NOVOSTI 1

Novembar 2017

PETI JedNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s ministarstvima obrazovanja KS, HNK i SBK, u Bugojnu je 07.11.2017. održan peti i zadnji jednodnevni trening za 12 nastavnika i nastavnica u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja Srednjobosanskog kantona. Voditeljice su bile Šejla Džanan i Snježana Petraš dok su treningu prisustvovali nastavnici i nastavnice iz OŠ "Uskoplje" iz Uskoplja i "Prva osnovna škola" iz Bugojna.
>> VIŠE

Novembar 2017

ROD I LIDERSTVO - sa PPROFESORICOM STANFORD UNIVERZITETA


Zašto su važne teme roda i liderstva, šta utječe na liderske stilove i kakve liderske osobine pokazujemo ovisi o mnogim faktorima. Profesorica Melissa Johns sa Stanford Univerziteta je održala radionicu koju su zajedno organizirali Univerzitet u Zenici i TPO Fondacija za studente i nastavnike. Preko 40 studenata je prisustvovalo radionici i bili su aktivno uključeni u vježbe koje je profesorica Melissa pripremila za njih da im pojasni kako to izgleda kada djelujemo tako što pokazujemo moć. Predstavnici Univerziteta profesor Darko Petković, profesor Malik Čabaravdić i Lamija Subašić  su bili domaćini skupa zajedno sa profesoricom Zilkom Spahić Šiljak.
>> VIŠE

Novembar 2017

ČETVRTI JedNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK te trideset partnerskih osnovnih škola, u Bugojnu je 02.11.2017. održan četvrti jednodnevni trening za 12 nastavnika i nastavnica u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja Srednjobosanskog kantona. Voditeljice treninga su bile Snježana Petraš i Šejla Džanan dok su treningu prisustvovali nastavnici i nastavnice iz OŠ "Berta Kučera" iz Jajca i "Treća osnovna škola" iz Bugojna.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN TREĆI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Vitezu 31.10.2017. održan je treći jednodnevni trening za nastavnike u okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK. Trening je održan za 18 nastavnika i nastavnica u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja Srednjobosanskog kantona. Treningu su prisustvovali nastavnici i nastavnice iz OŠ "Travnik" u Travniku, OŠ "Kaćuni" iz Kaćuna i OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Fojnice.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PETI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Studentskom hotelu Mostar, 31. listopada 2017. godine održan je peti, ujedno i zadnji trening u okviru programa "Djeca su naše ogledalo: Prevencija vršnjačkog i rodno utemeljenog nasilja u bh. školama" pod nazivom Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja. Voditelji treninga bili su: Andrea Jevrić, Edna Haznadarević i Mirza Trbonja. Na treningu je uz predavače, sudjelovalo je 12 prijavljenih učitelja/nastavnika iz tri osnovnih škola škole: "Zalik", "Ivana Gundulića Mostar" i "Treća osnovnea škola Mostar". Svi pozvani nastavnici odazvali su se treningu. Na treningu pridružila se i predstavnica i savjetnica ministra Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, Emina Jusufbegović. Cilj treninga je jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja kao ključni način za prevenciju i smanjenje vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja u školi. >> VIŠE

Oktobar 2017

NEIZLIJEČENA TRAUMA - ZBORNIK RADOVA

Zbornik "Neizliječena trauma" je nastao kao rezultat konferencije: "Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire" održane u Sarajevu u julu 2016, godine, u organizaciji TPO Fondacije. Urednice Zbornika su Julianne Funk i Nancy Good, a predgovor je priredio renomirani američki psihijatar Steve Olweean. Vjerovanje da nema održivog mira bez rada na liječenju trauma nakon preživljenog nasilja čini okosnicu ove knjige. Autori/ce su priznati/e međunarodni/e i domaći/e naučnici/e i praktičari/ke iz širokog spektra disciplina, što se vidi po temama koje su obrađivali/e. U Zborniku su ozbiljno razmatrani priroda i uloga traume, kao i prilike za izgradnju mira u različitim kontekstima – uključujući poslijeratne države nastale raspadom Jugoslavije – ali i prepreke tomu. Posebna pažnja je posvećena Bosni i Hercegovini (BiH) jer je nedvojbeno najteže pogođena raspadom Jugoslavije devedesetih godina. Dio video materijala sa prezentacijama učesnika možete naći na ovom linku.

