NOVOSTI 1

Oktobar 2019

PRVI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU

Dana 10.10. 2019. godine održan je Sokratov kafe u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Profesor FPN-a Haris Cerić je u tu čast otpjevao i odsvirao pjesmu Beatlesa "Yesterday" i tako otvorio kafe.
Temom "Znam da ništa ne znam" je facilitirala profesorica Filozofije Elmana Cerić. Učesnici su bili studenti, učenici srednjih škola i oni koji su završili sa formalnim obrazovanjem, ali uživaju u filozofiji.
Prisutni su propitivali ko ima pravo odlučiti šta je istina. Dolazili su do odgovora vodeći se vlastitim iskustvom, ali i naučnim činjenicama.
Propitivanjem su došli do saznanja da treba prije svega osvijestiti neznanje, da postoje generalne razlike u poimanju istine kao i one istine koje ne želimo da čujemo.
>> VIŠE

Oktobar 2019

PRVI SOKRATOV KAFE U ZENICI
I PRVI GLOBALNI SOKRATOV KAFE

Tim TPO Fondacije Azra Nezirić, Amina Mašić i Nikolina Baričanin na čelu sa profesoricom Zilkom Spahić Šiljak je učestvovao na prvom bh. Sokratovom kafeu u Zenici koji je facilitirao prof.dr. Spahija Kozlić na temu ''Znam da ništa ne znam". U punom kafeu ''Bonapatre'', preko 35 mladih ljudi je diskutovalo i propitivalo koncepte znanja, laži i istine. Nakon toga tim TPO Fondacije se priključio online prvom Globalnom Sokratovom kafeu koji je moderirao Christopher Phillips iz Amerike, a koji je osnivač Sokratovih kafea. Globalni Sokratov kafe je održan na rođendan Johna Lenona, 09.10. 2019. godine, a učesnici su bili iz 27 zemalja svijeta.

>> VIŠE

Septembar 2019

PRVI PUT U BOSNI I HERCEGOVINI:
SOKRATOVI KAFEI


TPO Fondacija organizira Sokratove kafee u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici. U Sokratovim se kafeima ne radi o argumentovanju niti debatiranju, nego otkrivanju i propitivanju, koristeći sokratovski metod. Filozofija je iznova postala zatvorena znanost, te TPO Fondacija hoće da, sokratovski, filozofiju ponovno vrati na ulice, u kafiće, i druga mjesta koja su otvorena za sve ljude koji žele učestvovati u zajednici propitivanja i ispitivanja društvenih fenomena.

Septembar 2019

konkurs za najbolji video na temu: "ZAHVALNOST"Povodom obilježavanja DANA LJUDSKIH PRAVA, TPO Fondacija raspisuje: KONKURS i poziva sve zainteresovane učenike/ce od 5. do 9. razreda osnovne škole (kategorija 1) i učenika/ca srednjih škola (kategorija 2) iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji video na temu: ZAHVALNOST.

>> VIŠE

Septembar 2019

TREĆI EMIL TRENING O JAČANJU INTERKULTURALNIH
I MEĐURELIGIJSKIH KOMPETENCIJA


U nastavku EMIL treninga, ključna pitanja su bila kako se suočavati sa kontroverznim i rubnim temama današnjice i na koji način otvarati dijalog različitih svjetonazora. 22.9.2019. u Sarajevu je održan treći EMIL trening o jačanju interkulturalnih i međureligijskih kompetencija profesora/ica društvenih znanosti. Profesori/ce su prezentirali svoj interkululturalni kontinuum  u kojem su pokazali na koji način se može izaći iz monokulturne u interkulturalnu perspektivu.

>> VIŠE

Septembar 2019

CIVILNO DRUŠTVO U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EVROPI - IZVJEŠTAJ
IZ BOSNE I HERCEGOVINE, AUTORICA ZILKA SPAHIĆ SILJAK


ERSTE Fondacija je objavila drugi izvještaj o OCD-ava u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Bosnu i Hercegovinu.
Civilno društvo i njegove organizacije igraju važnu društvenu, političku i ekonomsku ulogu u demokratskim zemljama. Postojanje živopisnog civilnog društva je pokazatelj dobro funkcionirajuće demokracije koja daje prostor mnoštvu različitih mišljenja, zabrinutosti i rješenja. Organizacije civilnog društva (OCD) se često osnivaju tamo gdje se javlja određena društvena ili politička potreba. Kombinacijom mješavine različitih javnih i privatnih resursa - kao što su javni fondovi, privatne donacije, volonterski rad i članarine - oni su često izvor društvenih inovacija.

