05.2018. godine u glavnome gradu Bosne i Hercegovine ugosti jednu od najpoznatijih feminističkih teologinja, profesoricu na Univerzitetu Harvard – Elisabeth Schüssler Fiorenza, koja je govorila o feminističkoj teologiji iz kršćanske perspektive, referirajući se na svoj dugogodišnji akademski rad koji uključuje najprije interpretativne strategije čitanja biblijskih tekstova iz ženske perspektive.
>> VIŠE

Maj 2018

TPO FONDACIJA OBILJEŽILA DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EVROPE


Moramo više učiti o poštivanju i toleranciji prema različitim kulturama, stavovima i uvjerenjima, zalagati se za slobodu misli i govora, i raditi na uspostavljanju veće sigurnosti za ljudski život. To je najbolji način da se suprotstavimo diskriminaciji i nasilju nad čovječanstvom. Bile su ovo poruke vrijednih mladih ljudi Gimnazije Dobrinja s kojim je TPO Fondacija realizovala radionicu 11.05.2018. na temu "Mladi, antifašizam i Evropa", povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.
>> VIŠE

April 2018

ODRŽANA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA U
OSNOVNOJ ŠKOLI BRČANSKA MALTA U TUZLI

U sklopu programu jačanja školskih kolektiva kroz formiranje Škola svjetskog etosa 24.04.2018 i 25.04.2018 u OŠ Brčanska Malta u Tuzli održana je radionica Svjetskog etosa u školi. Zajedničkim snagama tri tuzlanske osnovne škole: Brčanska Malta, Soline i Breške, odličan predavački tim: Izet Numanović (stručni savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzla), Munevera Rahmanović Hrbat (profesorica islamskog vjeronauka) i Vanja Ivković (profesorica katoličkog vjeronauka) zajedno sa prisutnim nastavnicima pokazali su koliko su obrazovni programi učenja o etičkim vrijednostima neophodni za uspješno funkcionisanje svakog školskog kolektiva.
>> VIŠE

April 2018

DRUGA PANEL DISKUSIJA U OKVIRU INICIJATIVE FER DISKURSI:
"Religijski i sekularni feminizmi"

Borba za ukidanje opresije i strukturalnog nasilja predstavlja zajedničko polje društvenog angažmana svih feminizama i sekularnih i religijskih  istaknule su panelistice: Adriana Zaharijević i Rebeka Jadranka Anić na drugoj sesiji FER diskursa koju su zajedno realizirale TPO Fondacija i IMIC Zajedno 20.04.218. godine. Drugu panel diskusiju su otvorili učenici Gimnazije Dobrinja, Lora Šabanović i Amar Mujanović, te prigodnim performansom prikazali kako se susrećemo sa mizoginom svakodnevnicom kroz različite sekularne i religijske kontekste.
Kratak video o drugoj panel diskusiji Religijski i sekularni feminizmi u okviru Fer diskursa je dostupan na linku: https://youtu.be/By05n-6jnXE

>> VIŠE

April 2018

DRUGA PANEL DISKUSIJA U OKVIRU INICIJATIVE FER DISKURSI:
"Religijski i sekularni feminizmi"

Nakon prve sesije "Između religijskog i sekularnog", koja je u martu mjesecu održana u Sarajevu u okviru Inicijative Fer diskursi, 20. aprila nastavljaju se aktivnosti. O temi "Religijski i sekularni feminizmi" govorit će gošće iz Srbije i Hrvatske – dr. sc. Adriana Zaharijević i dr. sc. Jadranka Rebeka Anić. O rodnim stereotipima i tzv. "rodnoj ideologiji", o spoju sekularnog i religijskog. Da li se je sekularnost nužno emancipacija, a religija – opresija? Govorimo o svemu onome što onemogućava ženama da koriste zakonom osiguranu ravnopravnost. O "rodnoj ideologiji" kao problemu koji zahtjeva da razumijemo sasvim ozbiljno ukrštanja religijskog diskursa sa populističkim strategijama odbrane porodice, vjere i nacije, strategijama koje su danas jednako prisutne u potpuno različitim dijelovima svijeta.
Budite s nama na Obali Kulina bana br. 39 u Sarajevu, 20. aprila s početkom od 19 sati!
>> POZIVNICA