>>VIŠE - ZBORNIK PDF

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI SUSRET UČENIKA I UČENICA U OKVIRU PROJEKTA "MEĐURELIGIJSKI DIJALOG KROZ UMJETNOST"


28.10.2017
. u prostorijama JU Gimnazije "Dobrinja" održan je drugi susret učenika i učenica u okviru projekta "Međureligijski dijalog kroz umjetnost" kojeg Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja Bosne i Hercegovine podržava zajedno sa TPO Fondacijom.  
Susret je održan u sklopu drugog projektnog modula pod nazivom "Arabeske" u mentorstvu profesorice likovne umjetnosti Anite Smiljanić. Riječ je o projektu koji okuplja učenike i učenice srednjoškolskog uzrasta, različitih religijskih i nacionalnih skupina a implementira ga stručno osoblje pomenute škole. Ovom aktivnošću je uspješno završen oktobar mjesec posvećen duhu islamske umjetnosti i kulture.

>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u saradnji s tri ministarstva obrazovanja FBiH, u Vitezu je 26.10.2017. održan drugi jednodnevni trening za 12 nastavnika i nastavnica osnovnih škola "Nova Bila" i "Travnik" u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja Srednjobosanskog kantona. Trening su vodile Šejla Džanan, pedagogica Treće osnovne škole Jaklić u Bugojnu, ždoktorica društvenih nauka iz oblasti školskog menadžmenta i  Snježana Petraš, školska pedagogica i psihologinja Osnovne škole "Nova Bila" U Novoj Bili.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PETI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 25.10.2017. održan peti jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. Prisutni nastavnici i nastavnice iz osnovnih škola "Aleksa Šantić" i "Nafija Sarajlić" iz Sarajeva imali su priliku zajednički propitivati dosadašnje prakse i iskustva u radu i komunikaciji sa roditeljima školskih učenika.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK te trideset partnerskih osnovnih škola, u Travniku je 24.10.2017. održan prvi jednodnevni trening za nastavnike u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u vodstvu Šejle Džanan, pedagogice i doktorice društvenih nauka iz oblasti školskog menadžmenta i  Snježane Petraš, školske pedagogice i psihologinje.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN ČETVRTI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 23.10.2017. održan četvrti jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. Ove aktivnosti se realiziraju u sklopu trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN ČETVRTI  JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM:"Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Mostaru je održan četvrti jednodnevni trening za učitelje i nastavnike osnovnih škola pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja". Trening je održan 19.10.2017. a voditelji su bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Zalik", (Mostar)  "Treća osnovna škola" (Mostar) i "Mustafa Ejubović - Šejh Jujo"  (Mostar). Cilj ovih aktivnosti je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja kako bi se u budućnosti prevenirali različiti oblici vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.

Oktobar 2017

KONKURS ZA NAJBOLJI STRIP NA TEMU:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


Povodom obilježavanja DANA LJUDSKIH PRAVA TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresirane u dobi između 15 i 22 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji strip na temu: PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!

Upiši se na listu aktivnih građanki i građana!

>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN TREĆI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 18.10.2017. održan treći jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. U cilju sistematskog jačanja školskih kolektiva tokom treninga su upoznati i sa novim mogućnostima jačanja suradnje između školske zajednice i roditelja kako i tehnikama indvidualnog osnaživanja zarad uspostavljanja što produktivnije komunikacije. Ove aktivnosti se realiziraju u sklopu trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN TREĆI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Mostaru  je održan treći jednodnevni trening za učitelje i nastavnike osnovnih škola pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja". Trening je održan 18.10.2017. a voditelji su bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Antun Branko Šimić", (Mostar) i  "OŠ Gnojnice" (Gnojnice). Cilj ovih aktivnosti je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja kako bi se u budućnosti prevenirali različiti oblici vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI  JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