Izvještaj je dostupan na:
http://www.erstestiftung.org/en/
publication/civil-society-in-central-and-eastern-europe-monitoring-2019/


>> VIŠE

Avgust 2019

DRUGA LJETNA ŠKOLA ZA PEDAGOGE I PEDAGOGICE - BRAK i OBITELJ: GLOBALNI IZAZOVI U LOKALNOM KONTEKSTU BIH


"Ja sam pedagog, a ne mađioničar", poruka je doc. dr. Đenita Tuce za učesnike/ce Ljetne škole koja se održala od 30.08. do 01.09.2019. godine u Sarajevu za pedagoge i nastavnike iz tri kantona/županije: HNK, SBK i KS, a u okviru projekta "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje u školi". Izazovi su brojni ali samo zajedničkim naporima nastavnika, pedagoga, roditelja i djece mogu se pronalaziti rješenja za probleme nasilja koje je u porastu u BiH ali i u svijetu.
>> VIŠE

Avgust 2019

DRUGI EMIL TRENING: JAČANJE INTERKULTURALNIH I MEĐURELIGIJSKIH KOMPETENCIJA


Dijalog, mir i razumijevanje se grade tako što osnažujemo svoje interkulturalne i međureligijske kompetencije, što je i bila tema prvog dvodnevnog treninga za nastavnike koji je TPO Fondacija organizirala 17., 18., 19. i 20. avgusta 2019. godine u Sarajevu. Trening je dio EMIL (Empowerment of Multireligious and Intercultural Learning) programa, a vodili su ga iskusni treneri Ana Marija i Otto Raffai, dok su učesnici bili nastavnici i profesori iz pet kantona (podijeljenih u dvije grupe): HNK, SBK, TK, ZDK i KS.
>> VIŠE

Avgust 2019

PRVI EMIL TRENING: JAČANJE INTERKULTURALNIH I MEĐURELIGIJSKIH KOMPETENCIJA


Dijalog, mir i razumijevanje se grade tako što osnažujemo svoje interkulturalne i međureligijske kompetencije, što je i bila tema prvog dvodnevnog treninga za nastavnike koji je TPO Fondacija organizirala 15. i 16. avgusta 2019. godine u Sarajevu. Trening je dio EMIL (Empowerment of Multireligious and Intercultural Learning) programa a  vodile su ga doc.dr. Zilka Spahić Šiljak i mr.sci Sedžida Hadžić, a učesnici su bili nastavnici i profesori iz pet kantona: HNK, SBK, TK, ZDK i KS.

>> VIŠE

Juli 2019

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE
"BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I LIDERSTVO"


U Sarajevu je 01.07.2019 u hotelu Bristol promovirana knjiga Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo, urednice doc.dr. Zilke Spahić Šiljak, koja je i autorica knjige zajedno sa dr. Suadom Penava i doc.dr Jasnom Kovačević. Knjiga je rezultata trogodišnjeg istraživanja o kulturi liderstva žena i muškaraca u politici i biznisu. Na promociji su govorili prof. dr. Melika Husić-Mehmedović sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,  g. Dženita Zirdum, predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica i psiholog Srđan Puhalo.
>> Video sa promocije knjige
>> VIŠE

Maj 2019

PROMOCIJA KNJIGE "BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I LIDERSTVO"
01.07.2019. u 18:00 SATI - hotel BRISTOL SARAJEVO


TPO Fondacija Vas poziva na promociju knjige pod nazivom: Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo koju je uredila je Zilka Spahić Šiljak, a autorstvo potpisuje sa još dvije autorice: Suadom Penava i Jasnom Kovačević.
Knjiga je nastala kao rezultat  istraživanja provedenog sa bh. liderima i lidericama iz svijeta politike i biznisa u periodu od 2015. do 2018. godine.
Vrijeme i mjesto: 01.07.2019. u 18:00 hotel hotel Bristol, Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo.

