NOVOSTI 1

Februrar 2020

IV TOT Trening u okviru EMIL programa: TILKA metodologija


Interkulturalnost kao test demokracije bio je moto četvrtog TOT treninga za jačanje interkulturalnih i međureligijskih kompetencija a koji se održavao dva dana u hotelu Bristol u Sarajevu, 8. i 9. februara 2020. TOT treninzi se održavaju u okviru EMIL programa (Ethos of Multicultural and Interreligious Learning) TPO Fondacije. 14 učesnika - profesora koje su tri ministarstva obrazovanja preporučila (KS, HNK i SBK), uspješno su završili i četvrti po redu trening na kojem su prakticirali TILKA metodologiju sa profesoricom Vesnom Mikolič sa Univerziteta u Trstu i Kopru.

>> VIŠE

Januar 2020

NASTAVLJENE REDOVNE AKTIVNOSTI SAPERE PROGRAMA
FILOZOFIJE ZA DJECU P4C


Nakon niza realizovanih treninga s ciljem razvoja tehnika programa SAPERE P4C Filozofije za djecu, prva certificirana grupa SAPERE polaznika, nastavnika iz srednjih škola BiH, je u periodu od 22-23.01.2020. radila na simulacijama kritičkog propitivanja. Svi polaznici su pripremili po jednu sesiju sa pažljivo izabranim stimulusom koji je rezultirao plodonosno dijaloško propitivanje. Cilj simulacija kritičkog propitivanja je razvijanje i usavršavanje tehnika i metodologije rada facilitatora. Svi prisutni su kroz uloge facilitatora i učesnika doprinijeli realizaciji 11 dijaloških propitivanja.
>> VIŠE

Decembar 2019

PROMOCIJA KNJIGE "ŽIVI PRISUTNO" U BRČKOM


Prisutnost, budnost srca, mindfulness, huzur, sjećanje, povezanost s Izvorom, riječi o kojima govori knjiga "Živi prisutno. Sufijski put do budnog srca", autora Kabira Edmunda Helminskog koju je na bosanski jezik prevela Dželila Šiljak. TPO Fondacija je u saradniji sa BZK Preporod  Brčko 21.12.2019, godine organizirala promociju ove knjige. O knjizi su govorili recenzenti: prof.dr. Rešid Hafizović, dr.sci. Amra Delić, i u ime izdavača, TPO Fondacije van.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, dok je promociju moderirao Edhem Vilić.
>> VIŠE

Decembar 2019

PROMOCIJA KNJIGE BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I LIDERSTVO U TUZLI

Lider/ica se ne rađa već postaje, dobro je poznati zaključak međunarodnih istraživanja o liderstvu, a potvrđen je i prvim komparativnim istraživanjem o liderstvu u politici i biznisu pod nazivom "Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo", urednice van.prof.dr. Zilke Spahić Šiljak i koautorica  Dr. Suade Penava i prof.dr. Jasne Kovačević. Druga promocija ove knjige upriličena je u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom "Derviš Sušić" u Tuzli i Udruženjem građanki "Ženska vizija", 16.12.2019, godine. Promociju je moderirala Mirna Trifković, direktorica Biblioteke, a promotorice su bile: prof.dr. Adisa Delić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Tuzli, Ernesa Mešić, profesorica sociologije i specijalistica za psiho-socijalnu rehabilitaciju te mr.sci. Sanja Hajdukov,  uspješna spisateljica i osnivačica Erazmo edukativnog centra.

>> VIŠE

Decembar 2019

ZAVRŠENA KONFERENCIJA ''VRŠNJAČKO I RODNO ZASNOVANO
NASILJE: OD REAKCIJE DO PREVENCIJE''

TPO Fondacija je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK organizirala konferenciju ''Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje: od reakcije do prevencije'' dana 12.12.2019. u Centru za kulturu, u Mostaru. Na konferenciji se govorilo o rezultatima istoimenog trogodišnjeg projekta TPO Fondacije. Podijelila su se iskustva, znanja, vještine, lijepi trenuci, stečena prijateljstva koja su se uz rad, trud, volju i želju stekla na osnovu ovog projekta. Konferencija je bila povod da se ispriča još jedna pozitivna priča čija je radnja trajala tri godine u tri kantona: KS, HNK, SBK. U toj su priči glavni akteri bili pedagozi i nastavnici koji su dali sve od sebe da nauče kako da djeci u svojim školama pomognu da prepoznaju i ne čine nasilje. U projektu učestvovalo preko 1000 nastavnika, preko 5000 učenika i 10 000 roditelja.
VIDEO KLIPOVI SA KONFERENCIJE >> VIŠE

Decembar 2019

POBJEDNICI KONKURSA ZA NAJBOLJI VIDEO NA TEMU: "ZAHVALNOST"


Na osnovu konkursa koji je raspisala TPO Fondacija za najbolji video na temu ''Zahvalnost'', u septembru 2019, žiri u sastavu: Maja Abadžija (predsjednica), Fatima Bilčević (članica 1) i Zoran Ćatić (član 2) je donio odluku o proglašenju najboljih videa u obje kategorije. Nagrade su  uručene pobjednicima na konferenciji ''Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje: od reakcije do prevencije'' održanoj  Mostaru, 12.12.2019.

NAJBOLJI RADOVI
>> VIŠE

Decembar 2019

ZAVRŠNA BASELINE STUDIJA: VRŠNJAČKO I RODNO ZASNOVANO
NASILJE U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BIH


Završna Baseline studija je imala za cilj ispitati uspješnost trogodišnjeg projekta "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje" u 31 školi u tri kantona: KS, HNK/HNŽ i SBK/KSB, ukazati na pozitivne prakse koje su doprinijele rješavanju problema u vezi sa nasiljem i alarmirati institucije i školske zajednice na nove izazove s kojima se mlade generacije susreću. Studija također podstiće da se u najkraćem roku poduzmu novi koraci ka uočavanju i suzbijanju svih potencijalnih prijatnji koje za posljedicu imaju nasilje nad djecom.
Iako rezultati studije govore da je osviještenost o nasilju u školama učesnicama projekta mnogo veća, da se nasilje više prijavljuje, da je fizičko nasilje znatno smanjeno, da je trokut saradnje nastavnik – učenik – roditelj ojačan, da postoji saradnja između školske zajednice i institucija i da rodna pitanja više nisu nepoznanica, ipak postoje izazovi kojima se školske zajednice ne mogu adekvatno oduprijeti.
U budućnosti imamo tu odgovornost da iskoristimo sve svoje kapacitete i sučimo se s tim izazovima kako bi pridonijeli što kvalitetnijoj školskoj zajednici bez nasilja.

