Jan 2023

RADIONICA O IMPLEMENTACIJI GAP-A NA UNIVERZITETU DŽEMAL BIJEDIĆ U MOSTARU (UNMO)

Nakon usvajanja Gender akcionog plana na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru 2021. godine, realizovano je niz aktivnosti koje promiču rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici. Redovni monitoring i evaluacija dosadašnjih aktivnosti neminovno je zbog kvalitetnijeg nastavka rada. Tako je na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, dana 30. januara 2023. godine održana radionica sa Savjetodavnim odborom za rodnu ravnopravnost koji predvodi prof. Rebeka Kotlo.

>> više

Jan 2023

UNIGEM RESEARCH PROMOTED AT THE UNIVERSITY OF DONJA GORICA

Jedan od partnerskih sveučilišta u okviru UNIGEM projekta je i Sveučilište u Mostaru. Godine 2021. SUM je usvojio Gender akcioni plan (GAP) te se obavezao na ostvarivanje nekoliko ciljeva. Dana 30. januara 2023. godine realizovana je radionica sa članovima i članicama Savjetodavnog odbora za rodnu ravnopravnost. Na čelu sastanka bila je prof. dr. Davorka Topić Stipić. Radionicu su predvodile akademske direktorice Univerzitetskog gender resursnog centra Univerziteta u Sarajevu (UNIGeRC), prof. dr. Zilka Spahić Šiljak i prof. dr. Jasna Kovačević. Jedan od ciljeva GAP-a bio je inkorporiranje silabusa u nastavni plan i program. Upravo je tih pet silabusa i inkorporirano u izborni sveučilišni kolegij pod nazivom „Ravnopravnost spolova“ te je ponuđen na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

>> više

Jan 2023

UNIGEM RESEARCH PROMOTED AT THE UNIVERSITY OF DONJA GORICA

The book “Challenges of integrating gender equality in the university community: Against gender-based violence” was promoted at the University of Donja Gorica (UDG) (Montenegro) and its promoters were Prof. Dr Nela Milošević, Dr Milica Kovač Orlandić, Dr Ivan Jovetić and Dr Nikoleta Đukanović. Professors Dr Zilka Spahić Šiljak, Dr Jasna Kovačević and Dr Jasmina Husanović were the book editors. The book was published in four languages (Bosnian, Montenegrin, Croatian and Serbian), and the promotion at the UDG was the 17th promotion in total at the partner institution that participates in the UNIGEM project.

>> više

Jan 2023

Poziv studentima i studenticama Univerziteta u Sarajevu

Pozivamo studente i studentice Univerziteta u Sarajevu da uzmu učešće u projektu Liga za ravnopravnost koji realizira Udruženje Balance s partnerima, koje čine: Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, OnsideFund, Sarajevski otvoreni centar (SOC), TPO fondacija i Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Cilj Lige za ravnopravnost je osnažiti studentsku populaciju u području rodne ravnopravnosti i prevencije seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja kroz sportske aktivnosti.

>> više

Jan 2023

FER ŠKOLA: FEMINIZAM I RELIGIJA
POZIV

Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje – makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca? Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, onda vam preporučujemo da se prijavite na prvu online FER školu: Feminizam i religija. FER škola je namijenjena ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama i koji žele istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena muškaraca u porodici i društvu.

>> više

Jan 2023

ZILKA SPAHIĆ ŠILJAK: ‘Na sveučilištima u regiji nasilje se zataškava, o njemu se nerado govori

Znanstvenica, profesorica i aktivistica Zilka Spahić Šiljak autorica je regionalnog istraživanja o rodno uvjetovanom nasilju i diskriminaciji na 18 sveučilišta BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Najveći je izazov bio zainteresirati nastavnike da shvate da ovo nije samo pitanje žena

>> više