>> VIŠE

Maj 2019

ČETVRTI NIRA LIDERI TRENING
LIČNOG RAZVOJA U TUZLI


18. i 19. maja 2019, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, TPO Fondacija je održala četvrtu i posljednju obuku ličnog razvoja, vođenu trenericom Amrom Delić. Učesnici ovoga puta bile su članice udruženja Naš glas, studenti Univerziteta u Tuzli kao i nekolicina mladih srednjoškolskog uzrasta koji su pokazali izniman interes za treningom na kojem je trenerica poručila učesnicima da su hrabriji nego što misle.

>> VIŠE

Maj 2019

PROMOCIJA KNJIGE "ŽIVI PRISUTNO: SUFIJSKI PUT DO BUDNOG SRCA"


U hotelu Bosnia, Sarajevo, 5.5.2019 održana promocija knjige Živi prisutno: Sufijski put do budnoga srca.
"Nema religije poput religije Ljubavi", citirao je Rumija autor knjige "Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca". Kabir Helminski je na sinoćnjoj promociji knjige u punoj sali hotela Bosnia između ostalog objasnio šta je to ego i da se u religiji Ljubavi ego ne "ubija", već se pretvara u slugu srca.
Promotori knjige su bili dr. Amra Delić, mr.sci.med. i šejh Sead Halilagić. Promocijom je moderirala Amra Pandžo.
>> VIŠE

Maj 2019

ČETVRTI NIRA LIDERI TRENING
PROFESIONALNOG RAZVOJA U TUZLI


''Svako je režiser svoga života.''
Dana 4.5. i 25.5. održani su treninzi profesionalnog razvoja sa studentima Univerziteta u Tuzli i članicama udruženja Naš glas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Trenerice koje su vodile ove treninge bile su Džejna Bajramović i Elmida Sarić. Po okončanju radionica, učesnici su dobili i certifikate.

>> VIŠE

April 2019

PROMOCIJA KNJIGE "ŽIVI PRISUTNO: SUFIJSKI PUT DO BUDNOG SRCA"
05.05.2019. u 18:00 SATI - hotel Bosnia


TPO Fondacija Vas poziva na promociju knjige pod nazivom:
"Živi prisutno: sufijski put do budnog srca", autora Kabira Edmunda Helminskog.
Kabir E. Helminski je šejh Mevlevijskog reda u Sjevernoj Americi. On na posebno provokativan i zanimljivi način govori o duhovnosti i filozofiji velikog Dželaludina Rumija.
Vrijeme i mjesto: 05.05.2019. u 18:00 hotel Bosnia, (Kulovica 9, Sarajevo).


>> VIŠE

April 2019

TREĆI NIRA LIDERI TRENING PROFESIONALNOG RAZVOJA
ZA ŽENE U ZENICI


''Kad radiš ono što voliš, onda ni jedan dan ne radiš.'' (Confucius)
27. i 28. aprila 2019. godine TPO Fondacija je održaa treći trening NIRA lidera profesionalnog razvoja. Trenerice su bile Elmida Sarić i Džejna Bajramović. Nakon završenih treninga, objema grupama iz Zenice (studentima Univerziteta u Zenici i članicama udruženja ZADA) uručeni su certifikati. Kao i do sad, mjesto održavanja treninga bio je Pravni fakultet u Zenici.
>> VIŠE

April 2019

2. NIRA LIDERI TRENING profesionalnog RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U TUZLI


''Budi ono što jesi, jer svi ostali su već zauzeti'' (Oskar Vajld).

20. i 21. aprila 2019. TPO Fondacija je održala drugi dvodnevni trening ''NIRA lideri'' profesionalnog razvoja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Učesnici ovoga treninga bili su studenti svih fakulteta ovoga univerziteta. Trenerice su bile Elmida Sarić i Džejna Bajramović.

>> VIŠE

April 2019

3. NIRA LIDERI TRENING LIČNOG RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U TUZLI


''Život je kao platno, na njemu dobijete ono što ste sami naslikali. Kist je u vašim rukama'', kazala je trenerica Amra Delić na trećem po treningu ličnog razvoja koji je TPO Fondacija održala 13. i 14. aprila 2019 na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Učesnici su bili studenti svih fakulteta ovoga univerziteta.