Nakon prvog realizovanog treninga za nastavnike pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja" u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, organizovan je i drugi jednodnevni trening za učitelje i nastavnike osnovnih škola. Trening je održan 17.10.2017. u Mostaru čiji su voditelji bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Ilija Jakovljević",  (Mostar), "OŠ Blagaj" (Blagaj) i OŠ Ilići" (Ilići). Cilj ovih aktivnosti je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja kako bi se u budućnosti prevenirali različiti oblici vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN DRUGI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U Sarajevu je 16.10.2017. održan drugi jednodnevni trening za nastavnike i nastavnice KS u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama sarajevske Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora, i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje. Prisutni nastavnici i nastavnice imali su priliku zajednički propitivati dosadašnje prakse i iskustva u radu i komunikaciji sa roditeljima školskih učenika. Ove aktivnosti se realiziraju u sklopu trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PRVI SUSRET UČENIKA I UČENICA U OKVIRU PROJEKTA "MEĐURELIGIJSKI DIJALOG KROZ UMJETNOST"

Dugogodišnji suradnik ETOS Inicijative, profesor islamske vjeronauke u JU Gimnazija Dobrinja, Semir Salihović, pokrenuo je projekat pod nazivom "Međureligijski dijalog kroz umjetnost". Projekat je inicijalno podržan od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja i TPO Fondacije koja već drugu godinu podržava i osnažuje rad bosanskohercegovačkih osnovnih i srednjih škola koje su dio porodice "Škola svjetskog etosa". Nakon odslušanog prvog modula na temu "Međureligijski dijalog iz islamske perspektive" dana 14.10.2017., učesnici su posjetili i najveću sarajevsku džamiju, Istiklal džamiju, gdje im se obratio dugogodišnji imam i pomoćnik muftije sarajevskog dr. Abdulgafar ef. Velić te rekao nešto više o historijatu i arhitekturi ove džamije. Ciljna grupa će do kraja godine odslušati još 6 predviđenih modula i pri tome posjetiti različite religijske objekte.
>> VIŠE

Oktobar 2017

REALIZOVAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

Nakon prvog realizovanog treninga za nastavnike pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja" u Sarajevu, održan je jednodnevni trening i za učitelje i nastavnike osnovnih škola u Mostaru u okviru trogodišnjeg programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.  Trening je održan 12.10.2017. u Mostaru čiji su voditelji bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici treninga su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Ilija Jakovljević" i "Četvrta osnovna škola" iz Mostara i nastavnici iz Osnovne škole "Ilići" iz Ilića. Cilj jednodnevnih treninga je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja. Aktivnosti trogodišnjeg projekta "Djeca su naše ogledalo" su usmjerene ka osnaživanju pedagoga i nastavnika u radu sa učenicima. Posebna važnost se pridaje aktivnostima vezanim za jačanje kompetencija učitelja, nastavnika i pedagoga u radu s roditeljima s ciljem izgradnje povjerenja i uspostavljanja uspješne i efikasne saradnje roditelja i nastavnika.
>> VIŠE

Oktobar 2017

ODRŽAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U KANTONU SARAJEVO
"Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"

U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU VAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK te trideset partnerskih osnovnih škola, u Sarajevu je 11.10.2017. održan prvi jednodnevni trening za nastavnike u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja. Trening je održan u prostorijama Osnovne škole Edhem Mulabdić u vodstvu Esmira Salihovića, školskog pedagoga i književnog autora i Berminke Hrelje, specijalistkinje traumatske psihologije i sistemske porodične psihoterapeutkinje.
>> VIŠE

