Juni 2023

U sklopu projekta unigem održana promocija dvije knjigena Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

U ponedjeljak, 29. maja 2023., na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana je promocija dvije knjige, prevedene u sklopu projekta UNIGEM. Knjigu “Žene i religija u prvim stoljećima kršćanstva” promovirao je prof. dr. Dino Abazović, a knjigu “Dekolonijalni feminizam” Selma Alispahić, MA. Promociju je moderirala profesorica dr. Valida Repovac Nikšić. Događaj su zajedno organizirali TPO fondacija i Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

>> više

Maj 2023

TOR (Terms of Reference) for External Evaluation

TPO Foundation (Transcultural Psychosocial Educational Foundation) advocates for gender equality, dialogue and peace through partnership of civil society, academic institutions and government. It stands for freedom of consciousness and thought, regardless of identity or affiliation. Bridging the gap between academic and activist, governmental and non-governmental and religious and non-religious worldviews, TPO is a leading organization in inclusive approaches to education for peace, gender equality and leadership. In the period from July 2021 till the end of May 2025, TPO Foundation will implement the project “University and Gender Mainstreaming” (UNIGEM). This project gathers 19 partner institutions: 8 public and 4 private universities from Bosnia and Herzegovina and 7 universities from the region.

>> više

Maj 2023

Održan panel “Feministički metodološki izazovi u istraživanjima”

Panel pod nazivom “Feministički metodološki izazovi u istraživanjima” održan je u ponedjeljak, 8. maja 2023., u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, koji su u sklopu projekta UNIGEM organizirali Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu i TPO fondacija.

>> više

Apr 2023

U srijedu, 19. aprila 2023., održana sjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu

U Centru za interdisciplinarne studije je u srijedu, 19. aprila 2023., održana sjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Prof. dr. Jasna Kovačević, koordinatorica Vijeća, informirala je prisutne članove_ice o aktivnostima koje su realizirane u proteklom periodu, uključujući održavanje Zimske škole „Rod i globalizacija“ u februaru 2023. u Sarajevu. Prema studentskim evaluacijama, Zimska škola je uspješno protekla. Studenti su pozitivno ocijenili i sadržaj Škole i nastavno osoblje, a sada ostaje da izrade svoje završne radove kako bi mogli dobiti kredite (ECTAS).

>> više

Apr 2023

Dvije promocije knjige dr. Zlatana Hrnčića s radionicama o temi nasilja nad trudnicama održane na Sveučilištu Josipa Jurja Stossmayera u Osijeku i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Tokom marta 2023., tačnije u srijedu, 22. marta 2023., na Sveučilištu Josipa Jurja Stossmayera u Osijekui u petak, 31. marta 2023., na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održane su promocije knjige “Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini – porodica, zdravstveni sistem i radni odnosi” autora dr. Zlatana Hrnčića. Radionice koje su pratile ove promocije nosile su iste nazive „Nasilje nad trudnicama”. ​

>> više

Apr 2023

Radionica „Rodno zasnovano uznemiravanje/nasilje: preventivni i represivni mehanizmi na Univerzitetu u Sarajevu“ održana 5. i 6. 4. 2023. za dekane_ice i direktore_ice članica Univerziteta u Sarajevu

Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije je 5. i 6. 4. 2023. godine organizirana radionica rodne ravnopravnosti za dekane_ice i direktore_ice članica Univerziteta u Sarajevu na temu „Rodno zasnovano uznemiravanje/nasilje: preventivni i represivni mehanizmi na Univerzitetu u Sarajevu“. Predavačica je bila prof. dr Marija Lučić-Ćatić.

>> više

Mar 2023

Promocija knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“ autorice Jelene Jorgačević Kisić

U prostorijama Internacionalnog Multireligijskog i Interkulturnog Centra IMIC Zajedno u Sarajevu, dana 29.03.2023. godine, održano je promocija engleskog izdanja knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“ (engl. Bridge-Builders in(Post)WarTimes Guidelines on Interreligious Dialogue), koju je podržao KAICIID iz Portugala. Autorica knjige je Jelena Jorgačević Kisić, novinarka beogradskog nedjeljnika Vreme. Jelena je studentica doktorskih studija na Univerzitetu u Regensburgu. Dobitnica je nekoliko nacionalnih novinarskih nagrada za svoje članke. Predsjednica je nevladine organizacije Forum za religiju, medije i kulturu sjećanja.

>> više