>> VIŠE

April 2019

1. NIRA LIDERI TRENING profesionalnog RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U ZENICI


Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je od 6 do 7. 4.2019. održan NIRA lideri trening profesionalnog razvoja na kojem je učestvovalo 20 studenata sa različitih odsjeka. Prvi dan trening je vodila  Elmida Sarić a drugi dan Džejna Bajramović.

>> VIŠE

April 2019

#AgainNeverAgain
SIMPOZIJ "SJEĆANJE, TRAUMA I ISKUSTVENO UČENJE"


Simpozij "Sjećanje, trauma i iskustveno učenje" će se održati u periodu od 27.5. do 29.5. 2019. godine na Univerzitetu Turku u Finskoj. Cilj Simpozija je da se predstave aktivnosti koje su provedene od strane članica konzorcija internacionalnog projekta Again Never Again - Podučavanje o prenosu traume i sjećanja kroz iskustveno učenje (Europe for Citizens Program Evropske komisije), među kojima je i TPO Fondacija.
>> VIŠE

Mart 2019

DRUGI ''NIRA LIDERI'' TRENING LIČNOG RAZVOJA U ZENICI

''Naš najveći neprijatelj je strah koji nas sputava u mnogo čemu i onemogućava potragu za unutarnjim blagom''. Trenerica Amra Delić je 30. i 31. marta 2019. održala drugi ''NIRA lideri'' trening ličnog razvoja. Žene članice udruženja ''ZADA'' iz Zenice su ovaj vikend provele na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici učeći o (samo)kontroli, suočavanju sa strahom, (samo)motivacijom, potrazi za identitetom, suočavanju sa traumom i stresom, o ličnim, interpersonalnim i prezentacijskim vještinama. >> VIŠE

Mart 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA


"Najveći problem je rad sa roditeljima", jednoglasno su se složili nastavnici i pedagozi na seminarima održanim u Mostaru 28. i 29. marta 2019. godine. Snježana Petraš prenijela im je svoje pozitivno iskustvo u radu s roditeljima i predložila im da uključe roditelje u školske aktivnosti i u izradu programa koji se odvijaju u školama. Do kraja polugodišta svi učesnici seminara u sva tri kanotona; SBK, KS i HNK praktikujući stečeno znanje i vještine na Antistres seminarima i koristeći "Dnevnik emocija" će odraditi radionice sa roditeljima i djecom u matičnim školama.
>> VIŠE

Mart 2019

1. NIRA LIDERI TRENING LIČNOG RAZVOJA ZA STUDENTE
UNIVERZITETA U ZENICI


16. i 17. marta 2019. godine, održan je trening ličnog razvoja kao jedan od dva dijela NIRA lideri treninga koje organizira TPO Fondacija u suradnji sa Univerzitetom u Zenici. Studenti/-ice Pravnog, Ekonomskog, Filozofskog, Islamsko - pedagoškog, Mašinskog, Medicinskog i Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici su uspješno okončali trening ličnog razvoja.
NIRA lideri trening ličnog razvoja potaknuo je studente/-ice da više ulažu u sebe i da se grade kao psihički zdravi pojedinci/-inke, jer samo psihički stabilne i zdrave ličnosti mogu postati profesionalci u svojoj struci.
>> VIŠE

Mart 2019

SEDMa PANEL DISKUSIJA FER DISKURSA:
"KOJEG JE RODA BOG?"


Inicijativa "Fer Diskursi" otvorila je sedmom panel diskusijom 13.3.2019. prostor interdisciplinarne rasprave o temi "Kojeg je roda Bog?", a povodom koje je uvodničarka bila magistrica historije Aynura Akbaş, koja se nedavno vratila u BiH nakon uspješno obranjenog znanstvenog rada u Londonu iz tematskog korpusa transformacije ženskih muslimanskih identiteta i uloge konflikta u tom procesu.
>> VIDEO SA DISKUSIJE

>> VIŠE

Mart 2019

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA POD NAZIVOM
"VRIJEDIMO LI ISTO?

