NOVOSTI 1

Juli 2017

NOVA Publikcija: KADA SE SRETNU FEMINIZAM I RELIGIJA

Zbornik Kada se sretnu feminizam i religija rezultat je ciklusa seminara održanih u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova na temu Etos rodne ravnopravnosti. Partnerski su ih organizirali IMIC Zajedno Sarajevo, TPO Fondacija iz Sarajeva i Omladinski forum iz Mostara, uz podršku Ekumenske ženske inicijative iz Omiša.
Seminare su vodili doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Drago Bojić i mr. sci. Božana Katava. Cilj je bio, dekonstrukcijom religijskih narativa o antropologiji čovjeka pokazati mogućim reduciranje stereotipnih shvatanja uloge žene i muškarca u porodici i društvu, te pokazati da sveti tekstovi nude okvir i za egalitarna čitanja rodnih odnosa.
Učesnici/e seminara su bili/e nastavnici/e, studenti/ce i aktivisti/ce iz Tuzle, Sarajeva i Mostara koji su kroz svoje kratke eseje progovorili o susretu i sučeljavanju feminističkih i religijskih argumenata o antropologiji čovjeka.
>> VIŠE

Juni 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM
Drugi set treninga u Srednjebosanskom kantonu

U okviru trogodišnjeg projekta "Prevencija i smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u školi", uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta preko 80 nastavnika/ca osnovnih škola u Kaćunima, Bugojnu, Jajcu, Novom Travniku i Travniku su imali priliku učestvovati u jednodnevnim radionicama iz oblasti upravljanja stresom na poslu. Voditeljice i voditelji radionica su bili lokalni školski pedagozi i pedagoginje koji su zahvaljujući programskim aktivnostima TPO Fondacije stekli potrebne vještine i znanja za rad u ovoj oblasti. >> VIŠE

Juni 2017

PRVI ANIMIRANI FILMA O ISLAMU I RODNOJ RAVOPRAVNOSTI


Balkanski centar za Bliski istok uradio je animirani film o rodnoj ravnopravnosti i islamu. Scenario za film pisala je prof. dr Zilka Spahić Šiljak koja je također i autorka dve značajne knjige: "Žena, religija i politika" (2010) i "Propitivanje ženskih, feminističkih i muslimanskih identiteta; postsocijalistički konteksti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu" (2012).

>> VIŠE

Juni 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM

Prvi set treninga u Srednjebosanskom kantonu


Više od 120 nastavnika/ca osnovnih škola u Busovači, Fojnici, Staroj Bili, Novoj Bili i Gornjem Vakufu-Uskoplju su pozitivnim stavom, opuštenom atmosferom, razgovorom i asertivnom komunikacijom kroz radionice pod nazivom "Upravljanje stresom" uspješno zaključili školsku 2016/2017 godinu. Radionice su održane u moderaciji školskih pedagoga/ica koji su tokom realizacije projekta "Prevencija i smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja" stekli temeljno znanje i vještine u oblasti prevencije stresa na poslu.

>> VIŠE

Juni 2017

AKTIVIZAM I MLADI OSNOVNIH ŠKOLA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

TPO U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BUSOVAČI, FOJNICI I JAJCU

Kako mladi propituju vlastite odgovornosti i odgovornosti zajednice s ciljem unapređenja demokratskog građanskog društva u kojem živimo? Zbog čega su važni kritičko razmišljanje, aktivizam i volonterizam i čemu nas uče? Bila su ovo neka od pitanja o kojima su mladi osnovnih škola u Srednjebosanskom kantonu razgovarali s TPO timom. U periodu od 15.5. do 13.06. TPO Fondacija je u okviru projekta "IKDE" upriličila posjete i realizovala edukativne radionice u osnovnim školama "Busovača" u Busovači, "Ivan Goran Kovačić" u Fojnici i "Berta Kučera" u Jajcu. Ovo je ujedno bila i prilika da učenici/e završnih razreda podijele razmišljanja i iskustva o različitim oblicima nasilja, kao i  mehanizme za sprečavanje i zaštitu od nasilničkog ponašanja. Cilj kreativnih radionica je bio potaknuti mlade da propituju, uče i aktivno rade, ali i da se hrabro zauzimaju za vlasitite inicijative koje nose pozitivne promjene u društvu.
>> VIŠE

Juni 2017

OKONČAN KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO AKTIVIZAM I MLADI:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!

Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša", uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić", Gračanica, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!"
U proteklom mjesecu objavljen je konkurs za sve učenike/ce bh. škola uzrasta od 12 do 17 godina za najbolji video pod nazivom "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". 12. juna 2017. godine TPO Fondacija je upriličila program za one koji su napravili i sudjelovali u najboljim ostvarenjima, te smo i ovog puta imali priliku dočekati učenike/ce osnovnih i srednjih škola i njihove nastavnike/ce iz različitih gradova: Gračanice, Tuzle, Mostara, Zenice i Sarajeva. Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša" uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić" iz Gračanice, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". Drugoplasirana je učenica Ajna Koluh iz Druge gimnazije u Zenici, koja je uz mentorstvo profesora Samira Aganovića dostavila rad pod nazivom "U svijetu fenomena". Treće mjesto su osvojili učenici Adnan Dervišević, Aldin Ćimić i učenica Emina Peljto, pod mentorstvom nastavnice Alzire Maljić iz Osnovne škole "Aleksa Šantić" Sarajevo, sa videom "Zajedno smo jači".
>> VIŠE

Juni 2017

NOVO ISTRAŽIVANJE U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI

PUBLIKACIJA: Civilno društvo u centralnoj i istočnoj Evropi: Izazovi i mogućnosti
(Novija historija i potencijalna budućnost civilnog društva u 16 zemalja)

Više od dva desetljeća je prošlo otkako su neprofitni i treći-sektor istraživači "otkrili" centralnu i istočnu Evropu kao područja akademskog interesa. Nakon pada komunističkih režima u istočnoj Evropi i pada Željezne zavjese, učenjaci su prepoznali nove aktere civilnog društva i željeli su razumjeti ulogu ovih aktera koju imaju u svojim društvima. Od tog vremena, centralna i istočna Evropa (CEE) je doživjela intenzivne periode transformacije, sukoba i obnove. Ova studija je vođena namjerom da se razvije bolje razumijevanje trenutnog stanja civilnog društva u centralnoj i istočnoj Evropi, različitih puteva njihovog razvoja, kao i moguće buduće putanje.
Više informacija na linku:
http://www.erstestiftung.org/publication/civil-society-in-cee/

Maj 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM
Drugi set treninga U HNK Mostar

Kraj školske godine, redovne obaveze i dodatne aktivnosti nastavnika/ca pospješuju prisustvo stresa što je dodatni razlog da se upravo u to vrijeme družimo s njima i doprinesemo oslobađanju od negativne energije i upoznavanju s metodama i tehnikama adekvatnog suprostavljanja različitim stresorima. S entuzijastičnom grupom pet pedagoga osnovnih škola u Mostaru, nastavljena je realizacija treninga za školske kolektive pod nazivom "Upravljanje stresom" u okviru trogodišnjeg projekta TPO Fondacije u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Pedagogice-predavačice četverosatnih treninga su realizovale treninge u školama: O.Š. "Gnojnice", "IV osnovna škola", O.Š. "Ilije Jakovljevića", "Treća osnovna škola" i O.Š. "Ivana Gundulića". Radeći u parovima, svaka pedagogica je imala priliku družiti se sa oko 30 nastavnika/ca te na taj način razmjenjivati iskustva i upoređivati škole glede stresnih situacija i izazova s kojima se svakodnevno susreću u svom radu. Cilj treninga je bio doprinijeti ozbiljnijem sagledavanju uzroka i posljedica stresa, te pružiti nove tehnike u prevazilaženju stresnih situacija i oslobađanju od unutarnjeg nemira.
>> VIŠE

Maj 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM

Prvi set treninga U HNK Mostar

Više od 70 nastavnika/ca osnovnih škola u Mostaru su kroz smjeh, vježbe, razmjenu mišljenja i učenje proveli/e četverosatne treninge pod nazivom "Upravljanje stresom" s ciljem upoznavanja jednog od najvećih neprijatelja zdrave ličnosti – stresa. Nesvakidašnji razgovori i aktivnosti nastavnika/ca u školskim klupama u moderaciji pedagogica dodatno relaksiralo radnu atmosferu i ispunilo je pozitivnom energijom. U periodu od 16. do 21. maja održan je prvi set treninga u pet osnovnih škola u Mostaru i to: O.Š. "Zalik", O.Š. "Blagaj", O.Š. "Ilići", O.Š. "Antuna Branka Šimića u Mostaru" i O.Š. "Mustafa Ejubović – Šejh Jujo". Pedagogice škola su ujedno bile i predavačice treninga, a znanje i vještine su stekle na prethodnom istoimenom trodnevnom treningu za trenere kojeg je TPO Fondacija u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK organizovala u okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi". Cilj treninga je bio pružiti nove tehnike i bolje razumijevanje pojma stres i njegov utjecaj na ličnost, ali i skrenuti pažnju na pravilno sagledavanje stresnih situacija i okolnosti kao i upoznavanje sa metodama smanjenja stresa u svakodnevnom životu. Osnaživanje pedagoga/ica u ovoj oblasti je pružilo priliku da se školskom kolektivu pomogne u prevazilaženju stresnih situacija i adekvatno suprotstavi različitim stresorima.
>> VIŠE

Maj 2017

KONFERENCIJA "0% TOLERANCIJE NASILJU U ŠKOLAMA" - MOSTAR

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), uz podršku TPO Fondacije u Sarajevu, Youth Power u Mostaru, Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u Sarajevu, Centra za psihološku podršku "Sensus" u Mostaru, Centra za ljudska prava u Mostaru, Udruženja Altruist u Mostaru, Udruženja Genesis Project iz Banja Luke, Centra za društveno istraživanje "Global Analitica" iz Sarajeva kao i Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo HNK organizovalo je konferenciju o programu prevencije nasilja i maloljetničke delinkvencije pod nazivom ''0% tolerancije nasilju u školama''. Konferencija je održana 24.05.2017. u Centru za kulturu Mostar.  Pored mnogobrojnih partnera, nastavnika, pedagoga i učenika ovim povodom je prisustvovao i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (HNK).
>> VIŠE

Maj 2017

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Druga radionica "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održana je 13. i 14. 05. 2017. u Zenici u hotelu "Zenica". TPO tim Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić i Monja Šuta-Hibert – zajedno sa gostujućim predavačem dr. Nezirom Halilovićem predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa, metodologiju rada u nastavi i važnost njegove intergacije u bh. obrazovni sistem. Bila je ovo ujedno i posljednja radionica svjetskog etosa za nastavnike osnovnih škola u školskoj 2017/2018 godini čime je zaključen ovaj iznimno važan obrazovni ciklus koji je do sada obuhvatio sve osnovne i srednje škole sa područja Kantona Sarajevo, Kantona Tuzla, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.
>> VIŠE

Maj 2017

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU


Prvi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 6. i 7. 05. 2017. u Zenici u hotelu "Zenica". TPO tim Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić i Monja Šuta-Hibert – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa i njegovu važnost u promociji i življenju univerzalnih vrijednosti, te radili na demonstraciji dvostrukih časova u nastavi.

>> VIŠE

Maj 2017

KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO NA TEMU:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane učenike/ce bh. škola u dobi između 12 i 17 godina da se uz mentorstvo njihovih nastavnika/ca prijave na konkurs za najbolji video na temu:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!
Koristi vlastitu kreativnost, promišljaj o stanju našeg društva, osmisli priču i prenesi poruku koja svijet mijenja!