>> VIŠE

Decembar 2019

PETI SOKRATOV KAFE U MOSTARU: NASILJE NAD ŽENAMA

''Nasilje nad ženama'' je bila tema petog Sokratovog kafea održanog u Mostaru 12. 12. 2019. godine. Kafeom je facilitirala Andreja Pehar, magistra edukacijskih znanosti iz oblasti pedagogije i geštalt psihoterapeutkinja. Za početak je pročitala pjesmu Sanele Kuko "Ljubavna ili O kulturi nasilja". Pjesma tematizuje nasilje u braku koje doživljava žena. Ona za to ima opravdanje i smatra da je lakše ostati u takvom braku, jer nema gdje da se vrati, djeci bi se svi rugali, a ne bi joj bilo dopušteno ni da ih vidi. Zbog osjećaja bespomoćnosti ljudi opravdavaju nasilje, osjećaju sramotu i žele očuvati brak po svaku cijenu. Učesnici su propitivali zašto je žena ubijeđena da se na takav način neko voli jer je činjenica da onaj ko voli, ne radi takve stvari, te ko jednom učini nasilje, učiniće to opet.
>> VIŠE

Decembar 2019

NAJAVA IZLOŽBE ''TPO GRAD''Decembar 2019

PETI SOKRATOV KAFE U TUZLI: NASILJE NAD ŽENAMA

"Svaka druga žena je žrtva nekog oblika rodno zasnovanog nasilja u BiH", navela je dr. Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije i psihoterapeutkinja iz Plave poliklinike Tuzla.
Ona je facilitirala petim Sokratovim kafeom održanim u Tuzli 11. 12. 2019. godine, a tema je bila ''Nasilje nad ženama''. Učesnici su pokušali definisati nasilje i propitati koji su njegovi ključni uzroci. Identificirali su da su neki od njih bez sumnje: rodna nejednakost, neprimjeren odgoj i toksični maskulinitet. Potrebno je imati u vidu da nasilje nije čin kratkog vijeka, već da ono ostavlja dugotrajne posljedice. Problem našeg društva je neprijavljivanje ili neadekvatno reagovanje na nasilje.
>> VIŠE

Decembar 2019

PETI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU: NASILJE NAD ŽENAMA

U Kamernom teatru 55 u Sarajevu 5. 12. 2019. je održan peti Sokratov kafe. Tematizovana je tema ''Nasilje nad ženama''. Facilitatorica kafea, Melika Šahinović, program koordinatorica TPO Fondacije, s učesnicima je pročitala nekoliko odlomaka iz Baseline studije "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje u osnovnim školama u BiH" iz 2017. "Shvatila sam da je dijete usamljeno, niko s njom ne razgovara, ona je samo na internetu, i na kraju razgovora jednog dana, ona meni kaže: "Ja ću se ubiti." – glasio je jedan od odlomaka. Učesnici su se pitali da li i kako reagujemo ako primijetimo da je neko usamljen i tužan, da li imamo razvijenu empatiju i zašto smo dozvolili da postanemo društvo nasilja.
>> VIŠE

Decembar 2019

NIRA LIDERI PROJEKT: -  ''MALI KREATIVCI'' - UDRUŽENJE ''ZADA''

U okviru NIRA lideri projekta koji je implementirala TPO Fondacija u obliku četverodnevnog treninga za lični i profesionalni razvoj, učesnice su bile i članice Udruženja ''Zada'' iz Zenice. Nakon što su prošle obuku pisanja projekta, aplicirale su za Nira lideri projekte kod TPO Fondacije. Tri projekta ispred Udruženja ''Zada'' su dobila sredstva za realizaciju svojih projektnih ideja. Drugi projekt "Mali kreativci" se realizovao od augusta do novembra 2019. godine. Koordinatorica projekta je bila Ilma Zilić ispred Udruženja. Projekt je namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta čiji roditelji nisu u mogućnosti plaćati obdaništa i radionice zbog finansijskih problema.

>> VIŠE

Decembar 2019

PETI SOKRATOV KAFE U ZENICI: NASILJE NAD ŽENAMA

Tema petog Sokratovog kafea održanog u Zenici 4. 12. 2019. bila je ''Nasilje nad ženama''. Facilitatorica kafea, Venita Popović, urednica časopisa "Zeničke sveske", s učesnicima je podijelila neke podatke koje su pokazala istraživanja u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naprimjer, "Samo jedna od četiri žene koje su trpile nasilje su to i prijavile." i  "Svaki četvrti mladić i svaka deseta djevojka vjeruje da jedan šamar nije nasilje." Učesnici smatraju da je cjelokupno društvo – društvo nasilja, ali da je neophodno i da se mi zapitamo da li, kad i zašto šutimo. Svojom šutnjom i sami doprinosimo ostanku u začaranom krugu nasilja.

>> VIŠE

Novembar 2019

NIRA LIDERI PROJEKT"SIGURAN PROSTOR ZA MLADE"NERDŽIS ČAPLJA", UNIVERZITET U ZENICI

Fondacija je, u okviru Nira Lideri projekta, nakon četverodnevnog treninga za lični i profesionalni razvoj, studentima i studenticama Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Zenici, dodijelila pet grantova za najbolje projektne prijedloge. Jedan od tih najboljih projektnih prijedloga jeste projekt "Siguran prostor za mlade" koji je trajao od augusta do novembra 2019. Koordinatorica ovog projekta u okviru NIRA Lideri projekta je bila Nerdžis Čaplja sa Univerziteta u Zenici. Projekt je nastavak Public Speech koji se realizovao 2017. godine u sklopu projekta SMART koji je organizirala Unija Studenata UNZE.
>> VIŠE