April 2018

TREĆI SEMINAR "POREMEĆAJI PONAŠANJA I EMOCIJA KOD DJECE I ADOLESCENATA – BOLJIM RAZUMIJEVANJEM PREMA ZDRAVIJEM ISHODU" NAMIJENJEN PEDAGOZIMA I PSIHOLOZIMA OSNOVNIH ŠKOLA SARAJEVSKOG KANTONA

Budimo obazrivi prema djeci koja imaju nisko samopoštovanje! Ovo je jedna od ključnih poruka sa seminara "Poremećaji u ponašanju i emocijama kod djece i adolescenata – boljim razumijevanjem prema zdravijem ishodu" održanog 03.04.2018. za pedagoge i psihologe osnovnih škola Sarajevskog kantona, kojeg je vodila doc.dr.med.sc. Nermina Kravić, specijalistica neuropsihijatrije i subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije. Akademski neuspjeh je rezultat međusobno povezanih faktora, prikazuje se lošim ocjenama iz provjere školskog znanja na testovima. Školski neuspjeh je subjektivna procjena vlastitog neuspjeha, kako na akademskom tako i na osobnom planu, i povezan je s niskim samopoštovanjem. Školski neuspjeh je često simptom emocionalnog poremećaja kod djeteta te se izražava kroz samokažnjavanje i skriveni osjećaj krivnje. Ranim uočavanjem poremećaja u ponašanju i emocijama kod djece doprinosimo bržem uspostavanju adekvatnih metoda rada s djetetom, ali i roditeljima, kojima je također potrebna određena pomoć i podrška. Bio je ovo treći završni seminar za pedagoge i psihologe osnovnih škola iz oblasti poremećaja ponašanja i emocija kod djece i adolescenata u okviru trogodišnjeg projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje", kojeg TPO Fondacija realizuje u saradnji s tri kantonalna ministarstva obrazovanja. Nastavak aktivnosti iz oblasti poremećaja ponašanja i emocija kod učenika će obuhvatiti nastavnike i roditelje djece iz 30 osnovnih škola.
>> VIŠE

Mart 2018

DRUGI SEMINAR "POREMEĆAJI PONAŠANJA I EMOCIJA KOD DJECE
I ADOLESCENATA – BOLJIM RAZUMIJEVANJEM DO ZDRAVIJEG ISHODA"

ZA PEDAGOGE OSNOVNIH ŠKOLA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

Rezultati Baseline studije koju je TPO Fondacije sprovela u preko 30 osnovnih škola u tri kantona na početku realizacije projekta "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje" su pokazali da se školski djelatnici suočavaju s problemom nedovoljne informiranosti o temi poremećaja ponašanja kod djece. Zbog potrebe za dodatnom edukacijom o pravnilnom postupanju prema djeci i adolescentima s poremećajima ponašanja i emocija, koji često rezultiraju različitim oblicima nasilja ili je nasilje uzročnik takvih oblika ponašanja, u Vitezu je 27.03.2018. održan seminar za pedagoge pod nazivom "Poremećaji ponašanja i emocija kod djece i adolescenata – boljim razumijevanjem do zdravijeg ishoda". U školama se susrećemo s djecom sa težim ili lakšim oblicima poremećaja, djecu sa ADHD, opsesivno kompulsivnim oblicima ponašanja, anksioznosti, ovisnosti o internetu, stoga je cilj održanog seminara bio jačanje školske zajednice u radu s djecom i roditeljima radi smanjenja i prevencije poremećaja u ponašanju i emocijama kod  učenika i učenica osnovnih škola. Jedna od svega 12 dječijih psihijartica/ara u BiH, doc. dr. med. dc. Nermina Kravić, neuropsihijatrica i subspecijalistica dječije i adolescentne psihijatrije, je bila predavačica jednodnevog seminara za 12 pedagoga i psihologa partnerskih osnovnih škola Srednjobosanskog kantona.
>> VIŠE