>> VIŠE

April, 2017

ANTI-STRES TRENING ZA TRENERE U VITEZU

U periodu od 25.04.2017. do 27.04.2017. uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjo-bosanskog kantona, TPO Fondacija je u Vitezu organizovala trodnevni anti-stres trening za trenere za pedagoge/inje i psihologe/inje sa područja navedenog kantona. Kao i u prethodnim partnerskim gradovima i školama, ovaj trening je održan u svrhu kreiranja dugoročnih resursa i obrazovanja stručnog osoblja za pružanje psiho-socijalne podrške nastavnicima i nastavnicama osnovnih škola kako bi školski uposlenici uspješno izgradili i zadržali mehanizme zaštite i pravilnog odgovora na svakodnevne stresne situacije u njihovom odgojno-obrazovnom radu. >> VIŠE

April, 2017

TREĆA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA

Nakon uspješne realizacije dvije radionice svjetskog etosa za nastavnike i nastavnice osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, TPO Fondacija je 22. i 23. aprila 2017. u Mostaru organizovala još jednu, posljednju za školsku 2016./2017. godinu, radionicu koja je bila mjesto susreta za petnaeset nastavnika i nastavnica iz jedanaest različitih osnovnih škola.
Okupljeni nastavnici/e bosanskog i hrvatskog jezika, islamskog i katoličkog vjeronauka, nastavnici/e njemačkog jezika i hostorije, kao i pedagozi/ginje su zajedničkim snagama i uz aktivno mentorstvo predavača/ice TPO Fondacije istraživali su različite oblasti i aspekte svjetskog etosa u obrazovnom ali i lokalnom i globalnom društvenom kontekstu.
>> VIŠE

April, 2017

PETA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

O iskrenom prijateljstvu i spremnosti da pomognemo osobama u nevolji, volonterizmu, te našim ličnim osobinama, samopoštovanju i samoosnaživanju, razgovarali smo s učenicima i učenicama devetog razreda Osnovne škole Zaim Kolar u Dejčićima, kada je TPO Fondacija realizovala još jednu u nizu kreativnu radionicu Aktivizam i mladi 14. aprila, 2017. godine u okviru projekta IKDE. Zanimalo nas je kako mladi tumače volonterizam i sve što nam volonterizam pruža, kao i druge načine za lično osnaživanje i razvoj naše ličnosti. Mladi su dijelili svoja iskustva, razmišljanja ali su imali i priliku da nauče o važnosti poznavanja sebe i svojih osobina. Razgovarali smo o savjesti i odgovornosti kroz uloge koje imamo u porodici i školi, ali i kao građanin ili građanka zajednice u kojoj žive. >> VIŠE

April, 2017

ČETVRTA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

Zbog čega je važno propitivati svoje uloge i odgovornosti u zajednici u kojoj živimo i zašto posebno mladi ljudi trebaju biti građanski osviješteni i aktivni, uočavati probleme ali i hrabro inicirati pozitivne promjene u društvu? 12. aprila 2017. Godine, TPO tim se sastao s mladim ljudima završnih IX razreda Osnovne škole Zahid Baručija u Vogošći kako bis razgovarao o građanskom aktivizmu ali i angažiranoj umjetnosti koja predstavlja izražavanje kroz umjetnost i ukazivanje na probleme društva s ciljem poticanja pozitivnih promjena.  Uz publikacije namijenjene tinejdžerima, učenice i učenici su imali priliku upoznati se s likom Nire i naučiti kako se trebamo oduprijeti pasivnom, inertnom i jednoličnom društvu koje svojom šutnjom i neaktivizmom dopušta nasilničko ponašanje i kršenje ljudskih prava. >> VIŠE

April, 2017

TREĆA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

Jačanje kompetencija kod mladih ljudi kroz kritičko razmišljanje, nenasilje i građanski aktivizam, ovo je bio cilj još jedne kreativne radionice Aktivizam i mladi (ICDE), koju je TPO Fondacije 10. aprila realizovala u Gimnaziji Dobrinja s učenicima/ama prvog do četvrtog razreda. Na radionici smo propitivali svoje odgovornosti i uloge u društvu i kako angažirana umjetnost utječe na pokretanje zajednice i njene pozitivne promjene. Razgovarali smo i o različitim oblicima vršnjačkog nasilja, ali i o građanskom aktivizmu kao adekvatnom načinu suprotstavljanja i prevenciji nasilja. Uz publikacije stripova Nira, Nirini izazovi i Sve što (ne)želimo znati, učili smo o hrabrosti i inicijativi za promjene u društvu.
>> VIŠE

Mart 2017

DRUGA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI ZA MLADE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA


Da je važno razgovarati o različitim oblicima nasilja, uzrocima i posljedicama, načinima za adekvatno suprotstavljanje, ali i o građanskom aktivizmu kao odgovornosti svake osobe u zajednici u kojoj živi, govori velika zainteresovanost učenika i učenica IX razreda Osnovne škole "9. maj" u Pazariću za temu o kojoj su imali/e priliku razgovarati puna dva sata na drugoj kreativnoj radionici pod nazivom Aktivizam i mladi koju je realizovala TPO Fondacija u okviru projekta ICDE 30.03.2017.

>> VIŠE

Mart 2017

PRVA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI ZA MLADE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Šta je to angažirana umjetnost i koliko ljudi kroz umjetnost skreću pažnju na probleme društva s ciljem poticanja pozitivnih promjena? Kako postati aktivan/na građanin/nka zajednice, kako doprinijeti razvoju zdrave okoline u kojoj živimo? Kakvi smo prijatelji i koliko smo spremi pomoći osobama u nevolji? Šta je volonterizam i zašto je važan za zdrav razvoj naše ličnosti? O ovim i mnogim drugim pitanjima tim TPO Fondacije je razgovarao s učenicima i učenicama VIII i IX razreda Devete osnovne škole u Rakovici na kreativnoj radionici "Aktivizam i mladi" koju je 27.03.2017. TPO Fondacija realizovala u saradnji s mladim glumcima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Ivanom Vojinović i Adisom Omerović.
>> VIŠE

Mart 2017

ČETVRTA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA
ZA OSNOVNE ŠKOLE U KANTONU SARAJEVO

Zahvaljujući svesrdnoj podršci Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo kao i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u Sarajevu je 23. i 24. marta 2017. godine  u organizaciji TPO Fondacija održan četvrti i ujedno posljednji ovogodišnji ciklus radionica svjetskog etosa za nastavnike/ce osnovnih škola Kantona Sarajevo. Ovom prilikom, stručna saradnica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS gđa. Mina Pleh pozdravila je sve prisutne pedagoginje, nastavnice bosanskog jezika, katoličkog i islamskog vjeronauka iz devet osnovnih škola sa područja KS koje su imale priliku učestvovati na seminaru svjetskog etosa i time aktivno doprinijeti uspješnoj integraciji svjetskog etosa u nastavno-obrazovne procese u Bosni i Hercegovini.
>> VIŠE

Mart 2017

TREĆI MODUL TRENINGA ZA TRENERE
''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI''

U cilju uspostavljanja dijaloške i znanstvene platforme čiji su sugovornici nastavnici i nastavnice iz cijele Bosne I Hercegovine, TPO Fondacija je uspješno organizovala treći po redu Trening za trenere "Svjetski etos u školi"  koji je održan u Konjicu u periodu između 17.-19. marta 2017. godine. Za razliku od prethodnih susreta koji su realiziranu kroz predavanja i promišljanja o različitim pitanjima koja se tiču rodne jednokravnosti, socijalne pravde, ljudskih prava i mirovnog obrazovanja, učesnici i učesice iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova su imali jedinstvenu priliku učestvovati u predavanjim posvećenim tematskim oblastima koje se odnose na ekologiju, dijalog religija i uporištma u monoteističkim i drugim svjetski religijama za život kojeg krase ekološka osviješenost i dijalog.
>> VIŠE

Mart 2017

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA

Nakon realizacije prve radionice svjetskog etosa za osnovne škole u Mostaru, TPO Fondacija je uz podršku Ministarstva za obrazovanje, kulturu i nauku HNK 11. i 12. marta 2017. godine u Mostaru održala drugi seminar svjetskog etosa za nastavnike osnovnih škola.
Okupljeno je osamnaest vjeroučitelja/ica i nastavnika/ca istorije i bosanskog jezika koji su tokom seminara istraživali različite oblasti i aspekte svjetskog etosa u obrazovnom ali i bh. društvenom kontekstu. Obzirom da ovi nastavnici rade u školama u Mostaru, Rami, Čitluku i Konjicu predavači su nastojali predstaviti različite aspekte svjetskog etosa i ujedno omogućiti uspostavljanje dijaloga i razmjene iskustava i znanja iz oblasti mirovnog obrazovanja.
>> VIŠE

Mart 2017

TREĆA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA
OSNOVNE ŠKOLE KANTONA SARAJEVO


U suradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo TPO Fondacija  je 9. i 10. marta 2017. godine u Sarajevu održala treću radionicu svjetskog etosa za nastavnike/ce osnovnih škola Kantona Sarajevo.
Pedagoginje, socijalni radnici i nastavnice istorije jedanaest osnovnih škola sa područja KS aktivno su učestvovali na seminaru i propitivali različite aspekte integracije ovog programa u postojeći bh. obrazovni sistem.

>> VIŠE

Mart 2017

TPO FONDACIJA OBILJEŽILA 8. MART: SOCIJALNA PRAVDA I
RADNIČKA PRAVA ŽENA I MUŠKARACA U BIH

Kako se prema radničkim pravima žena i muškaraca odnose aktuelne vlasti? Postoji li dugoročni koncept kako da se riješi ova problematika u zemlji u kojoj su vijesti o stečajevima svakodnevnica? Kakva su porodiljska i rodna prava radnica, koliko problematiku (ne) rješava reformska agenda? Zbog čega otpor prema obilježavanju ovog praznika? Sve su to pitanja koja su bila razmatrana na aktivnostima koje je TPO Fondacija priredila povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Video zapis sa Panela

>> VIŠE

Mart 2017

POZIV NA PANEL DISKUSIJU ''SOCIJALNA PRAVDA I RADNIČKA PRAVA
ŽENA I MUŠKARACA U BOSNI I HERCEGOVINI''Prihvaćen kao Međunarodni dan žena, 8. mart je datum kada se podsjećamo na povijesnu borbu žena za ravnopravnost u društvu, ali i na to da borba još nije završena. U mnogim dijelovima svijeta žene su i danas zakonski diskriminirane, a u nekim zemljama, iako imaju formalno jednaka zakonska prava kao muškarci, to je samo mrtvo slovo na papiru. Stoga nam se pridružite u panel diskusiji ''Socijalna pravda i radnička prava žena i muškaraca u Bosni i Hercegovini'' povodom Međunarodnog dana žena u hotelu Bosnia s početkom u 10 sati. (08-03-2017)

Mart 2017

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA


Nakon realizacije obrazovnog ciklusa integracije svjetskog etosa u nastavno-obrazovne procese srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, TPO Fondacija je u suradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, kulturu i nauku HNK pokrenula suradnju sa osnovnim školama ovog kantona. S tim u vezi, 4. i 5. marta 2017. godine u Mostaru je održan prvi seminar svjetskog etosa za nastavnike osnovnih škola.>> VIŠE

Mart 2017

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA
OSNOVNE ŠKOLE KANTONA SARAJEVO


Zahvaljujući trogodišnjoj suradnji TPO Fondacije i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 2. i 3. marta 2017. godine u Sarajevu je održana druga radionica svjetskog etosa za nastavnike/ce osnovnih škola Kantona Sarajevo. Vjeroučitelji/ce islamskog i katoličkog vjeronauka kao i pedagozi/ginje deset osnovnih škola sa područja KS imali/e su priliku usvojiti različite informacije vezane za uspješnu integraciju svjetskog etosa u formalne nastavno-obrazovne procese, te unaprijediti postojeće tehnike podučavanja u nastavi.

>> VIŠE

Februar 2017

ETOS RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SARAJEVUU ime religije i u ime Boga i danas se opravdava opresija, isključenje i subordinacija žena i svaki iskorak i otvaranje diskusije na ove teme stvara nelagode i strahove. Strah da vas neko ne prepozna kao feministicu, strah da ne izgubite stečenu poziciju, strah da nećete biti poželjni za brak i partnerstvo sa svjetonazorom koji se protivi diskriminaciji utemeljenoj na religiji dominiraju.


>> VIŠE

Februar 2017

ANTI-STRES TRENING ZA TRENERE U KONJICU

Red vježbi, red kreativnog izražavanja, red pravilnog disanja, red razgovora i red smijeha. Tako bi se ukratko mogao opisati trodnevni anti-stres trening za trenere (TOT) za pedagoge/inje s područja Hercegovačko – neretvanskog kantona iz 10 škola koji je održan u Konjicu u periodu od 22.02.2017. do 24.02.2017. u organizaciji TPO Fondacije. Da bi pedagozi/ginje mogli/e adekvatno odgovoriti na izazove s kojima se svakodnevno susreću u svom radu, moraju izgraditi mehanizme zaštite i odgovora na stresne situacije. U skladu s tim, odgovor je pružen u sklopu ovog treninga.

>> VIŠE

Februar 2017

ETOS RODNE RAVNOPRAVNOSTI U MOSTARU


Religije imaju potencijal za promicanje rodne ravnopravnosti ako se tumače univerzalistički i inkluzivno, istaknuto je na seminaru o rodnoj ravnopravnosti održanom 09.02.2017 godine u Mostaru. IMIC Centar Zajedno, TPO Fondacija i Omladinski forum Mostar uz podršku Ekumenske ženske inicijative iz Omiša okupili su studente i nastavnike iz Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi o razvoju roda, rodnih teorija, i rodnih identiteta progovorili iz perspektive znanosti i religijskih tradicija kršćanstva i islama.