Novembar 2019

NIRA LIDERI PROJEKT: - ''IZGRADNJA RODITELJSKE KUĆE U ZENICI'' UDRUŽENJE ''ZADA'', ZENICA

U okviru NIRA lideri projekta koji je implementirala TPO Fondacija u obliku četverodnevnog treninga za lični i profesionalni razvoj, učesnice su bile i članice Udruženja ''Zada'' iz Zenice. Članice Udruženja ''Zada'' predstavljaju marginaliziranu skupinu žena Zeničko - dobojskog kantona koje su izrazile potrebu za ovakvom vrstom treninga jer se bave građanskim aktivizmom. Nakon što su prošle obuku pisanja projekta, aplicirale su za Nira lideri projekte kod TPO Fondacije. Tri projekta ispred Udruženja ''Zada'' su dobila sredstva za realizaciju svojih projektnih ideja. Treći projekt "Izgradnja roditeljske kuće u Zenici" se realizovao od augusta do novembra 2019. godine. Koordinatorica projekta je bila Muamera Husetović ispred Udruženja.
>> VIŠE

Novembar 2019

NIRA LIDERI PROJEKT: DANI ANTIFAŠIZMA U TUZLI 2019


TPO Fondacija je, u okviru Nira Lideri projekta, nakon četverodnevnog treninga za lični i profesionalni razvoj, studentima i studenticama Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Zenici, dodijelila pet grantova za najbolje projektne prijedloge. Jedan od tih najboljih projektnih prijedloga jeste projekt ''Dani antifašizma u Tuzli 2019'' koji su potpisali Tarik Smajlović i Mirnes Ćerimović. Projekt je sufinansiran i od strane grada Tuzle.
>> VIDEO: Dani antifašizma u Tuzli 2019

>> VIŠE

Novembar 2019

NIRA LIDERI PROJEKT"PREVENCIJA I ZAŠTITA ZDRAVLJA ŽENA"UDRUŽENJE ''ZADA''

U okviru NIRA lideri projekta koji je implementirala TPO Fondacija u obliku četverodnevnog treninga za lični i profesionalni razvoj, učesnice su bile i članice Udruženja ''Zada'' iz Zenice. Članice Udruženja ''Zada'' predstavljaju marginaliziranu skupinu žena Zeničko - dobojskog kantona koje su izrazile potrebu za ovakvom vrstom treninga. Nakon što su prošle obuku pisanja projekta, aplicirale su za Nira lideri projekte kod TPO Fondacije. Tri projekta ispred Udruženja ''Zada'' su dobila sredstva za realizaciju svojih projektnih ideja. Prvi projekt "Prevencija i zaštita zdravlja žena" se realizovao od augusta do novembra 2019. godine. Koordinatorica projekta je bila Zilha Nadžak ispred Udruženja. Projekt je namijenjen ženama u malim lokalnim zajednicama u ZDK, posebno ruralnim područjima, za promicanje građanskog aktivizma.
>> VIŠE

Novembar 2019

ČETVRTI SOKRATOV KAFE U MOSTARU: ZNAM DA NIŠTA NE ZNAM


Četvrti Sokratov kafe u Mostaru koji je održan 28. 11. 2019. za temu je imao Sokratovu maksimu: "Znam da ništa ne znam." Irma Marić, profesorica na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru sa učesnicima je propitivala koja je svrha obrazovanja i koliko smo uopšte spremni da realno sagledamo koliko znamo. Samorefleksija i samokritičnost bitno izostaju, škola promoviše isključivo reprodukciju znanja, a pojedincima se ne dopušta da budu u poziciji da nešto ne znaju.  "Da li nakon osnovne i srednje škole znamo išta?" – pitali su se.
>> VIŠE

Novembar 2019

ČETVRTI SOKRATOV KAFE U TUZLI: SLOBODA


"Koliko je moguće ostvariti maksimum slobode u datom trenutku?" – pitala je jedna od učesnica Sokratovog kafea održanog u Tuzli 27. 11. 2019. godine. Kafeom je facilitirala Jasmina Husanović, profesorica sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Učesnici su istakli da je sloboda za njih, naprije, bezbrižnost i da su svjesni činjenice da je ona privilegija u različitim dijelovima svijeta. Naveli su i Rusoovu misao da se "čovjek rađa slobodan, a svuda je u okovima" za koju kažu da najbolje opisuje globalno stanje u društvu i da je zapravo sve privid izbora, dok smo ograničeni i uslovljeni na razne načine.
>> VIŠE

Novembar 2019

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je međunarodna kampanja koja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.
TPO Fondacija različitim aktivnostima obilježava i podržava Međunarodnu kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Aktivnosti su usmjerene na osvještavanje nasilja prema ženama, na uzroke rodno zasnovanog nasilja kao i na zagovaranje nenasilnog i dostojanstvenog ponašanja prema ženama.
U partnerstvu sa osnovnim i srednjim školama, realiziramo aktivnosti u koje su uključeni nastavnici, učenici i roditelji kako bi zajedno doprinijeli suzbijanju vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja, prevenciji nasilja i osnaživanju žena.
TPO Fondacija poziva sve građane i građanke da ukažu na značaj društvene osude nasilja te potrebu efikasnijeg djelovanja svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja.
U okviru 16 dana aktivizma, TPO Fondacija je objavila konkurs za video na temu zahvalnosti, organizira konferenciju na kojoj će se predstaviti rezultati trogodišnjeg projekta Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje i školske kampanje.
>> VIŠE

Novembar 2019

ČETVRTI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU: SLOBODA


Na četvrtom Sokratovom kafeu u Sarajevu održanom 21. 11. 2019. godine razgovarali smo o slobodi. Adem Olovčić, magistar filozofije, predavač na Internacionalnom Burch univerzitetu, bio je facilitator kafea. Učesnici su promišljali da li su ljudi prije prvog pomena slobode bili slobodni i kad smo našli definiciju slobode; pitali su se da li se sloboda može dosegnuti i da li ona zavisi od našeg mišljenja o njoj.

>> VIŠE

Novembar 2019

ČETVRTI SOKRATOV KAFE U ZENICI: SLOBODA


Tema četvrtog Sokratovog kafea u Zenici održanog 20. 11. 2019. bila je "Sloboda". Kafeom je facilitirala Elmana Cerić, profesorica filozofije i teorije spoznaje. Učesnici smatraju da je sloboda jednih, ropstvo drugih, da nam je nametnuto šta smijemo misliti i osjećati i da samo volimo misliti da jesmo slobodni i da postoje samo prividni oblici slobode.