"Dok živiš bori se" je poruka koju je Indira Smajlović u svom govoru naglasila na menifestaciji "Vrijedimo li isto?" održanoj 7. marta u Ilijašu povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji TPO Fondacije i Općine Ilijaš. To je izreka koja joj pomaže da se fokusira na ono što želi kako bi pokrenula svijet, kao što je pokrenula i inicijativu za organizaciju ovog događaja. Radnice, policajke, vojnikinje, novinarke, profesorice i majke su uveličale ovaj događaj prisjećajući se borbe Klare Zetkin i Rose Luxemburg, uz kritički osvrt na položaj žena danas. Govorilo se o feminizaciji zanimanja, stereotipima o ženama u medijima, postignućima žena u borbi za pravdu i istinu.
>> VIDEO SA MANIFESTACJE
>> VIŠE

Mart 2019

POZIV POVODOM OBILJEŽAVANJA 8. MARTA

Mart 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
KANTONA SARAJEVO


"Nikada ne treba kritikovati djetetovu ličnost, već samo postupke.", naglasila je profesorica pedagogije i psihologije na radionici o važnosti emocija u razvoju djeteta. Na dva seminara održana u Sarajevu, 06. marta 2019. godine, prisustvovalo je 35 nastavnika i pedagoga iz 10 škola Kantona Sarajevo.

>> VIŠE

Mart 2019

POZIV za prijavu na treninge liderstva

TPO Fondacija u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i Univerzitetom u Tuzli, provodi program Nira lideri u okviru kojeg se organiziraju dva treninga za studente: "Trening ličnog razvoja" i Trening profesionalnog razvoja". Studenti će imati priliku učiti od eksperata iz ovih oblasti i steći liderske vještine i vještine pisanja projektnih prijedloga.
Na ovim linkovima možete pronaći više informacija:
- Poziv na NIRA liders trening studentima i studenticama Univerziteta u Zenici
- Obrazac prijave za NIRA liders trening Zenica

- Poziv na NIRA liders trening studentima i studenticama Univerziteta u Tuzli
- Obrazac prijave za NIRA liders trening Tuzla

Februar 2019

ANTISTRES SEMINARI ZA PEDAGOGE I NASTAVNIKE
SREDNJOBOSANSKOG KANTONA


"Budi kao dijete jednostavan, spontan, radostan. Nemoj biti bure puno problema. I ti si kadar smijati se. Otvori se kao što se cvijet otvara suncu.", stihovi su kojima je Snježana Petraš započela radionicu o važnosti emocija u razvoju djeteta. Na dva seminara održana u Vitezu 27. i 28. februara 2019. godine, prisustvovalo je 40 nastavnika i pedagoga iz 11 škola Srednjobosanskog kantona.

>> VIŠE

Januar 2019

ŠESTA PANEL DISKUSIJA FER DISKURSA:
"Ko ima pravo govoriti o Bogu?"


24.januara 2019. godine u prostorijama IMIC-a, razgovarali smo sa doc.dr. Julijanom Mladenovskom-Tešijom na temu "Ko ima pravo govoriti o Bogu?". Krećući se kroz prostor dijaloga i rasprave te razmišljajući o važnosti potrebe da se o Bogu priča došlo se do zaključka da o Bogu imaju pravo govoriti svi, čak i oni koji ne vjeruju te da bi govor o Bogu trebao nastati kao rezultat iskustva s "Bogom strasti".

>> VIDEO SA DISKUSIJE

>> VIŠE

Januar 2019

ODRŽANI P4C TRENINZI SAPERE-A ZA NIVOE 2A I 2B

U periodu od 04. do 08.1.2019. godine u Sarajevu su održana dva treninga SAPERE-a (Society for Advancing Philosophical Enquiry and Reflection in Education/ Društvo za unapređenje filozofskog propitivanja i razmatranja u obrazovanju) za nivoe 2A i 2B. U nastavku P4C treninga fokus je bio na razvoju vještina kritičkog razmišljanja, razvijanju filozofskih koncepata i etičkih vrijednosti. Uz facilitaciju prof. dr. Patricia Hannam iz Engleske, učesnici i učesnice treninga su kroz čitanje tekstova i kroz sesije propitivanja radili na usvajanju četiri ključna aspekta filozofije za djecu: kreativnog mišljenja (creative thinking), kritičkog mišljenja (critical thinking), saradničkog mišljenja (collaborative thinking) i brižnog mišljenja (caring thinking). >> VIŠE