>> VIŠE

Januar 2017

DRUGI MODUL TRENINGA ZA TRENERE
''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI''


Izgradnja mira, emancipacija i odgovornost čovjeka prema lokalnom i globalnom svijetu, rodna ravnopravnost u sekularnom i religijskom diskursu i njen značaj predstavljaju spektar tema koje su obilježile drugi modul Treninga za trenere ''Svjetski etos u školi'' (27.-29.02.2017) Predavači/ce na ovome modulu su bili prof. dr. Nerzuk Ćurak, doc. dr. Zilka Spahić – Šiljak, mr. Alen Kristić i mr. Monja Šuta – Hibert.>> VIŠE

NOVOSTI 1

ETOS RODNE RAVNOPRAVNOSTI U KANTONU TUZLA

Kako ostvariti rodnu ravnopravnost, koja je uloga religije u podučavanju rodne ravnopravnosti i kako pomiriti sekularne i religijske argumente u osnaživanju žena i muškaraca za etos partnerstva u porodici i zajednici? Ova pitanja su raspravljana tokom jednodnevnog seminara na temu Etosa rodne ravnopravnosti za nastavnike  u Kantonu Tuzla, koji je održan 25 januara 2017. Godine. TPO Fondacije je u saradnji sa IMIC Zajedno, Omladinskim forumom iz Mostara i Pedagoškim zavodom Tuzla organizirala ovaj seminar dok je finansijsku podršku osigurala Ekumenska ženska inicijativa iz Omiša.
Seminar je dio šireg programa Svjetskog etosa koji osnažuje nastavnike i nastavnice da razvijaju ljudskost, nenasilje i rodnu ravnopravnost. Facilitatori seminara  Doc.dr. Zilka Spahić Šiljak i Dr. Drago Bojić su prisutnima predstavili sekularne i religijske resurse za postizanje partnerskog djelovanja žena i muškaraca umjesto hijerarhije i isključivanja, te koje resurse kršćanstvo i islam nude u debate o rodnoj ravnopravnosti.
>> VIŠE

Januar 2017

TREĆA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA
OSNOVNE ŠKOLE TUZLANSKOG KANTONA

Od 23. do 24. januara 2017u Pedagoškom zavodu Tuzla TPO Fondacija je održala i treći trening za nastavnike i nastavnice osnovnih škola na temu Svjetskog etosa. Preko dvadeset nastavnika koji predaju filozofiju, sociologiju, vjeronauku, bosanski, engleski i njemački jezik,  fiziku i razrednu nastavu učili su o temeljnim  vrijednostima ljudskosti i uzajamnog djelovanja. Uz odgovarajuću metodologiju i literaturu osposobljavani su da integriraju univerzalne poruke Svjetskog etosa u postojeće sadržaje predmeta koje predaju. Seminar su vodile Doc. Dr. Zilka Spahić Šiljak i mr. Sci Monja Šuta-Hibert su zajedno sa gostujućim predavačem Dr. Dragom Bojićem.
>> VIŠE

Januar 2017

DRUGI ANTISTRES SEMINAR U KANTONU SARAJEVO

Ponovo smo se družili sa sjajnom grupom nastavnika i pedagoga iz osnovnih škola u Kantonu Sarajevu i učili tehnike upravljanja stresom. TPO Fondacija je od 18-20.02.2017. godine organizirala drugi Antistres seminar koji je vodila Amra Delić (uposlenica Klinike za psihijatriju i psihoterapiju Medicinskog fakulteta Greifswald i istrazivačica EU Marie Sklodowska Curie Action "Children born of war") i Zilka Spahić Šiljak. Cilj je bio pomoći im da osvijeste svoje stresore i nauče kako da se nose s njima i u privatnom životu i u školi. Samo osnaženi nastavnici  i pedagozi mogu adekvatno odgovoriti izazovima vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja na čemu će  u svojim školama raditi u naredne tri godine zajedno sa timom TPO Fondacije.
>> VIŠE

Januar 2017

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA
ZA OSNOVNE ŠKOLE TUZLANSKOG KANTONA

Nakon uspješno uspostavljene suradnje i održanih inicijalnih radionica iz oblasti svjetskog etosa za osnovne škole, TPO Fondacija uspješno nastavlja sa radom u 2017. godini. U skladu s tim, 16. i 17.01.2017. održana je druga radionica svjetskog etosa za nastavnike i nastavnice osnovnih škola Kantona Tuzla. Tom prilikom, 23 nastavnika/ce Islamskog odnosno Katoličkog vjeronauka i predmeta Društvo, kultura i religija, Građanskog obrazovanja, Matematike, B-H-S jezika, Informatike, Istorije, Njemačkog jezika i Hemije imali/e su priliku steći temeljna znanja koja se tiču svjetskog etosa i njegovih potencijala u obrazovnom sektoru kao i neke od metodologija učenja i podučavanja karakterističnih za kolaborativni pristup radu. Radionicu su održali prof. Zilka Spahić-Šiljak, mr. Monja Šuta-Hibert uz gostujuće predavanje Izeta Numanovića, stručnog savjetnika Pedagoškog zavoda KT i fra Franje Ninića, katoličkog teologa.
>> VIŠE

Januar 2017

ANTISTRES SEMINARI ZA NASTAVNIKE OSNOVNIH ŠKOLA

Znamo li šta je stres, kako prepoznati stresore, kako se nositi sa stresnim situacijama, koje su tehnike korisne a koje strategije treba primjenjivati da se  stres ne nagomila i da se ublaže njegove posljedice? Ovim pitanjima se bave nastavnici i pedagozi osnovnih škola iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Seminare organizira TPO Fondacija iz Sarajeva u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja a uz podršku Norveške vlade. Prvi seminar je održan od 04-06.01.2017. za nastavnike i pedagoge deset osnovnih škola Osnažen nastavnik/ca i nastavnik/ca koji ima podršku svog školskog kolektiva može adekvatno odgovoriti na probleme vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.
>> VIŠE

Decembar 2016

NASILJE NAD DJECOM MASKIRANO OSMIJEHOM:
PRVONAGRAĐENI STRIP AMINE GANIĆ


Ovogodišnja pobjednica konkursa ''Probudi, pokreni, promijeni'', Amina Ganić, učenica je prvog razreda Gimnazije ''Dobrinja'' u Sarajevu, scenski smjer. Amina poručuje da je uistinu krajnje vrijeme da se probudimo, pokrenemo i prestanemo zatvarati oči pred nasiljem koje se događa svakodnevno, najčešće nad ženama i djecom. Djeca najviše pate jer odrastaju u nezdravom okruženju u kojemu je nasilje prihvatljiv oblik ponašanja. Aminin rad poziva prije svega nastavnike da prepoznaju patnju djeteta koja ponekad može biti duboko skrivena pod maskom osmijeha.


>> VIŠE

Decembar 2016

TPO FONDACIJA ZAJEDNO SA SREDNJIM I OSNOVNIM ŠKOLAMA IZ CIJELE BiH
OBILJEŽILA DAN LJUDSKIH PRAVA

Svečanim obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava TPO Fondacija je okončala ovogodišnju kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja i podsjetila sve prisutne kako su pozitivni društveni trendovi nezamislivi bez svakodnevne borbe za zaštitu ljudskih prava i borbe protiv svih oblika nasilja među kojima je i nasilje nad ženama i djevojčicama. Tog dana održana je promocija zbirke pripovijetki i strip naracija pod nazivom ''Sve što (ne) želimo znati'' kao i kolektivna izložba najboljih strip radova proizašlih iz konkursa ''Probudi, pokreni, promijeni!'' te proglašenje pet najboljih radova.
Video: https://youtu.be/XFDbkeya4m0

>> VIŠE

Decembar 2016

ODRŽAN  MARŠ U SARAJEVU U POVODU DANA LJUDSKIH PRAVA

U subotu 10.12.2016 godine TPO Fondacija se pridružila organizaciji marša  ''Ljudska prava na agendu'' zajedno sa Sarajevskim otvorenim Centrom, Fondacijom CURE i brojnim drugim nevladinim organizacijama. Marš je krenuo od Likovne akademije u 12:00 a okončan je ispred Institucija BiH gdje su pročitane neke od poruka marša kojima se željela skrenuti pažnja vlasti BiH da moraju poštovati zakone i međunarodne norme ljudskih prava a posebno prava žena, radnika, i prava manjina, uključujući i seksualne manjine. Poruka TPO Fondacije ove godine sadržana u kratkoj poruci: ''Probudi svoju ljudskost''. Ljudska prava se ne mogu uzimati dio po dio. To je set vrijednosti  s ciljem zaštite digniteta svake osobe.
>> VIŠE

Decembar 2016

REALIZOVANA TREĆA OTVORENA UČIONICA U MUZEJU KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH

Život i djelo bh. književnice Razije Handžić je bio razlog da se 08. decembra 2016. godine učenici i učenice Željezničkog školskog centra iz Sarajeva okupe u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u okviru ovogodišnje međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. TPO Fondacija je organizirala treću po redu otvorenu učionicu za učenike srednjih škola kako bi promovirala žensko književno stvaralaštvo koje je nažalost istisnuto iz pamćenja i školskih udžbenika. Osnivačica Muzeja, Razija Handžić je primjer kako se žene i njihovo stvaralaštvo sistematski brišu i marginaliziraju.
>> VIŠE

Decembar 2016

16 DANA AKTIVIZMA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Preko 500 učenika i učenica iz 24 bh. škole  zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima bavili/e su se pitanjima rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja tokom kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja pod motom PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI. U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Pedagoškim zavodom Kantona Tuzla i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo TPO Fondacija je sprovela niz obrazovnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama iz Hercegovačko- neretvanskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona. Jedan dan, 07.12.2016. godine sve škole su zajedno organizirale male kampanje za svoje učenike i nastavnike.
>> VIŠE

Decembar 2016

BAUK FEMINAUK NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U ZENICI

Da su rodna ravnopravnost, nasilje nad ženama i druge povezane teme još uvijek bauk i nelagoda pokazala je otvorena učionica sa studentima i studenticama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici održana 06. decembra 2016. godine. I ove godine studenti/ce su imali/e priliku da u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja pogledaju animacije stripa iz edicije Bauk FemiNauk koje TPO Fondacija priprema s ciljem problematiziranja važnih tema ženskih ljudskih prava i diskriminacije manjina. U razgovorima koje su vodile doc. dr. Edisa Gazetic i projektna koordinatorica TPO Fondacije Melika Šahinović pokazalo se koliko je snažna tenzija između kulturoloških normi i standarda univerzalnih ljudskih prava.
>> VIŠE

Novembar 2016

REALIZOVANA DRUGA OTVORENA UČIONICA U MUZEJU
KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, 30.11.2016. upriličena je druga planirana otvorena učionica za mlade iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva. Otvorena učionica dio je obrazovnih aktivnosti ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja koju provodi TPO Fondacija u saradnji s Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Cilj učionice je podizanje svijesti o ženskom stvaralaštvu u bh. književnosti te učenje o književnicama koje su doprinijele razvoju kulture u Bosni i Hercegovini. Učionica je bila i mjesto za razgovor o obrazovnim planovima i programima te rodnim pitanjima u jeziku i književnosti te dominantnim muškim normama i kulturama. Mladi su s direktoricom Muzeja Šejlom Šehabović i kustosom Muzeja Zlatanom Delićem razgovarali o razlozima zbog kojih su mnoge književnice istisnute iz pamćenja iako postoje mnogi dokazi o njihovom radu i djelu. Učenice i učenici su i ovog puta imale/i priliku pogledati izložbu ''Poezija i muzej Razije Handžić'' i obići prostorije Muzeja. Treća otvorena učionica je zakazana za 08.12.2016. kada Muzej dočekuje mlade iz Željezničkog školskog centra.