>> VIŠE

Novembar 2019

TREĆI SOKRATOV KAFE U MOSTARU: PATRIOTIZAM VS. NACIONALIZAM


"Vi ste žrtve svojih roditelja", citirali su svoje profesore učesnici trećeg Sokratovog kafea u Mostaru 14. 11. 2019. godine, čija je tema bila "Patriotizam vs. nacionalizam". Prisutni su smatrali da je nacionalizam ukrozovan indoktrinacijom i manipuliranjem emocijama, te da u tom kontekstu i porodica snosi veliku odgovornost. S facilitatoricom Lanom Prlić, magistricom međunarodnih finansija i poslovanja, učesnici su propitivali da li su patriotizam i nacionalizam emocije i šta je od to dvoje lišeno odgovornosti.

>> VIŠE

Novembar 2019

TREĆI SOKRATOV KAFE U TUZLI: PATRIOTIZAM VS. NACIONALIZAM


Patriotizam vs. nacionalizam je tema koja je okupila do sada najveći broj učesnika na Sokratovom kafeu u Tuzli. 13. 11. 2019. godine u Coffee Zone prisutni su propitivali šta uopće čovjeka vezuje za naciju, da li država može normirati patriotizam i nacionalizam, te ko ima pravo da određuje mjeru nečijeg patrotizma. Sokratovim kafeom je facilitirala Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

>> VIŠE

Novembar 2019

TREĆI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU: PATRIOTIZAM VS. NACIONALIZAM


Tema "Patriotizam vs. nacionalizam" izazvala je brojna neslaganja kod učesnika na trećem Sokratovom kafeu u Sarajevu održanom 7. 11. 2019. godine. Facilitator kafea, novinar, Suad Beganović je s učesnicima propitivao u kakvoj su korelaciji ovi pojmovi, da li se međusobno isključuju i koje su njihove negativne implikacije. Učesnike je zanimalo da li su kritika države i traženje pravednosti patriotski činovi, te zašto se pojedinci koji se usude za kritiku proglašavaju izdajnicima i stranim plaćenicima.

>> VIŠE

Novembar 2019

TREĆI SOKRATOV KAFE U ZENICI: PATRIOTIZAM VS. NACIONALIZAM


Na trećem Sokratovom kafeu u Zenici održanom 6. 11. 2019. godine, tematizovani su patriotizam i nacionalizam. Facilitator je bio Bernard Harbaš, doktor filozofskih nauka. Kod učesnika je došlo do neslaganja u vezi s racionalnošću ovih pojmova. Neki smatraju da je iracionalno biti patriota, da se identifikuju samo kao stanovnici planete Zemlje, a da su ostali identiteti društveno uslovljeni i nametnuti. Za druge je patriotizam odanost ka domovini i predstavlja univerzalnu kategoriju, a bilo je i onih koji su se zadržali na pitanju ko može normirati šta je patriotizam.

>> VIŠE

Oktobar 2019

DRUGI SOKRATOV KAFE U MOSTARU: KOJEG JE RODA BOG?


Azra Imširović, politologinja iz Sarajeva, sa mladim Mostarkama i Mostarcima na drugom Sokratom kafeuu održanom 31. 10. 2019. razgovarala je o temi "Kojeg je roda Bog?". Učesnice i učesnici su se složili da je zbog ograničene ljudske perspektive Bog nesaznatljiv, no jasno je da u stvaranju nije pravio razliku između muškaraca i žena.

>> VIŠE

Oktobar 2019

DRUGI SOKRATOV KAFE U TUZLI


"Ko kaže da Bog uopće postoji?" je pitanje koje je jedan od učesnika postavio 30.10. 2019. na Sokratovom kafeu u Tuzli na temu: "Kojeg je roda Bog?", a kojom je facilitirala Azra Imširović.
Prisutni su smatrali da bi se prije svega trebalo propitati postojanje Boga i da bi se mnogima trebala objasniti razlika između spola i roda, pa tek onda propitivati zašto je Bog prikazan u muškom rodu.

>> VIŠE

Oktobar 2019

DRUGI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU: KOJEG JE RODA BOG?

''Da li su ranija društva propitivala / imala potrebu da propituju rod Boga?'' je pitanje koje se propitivalo 24.10.2019. na drugom Sokratovom kafeu u Kamernom teatru u Sarajevu, inspirisano temom kojeg je roda Bog? Facilitator je bio Nikola Vučić. Učesnici su propitivali granice rodnosti metafizičkog nemislivog subjekta te zašto je Bog u rukama muškog čitateljstva i tumačenja. Neki su od učesnika istakli da zvanične institucije ne dozvoljavaju za Boga reći Ona iako se za Boga kaže da ''nit je rodio, nit je rođen''. Umjesto zaključka su se otvorila nova pitanja poput promišljanja o činjenici da metafizičko klizi izvan granica jezika i da kao takvo služi kao ideološki aparat.
>> VIŠE

Oktobar 2019

DRUGI SOKRATOV KAFE U ZENICI: KOJEG JE RODA BOG?

U Zenici je 23.10.2019. održan drugi Sokratov kafe o temi Kojeg je roda Bog?. Facilitator je bio Nikola Vučić. Učesnici su bili mladi Zeničani koji su ispitivali rodnost Boga - od interpretacije do društvene prakse obličene u hijerarhijskom disbalansu. Stoga su dominantna pitanja bila Koliko je Bog misliva kategorija? Zašto je u interpretacijama svetih tekstova Bog rodan - uvijek On? Zašto su i kako učenjaci vijekovima prikazivali Boga? Zašto je Bog u jeziku muškog roda? Učesnici su propitivanje priveli kraju tezom da je iskrivljenom slikom Boga stigmatizirana žena i da se u ime Boga čini zlo te da je nužno novo ponovljeno čitanje svetih tekstova.

>> VIŠE

Oktobar 2019

PRVI SOKRATOV KAFE U MOSTARU: SLOBODA JE PAD
ILI
LET SKAKAČA SA STAROG MOSTA


Prvi Sokratov kafe je održan u Mostaru 17.10.2019. Tema ovoga kafea bila je ''Sloboda'' dok je facilitaciju vodila Merima Jašarević, profesorica sa Nastavničkog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru. Učesnici su bili mladi i studenti koji su ispitivali mnogostruke vidove slobode - od diskurzivnih praksi do unutarnjih pobuda oličavajući emociju.

>> VIŠE

Oktobar 2019

PRVI SOKRATOV KAFE U TUZLI


Dana 16.10.2019. godine u Coffee Zone održan je prvi Sokratov kafe u Tuzli na temu "Znam da ništa ne znam".  Kafeom je facilitirao Sead Fetahagić. Prisutni su propitivali šta uopće možemo znati sigurno. Obzirom da se znanje konstantno nadograđuje ne možemo biti sigurni da će ono što danas znamo biti relevantno za nekoliko godina.