Oktobar 2017

RADIONICA ZA UČENIKE POD NAZIVOM "AKTIVIZAM I MLADI"
U OSNOVNOJ ŠKOLI "VAREŠ" u VAREŠU

O važnostima propitivanja uloga i odgovornosti u zajednici u kojoj živimo, kao i važnostima građanske osviještenosti i aktivizma, razgovaralo se u Osnovnoj školi "Vareš" u Varešu na kreativnoj edukativnoj radionici "Aktivizam i mladi" koja je realizovana u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju – IKDE". TPO Fondacija je 10.10.2017. godine održala još jednu u nizu radionica namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih bh. škola s ciljem podizanja svijesti, učenja i promišljanja o građanskim dužnostima i ulogama koje imamo u porodici, školi i društvu u kojem živimo. Učesnici radionice su bili učenici završnih razreda ove osnovne škole. Mladi glumci Ivana Vojinović i Adis Omerović su kroz odigrane scene prikazali nekoliko oblika vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja o kojem su mladi razgovarali i nudili svoja rješenja problema nasilja. >> VIŠE

Oktobar 2017

BASELINE STUDIJA: VRŠNJAČKO I RODNO-ZASNOVANO NASILJE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BIH


U okviru projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi" urađena je Baseline studija: "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u osnovnim školama u BiH", koja je provedena u 30 osnovnih škola u tri kantona: Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu. Baseline studiju je proveo tim TPO Fondacije na temelju upitnika u čijoj izradi su učestvovale dr. Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije, mr. sc. Alma Jeftić i mr. sc. Melika Šahinović. Baseline studija predstavlja analizu različitih oblika nasilja i njegove trasformacije u i i izvan škole, pravilnika i praksi škola prema nasilju, kao i analizu preventivnih mjera koje se koriste za suzbijanje vršnjačkog nasilja.
>> VIŠE

Septembar 2017

ODRŽANA KREATIVNA RADIONICA "AKTIVIZAM I MLADI"
U OSNOVNOJ ŠKOLI "SREDNJE" U SREDNJEM

U okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju – IKDE", TPO Fondacija je 29.9.2017. odžala kreativnu edukativnu radionicu za mlade pod nazivom "Aktivizam i mladi" u Osnovnoj školi "Srednje" u Srednjem. Učesnici radionice su bili učenici devetih razreda koji su imali priliku da kroz razgovor s voditeljicom radionice uče i propituju o građanskom aktivizmu, ljudskim pravima ali i vršnjačkom i rodno-zasnovanom nasilju. Cilj radionice je potaknuti mlade na promišljanje o odgovornostima i obavezama prema sebi i društvu u kojem žive kao i važnostima građanskog aktivizma. Trideset učenika završnih razreda ove škole je imalo priliku pogledati scenski nastup mladih glumaca o različitim oblicima nasilja te razgovarati na temu prevencije i smanjenja svih oblika nasilja unutar i izvan škole. >> VIŠE

Septembar 2017

AKTIVIZAM I MLADI: ŽELJEZNIČKI ŠKOLSKI CENTAR

Zašto je važno razgovarati o građanskom aktivizmu i našim odgovornostima u porodici, školi i društvu? Koliko poznajemo sebe, svoje mane i vrline te kako razvijati lične i profesionalne kompetencije? O ovim i drugim pitanjima smo 19. septembra 2017. godine razgovarali s učenicama i učenicima prvog razreda srednje škole "Željezničkog školskog centra" u Sarajevu. TPO Fondacija je, u okviru projekta "ICDE", realizirala još jednu u nizu kreativnih, edukativnih radionica "Aktivizam i mladi" i tako započela poznanstva i druženja s mladim ljudima u novoj školskoj godini. Uz mlade glumce, koji su performansom predstavili različite vrste nasilja, učenici su imali priliku razgovarati o načinima prevencije i smanjenja nasilja u svojoj zajednici.
>> VIŠE

Avgust 2017

FER DISKURSI: FEMINIZAM, RELIGIJA, PERSPEKTIVA

ŠTA SU FER DISKURSI?
Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje - makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca? Ako je odgovor na ova pitanja negativan, onda vam hitno treba FER diskurs terapija koja kroz susret feminizma i religije nudi nove horizonte razumijevanja, sebe i svijeta koji nas okružuje.
>> VIŠE

Juli 2017

ČETVRTI MODUL TRENINGA ZA TRENERE
''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI''