Novembar 2016

ODRŽANA PRVA OTVORENA UČIONICA U MUZEJU
KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH

Povodom ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma, TPO Fondacija će pored programa za osnaživanje i promociju rodnih ravnopravnosti, i ovogodišnje aktivnosti usmjeriti na obrazovanje mladih ljudi širom BiH. Tri otvorene učionice su planirane u saradnji sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, gdje će mladi imati priliku razgovarati o nevidljivim i zaboravljenim književnicama te razlozima zbog kojih u obrazovnim planovima i programima nedostaju tekstovi s potpisima bh. autorica. Cilj otvorenih učionica je afirmirati mlade ljude za žensko stvaralaštvo koje je doprinijelo razvoju bh. kulture i književnosti.
>> VIŠE

Novembar 2016

OTVORENA IZLOŽBA ''POEZIJA I MUZEJ RAZIJE HANDŽIĆ''

U ponedjeljak, 28.11.2016., u okviru kampanje 16 dana aktivizma, TPO Fondacija je u saradnji s Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Sarajevskim otvorenim centrom otvorila izložbu "Poezija i muzej Razije Handžić". Izložba ujedno predstavlja obilježavanje i odavanje počasti ženama koje su doprinijele razvoju kulture u BiH te je promocija ženskog stvaralaštva u bh. književnosti i jedan od načina da se djela bh. autorica otrgnu od zaborava.
Video zapis sa otvorenja izložbe:
https://youtu.be/GHjkXCyd1GM

>> VIŠE

Novembar 2016

TPO FONDACIJA U SARADNJI S MUZEJOM KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH VAS POZIVA NA OTVORENJE IZLOŽBE "POEZIJA I MUZEJ RAZIJE HANDŽIĆ", 28.11. 2016. U 13:00 SATIPrvi put u pedeset i pet godina svoga postojanja Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine producirao je izložbu o svojoj osnivačici, pjesnikinji Raziji Handžić. Ova, posljednja u nizu autorskih izložbi kojima u 2016. godini obilježavamo svoj jubilej, svjedoči o načinu na koji naša kultura pamti svoje kulturne radnice.
U vremenu kada se naše institucije kulture sistemski razgrađuju, odlučili smo ustati protiv brisanja pamćenja.
Pridružite nam se u bilježenju doprinosa žena kulturi, nauci i institucijama: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sime Milutinovića Sarajlije 7, 28.11.2016. u 13 sati.
E-Pozivnica za izložbu

>> VIŠE

Novembar 2016

TPO PREDSTAVLJA PROGRAM AKTIVNOSTI POVODOM 16 DANA AKTIVIZMA, KAMPANJE PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je međunarodna kampanja koju obilježava oko 3700 organizacija u više od 160 zemalja širom svijeta. Počinje 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama, a završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava i godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima.
TPO Fondacija kroz svoje aktivnosti povodom 16 dana aktivizma ima za cilj podizanje svijesti građana i građanki o posljedicama nasilja na pojedinke, porodice i društvo. Posebna važnost se posvećuje učešću osnovnih i srednjih škola širom BiH kao važnim mjestima sekundarne socijalizacije u kojima nastavnici, učenici ali i roditelji treba da rade zajedno kako bi se različite forme rodno zasnovanog nasilja reducirale i učinile da nasilje ne bude prihvatljiv oblik ponašanja.
Nasilje nije rješenje ni za jedan problem stoga TPO Fondacija poziva sve da zajedničkim djelovanjem kroz mirovne aktivnosti, obrazovne programe i promicanje dobroga pomognu zajednici da se efektivno suprotstavi svim oblicima nasilja koji nas okružuju.
>> VIŠE

Novembar 2016

RADIONICE IZ MEDIJSKE PEDAGOGIJE U SARAJEVU

S obzirom da svakodnevno svjedočimo (ne)kulturi nasilja koja prožima svaku poru našeg društva, TPO Fondacija je odlučila udružiti snage sa nastavnicima/ama iz tri kantona i na taj način doprinijeti prevenciji i smanjenju nasilja u bh. školama. Nakon uspješno realiziranih radionica iz oblasti medijske pedagogije u  Mostaru i Tuzli uslijedilo je druženje sa sarajevskim nastavnicima/ama koji/e su s ekipom iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju pretakali svoja iskustva i anegdote u buduće kratke filmove koji će se koristiti u obrazovnim procesima i za podizanje svijesti o nasilju.

>> VIŠE

Novembar 2016

DRUGI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJE U MOSTARU

Prevencija i smanjenje nasilja u školama trogodišnji je projekat TPO Fondacije koji se provodi u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nakon procesa strateškog planiranja utvrđen je plan djelovanja i pedagoško-preventivnih mjera protiv nasilja u školama. Prve aktivnosti u okviru ovoga projekta su radionice iz oblasti medijske pedagogije čiji je cilj osnaživanje nastavnika/ca za korištenje audiovizuelnih materijala i njihovo samostalno kreiranje. Drugi set radionica iz oblasti medijske pedagogije održan je u Mostaru 03. i 07.11.2016. u saradnji sa Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.
>> VIŠE

Novembar 2016

SPORAZUM TPO FONDACIJE I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA, KULTURE I SPORTA KS
O PREVENCIJI NASILJA U ŠKOLAMA

01.11.2016. TPO Fondacija potpisala je sporazum sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta KS. Sporazumom je iskazano zajedničko opredjeljenje za realizaciju različitih obrazovnih i pedagoških sadržaja iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja za nastavnike i roditelje učenika svih osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. "Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i TPO Fondacija će planirati i dogovarati implementaciju zajedničkih programskih aktivnosti koje će uključivati edukativne radionice i izradu edukativnog materijala za nastavno osoblje i roditelje, stručne seminare i konferencije, gostujuća predavanja i promocije različitih edukativnih publikacija iz ove oblasti",  naveo je ministar Kazazović. Kako je istaknuto, cilj je jačanje odgojno-obrazovnog rada u školama koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog  nasilja, kao i  roditeljskih i nastavničkih kompetencija. Dogovorene aktivnosti realizirat će se tokom ove i naredne školske godine.

Oktobar 2016

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
TUZLANSKOG KANTONA29. i 30.10.2016. održana je prva radionica svjetskog etosa za osnovne škole na području Tuzlanskog kantona na kojoj je prisustvovalo 24 nastavnika/ca iz različitih oblasti. Radionica je održana u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, a samu radionicu kao i projekt implementira TPO Fondacija nakon uspješno održanih radionica iz ove oblasti na području četiri kantona (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski) za više od 200 nastavnika/ca.

>> VIŠE

Oktobar 2016

PRVI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJE U MOSTARU

Prevencija i smanjenje nasilja u školama trogodišnji je projekat TPO Fondacije koji se provodi u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nakon procesa strateškog planiranja utvrđen je plan djelovanja i pedagoško-preventivnih mjera protiv nasilja u školama. Prve aktivnosti u okviru ovoga projekta su radionice iz oblasti medijske pedagogije čiji je cilj osnaživanje nastavnika/ca za korištenje audiovizuelnih materijala i njihovo samostalno kreiranje. Nakon uspješno realiziranih radionica u Tuzli, priča se nastavlja u Mostaru gdje je održan prvi set radionica 26. i 27.10.2016. u saradnji sa Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.
>> VIŠE

Oktobar 2016

DRUGI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJEImplementacija radionica iz oblasti medijske pedagogije u sklopu projekta ''Prevencija i smanjenje nasilja u školama'' se nastavila u Tuzli 19. i 20.10.2016. Riječ je o jednom dijelu trogodišnjeg projekta koji provodi TPO Fondacija Sarajevo u suradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, a radionice se implementiraju u suradnji s Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD).

>> VIŠE

Oktobar 2016

PRVI SET RADIONICA IZ OBLASTI MEDIJSKE PEDAGOGIJENakon sklopljene suradnje s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona 12. i 13.10. 2016. započela je implementacija prvih radionica iz oblasti medijske pedagogije u Tuzli u sklopu trogodišnjeg projekta ''Prevencija i smanjenje nasilja u školama'' kojeg provodi TPO Fondacija Sarajevo. Na prve dvije jednodnevne radionice prisustvovalo je po 10 nastavnika/ca iz 10 škola sa područja Tuzlanskog kantona. Radionice se provode u suradnji sa Centrom za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD).

>> VIŠE

Oktobar 2016

KONKURS ZA NAJBOLJI STRIP NA TEMU:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


Povodom obilježavanja DANA LJUDSKIH PRAVA TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane u dobi između 15 i 21 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji nacrtani strip na temu:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!
Koristi vlastitu kreativnost, promišljaj o nasilju u našem društvu i izrazi se kroz umjetnost stripa!


>> VIŠE

Oktobar 2016

RAZGOVOR SA MYROM STROBER - PROMOCIJA KNJIGE "PODJELA POSLA"

Myra Strober, profesorica na Stanford univerzitetu i autorica knjige ''Podjela posla – kako sam u svojoj porodci i karijeri naučila da se izborim za sebe (i ostavim prostora za druge)'' sinoć (06. Oktobra 2016) nam se pridružila u online razgovoru na promociji knjige koju su organizirali Deloitte d.o.o. i TPO Fondacija.
Kako imati i karijeru i porodicu, kako praviti mreže podrške, kako se boriti protiv diskriminacije u dominantno muškom radnom okruženju, te kako graditi vlastiti stil liderstva, pitanja su o kojima se razgovaralo tokom promocije knjige u hotelu ''Evropa'' u Sarajevu. Aida Spahić, jedna od prevoditeljica knjige zajedno za Zilkom Spahić Šiljak, vodila je promocijiu i razgovor sa Myrom Strober. O knjizi su govorile Sabina Softić, partnerica Adriatic regije u Deloitte d.o.o., Jasna Kovačević, viša asistenitica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zilka Spahić Šiljak, docentica i istraživačica na Stanford univerzitetu i programska direktorica TPO Fondacije.
>> VIDEO SA PROMOCIJE >> VIŠE

Septembar 2016

PRVI MODUL TRENINGA ZA TRENERE
U OBLASTI SVJETSKOG ETOSA U ŠKOLI

U periodu od 29.09.2016. do 01.10.2016. održan je prvi modul obrazovnog ciklusa Trening za trenere u oblasti ''Svjetskog etosa u školi'' u franjevačkom samostanu ''Sv. Bonaventura'' u Visokom kojeg je organizirala TPO Fondacija. Petnaest nastavnika/ca iz četiri kantona (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski) su imali priliku učiti o  osnovama andragoške metodologije, filozofiji, ljudskim pravima i socijalnoj pravdi iz religijskog i sekularnog ugla, a predavači i predavačice su bili/e stručnjaci/kinje iz gore navedenih oblasti: Mirjana Mavrak, Spahija Kozlić, fra Mile Babić, Zilka Spahić-Šiljak, Emina Abrahamsdotter, Monja Šuta-Hibert i Alen Kristić. Svrha ovog trodnevnog obrazovnog ciklusa je osposobljavanje budućih voditelja/ica radionica svjetskog etosa koji će u narednom periodu promovirati i podučavati različitim mogućnostima intergracije svjetskog etosa u školski obrazovni sistem
>> VIŠE

Septembar 2016

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
KANTONA SARAJEVO

Nakon uspješno uspostavljene suradnje sa Pedagoškim zavodima i Ministarstvima obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru i nakon održanih radionica za preko dvije stotine srednjoškolskih nastavnika/ca i profesora/ica, TPO Fondacija uspjela je osigurati sredstva i uslove za novu fazu projekta SVJETSKI ETOS U ŠKOLI. U skladu s tim, 24. i 25.09.2016. održana je prva radionica iz oblasti svjetskog etosa za osnovne škole Kantona Sarajevo na kojoj je prisustvovalo 22 nastavnika/ca islamskog odnosno katoličkog vjeronauka i predmeta Društvo, kultura i religija.

>> VIŠE

Septembar 2016

BROŠURA - INTERDISCIPLINARNe UČIONICe
Zenica – Zagreb – Beograd

Septembar 2016

TREĆA INTERDISCIPLINARNA UČIONICA U BEOGRADU

U četvrtak, 15.09.2016. u Beogradu je održana treća interdisciplinarna učionica pod nazivom ''Politizirana sjećanja: Borba za teritorij kolektivnog sjećanja'' u organizaciji TPO Fondacije. Učionica je ponovno na jednome mjestu okupila studente/ice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a postava predavača i predavačica nije nimalo zaostajala za prethodne dvije učionice te su se ovoga puta za katedrom našli Dubravka Stojanović, Sonja Biserko, Staša Zajović, Milivoje Bešlin, Momir Samardžić i Milovan Pissari. Teme su se protezale od prikazivanja drugačije historije i njenih činjenica u udžbenicima historije, holokausta Roma koji se uredno prešućuje u javnosti i školskim silabusima, feminističkom pristupu suočavanja s prošlošću, historijskom revizionizmu i političkoj upotrebi prošlosti, raspadu Jugoslavije u kontekstu međunarodnih odnosa te jezičkoj standardizaciji krajem 19. i početkom 20 . stoljeća kao primjeru izgradnje nacionalnog identiteta.
>> VIŠE

Septembar 2016

REFLEKSIJE BJORNA KRONDORFERA O TRAUMA I SJEĆANJU U BIH
Jedan od panelista na međunarodnoj konferenciji ''Trauma, sjećanje i ozdravljenje'' koju je organizirala TPO Fondacija od 12-14 jula 2016 godine, bio je i profoesor Bjorn Krondorfer sa Univerziteta Sjeverne Arizone. U svom tekstu koji je objavio Centar za međunarodno obrazovanje profesor Krondorfer govori o ožiljcima rata koji su markirali živote BiH građana i o teškoćama u liječenju njihovih traumama.