>> VIŠE

Oktobar 2019

PRVI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU

Dana 10.10. 2019. godine održan je Sokratov kafe u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Profesor FPN-a Haris Cerić je u tu čast otpjevao i odsvirao pjesmu Beatlesa "Yesterday" i tako otvorio kafe.
Temom "Znam da ništa ne znam" je facilitirala profesorica Filozofije Elmana Cerić. Učesnici su bili studenti, učenici srednjih škola i oni koji su završili sa formalnim obrazovanjem, ali uživaju u filozofiji.
Prisutni su propitivali ko ima pravo odlučiti šta je istina. Dolazili su do odgovora vodeći se vlastitim iskustvom, ali i naučnim činjenicama.
Propitivanjem su došli do saznanja da treba prije svega osvijestiti neznanje, da postoje generalne razlike u poimanju istine kao i one istine koje ne želimo da čujemo.
>> VIDEO: PRVI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU

>> VIŠE

Oktobar 2019

PRVI SOKRATOV KAFE U ZENICI
I PRVI GLOBALNI SOKRATOV KAFE

Tim TPO Fondacije Azra Nezirić, Amina Mašić i Nikolina Baričanin na čelu sa profesoricom Zilkom Spahić Šiljak je učestvovao na prvom bh. Sokratovom kafeu u Zenici koji je facilitirao prof.dr. Spahija Kozlić na temu ''Znam da ništa ne znam". U punom kafeu ''Bonapatre'', preko 35 mladih ljudi je diskutovalo i propitivalo koncepte znanja, laži i istine. Nakon toga tim TPO Fondacije se priključio online prvom Globalnom Sokratovom kafeu koji je moderirao Christopher Phillips iz Amerike, a koji je osnivač Sokratovih kafea. Globalni Sokratov kafe je održan na rođendan Johna Lenona, 09.10. 2019. godine, a učesnici su bili iz 27 zemalja svijeta.

>> VIŠE

Septembar 2019

PRVI PUT U BOSNI I HERCEGOVINI:
SOKRATOVI KAFEI

TPO Fondacija organizira Sokratove kafee u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici. U Sokratovim se kafeima ne radi o argumentovanju niti debatiranju, nego otkrivanju i propitivanju, koristeći sokratovski metod. Filozofija je iznova postala zatvorena znanost, te TPO Fondacija hoće da, sokratovski, filozofiju ponovno vrati na ulice, u kafiće, i druga mjesta koja su otvorena za sve ljude koji žele učestvovati u zajednici propitivanja i ispitivanja društvenih fenomena.

>> VIDEO: PRVI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU

Septembar 2019

konkurs za najbolji video na temu: "ZAHVALNOST"Povodom obilježavanja DANA LJUDSKIH PRAVA, TPO Fondacija raspisuje: KONKURS i poziva sve zainteresovane učenike/ce od 5. do 9. razreda osnovne škole (kategorija 1) i učenika/ca srednjih škola (kategorija 2) iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji video na temu: ZAHVALNOST.

>> VIŠE

Septembar 2019

TREĆI EMIL TRENING O JAČANJU INTERKULTURALNIH
I MEĐURELIGIJSKIH KOMPETENCIJA


U nastavku EMIL treninga, ključna pitanja su bila kako se suočavati sa kontroverznim i rubnim temama današnjice i na koji način otvarati dijalog različitih svjetonazora. 22.9.2019. u Sarajevu je održan treći EMIL trening o jačanju interkulturalnih i međureligijskih kompetencija profesora/ica društvenih znanosti. Profesori/ce su prezentirali svoj interkululturalni kontinuum  u kojem su pokazali na koji način se može izaći iz monokulturne u interkulturalnu perspektivu.

>> VIŠE

Septembar 2019

CIVILNO DRUŠTVO U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EVROPI - IZVJEŠTAJ
IZ BOSNE I HERCEGOVINE, AUTORICA ZILKA SPAHIĆ SILJAK


ERSTE Fondacija je objavila drugi izvještaj o OCD-ava u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Bosnu i Hercegovinu.
Civilno društvo i njegove organizacije igraju važnu društvenu, političku i ekonomsku ulogu u demokratskim zemljama. Postojanje živopisnog civilnog društva je pokazatelj dobro funkcionirajuće demokracije koja daje prostor mnoštvu različitih mišljenja, zabrinutosti i rješenja. Organizacije civilnog društva (OCD) se često osnivaju tamo gdje se javlja određena društvena ili politička potreba. Kombinacijom mješavine različitih javnih i privatnih resursa - kao što su javni fondovi, privatne donacije, volonterski rad i članarine - oni su često izvor društvenih inovacija.

Izvještaj je dostupan na:
http://www.erstestiftung.org/en/
publication/civil-society-in-central-and-eastern-europe-monitoring-2019/


>> VIŠE

Avgust 2019

DRUGA LJETNA ŠKOLA ZA PEDAGOGE I PEDAGOGICE - BRAK i OBITELJ: GLOBALNI IZAZOVI U LOKALNOM KONTEKSTU BIH


"Ja sam pedagog, a ne mađioničar", poruka je doc. dr. Đenita Tuce za učesnike/ce Ljetne škole koja se održala od 30.08. do 01.09.2019. godine u Sarajevu za pedagoge i nastavnike iz tri kantona/županije: HNK, SBK i KS, a u okviru projekta "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje u školi". Izazovi su brojni ali samo zajedničkim naporima nastavnika, pedagoga, roditelja i djece mogu se pronalaziti rješenja za probleme nasilja koje je u porastu u BiH ali i u svijetu.
>> VIŠE

Avgust 2019

DRUGI EMIL TRENING: JAČANJE INTERKULTURALNIH I MEĐURELIGIJSKIH KOMPETENCIJA


Dijalog, mir i razumijevanje se grade tako što osnažujemo svoje interkulturalne i međureligijske kompetencije, što je i bila tema prvog dvodnevnog treninga za nastavnike koji je TPO Fondacija organizirala 17., 18., 19. i 20. avgusta 2019. godine u Sarajevu. Trening je dio EMIL (Empowerment of Multireligious and Intercultural Learning) programa, a vodili su ga iskusni treneri Ana Marija i Otto Raffai, dok su učesnici bili nastavnici i profesori iz pet kantona (podijeljenih u dvije grupe): HNK, SBK, TK, ZDK i KS.
>> VIŠE