TPO Fondacija je uspješno organizovala četvrti Trening za trenere "Svjetski etos u školi"  održan na Vlašiću od 14. do 17. jula 2017. godine. U odnosu naprethodne susrete koji su realizirani kroz predavanja i teorijski uvod u koncept svjetskog etosa prema različitim pitanjima rodne jednakopravnosti, socijalne pravde, ljudskih prava, mirovnog obrazovanja, dijaloga religija i ekologije, polaznici ovog obrazovnog programa su oglednim radionicama i praktičnim radom uspješno zaključili ovaj intenzivni trening koji je tokom proteklih mjeseci obuhvatio preko dvadest akademskih predavanja različitih eminentnih bosanskoherecgovačkih profesora i profesorica, značajne  susrete i aktivnosti sa aktivistima/cama kao i mnogobrojne sate truda i posvećenosti ovoj temi. Na ovaj način deset polaznika/ca je dobilo certifikate iz oblasti svjetskog etosa za budući rad sa novim nastavnicima/ama i školama u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.
>> VIŠE

Juli 2017

NOVA Publikcija: KADA SE SRETNU FEMINIZAM I RELIGIJA

Zbornik Kada se sretnu feminizam i religija rezultat je ciklusa seminara održanih u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova na temu Etos rodne ravnopravnosti. Partnerski su ih organizirali IMIC Zajedno Sarajevo, TPO Fondacija iz Sarajeva i Omladinski forum iz Mostara, uz podršku Ekumenske ženske inicijative iz Omiša.
Seminare su vodili doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Drago Bojić i mr. sci. Božana Katava. Cilj je bio, dekonstrukcijom religijskih narativa o antropologiji čovjeka pokazati mogućim reduciranje stereotipnih shvatanja uloge žene i muškarca u porodici i društvu, te pokazati da sveti tekstovi nude okvir i za egalitarna čitanja rodnih odnosa.
Učesnici/e seminara su bili/e nastavnici/e, studenti/ce i aktivisti/ce iz Tuzle, Sarajeva i Mostara koji su kroz svoje kratke eseje progovorili o susretu i sučeljavanju feminističkih i religijskih argumenata o antropologiji čovjeka.
>> VIŠE

Juni 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM
Drugi set treninga u Srednjebosanskom kantonu

U okviru trogodišnjeg projekta "Prevencija i smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u školi", uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta preko 80 nastavnika/ca osnovnih škola u Kaćunima, Bugojnu, Jajcu, Novom Travniku i Travniku su imali priliku učestvovati u jednodnevnim radionicama iz oblasti upravljanja stresom na poslu. Voditeljice i voditelji radionica su bili lokalni školski pedagozi i pedagoginje koji su zahvaljujući programskim aktivnostima TPO Fondacije stekli potrebne vještine i znanja za rad u ovoj oblasti. >> VIŠE

Juni 2017

PRVI ANIMIRANI FILMA O ISLAMU I RODNOJ RAVOPRAVNOSTI


Balkanski centar za Bliski istok uradio je animirani film o rodnoj ravnopravnosti i islamu. Scenario za film pisala je prof. dr Zilka Spahić Šiljak koja je također i autorka dve značajne knjige: "Žena, religija i politika" (2010) i "Propitivanje ženskih, feminističkih i muslimanskih identiteta; postsocijalistički konteksti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu" (2012).

>> VIŠE

Juni 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM

Prvi set treninga u Srednjebosanskom kantonu


Više od 120 nastavnika/ca osnovnih škola u Busovači, Fojnici, Staroj Bili, Novoj Bili i Gornjem Vakufu-Uskoplju su pozitivnim stavom, opuštenom atmosferom, razgovorom i asertivnom komunikacijom kroz radionice pod nazivom "Upravljanje stresom" uspješno zaključili školsku 2016/2017 godinu. Radionice su održane u moderaciji školskih pedagoga/ica koji su tokom realizacije projekta "Prevencija i smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja" stekli temeljno znanje i vještine u oblasti prevencije stresa na poslu.