>> VIŠE

Septembar 2016

SAJAM ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U SJEVERNOJ BiH

U subotu, 10. 09. 2016. otvorenjem Sajma ženskog poduzetništva službeno je završen projekt ''Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici'' kojeg je TPO Fondacija u suradnji s udruženjem/udrugom žena ''Posavski cvijet'' implementirala posljednjih godinu dana u Orašju, Domaljevcu i Donjim Žabarima, a uz podršku ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu. Prisutnima su se na otvorenju obratili načelnik općine Orašje Đuro Topić, program direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić Šiljak, rukovoditelj Službe za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje Pero Baotić i predsjednica UŽ ''Posavski cvijet'' Mandica Živković. Nakon obraćanja uslijedio je nastup folklorne skupine iz OŠ ''Vidovice'', a zatim je sajam otvoren za javnost..
>> VIŠE

Septembar 2016

POSTANITE ŠKOLA SVJETSKOG ETOSA

Želite da Vaša škola bude prepoznatljiva po tome što svoje aktivnosti realizira kroz promociju univerzalnih etičkih vrijednosti te po pedagoškom radu i aktivnostima koje u prvom planu ističu univerzalnu etičku samosvijest nastavnika/ca i učenika/ca i potiču na kritičko mišljenje? Treba Vam pomoć i podrška da dodatno osnažite školsku svakodnevnicu na temeljima ljudskosti, univerzalnosti, nenasilja, solidarnosti i tolerancije? Želite li da Vaša škola bude prepoznatljiva i po tome što svoje aktivnosti osmišljava i realizira u duhu tolerancije prema manjinskim zajednicama koje su prisutne u lokalnoj zajednici? Ukoliko su Vaši odgovori potvrdni onda Vas srdačno pozivamo da se prijavite i tako postanete "Škola svjetskog etosa".
>> VIŠE

Septembar 2016

IMPLEMENTACIJA PROJEKTA PREVENCIJE I SMANJENJA
RODNO ZASNOVANOG NASILJA U ŠKOLAMA

Krajem mjeseca augusta i početkom septembra 2016. godine TPO Fondacija je u suradnji sa Pedagoškim zavodom Kantona Tuzla i Ministarstvom obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona započela realizaciju trogodišnjeg projekta prevencije i smanjenja rodno zasnovanog nasilja u školama. Tim povodom, održani su sastanci strateškog planiranja na kojima su učestvovali/e predstavnici/e Pedagoškog zavoda Kantona Tuzla, Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i nastavnici/e i pedagozi/ginje dvadeset osnovnih i srednjih partnerskih škola. Sastanci strateškog planiranja su rezultirali zajedničkim planom djelovanja i utvrđenim programskim aktivnostima koje će se u naredne tri godine sistematski i uz podršku zvaničnih obrazovnih struktura pomenutih kantona realizirati.
>> VIŠE

Juli 2016

ODRŽANA LJETNA ŠKOLA: DEMITOLOGIZACIJA NACIJA I IDENTITETA:
BOSNA U EVROPSKOM SREDNJEM VIJEKU

U periodu od 15. do 19. jula 2016. u organizaciji TPO Fondacije i Univerziteta u Zenici organizirana je ljetna škola pod nazivom: Demitologizacija nacija i identiteta: Bosna u evropskom srednjem vijeku u Jajcu. Škola je okupila studente iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije, Italije, Austrije, Poljske, dok su za katedrom sjedili respektabilni/e stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti medijevalistike, jezika, književnosti i historije općenito. Posljednjeg je dana bila upriličena posjeta masovnoj grobnici ''Tomašica'' i logoru Trnopolje u Prijedoru i Banjoj Luci gdje su studenti/ce mogli slušati o traumama, historijskim činjenicama kao i samom suočavanju s prošlošću.
>> VIŠE

Juli 2016

ZAVRŠENA DRUGA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ''TRAUMA, PAMĆENJE I OZDRAVLJENJE NA BALKANU I ŠIRE"

Posjetom Srebrenici i susretom sa ženama iz udruženja ''Snaga žene'' službeno je završena Druga međunarodna konferencija ''Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire'' koju je TPO Fondacija iz Sarajeva organizovala u saradnji sa Univerzitetom u Bostonu (SAD), Univerzitetom u Zenici (BiH), George Mason Univerzitetom (SAD), Centrom za pravdu i izgradnju mira Eastern Mennonite Univerziteta u Virginiji (SAD), Vrije Univerzitetom u Amsterdamu (Nizozemska), Documentom (Hrvatska) i Harvard programom za izbjegličku traumu (SAD). Tokom tri dana izlaganja i diskusija svjetskih stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti psihosocijalne terapije, psihologije, psihijatrije, historije, sociologije, antropologije, rodnih studija i umjetnosti, govorilo se o prevladavanju traumatskih iskustava pojedinaca i zajednica u različitim kulturološkim i političkim kontekstima i kako ta iskustva mogu biti od pomoći ljudima u BiH i regionu. Navodeći ključne zaključke konferencije, program direktorica TPO Fondacije, Zilka Spahić-Šiljak istakla je da će se početkom 2017. godine objaviti Zbornik radova sa konferencije na bosanskom i engleskom jeziku te da će svi materijali i informacije o ovoj temi biti dostupni online.
Dio video materijala sa prezentacijama učesnika možete naći na ovom linku.
>> VIŠE

Juli 2016

NAJAVA DRUGE MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ''TRAUMA, PAMĆENJE I OZDRAVLJENJE NA BALKANU I ŠIRE''

U regiji koja je doživjela ogromno nasilje tokom tri rata u proteklom stoljeću, ožiljci traume su duboki i međusobno se prožimaju. Višestruka sjećanja nisu jednostavne priče o patnji, nego je riječ o društveno-političkim agendama koje se ogledaju u narativima žrtava. Sa historijskog stajališta, bol i veliki gubitak koje su iskusile sve strane u ovim oružanim sukobima i represivnim režimima podrazumijevaju činjenicu da su čitavi kolektivi duboko traumatizirani, što pak zahtijeva procese prihvatanja i ozdravlje- nja. Ovakva stvarnost, pomiješna sa instrumentalizacijom patnje, stvara društveno- dinamički nedostatak povjerenja, prihvatanja i empatije što je uvjet za kolektivno ozdravljenje. Naprotiv, ovaj začarni krug nasilja i žrtve može samo dovesti do budućih sukoba. Kako bi se mogao započeti proces oporavka ili detraumatizacije prema pravednijem, miroljubivijem i stabilnijem društvu, ono bi prije svega trebalo osvijestiti vlastitu traumu. U tom smislu, potrebno je kreirati društveno okruženje koje će podjedanko uvažavati autentičnost traume pojedinca/pojedinke kao i kredibilitet traumatičnih narativa određenih grupa. TPO Fondacija i njeni cijenjeni/e partneri/ce će se baviti ovom temom na Drugoj međunarodnoj konferenciji ''Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire'' u periodu od 12. do 14. jula 2016. u prostorijama Katoličkog školskog centra ''Sv. Josip'' u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
>> VIŠE

Juli 2016

PROMOCIJA KNJIGE MI DJECA OKUPACIJE: PRIPOVIJESTI KĆERKI I SINOVA SAVEZNIČKIH VOJNIKA


TPO Fodancija u Sarajevu poziva Vas na promociju knjige Mi djeca okupacije: Pripovijesti kćerki i sinova Savezničkih vojnika autorice Ute Baur-Timmerbrink.
Ova knjiga pripovijeda sudbinu djece okupacije koja se nisu pomirila sa neriješenim pitanjima oko svog porijekla. Dvanaest izabranih portreta kao i dva teorijska poglavlja oslikala su djecu okupacije u Njemačkoj i Austriji nakon Drugog svjetskog rata, i predstavili njihove živote i veliku čežnju za istinom. U promociji knjige sudjelovat će:
Ute Baur-Timmerbrink, autorica knjige Dr. Heide Glaesmer, psihologinja i psihoterapeutica Amra Delić, psihijatrica Monja Šuta-Hibert, moderatorica i prevoditeljica ovog naslova.

Promocija će se održati u Bošnjačkom institutu (Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo) u ponedjeljak 11. jula 2016. s početkom u 19 sati.

>> VIŠE

Juli 2016

PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "BOSANSKI ŽENSKI MUSLIMANSKI OBREDI – UČENJE, RECITIRANJE I PODUČAVANJE U SARAJEVU"

Dokumentarni film o muslimanskim obredima bosanskih žena pod nazivom "Bosanski ženski muslimanski obredi – učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu" premijerno je prikazan  (SARAJEVO, 08. juli 2016) u prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu u organizaciji TPO Fondacije. Film autorica doc. dr. Zilke Spahić Šiljak i prof. dr. Catharine Raudvere, nastao je u produkciji Copenhagen Univerziteta i uz pomoć Carslberg fondacije, govori o damama sarajevske mevludske tradicije kao što su bula Ramiza Šećerović, bula Enisa Meštrovac a posebno ističe rad hadži Aiša hanume Fočakovke i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i  danas su jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.
>> VIŠE

Juli 2016

NAJAVA PROJEKCIJE FILMa - Bosanski Ženski muslimanski obredi:
uČenje, recitiranje i poduČavanje u Sarajevu

Juni 2016

PROMOCIJA UN REZOLUCIJE 1325: ODRŽANA PRVA MIROVNA AKTIVNOST U SKLOPU PROJEKTA ''EKONOMSKA STABILNOST ŽENA KAO DOPRINOS IZGRADNJI MIRA U ZAJEDNICI''


U Orašju je, 28. 06. 2016. u sklopu projekta ''Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici'' koji provodi TPO Fondacija je održana prva mirovna aktivnost u svrhu promocije UN Rezolucije 1325. Bila je riječ o dodjeli knjiga biblioteci područne osnovne škole ''Fra Ilije Starčevića'' u Kostrču. Mirovnu aktivnost je organizirala udruga/udruženje žena ''Posavski cvijet''.
>> VIŠE

Juni 2016

DRUGA INTERDISCIPLINARNA UČIONICA ''POLITIZIRANA SJEĆANJA - BORBA ZA TERITORIJ KOLEKTIVNOG PAMĆENJA'' U ZAGREBU


Najavljujemo održavanje druge Interdisciplinarne učionice ''Politizirana sjećanja – borba za teritorij kolektivnog pamćenja'' u organizaciji TPO Fondacije i Kluba studenata povijesti – ISHA iz Zagreba. Učionice se održavaju u sklopu PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. Druga Interdisciplinarna učionica će se održati u Zagrebu u utorak, 21. 06. 2016. u konferencijskoj dvorani na II katu knjižnice Filozofskog fakulteta s početkom u 11:30 sati.
>> VIŠE

Juni 2016

0% TOLERANCIJE NASILJU U ŠKOLAMA

TPO Fondacija i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) sinergijskim djelovanjem i zalaganjem su objavili Vodič kroz Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi za djecu/mlade, roditelje i nastavno osoblje ''0% tolerancije nasilju u školi''. Riječ je o publikaciji koja je namijenjena prije svega djeci i mladima, roditeljima i nastavnom osoblju i nastala je iz potrebe da se pokušaju podržati već postojeći mehanizmi i zakonske obaveze na koje su se škole u HNK prethodno obavezale. Vodič je promoviran 15.06.2016. u sklopu zvanične Konferencije o programu prevencije nasilja i maloljetničke delinkvencije koju je organizovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).
>> VIŠE

Juni 2016

INTERDISCIPLINARANA UČIONICA: ''POLITIZIRANA SJEĆANJA - BORBA ZA TERITORIJ KOLEKTIVNOG SJEĆANJA'' ODRŽANA U ZENICI

U Zenici (Muzej grada Zenice), 22.04.2016. je održana prva u nizu od tri interdisciplinarne učionice pod nazivom ''Politizirana sjećanja - borba za teritorij kolektivnog sjećanja''. Učionice se održavaju u sklopu PILAR programa i predstavljaju svojevrsnu uvertiru u međunarodnu konferenciju ''Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire'' koja će se održati u julu ove godine. Učionica je održana uz podršku TPO Fondacije Sarajevo i u saradnji s Odsjekom za BHS jezik i književnost Univerziteta u Zenici. Panelisti/ce su bili  respektabilni/e stručnjaci/kinje u području psihijatrijske, historijske, političke, pravne, religijske i kulturološke nauke koji su zajedno sa studentima/cama iz Srbije, Hrvatske, Poljske i BiH pokušali pronaći i ponuditi odgovore u kojem smjeru bismo trebali ići ka boljem i tolerantnijem suživotu.
>> VIŠE

April 2016

POSJETA ZAMJENICE NORVEŠKE AMBASADORICE ORAŠJU U SKLOPU PROJEKTA ''EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA''

U Orašju, 18.04.2016. je bila upriličena posjeta zamjenice ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH, gospođe Anne I. M. Havnør u sklopu projekta ''Ekonomsko osnaživanje žena u lokalnim zajednicama'' koji je implementirala TPO Fondacija Sarajevo. Gospođa Havnør i predstavnice TPO Fondacije Sarajevo su se sastale s predstavnicima vlasti u Posavskom kantonu i predstavnicama Udruženja žena ''Posavski cvijet'' gdje su razgovarali o rezultatima projekta i daljnjoj podršci sudionicama ovog projekta, jer je rodna ravnopravnost vrlo bitna za gospodarski razvoj i prosperitet. Izložba rukotvorina i delicija proizašlih iz kreativnosti i marljivosti sudionica projekta, kao i posjeta porodičnim imanjima koja se bave poljoprivredom i proizvodnjom ukrasnog bilja podržanih ovim projektom je bila dijelom ove posjete.
>> VIŠE

April 2016

SEMINAR ''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI'' ODRŽAN U MOSTARU


Seminar ''Svjetski etos u školi'' u sklopu projekta ''Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno – obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini'' za Hercegovačko – neretvanski kanton je održan 09. i 10.04.2016. u Studentskom hotelu u Mostaru u organizaciji TPO Fondacije Sarajevo. Inkluzivnost, dijalog i bolja integracija svjetskog etosa u obrazovne programe su bile ključne teme ovog seminara.