Avgust 2019

PRVI EMIL TRENING: JAČANJE INTERKULTURALNIH I MEĐURELIGIJSKIH KOMPETENCIJA


Dijalog, mir i razumijevanje se grade tako što osnažujemo svoje interkulturalne i međureligijske kompetencije, što je i bila tema prvog dvodnevnog treninga za nastavnike koji je TPO Fondacija organizirala 15. i 16. avgusta 2019. godine u Sarajevu. Trening je dio EMIL (Empowerment of Multireligious and Intercultural Learning) programa a  vodile su ga doc.dr. Zilka Spahić Šiljak i mr.sci Sedžida Hadžić, a učesnici su bili nastavnici i profesori iz pet kantona: HNK, SBK, TK, ZDK i KS.

>> VIŠE

Juli 2019

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE
"BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I LIDERSTVO"


U Sarajevu je 01.07.2019 u hotelu Bristol promovirana knjiga Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo, urednice doc.dr. Zilke Spahić Šiljak, koja je i autorica knjige zajedno sa dr. Suadom Penava i doc.dr Jasnom Kovačević. Knjiga je rezultata trogodišnjeg istraživanja o kulturi liderstva žena i muškaraca u politici i biznisu. Na promociji su govorili prof. dr. Melika Husić-Mehmedović sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,  g. Dženita Zirdum, predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica i psiholog Srđan Puhalo.
>> Video sa promocije knjige
>> VIŠE

Maj 2019

PROMOCIJA KNJIGE "BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I LIDERSTVO"
01.07.2019. u 18:00 SATI - hotel BRISTOL SARAJEVO


TPO Fondacija Vas poziva na promociju knjige pod nazivom: Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo koju je uredila je Zilka Spahić Šiljak, a autorstvo potpisuje sa još dvije autorice: Suadom Penava i Jasnom Kovačević.
Knjiga je nastala kao rezultat  istraživanja provedenog sa bh. liderima i lidericama iz svijeta politike i biznisa u periodu od 2015. do 2018. godine.
Vrijeme i mjesto: 01.07.2019. u 18:00 hotel hotel Bristol, Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo.

>> VIŠE

Maj 2019

ČETVRTI NIRA LIDERI TRENING
LIČNOG RAZVOJA U TUZLI


18. i 19. maja 2019, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, TPO Fondacija je održala četvrtu i posljednju obuku ličnog razvoja, vođenu trenericom Amrom Delić. Učesnici ovoga puta bile su članice udruženja Naš glas, studenti Univerziteta u Tuzli kao i nekolicina mladih srednjoškolskog uzrasta koji su pokazali izniman interes za treningom na kojem je trenerica poručila učesnicima da su hrabriji nego što misle.

>> VIŠE

Maj 2019

PROMOCIJA KNJIGE "ŽIVI PRISUTNO: SUFIJSKI PUT DO BUDNOG SRCA"


U hotelu Bosnia, Sarajevo, 5.5.2019 održana promocija knjige Živi prisutno: Sufijski put do budnoga srca.
"Nema religije poput religije Ljubavi", citirao je Rumija autor knjige "Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca". Kabir Helminski je na sinoćnjoj promociji knjige u punoj sali hotela Bosnia između ostalog objasnio šta je to ego i da se u religiji Ljubavi ego ne "ubija", već se pretvara u slugu srca.
Promotori knjige su bili dr. Amra Delić, mr.sci.med. i šejh Sead Halilagić. Promocijom je moderirala Amra Pandžo.
>> VIŠE

Maj 2019

ČETVRTI NIRA LIDERI TRENING
PROFESIONALNOG RAZVOJA U TUZLI


''Svako je režiser svoga života.''
Dana 4.5. i 25.5. održani su treninzi profesionalnog razvoja sa studentima Univerziteta u Tuzli i članicama udruženja Naš glas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Trenerice koje su vodile ove treninge bile su Džejna Bajramović i Elmida Sarić. Po okončanju radionica, učesnici su dobili i certifikate.

>> VIŠE

April 2019

PROMOCIJA KNJIGE "ŽIVI PRISUTNO: SUFIJSKI PUT DO BUDNOG SRCA"
05.05.2019. u 18:00 SATI - hotel Bosnia


TPO Fondacija Vas poziva na promociju knjige pod nazivom:
"Živi prisutno: sufijski put do budnog srca", autora Kabira Edmunda Helminskog.
Kabir E. Helminski je šejh Mevlevijskog reda u Sjevernoj Americi. On na posebno provokativan i zanimljivi način govori o duhovnosti i filozofiji velikog Dželaludina Rumija.
Vrijeme i mjesto: 05.05.2019. u 18:00 hotel Bosnia, (Kulovica 9, Sarajevo).


>> VIŠE

April 2019

TREĆI NIRA LIDERI TRENING PROFESIONALNOG RAZVOJA
ZA ŽENE U ZENICI


''Kad radiš ono što voliš, onda ni jedan dan ne radiš.'' (Confucius)
27. i 28. aprila 2019. godine TPO Fondacija je održaa treći trening NIRA lidera profesionalnog razvoja. Trenerice su bile Elmida Sarić i Džejna Bajramović. Nakon završenih treninga, objema grupama iz Zenice (studentima Univerziteta u Zenici i članicama udruženja ZADA) uručeni su certifikati. Kao i do sad, mjesto održavanja treninga bio je Pravni fakultet u Zenici.
>> VIŠE

April 2019

2. NIRA LIDERI TRENING profesionalnog RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U TUZLI


''Budi ono što jesi, jer svi ostali su već zauzeti'' (Oskar Vajld).

20. i 21. aprila 2019. TPO Fondacija je održala drugi dvodnevni trening ''NIRA lideri'' profesionalnog razvoja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Učesnici ovoga treninga bili su studenti svih fakulteta ovoga univerziteta. Trenerice su bile Elmida Sarić i Džejna Bajramović.

>> VIŠE

April 2019

3. NIRA LIDERI TRENING LIČNOG RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U TUZLI


''Život je kao platno, na njemu dobijete ono što ste sami naslikali. Kist je u vašim rukama'', kazala je trenerica Amra Delić na trećem po treningu ličnog razvoja koji je TPO Fondacija održala 13. i 14. aprila 2019 na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Učesnici su bili studenti svih fakulteta ovoga univerziteta.