Decembar 2018

#AGAINNEVERAGAIN RADIONICE
''DA LI ME SLUŠAŠ?'' U MOSTARU

Radionica pod nazivom "Da li me slušaš? Transgeneracijski prenos traume i sjećanja: empatija i iskustveno učenje kao izazovi nastavnog procesa", održana je u Mostaru od 18-19.12.2018. godine godine u prostorijama Četvrte osnovne škole u Mostaru. Cilj je bio o osnažiti nastavnike i pedagoge iz osnovnih škola sa područja Hercegovačko neretvanskog kantona sa vještinama iskustvenbog učenja. TPO Fondacija u partnerstvu sa Turku Univerzitetom iz Finkse i drugim evropskim partnerima provodi ovaj projekat u BiH kao dio EU projekta #AgainNeverAgain - Podučavanje o prenosu traume i sjećanja kroz iskustveno učenje. >> VIŠE

Decembar 2018

16 DANA AKTIVIZMA U ŠKOLAMA
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA


U periodu od 25.11.2018. do 10.12.2018. godine, TPO Fondacija je u saradanji sa ministarstvima obrazovanja Kantona Sarajevo (KS), Tuzlanskog kantona (TK), Srednjobosanskog kantona (SBK) i Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pomogla osnovnim i srednjim školama da obilježe međunarodnu kampanju "16 dana aktivizma" kroz razne aktivnosti i radionice. U HNK je ovu kampanju obilježilo osam osnovnih škola: OŠ "Ilići" Mostar, OŠ "A.B. Šimić Mostar", OŠ "Gnojnice" Mostar, OŠ "Mustafa Ejubović – Šejh Jujo" Mostar, IV osnovna škola Mostar, OŠ "Blagaj" Blagaj, OŠ "Ilije Jakovljević" Mostar, OŠ "Ivana Gundulića" Mostar.
>> VIŠE

Decembar 2018

Filozofski fakultet - ZENICA uČestvovao u kampanji "16 dana
aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici i ove  godine sudjelovao je u nizu aktivnosti s ciljem problematiziranja tema poput borbe za ljudska prava I diskriminacije, čime nastavlja dugogodišnju praksu učešća u dijalogu o važnim društvenim pitanjima. U saradnji sa TPO Fondacijom iz Sarajeva, u sklopu kampanje "16 dana aktivizma", provedena je edukativna radionica za studente 4. godine Odsjeka za kulturalne studije. U radionici je učestvovalo ukupno 10 studentica i studenata koji su bili podijeljeni na "mušku" I "žensku" grupu s ciljem dobijanja ulaznih podataka za radionicu.
>> VIŠE

Novembar 2018

16 DANA AKTIVIZMA U ŠKOLAMA U TUZLANSKOM KANTONU

"Potrebno se staviti u tuđu poziciju kako bi osjetili empatiju i izbjegli rodne predrasude", jedan je od zaključaka učenika i učenica osam osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona koji su u saradnji sa TPO Fondacijom pod motom "Djeca su naše ogledalo" realizirali niz aktivnosti u okviru "16 dana aktivizma".
U ovogodišnjoj kampanji su učestvovali učenici i učenice iz sljedećih tuzlanskih škola: OŠ "Husino", OŠ "Pasci", OŠ "Brčanska Malta", OŠ "Bukinje", Srednja medicinska škola, Srednja elektrotehnička škola,  JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju i Srednja mješovita škola Gračanica.
>> VIŠE

Novembar 2018

16 DANA AKTIVIZMA U JU SREDNJOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI JEZERO U SARAJEVU

Kampanja 16 dana aktivizma može biti fokusirana na pitanja nenasilja i tolerancija što su ove godine učinili učenici Medicinske škole.Na prijedlog Vijeće učenika ove škole i uz facilitaciju vrijednih nastavnica Vildane Brulić-Šipilović i Belme Mehanić-Kapo, svaki učenika/ca je trebao  odabrati citate poznatih filozofa, književnika, mirotvoraca, umjetnika i ostalih ljudi koji su doprinjeli izgradnji civilizacije na temu tolerancije i nenasilja. Prikupljeni citati su se čitali na prvom času obje smjene. Od prikupljenih citata učenici su formirali zid tolerancije i nenasilja koji će učenike podsjećati na važnost tolerancije u svakodnevnom životu.
>> VIŠE