>> VIŠE

April 2016

INTERDISCIPLINARNA UČIONICA "POLITIZIRANA SJEĆANJA"


Najavljujemo održavanje Inter- discplinarne učionice "Politizirana sjećanja" - borba za teritorij kolektivnog pamćenja u organizaciji TPO Fondacije Sarajevo i Odsjeka za b/h/s jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Učionice će biti organizirane i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016. godine u okviru PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. Prva u nizu učionica održat će se u Zenici u petak, 22.4.2016. godine u Muzeju Grada Zenice sa početkom u 11 sati..

>> VIŠE

April 2016

PRVI SEMINAR ''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI'' ODRŽAN U MOSTARU


Seminar ''Svjetski etos u školi'' u sklopu projekta ''Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini'' za Hercegovačko-neretvanski kanton je održan 02. i 03.04. 2016. u Studentskom hotelu u Mostaru. Tim TPO Fondacije u sastavu Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Anja Maksić je predstavio cjelokupni projekt i njegov značaj za multikulturalno bosansko- hercegovačko društvo.
>> VIŠE

Mart 2016

DRUGI SEMINAR "SVJETSKI ETOS U ŠKOLI" ODRŽAN U ZENICI


Drugi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 19. i 20. 03. 2016. u Zenici u hotelu "Zenica". Nova grupa nastavnka/ca je imala priliku učiti o Svjetskom etosu i metodama kreiranja nastavnih jedinica u različitim predmetima društvenih i humanističkih znanosti od predavača/ca u sastavu: Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Anja Maksić
>> VIŠE

Mart 2016

RADIONICA "NIRA" U DRUŠTVU UČENIKA/CA TREĆE SARAJEVSKE GIMNAZIJE

16.03.2016. u prostorijama TPO Fondacije Sarajevo je održana radionica "Nira" u sklopu nastavka suradnje TPO Fondacije i srednjih škola Kantona Sarajevo. Ova suradnja je začeta u okviru pokretanja Inicijative ETOS koja je pak nastala kao rezultat dugogodišnjeg nastojanja TPO tima da otvori inkluzivan i dostupan prostor za dijalog, kritičko promišljanje i razmjenu informacija vezanih za problem lokalne i globalne zajednice. Prisutne je pozdravila program direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić-Šiljak, a voditeljica radionice je bila Monja Šuta-Hibert. Fokus rada je bio usmjeren na oblasti omladinskog aktivizmu i korištenju stripa u obrazovne svrhe.

>> VIŠE

Mart 2016

PRVI SEMINAR "SVJETSKI ETOS U ŠKOLI" ODRŽAN U ZENICI


Prvi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 12. i 13. 03. 2016. u Zenici u hotelu "Zenica". Stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Anja Maksić – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa i njegovu važnost u promociji i življenju univerzalnih vrijednosti, te radili na demonstraciji dvostrukih sati.
>> VIŠE

Mart 2016

ZAŠTO FEMINIZAM? - NA PORTALU "TAČNO.NET"

 

Mart 2016

SEMINAR: MEĐUNARODNI DAN ŽENA – ZAŠTO FEMINIZAM?06.03.2016. U povodu Međunarodnog dana žena, Omladinski forum Mostar u partnerstvu sa TPO Fondacijom upriličio je jednodnevni seminar na temu: Zašto feminizam? o kojoj su govorile Doc.dr. Zilka Spahić Šiljak i Doc.dr. Zlatiborka Popov-Momčinović. Domaćini seminara Nikola Vučić i Marko Vrljak okupili su mlade iz Mostara i studente/ice sa mostarskih univerziteta.
>> VIŠE

Februar 2016

RADIONICA "ŽENE ZA MIR I STABILNOST U LOKALNOJ ZAJEDNICI: PISANJE
PROJEKTNIH PRIJEDLOGA U SKLOPU UNSCR 1325"


19.02.2016. u Orašju je održana radionica „Žene za mir i stabilnost u lokalnoj zajednici: UNSCR 1325“ u sklopu projekta „Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“. Učesnice su bile žene iz tri općine Sjeverne BiH: Orašje, Domaljevac Šamac i Donji Žabari. Radionicu je otvorila Zilka Spahić-Šiljak, program direktorica TPO Fondacije Sarajevo s prezentacijom o načinima izrade projekata u svrhu mirovnog prosperiteta zajednica.
>> VIŠE

Februar 2016

INTERDISCIPLINARNA UČIONICA "POLITIZIRANA SJEĆANJA: BORBA ZA
TERITORIJ KOLEKTIVNOG PAMĆENJA"

TPO Fondacija i Univerzitet u Zenici planiraju održati interdisciplinarne učionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016.godine u okviru PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. Cilj ovakvog pristupa je izgradnja javnog dobra koje je sistematski urušavano preko dvadeset godina. Da bi se što bolje iskoristio ljudski kapital i resursi, posebno mladih, potrebno je osigurati kvalitetno znanje, vještine i kompetencije koje osposobljavaju ljude da unaprjeđuju vlastite živote i javno dobro kroz socijalnu uključenost svih kategorija stanovništva. Važan korak u tom procesu je dokidanje lažnih podjela između akademije i društvene zajednice i osiguravanje ravnopravnog pristupa obrazovanju za sve. U ovakvom pristupu okupljamo sve postojeće platforme i incijative koje su zainteresirane za zajednički rad na javnom dobru, kroz sljedeće programske teme: politike sjećanja i izgradnja društvene solidarnosti, istraživanje traume u svakodnevnom životu, kulturalna produkcija i svjedočenje traumi. >> VIŠE

Februar 2016

RADIONICA „ŽENE ZA MIR I STABILNOST U
LOKALNOJ ZAJEDNICI: UNSCR 1325“

05. i 06. februara 2016. TPO Fondacija je, u okviru projekta „Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici,“ održala dvodnevni seminar za žene iz tri općine Sjeverne BiH: Orašje, Domaljevac Šamac i Donji Žabari. Većina polaznica su učesnice programa za ekonomsko osnaživanje žena koje su pokrenule svoje male biznise ili proširuju postojeće, a uz to će dati doprinos izgradnji mira u svojoj zajednici. Dvodnevni seminar pod nazivom: ''Žene za mir i stabilnost u lokalnoj zajednici'': UNSCR 1325 imao je za cilj ohrabriti žene kroz mirovne inicijative, a pozivajuci se na UN rezoluciju 1325 o ženama, miru i sigunosti progovore o važnim pitanjima za svoje zajednice i da kroz zajednicki rad i razmjenu iznadu modele zagovaranja i promjena koje žele ostvariti. Seminar su vodile Zilka Spahic Šiljak iz TPO Fondacije i Radmila Žigic iz Lare Bijeljina. >> VIŠE

Decembar 2015

16 DANA AKTIVIZMA U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA

U saradnji sa školama, Filozofskim fakultetima i Fakultetom političkih nauka iz tri kantona (Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog) TPO Fondacija je obilježila ovogodišnju međunarodnu kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja pod motom ''Zašto čekaš?''. Rodni stereotipi, visok stepen rodno zasnovanog nasilja i nasilja općenito, te kako se oduprijeti ovom negativnom društvenom trendu bile su samo neke od tema o kojima se raspravljalo. Tijekom šesnaest dana održane su brojne otvorene učionice u sklopu kojih su održane promocije publikacije ''Rodni stereotipi: zvuči poznato?'' kao i Živi vrijednosti aktivnosti koje podrazumijevaju radionice ''Zašto čekaš?'' za učenike/ce sedam partnerskih osnovnih i srednjih škola. Kampanja je okrunjena svečanim obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, odnosno izložbom najboljih radova pristiglih na konkurs ''Nastripaj nasilje'', te promocijom drugog izdanja stripa ''Nira'' i zbirke pripovijetki ''Nirini izazovi''. Tim povodom, preko stotinu prisutnih učenika i učenica zajedno sa nastavnicima i nastavnicama cjelokupnoj javnosti su poslali/e poruku: ''Prekinimo šutnju i prijavimo nasilje jer nas se tiče!'' >> VIŠE

Decembar 2015

OSLIKAVANJE MAJICA U PRVOJ BOŠNJAČKOJ GIMNAZIJI U SARAJEVU PORUKAMA NULTE TOLERANCIJE PREMA NASILJU

15. i 17.12.2015. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu je održana radionica oslikavanja majica porukama nulte tolerancije prema nasilju. Radionica je rezultat međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koju je tradicionalno TPO Fondacija i ove godine obilježila u suradnji sa svojim partnerima. Trud učenika i učenica Prve bošnjačke gimnazije, kao i kreativna ostvarenja u borbi protiv nasilja se mogu vidjeti na sljedećim fotografijama. >> VIŠE

Decembar 2015

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA U RUHU MAJICA SA PORUKAMA NULTE TOLERANCIJE PREMA NASILJU U ŽIVNICAMA I SARAJEVU

Na Međunarodni dan ljudskih prava (10.12.2015.) u Gimnaziji „Živinice“ i Međunarodnoj školi Sarajevo uz potporu TPO Fondacije Sarajevo su održane aktivnosti oslikavanja majica koje nose poruke nulte tolerancije prema nasilju. Prezentacija o povijesti i nastanku Međunarodnog dana ljudskih prava je također održana ovim povodom u gimnaziji Živinice, a posebno su uradili i letke koji sadržavaju informacije o Međunarodnom danu ljudskih prava. Kako je izgledalo na samim radionicama oslikavanja majica i njenog šarenila u borbi protiv nasilja, pogledajte u nastavku. >> VIŠE

Decembar 2015

PROMOCIJA ZBIRKE PRIPOVIJETKI „NIRINI IZAZOVI“ I DRUGOG IZDANJA STRIPA „NIRA“ I IZLOŽBA RADOVA IZ KONKURSA „NASTRIPAJ NASILJE!“

10.12.2015. u suradnji sa Jevrejskom općinom u Sarajevu, TPO Fondacija Sarajevo je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava upriličila promociju zbirke pripovijetki „Nirini izazovi“ i drugog izdanja stripa „Nira“, kao i izložbu radova proizašlih iz konkursa „Nastripaj nasilje!“, te proglašenje pobjednika. Promotori su bili autor i autorica tekstova u navedenim publikacijama, Pavle Kaunitz i Elma Softić-Kaunitz, Ferida Duraković, jedna od recenzentica i Neven Misaljević, jedan od autora crteža. >> VIDEO
>> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA oslikavanja majica u MeĐunarodnoj srednjoj Školi u Sarajevu

U Međunarodnoj srednjoj školi u Sarajevu je održana radionica oslikavanja majica nenasilnim porukama u sklopu međunarodne kampanje „ 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ i radionica „Zažto čekaš“ koju je TPO Fondacija organizirala u sklopu istoimene kampanje. Cilj cjelokupne kampanje je bio podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju i nasilju općenito, a kako je izgledala priprema majica s porukama protiv nasilja te rezultat iste možete pogledati u nastavku. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U SREDNJOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI "JEZERO" SARAJEVO

09.12.2015. u Srednjoj medicinskoj školi "Jezero" u Sarajevu, je održana radionica "Zašto čekaš?" u sklopu međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Elvira Baručija. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA oslikavanja majica u SREBRENIKU

U Srebreniku je održana radionica oslikavanja majica nenasilnim porukama u sklopu međunarodne kampanje „ 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ i radionica „Zažto čekaš“ koju je TPO Fondacija organizirala u sklopu istoimene kampanje. Cilj cjelokupne kampanje je bio podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju i nasilju općenito, a kako je izgledala priprema majica s porukama protiv nasilja te rezultat iste možete pogledati u nastavku. >> VIŠE

Decembar 2015

POZIV NA PROMOCIJU zbirke pripovijetki "Nirini izazovi" i drugog izdanja stripa "Nira"

Drage/i prijateljice/i,

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava TPO Fondacija Sarajevo u suradnji sa Jevrejskom općinom Sarajevo vas poziva na promociju zbirke pripovijetki "Nirini izazovi" i drugog izdanja stripa "Nira", kao i izložbu radova nastalih iz konkursa "Nastripaj nasilje!".
Promocija će se održati 10.12.2015. u prostorijama Jevrejske općine Sarajevo s početkom u 14 sati.

Knjiga "Nirini izazovi", kao i strip "Nira" predstavljaju zbirku pripovijetki koje nam pružaju uvid u uzbudljive avanture mlade i angažirane novinarke Nire. Nira je multidimenzionalna i otvorena srca. Solidarnost je temelj njene ličnosti, a akcija ono na što nas ona potiče vlastitim djelovanjem. Na promociji će govoriti autor i autorica zbirke pripovijedaka i stripa, Pavle Kaunitz i Elma Softić-Kaunitz, te Neven Misaljević, jedan od autora crteža. Ujedno će biti upriličeno proglašenje najboljih stripova proizašlih iz konkursa "Nastripaj nasilje!" i dodjela prigodnih nagrada.