>> VIŠE

Juni 2017

AKTIVIZAM I MLADI OSNOVNIH ŠKOLA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

TPO U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BUSOVAČI, FOJNICI I JAJCU

Kako mladi propituju vlastite odgovornosti i odgovornosti zajednice s ciljem unapređenja demokratskog građanskog društva u kojem živimo? Zbog čega su važni kritičko razmišljanje, aktivizam i volonterizam i čemu nas uče? Bila su ovo neka od pitanja o kojima su mladi osnovnih škola u Srednjebosanskom kantonu razgovarali s TPO timom. U periodu od 15.5. do 13.06. TPO Fondacija je u okviru projekta "IKDE" upriličila posjete i realizovala edukativne radionice u osnovnim školama "Busovača" u Busovači, "Ivan Goran Kovačić" u Fojnici i "Berta Kučera" u Jajcu. Ovo je ujedno bila i prilika da učenici/e završnih razreda podijele razmišljanja i iskustva o različitim oblicima nasilja, kao i  mehanizme za sprečavanje i zaštitu od nasilničkog ponašanja. Cilj kreativnih radionica je bio potaknuti mlade da propituju, uče i aktivno rade, ali i da se hrabro zauzimaju za vlasitite inicijative koje nose pozitivne promjene u društvu.
>> VIŠE

Juni 2017

OKONČAN KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO AKTIVIZAM I MLADI:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!

Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša", uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić", Gračanica, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!"
U proteklom mjesecu objavljen je konkurs za sve učenike/ce bh. škola uzrasta od 12 do 17 godina za najbolji video pod nazivom "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". 12. juna 2017. godine TPO Fondacija je upriličila program za one koji su napravili i sudjelovali u najboljim ostvarenjima, te smo i ovog puta imali priliku dočekati učenike/ce osnovnih i srednjih škola i njihove nastavnike/ce iz različitih gradova: Gračanice, Tuzle, Mostara, Zenice i Sarajeva. Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša" uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić" iz Gračanice, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". Drugoplasirana je učenica Ajna Koluh iz Druge gimnazije u Zenici, koja je uz mentorstvo profesora Samira Aganovića dostavila rad pod nazivom "U svijetu fenomena". Treće mjesto su osvojili učenici Adnan Dervišević, Aldin Ćimić i učenica Emina Peljto, pod mentorstvom nastavnice Alzire Maljić iz Osnovne škole "Aleksa Šantić" Sarajevo, sa videom "Zajedno smo jači".
>> VIŠE

Juni 2017

NOVO ISTRAŽIVANJE U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI

PUBLIKACIJA: Civilno društvo u centralnoj i istočnoj Evropi: Izazovi i mogućnosti
(Novija historija i potencijalna budućnost civilnog društva u 16 zemalja)

Više od dva desetljeća je prošlo otkako su neprofitni i treći-sektor istraživači "otkrili" centralnu i istočnu Evropu kao područja akademskog interesa. Nakon pada komunističkih režima u istočnoj Evropi i pada Željezne zavjese, učenjaci su prepoznali nove aktere civilnog društva i željeli su razumjeti ulogu ovih aktera koju imaju u svojim društvima. Od tog vremena, centralna i istočna Evropa (CEE) je doživjela intenzivne periode transformacije, sukoba i obnove. Ova studija je vođena namjerom da se razvije bolje razumijevanje trenutnog stanja civilnog društva u centralnoj i istočnoj Evropi, različitih puteva njihovog razvoja, kao i moguće buduće putanje.
Više informacija na linku:
http://www.erstestiftung.org/publication/civil-society-in-cee/

Maj 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM
Drugi set treninga U HNK Mostar

Kraj školske godine, redovne obaveze i dodatne aktivnosti nastavnika/ca pospješuju prisustvo stresa što je dodatni razlog da se upravo u to vrijeme družimo s njima i doprinesemo oslobađanju od negativne energije i upoznavanju s metodama i tehnikama adekvatnog suprostavljanja različitim stresorima. S entuzijastičnom grupom pet pedagoga osnovnih škola u Mostaru, nastavljena je realizacija treninga za školske kolektive pod nazivom "Upravljanje stresom" u okviru trogodišnjeg projekta TPO Fondacije u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Pedagogice-predavačice četverosatnih treninga su realizovale treninge u školama: O.Š. "Gnojnice", "IV osnovna škola", O.Š. "Ilije Jakovljevića", "Treća osnovna škola" i O.Š. "Ivana Gundulića". Radeći u parovima, svaka pedagogica je imala priliku družiti se sa oko 30 nastavnika/ca te na taj način razmjenjivati iskustva i upoređivati škole glede stresnih situacija i izazova s kojima se svakodnevno susreću u svom radu. Cilj treninga je bio doprinijeti ozbiljnijem sagledavanju uzroka i posljedica stresa, te pružiti nove tehnike u prevazilaženju stresnih situacija i oslobađanju od unutarnjeg nemira.
>> VIŠE