Mart 2018

ODRŽAN PRVI SEMINAR "POREMEĆAJI PONAŠANJA I EMOCIJA KOD DJECE
I ADOLESCENATA – BOLJIM RAZUMIJEVANJEM DO ZDRAVIJEG ISHODA"

ZA PEDAGOGE OSNOVNIH ŠKOLA HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA

Osnaživanje škola kroz obrazovne programe s posebnim ciljem prevencije i smanjenja svih oblika vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja u školi i izvan škole je primarni fokus svih programskih aktivnosti koje TPO Fondacija u okviru projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje" realizuje već drugu godinu u saradnji s tri kantonalna ministarstva obrazovanja. U Mostaru 26.03.2018. smo započeli novi ciklus seminara za pedagoge pod nazivom "Poremećaji ponašanja i emocija kod djece i adolescenata – boljim razumijevanjem do zdravijeg ishoda" s ciljem osnaživanja školskih kolektiva u radu s djecom iz oblasti poremećaja ponašanja kod učenika. Pedagozi i psiholozi iz 10 partnerskih osnovnih škola HNK, saradnice iz Zavoda za školstvo Mostar, Pedagoškog zavoda, SOS Dječijeg i porodičnog sela kao i predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK su bili/e učesnici/e jednodnevnog seminara kojeg je vodila doc.dr.med.sc. Nermina Kravić, neuropsihijatrica i subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije.
>> VIŠE

Mart 2018

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA SREDNJE ŠKOLE
SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

Završena je druga radionica Svjetskog etosa za srednje škole u Srednjobosanskom kantonu koja se održala 17. i 18. 03. 2018. u Vitezu. Važno je podsjećati se na univerzalna etička načela življenja istakli su učesnici i učesnice, navodeći da smo svjedoci svakodnevnih teških, razjedinjenih i negativnih informacija koje slušamo putem medija, političkih i drugih predstavnika.
Gostujući predavači iz Katahetskog ureda i Islamske zajednice su osim prenošenja religijskih činjenica o etičnosti i univerzalnosti, kroz vlastite primjere međusobne saradnje i prijateljstva dokazali da iako se ljudi mogu razlikovati po religijskim svjetonazorima to ih ne bi smjelo međusobno dijeliti i udaljavati. Sarajevski tim predavač/ica su u protekla dva dana praktično i teoretski predstavili program Svjetskog etosa, nudeći jednostavne primjere kroz dostupne didaktičke materijale za svakodnevni rad u školi, jer etos može da postoji u svakom školskom predmetu.
>> VIŠE

Mart 2018

PRVA PANEL DISKUSIJA U OKVIRU INICIJATIVE FER DISKURSI

U prostorijama IMIC-a, u Sarajevu, 14. marta 2018. godine održana je prva u nizu višemjesečnih panel diskusija, u okviru inicijative Fer diskursi.
Tema prve panel diskusije je bila ''Između religijskog i sekularnog ''.
Gost predavač, Drago Bojić, bh. franjevac, teolog i publicist, raspravom o pozicioniranosti religije i religijskih zajednica u sekularnom društvu kao što je bosanskohercegovačko, naznačio je važnost uspostave komunikacije između ta dva konteksta. Ističući da se pojava fanatizma, tokom historije, javljala kao posljedica i religijskih i antireligijskih narativa, Bojić je istakao važnost jednakog otvaranja društvenog prostora i za vjeru i nevjeru. Vidjevši u sekularnoj multireligijskoj državi potencijal za potpunije ostvarivanje ljudskih prava svih, Bojić akcentualizira važnost propitivanja grešaka na svim stranama, mogućnosti i prostora za dijalog.
U sklopu panela, u kao uvodu temu izveden je perfrormans učenika Gimnazije Dobrinja Lore Šabanović i Amara Mujanovića. Cilj uvodnog dramskog performansa je bio prikazati prožimanje religijskog u sekularno i sekularnog u religijsko, te kako ljudsko biće, biće slobodne volje, ima slobodu izbora.
Kratak video
o prvoj panel diskusiji "Između religijskog i sekularnog" u okviru Fer diskursa je dostupan na linku: https://youtu.be/yYj9Z3KEFH0