Radujemo se vašem dolasku!
TPO tim

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U Prvoj boŠnjaČkoj gimnaziji, Sarajevo

08.12.2015 u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, Sarajevo je održana radionica „Zašto čekaš?“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U MeĐunarodnoj srednjoj Školi, Sarajevo

07.12.2015. u Međunarodnoj srednjoj školi, Sarajevo je održana radionica „Zašto čekaš?“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U PODLUGOVIMA

01.12.2015. u Podlugovima, u JU OŠ „ Podlugovi“ je održana radionica „Zašto čekaš?“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Radionicu su vodile projektne asistentice TPO Fondacije, Elvira Baručija i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U NOVOM ŠEHERU

01.12.2015. u Novom Šeheru, u JU OŠ „Novi Šeher“ je održana radionica „Zašto čekaš?“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Radionicu su vodile projektne asistentice TPO Fondacije, Elvira Baručija i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Decembar 2015

PROMOCIJA PUBLIKACIJE „Rodni stereotipi: Zvuči poznato?“ U ZENICI

01.12.2015. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici je upriličena promocija publikacije „Rodni stereotipi: Zvuči poznato?“, izložba stripova iz edicije „Bauk FemiNauk“, te performans „Presijeci“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Promotori su ovoga puta bili dekan Filozofskog fakulteta prof.dr. Damir Kukić, koji je ujedno i jedan od recenzenata doc.dr. Edisa Gazetić, Lamija Begagić, jedna od koautorica ove publikacije. >> VIŠE

Decembar 2015

PROMOCIJA PUBLIKACIJE „Rodni stereotipi: ZvuČi poznato?“ U TUZLI

02.12.2015. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli je bila upriličena promocija publikacije „Rodni stereotipi:Zvuči poznato?“, izložba stripova iz edicije „Bauk FemiNauk“, te performans „Presijeci“ koji su izvele glumice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Promotorice su bile profesorica Jasmina Husanović sa Filozofskog fakulteta i Monja Šuta-Hibert, urednica ove publikacije. >> VIŠE

Novembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U Živinicama

30.11.2015. u Gimnaziji Živinice je održana radionica „Zašto čekaš?“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Radionicu su vodile projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert i Jasmina Šarenkapa. Na radionici su sudjelovali učenici i učenice navedene škole, a imali su priliku čuti što to sve nasilje podrazumijeva, kako imati nultu toleranciju prema istom te su dobili uvid u linkove za daljnje istraživanje i edukaciju. >> VIŠE

Novembar 2015

RADIONICA "ZAŠTO ČEKAŠ?" U SREBRENIKU

27. 11. '15 u Srebreniku je održana radionica „Zašto čekaš?“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Radionicu su radile Monja Šuta- Hibert i Elvira Baručija, projektna koordinatorica i asistentica TPO Fondacije. Mladi su ovom prilikom mogli čuti što se podrazumijeva pod pojmom „nasilje“ i kako imati nultu toleranciju za isto. Kroz segmente psiho-drame su mogli osjetiti kako se žrtva nasilja osjeća i s čim se sve suočava (stid, stigma, nerazumijevanje okoline, nedovoljna podrška, strah, itd.) >> VIŠE

Novembar 2015

Promocija publikacije: “Rodni stereotipi: ZvuČi poznato?” Sarajevo


TPO Fondacija, Sarajevo je organizovala promociju publikacije “Rodni stereotipi: Zvuči poznato?” u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Promocija je održana u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, 26.11.2015 u 12 sati u sklopu međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.


>> VIŠE

Novembar 2015

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

Novembar 2015

BOSANSKOHERCEGOVAČKA LJETNA ŠKOLA 2016: DEMITOLOGIZACIJA NACIJA I IDENTITETA - BOSNA I HERCEGOVINA U EUROPSKOM SREDNJEM VIJEKU

TPO Fondacija u suradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zenici i Univerzitetom Regensburg organizira Ljetnu školu (15.-19.07.2016.) koja će se održati na Univerzitetu u Zenici, Bosna i Hercegovina. Cilj programa je poticanje na razmišljanje kako srednjovjekovni mitovi o identitetu i pripadnosti utječu na diskurs suvremene izgradnje nacija i nacionalnog identiteta. Kroz predstavljanje novih arhivskih materijala nastoje se demitologizirati aspekti bosanskohercegovačke historiografije koja predstavlja problem za izgradnju mira i utemeljenje inkluzivnijeg obrazovnog sustava. >> DEU >> BHS

Novembar 2015

Dvodnevni trening „Lični i profesionalni razvoj“ održan u Tuzli

Dvodnevni trening „Lični i profesionalni razvoj“ u sklopu projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i komunikaciju“ (IKDE) koji provodi TPO Fondacija, a održao se 07. i 08.11.2015. u Tuzli u organizaciji Unije studenata iz Tuzle i TPO Fondacije Sarajevo. Na treningu su sudjelovali studenti Medicinskog i Filozofskog fakulteta u Tuzli, a voditeljice treninga su bile prof.dr. Amra Delić i gospođa Džejna Bajramović, izvršna marketing direktorica Fabrike duhana Sarajevo. >> VIŠE

Novembar 2015

TREĆI TRENING MOJA POSLOVNA IDEJA, MOJA ŠANSA

TPO fondacija je organizirala treći trening u okviru projekta „Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici”, koji se realizuje uz pomoć Ambasade kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Trening je organiziran 06. i 07. 11. 2015. u Orašju, uz pomoć koordinatorica iz Orašja, Mandice Živković i Eldine Hećimović-Kukljević. Glavna predavačica, direktorica kompanije Faveda i predsjednica Asocijacije poduzetnica u BiH, Aida Zubčević, je razgovarala sa učesnicama o pokretanju obrta, pisanju biznis plana, važnosti umrežavanja žena, kao i o važnim smjernicama koje je bitno poznavati pri izgradnji održivog biznisa. >> VIŠE

Oktobar 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U ŽIVINICAMA

TPO Fondacija je 28. 10. 2015. realizovala radionicu za mlade u okviru projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ (IKDE) u Gimnaziji Živinice, u Živinicama. Učenicima i biblioteci škole je podijeljen strip „Nira“, u kojem su predstavljeni problemi s kojima se suočava mlada i talentirana aktivistkinja Nira. Predavačica Elvira Baručija je s mladima razgovarala o angažiranoj umjetnosti i o građanskim pravima i dužnostima mladih u Bosni i Hercegovini. >> VIŠE

Oktobar 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U SREBRENIKU

TPO Fondacija je u okviru projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ (IKDE) organizovala radionicu 28. 10. 2015. u Mješovitoj srednjoj školi „Srebrenik“ u Srebreniku. Radionica je organizovana u biblioteci srednje škole uz podršku i pomoć bibliotekarke Željke Banović. Predavačica i koordinatorica, Monja Šuta-Hibert, je s mladima razgovarala o angažiranoj umjetnosti te građanskim pravima i dužnostima građana Bosne i Hercegovine. >> VIŠE

Oktobar 2015

PROJEKT SVJETSKI ETOS U ŠKOLI: ODRŽAN PETI TRENING NASTAVNIKA/CA U TUZLANSKOM KANTONU

Peta i posljednja obuka nastavnika/ca u okviru projekta „Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini“ za Tuzlanski kanton održana je u subotu i nedjelju 24. i 25. 10. 2015. u Tuzli u hotelu „Miris dunja 88“. Stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Ivana Krstanović – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa te radili na demonstraciji dvostrukih sati. >> VIŠE

Oktobar 2015

DRUGI TRENING “MOJA POSLOVNA IDEJA, MOJA ŠANSA“ U ORAŠJU

TPO Fondacija Sarajevo je održala drugi dvodnevni trening za poduzetnice u Orašju 24. i 25. oktobra 2015. Trening je dio pojekta projekta „Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“. Druga grupa žena iz općina Domaljevac-Šamac i Donji Žabari je pohađala trening i educirana je za pripremu vlastitih biznis planova. >> VIŠE

Oktobar 2015

KOALICIJA ZA REKOM:
Ljudskost sa ženskim licem u Bosni i Hercegovini

I žene su ljudi, uporno su govorile feministice, nadajući se da o tome nećemo morati pričati u 21. stoljeću. Taman kada smo pomislile da o tome ne moramo više govoriti pokazalo se da je potrebno usvojiti još jedan međunarodni dokument koji će dodatno izvršiti pritisak na međunarodne i nacionalne pravne subjekte da osiguraju ravnopravno učešće žena u svim oblastima života. Tako je i usvojena UN Rezolucija 1325 o ženama, miru i sigurnosti (2000), kao podrška međunarodnom pravnom okviru za zaštitu ženskih ljudskih prava. >> VIŠE

Oktobar 2015

POZIV NA KONFERENCIJU


TPO fondacija i njeni/e cijenjeni/e partneri/ce sa zadovoljstvom pozivaju na slanje prijedloga za Međunarodnu konferenciju u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, u trajanju od 12. do 14. jula 2016. godine, kojom se nastoji stvoriti interdisciplinarna arhiva znanja i mogućnosti za ozdravljenje sjećanja i trauma na Balkanu i šire. U regiji koja je doživjela ogromno nasilje tokom tri rata u proteklom stoljeću, ožiljci traume su duboki i međusobno se prožimaju. Višestruka sjećanja nisu jednostavne priče o patnji, nego je riječ o društveno-političkim agendama koje se ogledaju u narativima žrtava. Sa historijskog stajališta, bol i veliki gubitak koje su iskusile sve strane u ovim oružanim sukobima i represivnim režimima podrazumijevaju činjenicu da su čitavi kolektivi duboko traumatizirani, što pak zahtijeva procese prihvatanja i ozdravljenja. Ovakva stvarnost, pomiješana sa instrumentalizacijom patnje, stvara društveno-dinamički nedostatak povjerenja, prihvatanja i empatije što je uvjet za kolektivno ozdravljenje. Naprotiv, ovaj začarni krug nasilja i žrtve može samo dovesti do budućih sukoba. Kako bi se mogao započeti proces oporavka ili detraumatizacije prema pravednijem, miroljubivijem i stabilnijem društvu, ono bi prije svega trebalo osvijestiti vlastitu traumu. U tom smislu, potrebno je kreirati društveno okruženje koje će podjedanko uvažavati autentičnost traume pojedinca/pojedinke kao i kredibilitet traumatičnih narativa određenih grupa.

>>PDF Bosanski
>>PDF German

Oktobar 2015

ODRŽAN PRVI TRENING „MOJA POSLOVNA IDEJA, MOJA ŠANSA“ U ORAŠJU

TPO Fondacija Sarajevo je u 09. i 10. listopada 2015. u Orašju, u okviru projekta „Ekonomska  stabilnost  žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“, održala prvi dvodnevni trening o poduzetništvu za žene u Sjevernoj BiH, s namjerom da ih educira za pripremu njihovog vlastitog biznis plana te financijski podrži najbolje poduzetničke ideje žena iz tri općine: Orašje, Domaljevac-Šamac i Donji Žabari. >> VIŠE

Oktobar 2015

KONKURS: NASTRIPAJ NASILJE!