>> VIŠE

April 2019

1. NIRA LIDERI TRENING profesionalnog RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U ZENICI


Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je od 6 do 7. 4.2019. održan NIRA lideri trening profesionalnog razvoja na kojem je učestvovalo 20 studenata sa različitih odsjeka. Prvi dan trening je vodila  Elmida Sarić a drugi dan Džejna Bajramović.

>> VIŠE

April 2019

#AgainNeverAgain
SIMPOZIJ "SJEĆANJE, TRAUMA I ISKUSTVENO UČENJE"


Simpozij "Sjećanje, trauma i iskustveno učenje" će se održati u periodu od 27.5. do 29.5. 2019. godine na Univerzitetu Turku u Finskoj. Cilj Simpozija je da se predstave aktivnosti koje su provedene od strane članica konzorcija internacionalnog projekta Again Never Again - Podučavanje o prenosu traume i sjećanja kroz iskustveno učenje (Europe for Citizens Program Evropske komisije), među kojima je i TPO Fondacija.
>> VIŠE

Mart 2019

DRUGI ''NIRA LIDERI'' TRENING LIČNOG RAZVOJA U ZENICI

''Naš najveći neprijatelj je strah koji nas sputava u mnogo čemu i onemogućava potragu za unutarnjim blagom''. Trenerica Amra Delić je 30. i 31. marta 2019. održala drugi ''NIRA lideri'' trening ličnog razvoja. Žene članice udruženja ''ZADA'' iz Zenice su ovaj vikend provele na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici učeći o (samo)kontroli, suočavanju sa strahom, (samo)motivacijom, potrazi za identitetom, suočavanju sa traumom i stresom, o ličnim, interpersonalnim i prezentacijskim vještinama. >> VIŠE

Mart 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA


"Najveći problem je rad sa roditeljima", jednoglasno su se složili nastavnici i pedagozi na seminarima održanim u Mostaru 28. i 29. marta 2019. godine. Snježana Petraš prenijela im je svoje pozitivno iskustvo u radu s roditeljima i predložila im da uključe roditelje u školske aktivnosti i u izradu programa koji se odvijaju u školama. Do kraja polugodišta svi učesnici seminara u sva tri kanotona; SBK, KS i HNK praktikujući stečeno znanje i vještine na Antistres seminarima i koristeći "Dnevnik emocija" će odraditi radionice sa roditeljima i djecom u matičnim školama.
>> VIŠE

Mart 2019

1. NIRA LIDERI TRENING LIČNOG RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U ZENICI


16. i 17. marta 2019. godine, održan je trening ličnog razvoja kao jedan od dva dijela NIRA lideri treninga koje organizira TPO Fondacija u suradnji sa Univerzitetom u Zenici. Studenti/-ice Pravnog, Ekonomskog, Filozofskog, Islamsko - pedagoškog, Mašinskog, Medicinskog i Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici su uspješno okončali trening ličnog razvoja.
NIRA lideri trening ličnog razvoja potaknuo je studente/-ice da više ulažu u sebe i da se grade kao psihički zdravi pojedinci/-inke, jer samo psihički stabilne i zdrave ličnosti mogu postati profesionalci u svojoj struci.
>> VIŠE

Mart 2019

SEDMa PANEL DISKUSIJA FER DISKURSA:
"KOJEG JE RODA BOG?"


Inicijativa "Fer Diskursi" otvorila je sedmom panel diskusijom 13.3.2019. prostor interdisciplinarne rasprave o temi "Kojeg je roda Bog?", a povodom koje je uvodničarka bila magistrica historije Aynura Akbaş, koja se nedavno vratila u BiH nakon uspješno obranjenog znanstvenog rada u Londonu iz tematskog korpusa transformacije ženskih muslimanskih identiteta i uloge konflikta u tom procesu.
>> VIDEO SA DISKUSIJE

>> VIŠE

Mart 2019

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA POD NAZIVOM
"VRIJEDIMO LI ISTO?

"Dok živiš bori se" je poruka koju je Indira Smajlović u svom govoru naglasila na menifestaciji "Vrijedimo li isto?" održanoj 7. marta u Ilijašu povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji TPO Fondacije i Općine Ilijaš. To je izreka koja joj pomaže da se fokusira na ono što želi kako bi pokrenula svijet, kao što je pokrenula i inicijativu za organizaciju ovog događaja. Radnice, policajke, vojnikinje, novinarke, profesorice i majke su uveličale ovaj događaj prisjećajući se borbe Klare Zetkin i Rose Luxemburg, uz kritički osvrt na položaj žena danas. Govorilo se o feminizaciji zanimanja, stereotipima o ženama u medijima, postignućima žena u borbi za pravdu i istinu.
>> VIDEO SA MANIFESTACJE
>> VIŠE

Mart 2019

POZIV POVODOM OBILJEŽAVANJA 8. MARTA

Mart 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
KANTONA SARAJEVO


"Nikada ne treba kritikovati djetetovu ličnost, već samo postupke.", naglasila je profesorica pedagogije i psihologije na radionici o važnosti emocija u razvoju djeteta. Na dva seminara održana u Sarajevu, 06. marta 2019. godine, prisustvovalo je 35 nastavnika i pedagoga iz 10 škola Kantona Sarajevo.

>> VIŠE

Mart 2019

POZIV za prijavu na treninge liderstva

TPO Fondacija u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i Univerzitetom u Tuzli, provodi program Nira lideri u okviru kojeg se organiziraju dva treninga za studente: "Trening ličnog razvoja" i Trening profesionalnog razvoja". Studenti će imati priliku učiti od eksperata iz ovih oblasti i steći liderske vještine i vještine pisanja projektnih prijedloga.
Na ovim linkovima možete pronaći više informacija:
- Poziv na NIRA liders trening studentima i studenticama Univerziteta u Zenici
- Obrazac prijave za NIRA liders trening Zenica

- Poziv na NIRA liders trening studentima i studenticama Univerziteta u Tuzli
- Obrazac prijave za NIRA liders trening Tuzla

Februar 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
SREDNJOBOSANSKOG KANTONA


"Budi kao dijete jednostavan, spontan, radostan. Nemoj biti bure puno problema. I ti si kadar smijati se. Otvori se kao što se cvijet otvara suncu.", stihovi su kojima je Snježana Petraš započela radionicu o važnosti emocija u razvoju djeteta. Na dva seminara održana u Vitezu 27. i 28. februara 2019. godine, prisustvovalo je 40 nastavnika i pedagoga iz 11 škola Srednjobosanskog kantona.