>> VIŠE

Mart 2018

ODRŽANA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA
U SREDNJOJ GRAĐEVINSKOJ ŠKOLI MOSTAR

Inicijativa je tokom školske 2016/2017 godine pokrenula program jačanja školskih kolektiva kroz formiranje Škola svjetskog etosa i trenutno je u Bosni i Hercegovini registrovano ukupno dvanaest srednjih i osnovnih škola.  Jedna od njih je Srednja građevinska škola Mostar u kojoj je 13.03.2018 i 14.03.2018 po prvi put održana radionica Svjetskog etosa u svrhu jačanja školskog kolektiva i međuškolske suradnje. Sinergijskim djelovanjem Srednje građevinske škole i Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca Mostar, te zahvaljujući odličnom predavačkom timu: Sanela Mesihović (profesorica i direktorica Srednje građevinske škole Mostar)  i fra Ivan Nujić (profesor i tajnik Franjevačke gimnazije u Visokom) zajedno sa učesnicima su pokazali i dokazali da je moguće ne samo rušiti dugogodišnje barijere već i graditi mostove suradnje utemeljene na dobrovoljnosti, inkluzivnosti i ljudskosti.
>> VIŠE

Mart 2018

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA SREDNJE ŠKOLE
SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

Nakon završene prve radionice Svjetskog etosa za nastavnike/ce srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu, održane u Vitezu 10. i 11.03.2018. zaključeno je da o univerzalnim etičkim vrijednostima u današnjem društvu često govorimo, ali ih ne praktikujemo u svakodnevnom životu. Sarajevski tim predača/ice Selvira Mašnić i Miroslav Bagara su kroz teoretske, didaktičke materijale i praktične primjere podsjetili prisutne o etičkim normama vrijednosti, ali i važnost integracije ovog projekta u nastavno-obrazovne procese u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući uspostavljenoj suradnji sa Rijasetom islamske zajednice Bosne i Hercegovine kao i Katehetskim uredom u Bosni i Hercegovini, kvaliteti ovog seminara je dodatno doprinijelo gostujuće predavanje dr. Nezira Halilovića i dr. sc. Ante Ledića koji su predstavili značajnu važnost i utemeljenje svjetskog etosa u monoteističkim religijama Bosne i Hercegovine.
>> VIŠE

Mart 2018

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA "ŠTA NAM DANAS PREDSTAVLJA 8. MART:
POLITIČKA I EKONOMSKA PRAVA ŽENA U BIH"

Žene još uvijek obavljaju više poslova od muškaraca, nisu ravnopravne u bh. društvu, veći su zahtjevi prema ženama u politici nego prema muškarcima, postoje brojni stereotipi o rodnim ulogama i podjelama poslova na muške i ženske, a rješenje je u sistemskim promjenama u obrazovanju, bili su ovo zaključci učesnica panel diskusije "ŠTA NAM DANAS PREDSTAVLJA 8. MART: POLITIČKA I EKONOMSKA PRAVA ŽENA U BIH", koju je TPO Fondacija 08.03.2018. godine realizovala u saradnji s Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Panelistice su bile Melika Husić-Mehmedović, profesorica na Ekonomskom fakultetu i direktorica Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Jasna Bakšić-Muftić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i dr. sci. Medina Mujić, saradnica TPO Fondacije.
>> VIŠE

