NOVOSTI 8

Oktobar 2017

ODRŽAN PETI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Studentskom hotelu Mostar, 31. listopada 2017. godine održan je peti, ujedno i zadnji trening u okviru programa "Djeca su naše ogledalo: Prevencija vršnjačkog i rodno utemeljenog nasilja u bh. školama" pod nazivom Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja. Voditelji treninga bili su: Andrea Jevrić, Edna Haznadarević i Mirza Trbonja. Na treningu je uz predavače, sudjelovalo je 12 prijavljenih učitelja/nastavnika iz tri osnovnih škola škole: "Zalik", "Ivana Gundulića Mostar" i "Treća osnovnea škola Mostar". Svi pozvani nastavnici odazvali su se treningu. Na treningu pridružila se i predstavnica i savjetnica ministra Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, Emina Jusufbegović. Cilj treninga je jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja kao ključni način za prevenciju i smanjenje vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja u školi. >> VIŠE

Oktobar 2017

NEIZLIJEČENA TRAUMA - ZBORNIK RADOVA

Zbornik "Neizliječena trauma" je nastao kao rezultat konferencije: "Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire" održane u Sarajevu u julu 2016, godine, u organizaciji TPO Fondacije. Urednice Zbornika su Julianne Funk i Nancy Good, a predgovor je priredio renomirani američki psihijatar Steve Olweean. Vjerovanje da nema održivog mira bez rada na liječenju trauma nakon preživljenog nasilja čini okosnicu ove knjige. Autori/ce su priznati/e međunarodni/e i domaći/e naučnici/e i praktičari/ke iz širokog spektra disciplina, što se vidi po temama koje su obrađivali/e. U Zborniku su ozbiljno razmatrani priroda i uloga traume, kao i prilike za izgradnju mira u različitim kontekstima – uključujući poslijeratne države nastale raspadom Jugoslavije – ali i prepreke tomu. Posebna pažnja je posvećena Bosni i Hercegovini (BiH) jer je nedvojbeno najteže pogođena raspadom Jugoslavije devedesetih godina. Dio video materijala sa prezentacijama učesnika možete naći na ovom linku.

>>VIŠE - ZBORNIK PDF

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI SUSRET UČENIKA I UČENICA U OKVIRU PROJEKTA "MEĐURELIGIJSKI DIJALOG KROZ UMJETNOST"


28.10.2017
. u prostorijama JU Gimnazije "Dobrinja" održan je drugi susret učenika i učenica u okviru projekta "Međureligijski dijalog kroz umjetnost" kojeg Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja Bosne i Hercegovine podržava zajedno sa TPO Fondacijom.  
Susret je održan u sklopu drugog projektnog modula pod nazivom "Arabeske" u mentorstvu profesorice likovne umjetnosti Anite Smiljanić. Riječ je o projektu koji okuplja učenike i učenice srednjoškolskog uzrasta, različitih religijskih i nacionalnih skupina a implementira ga stručno osoblje pomenute škole. Ovom aktivnošću je uspješno završen oktobar mjesec posvećen duhu islamske umjetnosti i kulture.

>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u saradnji s tri ministarstva obrazovanja FBiH, u Vitezu je 26.10.2017. održan drugi jednodnevni trening za 12 nastavnika i nastavnica osnovnih škola "Nova Bila" i "Travnik" u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja Srednjobosanskog kantona. Trening su vodile Šejla Džanan, pedagogica Treće osnovne škole Jaklić u Bugojnu, ždoktorica društvenih nauka iz oblasti školskog menadžmenta i  Snježana Petraš, školska pedagogica i psihologinja Osnovne škole "Nova Bila" U Novoj Bili.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PETI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 25.10.2017. održan peti jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. Prisutni nastavnici i nastavnice iz osnovnih škola "Aleksa Šantić" i "Nafija Sarajlić" iz Sarajeva imali su priliku zajednički propitivati dosadašnje prakse i iskustva u radu i komunikaciji sa roditeljima školskih učenika.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK te trideset partnerskih osnovnih škola, u Travniku je 24.10.2017. održan prvi jednodnevni trening za nastavnike u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u vodstvu Šejle Džanan, pedagogice i doktorice društvenih nauka iz oblasti školskog menadžmenta i  Snježane Petraš, školske pedagogice i psihologinje.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN ČETVRTI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 23.10.2017. održan četvrti jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. Ove aktivnosti se realiziraju u sklopu trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN ČETVRTI  JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM:"Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Mostaru je održan četvrti jednodnevni trening za učitelje i nastavnike osnovnih škola pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja". Trening je održan 19.10.2017. a voditelji su bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Zalik", (Mostar)  "Treća osnovna škola" (Mostar) i "Mustafa Ejubović - Šejh Jujo"  (Mostar). Cilj ovih aktivnosti je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja kako bi se u budućnosti prevenirali različiti oblici vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.