>> VIŠE

Januar 2019

ŠESTA PANEL DISKUSIJA FER DISKURSA:
"Ko ima pravo govoriti o Bogu?"


24.januara 2019. godine u prostorijama IMIC-a, razgovarali smo sa doc.dr. Julijanom Mladenovskom-Tešijom na temu "Ko ima pravo govoriti o Bogu?". Krećući se kroz prostor dijaloga i rasprave te razmišljajući o važnosti potrebe da se o Bogu priča došlo se do zaključka da o Bogu imaju pravo govoriti svi, čak i oni koji ne vjeruju te da bi govor o Bogu trebao nastati kao rezultat iskustva s "Bogom strasti".

>> VIDEO SA DISKUSIJE

>> VIŠE

Januar 2019

ODRŽANI P4C TRENINZI SAPERE-A ZA NIVOE 2A I 2B

U periodu od 04. do 08.1.2019. godine u Sarajevu su održana dva treninga SAPERE-a (Society for Advancing Philosophical Enquiry and Reflection in Education/ Društvo za unapređenje filozofskog propitivanja i razmatranja u obrazovanju) za nivoe 2A i 2B. U nastavku P4C treninga fokus je bio na razvoju vještina kritičkog razmišljanja, razvijanju filozofskih koncepata i etičkih vrijednosti. Uz facilitaciju prof. dr. Patricia Hannam iz Engleske, učesnici i učesnice treninga su kroz čitanje tekstova i kroz sesije propitivanja radili na usvajanju četiri ključna aspekta filozofije za djecu: kreativnog mišljenja (creative thinking), kritičkog mišljenja (critical thinking), saradničkog mišljenja (collaborative thinking) i brižnog mišljenja (caring thinking). >> VIŠE

Decembar 2018

#AGAINNEVERAGAIN RADIONICE
''DA LI ME SLUŠAŠ?'' U MOSTARU

Radionica pod nazivom "Da li me slušaš? Transgeneracijski prenos traume i sjećanja: empatija i iskustveno učenje kao izazovi nastavnog procesa", održana je u Mostaru od 18-19.12.2018. godine godine u prostorijama Četvrte osnovne škole u Mostaru. Cilj je bio o osnažiti nastavnike i pedagoge iz osnovnih škola sa područja Hercegovačko neretvanskog kantona sa vještinama iskustvenbog učenja. TPO Fondacija u partnerstvu sa Turku Univerzitetom iz Finkse i drugim evropskim partnerima provodi ovaj projekat u BiH kao dio EU projekta #AgainNeverAgain - Podučavanje o prenosu traume i sjećanja kroz iskustveno učenje. >> VIŠE

Decembar 2018

16 DANA AKTIVIZMA U ŠKOLAMA
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA


U periodu od 25.11.2018. do 10.12.2018. godine, TPO Fondacija je u saradanji sa ministarstvima obrazovanja Kantona Sarajevo (KS), Tuzlanskog kantona (TK), Srednjobosanskog kantona (SBK) i Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pomogla osnovnim i srednjim školama da obilježe međunarodnu kampanju "16 dana aktivizma" kroz razne aktivnosti i radionice. U HNK je ovu kampanju obilježilo osam osnovnih škola: OŠ "Ilići" Mostar, OŠ "A.B. Šimić Mostar", OŠ "Gnojnice" Mostar, OŠ "Mustafa Ejubović – Šejh Jujo" Mostar, IV osnovna škola Mostar, OŠ "Blagaj" Blagaj, OŠ "Ilije Jakovljević" Mostar, OŠ "Ivana Gundulića" Mostar.
>> VIŠE

Decembar 2018

Filozofski fakultet - ZENICA uČestvovao u kampanji "16 dana
aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici i ove  godine sudjelovao je u nizu aktivnosti s ciljem problematiziranja tema poput borbe za ljudska prava I diskriminacije, čime nastavlja dugogodišnju praksu učešća u dijalogu o važnim društvenim pitanjima. U saradnji sa TPO Fondacijom iz Sarajeva, u sklopu kampanje "16 dana aktivizma", provedena je edukativna radionica za studente 4. godine Odsjeka za kulturalne studije. U radionici je učestvovalo ukupno 10 studentica i studenata koji su bili podijeljeni na "mušku" I "žensku" grupu s ciljem dobijanja ulaznih podataka za radionicu.
>> VIŠE

Novembar 2018

16 DANA AKTIVIZMA U ŠKOLAMA U TUZLANSKOM KANTONU

"Potrebno se staviti u tuđu poziciju kako bi osjetili empatiju i izbjegli rodne predrasude", jedan je od zaključaka učenika i učenica osam osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona koji su u saradnji sa TPO Fondacijom pod motom "Djeca su naše ogledalo" realizirali niz aktivnosti u okviru "16 dana aktivizma".
U ovogodišnjoj kampanji su učestvovali učenici i učenice iz sljedećih tuzlanskih škola: OŠ "Husino", OŠ "Pasci", OŠ "Brčanska Malta", OŠ "Bukinje", Srednja medicinska škola, Srednja elektrotehnička škola,  JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju i Srednja mješovita škola Gračanica.
>> VIŠE

Novembar 2018

16 DANA AKTIVIZMA U JU SREDNJOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI JEZERO U SARAJEVU

Kampanja 16 dana aktivizma može biti fokusirana na pitanja nenasilja i tolerancija što su ove godine učinili učenici Medicinske škole.Na prijedlog Vijeće učenika ove škole i uz facilitaciju vrijednih nastavnica Vildane Brulić-Šipilović i Belme Mehanić-Kapo, svaki učenika/ca je trebao  odabrati citate poznatih filozofa, književnika, mirotvoraca, umjetnika i ostalih ljudi koji su doprinjeli izgradnji civilizacije na temu tolerancije i nenasilja. Prikupljeni citati su se čitali na prvom času obje smjene. Od prikupljenih citata učenici su formirali zid tolerancije i nenasilja koji će učenike podsjećati na važnost tolerancije u svakodnevnom životu.
>> VIŠE