Povodom DANA LJUDSKIH PRAVA koji će se obilježiti 10.12.2015. TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju” i promocije stripova NIRA i Bauk FemiNauk kao i zbirke pripovijetki za mlade „Nirini izazovi“ raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane u dobi između 15 i 21 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji nacrtani strip na temu: NASTRIPAJ NASILJE! >> VIŠE

Oktobar 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U ŽELJEZNOM POLJU

TPO Fondacija je organizovala i realizovala radionicu „Nirini izazovi“, u okviru projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ (IKDE). Radionica je realizovana u osnovnoj školi „Abdulvehab Ilhamija“, u Željeznom polju, 12.10.2015. Radionici su prisustvovali učenici i učenice osnovne škole, koji su članovi likovne sekcije. >> VIŠE

Oktobar 2015

PROJEKT SVJETSKI ETOS U ŠKOLI: ODRŽAN ČETVRTI TRENING NASTAVNIKA/CA U TUZLANSKOM KANTONU

Četvrta obuka nastavnika/ca u okviru projekta „Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini“ u Tuzlanskom kantonu održana je u subotu i nedjelju 03. i 04. 10. 2015. u Tuzli u hotelu „Miris dunja 88“. Stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva, Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Ivana Krstanović, predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa te radili na demonstraciji dvostrukih sati. >> VIŠE

Oktobar 2015

PROJEKT SVJETSKI ETOS U ŠKOLI: ODRŽAN TREĆI TRENING NASTAVNIKA/CA U TUZLANSKOM KANTONU

U okviru projekta „Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini“, iza kojeg je svojom stručnom i financijskom pomoći stala Zaklada svjetskog etosa iz Tübingena, održana je treća obuka nastavnika/ca u Tuzlanskom kantonu u subotu i nedjelju 03. i 04. 10. 2015. u Tuzli u hotelu „Miris dunja 88“. Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Ivana Krstanović – stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa te radili na demonstraciji dvostrukih sati. >> VIŠE

Septembar 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U VISOKOM

TPO Fondacija Sarajevo je 22. rujna 2015. realizirala radionicu za mlade, uz promociju stripa „Nira“ u Gimnaziji „Visoko“, u Visokom. Radionica za učenike prvog i drugog razreda srednje škole realizirana je u okviru projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ (IKDE). Predavačica Elvira Baručija je kroz interaktivno predavanje i organizirane vježbe razgovarala s mladima o njihovom stavovima i znanju o angažiranoj umjetnosti i građanskom aktivizmu. >> VIŠE

Septembar 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U TRAVNIKU

TPO Fondacija Sarajevo je u sklopu projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ (IKDE) održala radionicu za mlade u Osnovnoj školi „Kalibunar“ 18. rujna 2015. Učesnici radionice su bili učenici i učenice osmog i devetog razreda osnovne škole. Predavačica Monja Šuta-Hibert je kroz kreativan način i interaktivnu komunikaciju potakla mlade na promišljanje o angažiranoj umjetnosti i važnosti kritičkog mišljenja. U sklopu radionice u Travniku, predstavljen je i strip „Nira“ te je korišten kroz vježbe u radu s djecom. >> VIŠE

Septembar 2015

PROMOCIJA STRIPA „NIRA“ I RADIONICA ZA MLADE U ZENICI

TPO Fondacija Sarajevo je realizirala radionicu za mlade, uz promociju stripa „Nira“, 17. rujna 2015. Radionici su prisustvovali učenici i učenice Prve gimnazije u Zenici. Predavačica Monja Šuta-Hibert je predstavila projekt „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ (IKDE), te kroz interaktivno predavanje razgovarala s mladima na temu angažirane umjetnosti, građanskog aktivizma, s naglaskom na volontiranje kao jedan od oblika građanskog aktivizma. >> VIŠE

Septembar 2015

TPO Fondacija objavila novu knjigu za tinejdžere pod nazivom „Nirini izazovi“

Nakon dvije edicije stripova „Nira“, uz autoricu i autora Elmu Softić-Kaunitz i Pavla Kaunitz, TPO Fondacija je objavila knjigu o Nirinim svakodnevnim izazovima s kojima se susreće pokušavajući svojim djelovanjem i pozitivnim aktivizmom ne dozvoliti nepravdi da pobijedi. Cilj ove publikacije je motivisanje i poticanje mladih da na kreativan način uče, čitaju, promišljaju, pravilno djeluju i budu aktivni učesnici i učesnice u zajednici u kojoj žive s porukom da svaki pojedinac i svaka pojedinka imaju prava ali i obaveze da aktivno djeluju u razvoju civilnog demokratskog društva i pomognu zaštiti i promociji ljudskih prava. >> PDF

Septembar 2015

Nove epizode „Bauk FemiNauk“

TPO Fondacija predstavlja novih pet stripova druge edicije „Bauk FemiNauk“ čija se tematika bazira na rodno osjetljivim odnosima u našem društvu. Novih pet epizoda će vas pomukati na razmišljanje o rodnoj neravnopravnosti učenika i učenica u školi, načinima poslovanja koji vode do uspjeha novina, poziciji samohranih majki u bh. društvu, izrabljivanju žena na poslu te vrstama nasilja u javnosti kojim svakodnevno svjedočimo s ciljem propitivanja rodno osjetljive politike našeg društva i aktivnijem zalaganju u sprječavanju nastajanja diskriminacije i nasilja. >> Ep.26
>> Ep.27
>> Ep.28
>> Ep.29
>> Ep.30

Septembar 2015

Prijem u uredu predsjednika Klaića predstavnica TPO Fondacije

ORAŠJE - Predsjednik Vlade Županije Posavske, Marijan Klaić, u sjedištu Vlade u Orašju razgovarao je s predstavnicama Fondacije TPO (Transkulturna, psihosocijalna, obrazovna Fondacija), Mandicom Živković i Eldinom Hećimović – koordinatoricama TPO Fondacije Sarajevo. TPO Fondacija je podržana od Norveške vlade i niz godina radi na projektima osnaživanja žena i izgradnji mira koji doprinose političkoj, ekonomskoj i društvenoj stabilnosti općenito.
TPO Fondacija sa sjedištem u Sarajevu, uz ostalo, daje financijsku potporu razvoju projekata i programa koje bi žene i na ovom terenu provodile. One bi, kako su mi tijekom razgovora predstavile koordinatorice projekta, objedinjavale aktivnosti žena iz različitih općina, odnosno gledano regionalno, i gradova. Žene bi time doprinosile razvoju gospodarstva. Ujedno, ekonomska stabilnost žena kroz ovakve projekte doprinosi izgradnji mira u zajednici, istaknuo je predsjednik Vlade Klaić nakon prijema predstavnica TPO Fondacije Sarajevo.

Septembar 2015

PROJEKT SVJETSKI ETOS U ŠKOLI: ODRŽAN DRUGI TRENING NASTAVNIKA/CA U TUZLANSKOM KANTONU

U okviru projekta „Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini“, iza kojeg je svojom stručnom i financijskom pomoći stala Zaklada svjetskog etosa iz Tübingena, održana je druga obuka nastavnika/ca u Tuzlanskom kantonu u subotu i nedjelju 12. i 13. 09. 2015. u Tuzli u hotelu „Miris dunja 88“. >> VIŠE

August 2015

TPO Fondacija podržala ljetni kamp za djecu „Vratimo se prirodi“ u organizaciji Fondacije Bosana

TPO Fondacija je 07.08.2015. provela dan na Vlašiću kod Travnika u kampu za djecu „Vratimo se prirodi“ te time podržala druženje, vježbanje jezika, slikanje, ples i život bez mobitela. Fondacija Bosana je organizovala kamp za djecu uzrasta od 10 do 14 godina a posebnu priliku za druženje u kampu su imala djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca težeg materijalnog stanja i djeca koja su doživjela nasilja u porodicama, a posebna prilika za nova prijateljstva i druženja je pružena djeci iz dijaspore. >> VIŠE

Juli 2015

MAPIRANJE GLOBALNOG POGLEDA NA FEMINIZAM

Doktorica rodnih studija Zilka Spahić-Šiljak za Gender vijesti Stanford univerziteta u Americi govorila je o mapiranju globalnih pogleda feminizma i paralelama feminizma u BiH i SAD, te o važnostima socijalne pravde u Bosni i Hercegovini i šire.

Intervju pročitajte na: >> LINK

Juli 2015

Provje (t) ravanje znanja kroz aktivizam - Intervju magazine Stav Zilka SpahiĆ Šiljak 2015

Za magazin Stav govorila je doktorica rodnih studija Zilka Spahic Siljak o nekoliko vaznih tema njenog znanstvenog i aktivističkog rada u BiH i Americi sa posebnim fokusom na konstantnu provjeru i testiranje onoga sto učimo i podučavamo. Za nju su sloboda učenja i sloboda propitivanja podjednako važne za očuvanje duha svježim i vitalnim. >> PDF

Juli 2015

TPO FONDACIJA SUDJELOVALA NA STRIPITI FESTIVALU 2015

Udruženje Drugi ugao je na STRIPITI Festu predstavio najnoviju strip produkciju dostupnu u BiH i šire. Na ovogodišnjem STRIPITI Festu, TPO Fondacija se predstavila sa stripovima NIRA 2014 i Bauk FemiNauk sa preko 20 stripova. Koordinatorica projekta IKDE Melika Šahinović, je pored drugih izlagača tradicionalnog i inovativnog stripa predstavila aktivnosti fondacije i dvogodišnji rad na stripu kao izražajnoj formi koja komunicira različite poruke isprepletene slikama i riječima koje potiče na učenje, promišljanje i rad te spajaju kreativnost i građanski aktivizam. >> VIŠE

NOVOSTI 1

Juni 2015

NOVA EDICIJA BAUK FEMINAUK 2015

TPO Fondacija je u toku 2015. godine pokrenula novu ediciju Bauk FemiNauk čiji je cilj da kroz duhovite stripovske situacije izaziva ljude da propituju predrasude o feminizmu, rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu. Ova edicija preslikava svakodnevne situacije s kojima se svakodnevno susrećemo. Kritičko propitivanje normi rodne politike u jednom društvu, i još ako se to čini na duhovit način, može pomoći da zajednički realnije sagledavamo pitanja diskriminacije, potlačenosti i isključenosti. >> Ep.21
>> Ep.22
>> Ep.23
>> Ep.24
>> Ep.25

Juni 2015

PROJEKT SVJETSKI ETOS U ŠKOLI: ODRŽAN PETI TRENING NASTAVNIKA/CA U SARAJEVSKOM KANTONU

Peta obuka nastavnika/ca u Kantonu Sarajevo u okviru projekta „Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini“, iza kojeg je svojom stručnom i financijskom pomoći stala Zaklada svjetskog etosa iz Tübingena, održana je u subotu i nedjelju 13. i 14. 06. 2015. u Sarajevu u hotelu Hollywood. Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Ivana Krstanović – stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa te radili na demonstraciji dvostrukih sati. Na treningu su bili prisutni: 20 nastavnika/ca i stručna savjetnica za obrazovanje Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, Azemina Bogdanović. >> VIŠE

Maj 2015

TPO ODRŽAO PRVI TRENING ZA MLADE POD NAZIVOM:
„LIČNI I PROFESIONALNI RAZVOJ“

Na osnovu analize potreba mladih u okviru projekta „IKDE“, TPO Fondacija je kreirala novi priručnik pod nazivom: „Lični i profesionalni razvoj – priručnik za mlade“. S ciljem pružanja podrške mladim u sticanju dodatnih znanja i vještina koji se tiču liderstva, komunikacije, zapošljavanja i drugih značajnih pitanja za mlade, TPO Fondacija je organizovala prvi dvodnevni trening za mlade u Sarajevu 30. i 31.05.2015. >> VIŠE

Maj 2015

PROJEKT SVJETSKI ETOS U ŠKOLI: ODRŽAN ČETVRTI TRENING NASTAVNIKA/CA U SARAJEVSKOM KANTONU

Obuka nastavnika/ca u okviru projekta „Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini“, iza kojeg je svojom stručnom i financijskom pomoći stala Zaklada svjetskog etosa iz Tübingena, održana je u subotu i nedjelju 30. i 31. 05. 2015. u Sarajevu u hotelu Hollywood. Alen Kristić, Monja Šuta-Hibert i Ivana Krstanović – stručni tim TPO Fondacije iz Sarajeva – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa te radili na demonstraciji dvostrukih sati. >> VIŠE

Maj 2015

ODRŽAN TREĆI DVODNEVNI TRENING VOLONTERA UNIJE STUDENATA U TUZLI

Studenti završnih godina Edukacijsko-rehabilitacijskog, Filozofskog, Medicinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta (32 člana/ice Unije studenata Univerziteta u Tuzli) sudjelovali su na trećem dvodnevnom treningu volontera održanom u Tuzli, 09. i 10. maja 2015. godine koji je organizirala TPO Fondacija. Trening za volontere je dio aktivnosti projekta „Psihosocijalna podrška u BiH“. Rukovođena principima volonterizma, edukacija se odnosi na izvođenje psihosocijalnih radionica i interaktivnih druženja s djecom i mladima uzrasta 7-15 godina, u područjima zahvaćenim prošlogodišnjim poplavama u BiH na području Tuzlanskog kantona. Mladi volonteri dolaze iz bosansko-hercegovačkih gradova – Derventa, Modriča, Teočak, Gornji Vakuf-Uskoplje, Maglaj, Doboj Istok, Zavidovići, Tuzla, Kalesija, Ljubuški, Živinice, Gradačac, Gračanica, Srebrenik, Mostar, Brčko, Doboj, te iz susjedne Hrvatske iz gradova Rijeka i Vukovar. >> VIŠE

Maj 2015

ODRŽAN DRUGI DVODNEVNI TRENING VOLONTERA UNIJE STUDENATA U TUZLI

TPO Fondacija je organizirala drugi dvodnevni trening volontera Unije studenata u Tuzli (USUT), 25. i 26. aprila 2015. godine. Učesnice i učesnici treninga (19 volonterki i volontera) su studenti završnih godina Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Filozofskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Trening je vodila dr. Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije i psihoterapeutkinja iz Tuzle, aktivistica u oblasti ljudskih prava, dijaloga i pomirenja. Mladi volonteri/ke se na treningu volontera educiraju za rad s djecom i mladima. Radionice imaju cilj procijeniti psihološko stanje mladih i djece koji su pretrpjeli štete u vrijeme prošlogodišnjih poplava, te pružati pomoć kroz psihosocijalne radionice i interaktivna druženja. >> VIŠE