Oktobar 2017

KONKURS ZA NAJBOLJI STRIP NA TEMU:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


Povodom obilježavanja DANA LJUDSKIH PRAVA TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresirane u dobi između 15 i 22 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji strip na temu: PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!

Upiši se na listu aktivnih građanki i građana!

>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN TREĆI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 18.10.2017. održan treći jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. U cilju sistematskog jačanja školskih kolektiva tokom treninga su upoznati i sa novim mogućnostima jačanja suradnje između školske zajednice i roditelja kako i tehnikama indvidualnog osnaživanja zarad uspostavljanja što produktivnije komunikacije. Ove aktivnosti se realiziraju u sklopu trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN TREĆI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Mostaru  je održan treći jednodnevni trening za učitelje i nastavnike osnovnih škola pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja". Trening je održan 18.10.2017. a voditelji su bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Antun Branko Šimić", (Mostar) i  "OŠ Gnojnice" (Gnojnice). Cilj ovih aktivnosti je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja kako bi se u budućnosti prevenirali različiti oblici vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI  JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

Nakon prvog realizovanog treninga za nastavnike pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja" u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, organizovan je i drugi jednodnevni trening za učitelje i nastavnike osnovnih škola. Trening je održan 17.10.2017. u Mostaru čiji su voditelji bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Ilija Jakovljević",  (Mostar), "OŠ Blagaj" (Blagaj) i OŠ Ilići" (Ilići). Cilj ovih aktivnosti je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja kako bi se u budućnosti prevenirali različiti oblici vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 16.10.2017. održan drugi jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama sarajevske Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora, i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. Prisutni nastavnici i nastavnice imali su priliku zajednički propitivati dosadašnje prakse i iskustva u radu i komunikaciji sa roditeljima školskih učenika. Ove aktivnosti se realiziraju u sklopu trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PRVI SUSRET UČENIKA I UČENICA U OKVIRU PROJEKTA "MEĐURELIGIJSKI DIJALOG KROZ UMJETNOST"

Dugogodišnji suradnik ETOS Inicijative, profesor islamske vjeronauke u JU Gimnazija Dobrinja, Semir Salihović, pokrenuo je projekat pod nazivom "Međureligijski dijalog kroz umjetnost". Projekat je inicijalno podržan od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja i TPO Fondacije koja već drugu godinu podržava i osnažuje rad bosanskohercegovačkih osnovnih i srednjih škola koje su dio porodice "Škola svjetskog etosa". Nakon odslušanog prvog modula na temu "Međureligijski dijalog iz islamske perspektive" dana 14.10.2017., učesnici su posjetili i najveću sarajevsku džamiju, Istiklal džamiju, gdje im se obratio dugogodišnji imam i pomoćnik muftije sarajevskog dr. Abdulgafar ef. Velić te rekao nešto više o historijatu i arhitekturi ove džamije. Ciljna grupa će do kraja godine odslušati još 6 predviđenih modula i pri tome posjetiti različite religijske objekte.
>> VIŠE

Oktobar 2017

REALIZOVAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

Nakon prvog realizovanog treninga za nastavnike pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja" u Sarajevu, održan je jednodnevni trening i za učitelje i nastavnike osnovnih škola u Mostaru u okviru trogodišnjeg programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.  Trening je održan 12.10.2017. u Mostaru čiji su voditelji bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici treninga su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Ilija Jakovljević" i "Četvrta osnovna škola" iz Mostara i nastavnici iz Osnovne škole "Ilići" iz Ilića. Cilj jednodnevnih treninga je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja. Aktivnosti trogodišnjeg projekta "Djeca su naše ogledalo" su usmjerene ka osnaživanju pedagoga i nastavnika u radu sa učenicima. Posebna važnost se pridaje aktivnostima vezanim za jačanje kompetencija učitelja, nastavnika i pedagoga u radu s roditeljima s ciljem izgradnje povjerenja i uspostavljanja uspješne i efikasne saradnje roditelja i nastavnika.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO
"Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK te trideset partnerskih osnovnih škola, u Sarajevu je 11.10.2017. održan prvi jednodnevni trening za nastavnike u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje.
>> VIŠE