Mart 2018

OTVORENE UČIONICE POVODOM OBILJEŽAVANJA
MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, TPO fondacija je zajedno sa Maarif koledžom u Sarajevu (07.03.2018.), Srednjom školom za kožu, tekstil i dizajn (5.03.2018.) kao i Željezničkim školskim centrom (7.03.2018.) održala tri Otvorene učionice na kojima su učenici i učenice imali priliku zajednički promišljati o značaju obilježavanja Međunarodnog dana žena u odnosu na lokalnu zajednicu u kojoj žive. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa prof. Almom Ahmethodžić i pedagogicom Berminkom Hrelja, kao i tek uspostavljenim mostovima suradnje sa prof. Edisom Zilić, voditeljica Otvorenih učionica Monja Šuta-Hibert je kroz interaktivna predavanja i audio-vizuelnu naraciju sa zainteresiranim učenicima i učenicama razgovarala o 8. Martu i o različitim pitanjima koja se tiču socijalne pravde, radničkim pravima u svijetu i u BiH, te o ljudskim pravima općenito.
>> VIŠE

Mart 2018

GOVORI GLASNO O NASILJU NAD DJEVOJČICAMA,
DJEVOJKAMA I ŽENAMA

"Meni ljudi često govore ružne riječi na ulici. Nazivaju me pogrdnim imenima i provociraju me, ali ja se ne obazirem. Često okrenem glavu kada me vrijeđaju i idem svojim putem, baš kao što mi i majka kaže da radim" – ističe jedna od članica Udruženja mladih "Ružičnjak – Los Rosales" u Mostaru. U Udruženju se obrazuju, odgajaju, socijalizuju, radno osposobljavaju i rehabilituju djeca i mladi sa lakšim, umjerenim i kombinovanim poteškoćama u psihofizičkom razvoju, cerebralnom paralizom, autizmom, Down sindromom i hiperaktivnošću.
TPO Fondacija je (07.03.2018.) povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta u Udruženju mladih "Ružičnjak – Los Rosales" u Mostaru realizovala radionicu pod nazivom Govori glasno o nasilju nad djevojčicama, djevojkama i ženama. Voditeljice radionice su bile dr. sc. Medina Mujić, saradnica TPO Fondacije i Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih "Ružičnjak – Los Rosales".
>> VIŠE

Mart 2018

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA KROZ RAZGOVORE
O POLITIČKIM PRAVIMA I OBRAZOVANJU SA NASTAVNICIMA
U OSNOVNOJ ŠKOLI "MUSA ĆAZIM ĆATIĆ" U VELIKOM ČAJNU

"Svi trebamo odati počast majkama, posvetiti pažnju svim ženama i zahvaliti im se na trudu koji ulažu u nove generacije i cijeli svijet", istakla je jedna od nastavnica  Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" u Velikom Čajnu gdje je TPO Fondacija 05.03.2018. godine održala predavanje na temu "Šta nam danas predstavlja 8. mart: Politička prava i obrazovanje žena u BiH". Predavačice su bile Ismeta Begić, pedagogica škole i Melika Šahinović, projekt koordinatorica iz TPO Fondacije.
>> VIŠE

Mart 2018

ŠTA NAM DANAS PREDSTAVLJA 8. MART:
POLITIČKA I EKONOMSKA PRAVA ŽENA U BIH


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, TPO Fondacija u saradnji s Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu organizira panel diskusiju: ŠTA NAM DANAS PREDSTAVLJA 8. MART: POLITIČKA I EKONOMSKA PRAVA ŽENA U BIH, koja će se održati 08.03.2018. sa početkom u 10 sati u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije (na adresi: Zmaja od Bosne 8, Kampus Univerziteta). Na panel diskusijii će govoriti profesorice Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, prof. dr. Jasna Bakšić-Muftići predstavnica iz TPO Fondacije dr. sci. Medina Mujić, a panel će moderirati: mr.sci. Melika Šahinović.
>> VIŠE