Oktobar 2017

RADIONICA ZA UČENIKE POD NAZIVOM "AKTIVIZAM I MLADI"
U OSNOVNOJ ŠKOLI "VAREŠ" u VAREŠU

O važnostima propitivanja uloga i odgovornosti u zajednici u kojoj živimo, kao i važnostima građanske osviještenosti i aktivizma, razgovaralo se u Osnovnoj školi "Vareš" u Varešu na kreativnoj edukativnoj radionici "Aktivizam i mladi" koja je realizovana u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju – IKDE". TPO Fondacija je 10.10.2017. godine održala još jednu u nizu radionica namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih bh. škola s ciljem podizanja svijesti, učenja i promišljanja o građanskim dužnostima i ulogama koje imamo u porodici, školi i društvu u kojem živimo. Učesnici radionice su bili učenici završnih razreda ove osnovne škole. Mladi glumci Ivana Vojinović i Adis Omerović su kroz odigrane scene prikazali nekoliko oblika vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja o kojem su mladi razgovarali i nudili svoja rješenja problema nasilja. >> VIŠE

Oktobar 2017

BASELINE STUDIJA: VRŠNJAČKO I RODNO-ZASNOVANO NASILJE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BIH


U okviru projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi" urađena je Baseline studija: "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u osnovnim školama u BiH", koja je provedena u 30 osnovnih škola u tri kantona: Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu. Baseline studiju je proveo tim TPO Fondacije na temelju upitnika u čijoj izradi su učestvovale dr. Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije, mr. sc. Alma Jeftić i mr. sc. Melika Šahinović. Baseline studija predstavlja analizu različitih oblika nasilja i njegove trasformacije u i i izvan škole, pravilnika i praksi škola prema nasilju, kao i analizu preventivnih mjera koje se koriste za suzbijanje vršnjačkog nasilja.
>> VIŠE

Septembar 2017

ODRŽANA KREATIVNA RADIONICA "AKTIVIZAM I MLADI"
U OSNOVNOJ ŠKOLI "SREDNJE" U SREDNJEM

U okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju – IKDE", TPO Fondacija je 29.9.2017. odžala kreativnu edukativnu radionicu za mlade pod nazivom "Aktivizam i mladi" u Osnovnoj školi "Srednje" u Srednjem. Učesnici radionice su bili učenici devetih razreda koji su imali priliku da kroz razgovor s voditeljicom radionice uče i propituju o građanskom aktivizmu, ljudskim pravima ali i vršnjačkom i rodno-zasnovanom nasilju. Cilj radionice je potaknuti mlade na promišljanje o odgovornostima i obavezama prema sebi i društvu u kojem žive kao i važnostima građanskog aktivizma. Trideset učenika završnih razreda ove škole je imalo priliku pogledati scenski nastup mladih glumaca o različitim oblicima nasilja te razgovarati na temu prevencije i smanjenja svih oblika nasilja unutar i izvan škole. >> VIŠE

Septembar 2017

AKTIVIZAM I MLADI: ŽELJEZNIČKI ŠKOLSKI CENTAR

Zašto je važno razgovarati o građanskom aktivizmu i našim odgovornostima u porodici, školi i društvu? Koliko poznajemo sebe, svoje mane i vrline te kako razvijati lične i profesionalne kompetencije? O ovim i drugim pitanjima smo 19. septembra 2017. godine razgovarali s učenicama i učenicima prvog razreda srednje škole "Željezničkog školskog centra" u Sarajevu. TPO Fondacija je, u okviru projekta "ICDE", realizirala još jednu u nizu kreativnih, edukativnih radionica "Aktivizam i mladi" i tako započela poznanstva i druženja s mladim ljudima u novoj školskoj godini. Uz mlade glumce, koji su performansom predstavili različite vrste nasilja, učenici su imali priliku razgovarati o načinima prevencije i smanjenja nasilja u svojoj zajednici.
>> VIŠE

Avgust 2017

FER DISKURSI: FEMINIZAM, RELIGIJA, PERSPEKTIVA

ŠTA SU FER DISKURSI?
Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje - makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca? Ako je odgovor na ova pitanja negativan, onda vam hitno treba FER diskurs terapija koja kroz susret feminizma i religije nudi nove horizonte razumijevanja, sebe i svijeta koji nas okružuje.
>> VIŠE