Maj 2017

PEDAGOZI ZA SVOJ KOLEKTIV: UPRAVLJANJE STRESOM

Prvi set treninga U HNK Mostar

Više od 70 nastavnika/ca osnovnih škola u Mostaru su kroz smjeh, vježbe, razmjenu mišljenja i učenje proveli/e četverosatne treninge pod nazivom "Upravljanje stresom" s ciljem upoznavanja jednog od najvećih neprijatelja zdrave ličnosti – stresa. Nesvakidašnji razgovori i aktivnosti nastavnika/ca u školskim klupama u moderaciji pedagogica dodatno relaksiralo radnu atmosferu i ispunilo je pozitivnom energijom. U periodu od 16. do 21. maja održan je prvi set treninga u pet osnovnih škola u Mostaru i to: O.Š. "Zalik", O.Š. "Blagaj", O.Š. "Ilići", O.Š. "Antuna Branka Šimića u Mostaru" i O.Š. "Mustafa Ejubović – Šejh Jujo". Pedagogice škola su ujedno bile i predavačice treninga, a znanje i vještine su stekle na prethodnom istoimenom trodnevnom treningu za trenere kojeg je TPO Fondacija u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK organizovala u okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi". Cilj treninga je bio pružiti nove tehnike i bolje razumijevanje pojma stres i njegov utjecaj na ličnost, ali i skrenuti pažnju na pravilno sagledavanje stresnih situacija i okolnosti kao i upoznavanje sa metodama smanjenja stresa u svakodnevnom životu. Osnaživanje pedagoga/ica u ovoj oblasti je pružilo priliku da se školskom kolektivu pomogne u prevazilaženju stresnih situacija i adekvatno suprotstavi različitim stresorima.
>> VIŠE

Maj 2017

KONFERENCIJA "0% TOLERANCIJE NASILJU U ŠKOLAMA" - MOSTAR

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), uz podršku TPO Fondacije u Sarajevu, Youth Power u Mostaru, Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u Sarajevu, Centra za psihološku podršku "Sensus" u Mostaru, Centra za ljudska prava u Mostaru, Udruženja Altruist u Mostaru, Udruženja Genesis Project iz Banja Luke, Centra za društveno istraživanje "Global Analitica" iz Sarajeva kao i Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo HNK organizovalo je konferenciju o programu prevencije nasilja i maloljetničke delinkvencije pod nazivom ''0% tolerancije nasilju u školama''. Konferencija je održana 24.05.2017. u Centru za kulturu Mostar.  Pored mnogobrojnih partnera, nastavnika, pedagoga i učenika ovim povodom je prisustvovao i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (HNK).
>> VIŠE

Maj 2017

DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Druga radionica "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održana je 13. i 14. 05. 2017. u Zenici u hotelu "Zenica". TPO tim Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić i Monja Šuta-Hibert – zajedno sa gostujućim predavačem dr. Nezirom Halilovićem predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa, metodologiju rada u nastavi i važnost njegove intergacije u bh. obrazovni sistem. Bila je ovo ujedno i posljednja radionica svjetskog etosa za nastavnike osnovnih škola u školskoj 2017/2018 godini čime je zaključen ovaj iznimno važan obrazovni ciklus koji je do sada obuhvatio sve osnovne i srednje škole sa područja Kantona Sarajevo, Kantona Tuzla, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.
>> VIŠE

Maj 2017

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU


Prvi seminar "Svjetski etos u školi" u okviru projekta "Svjetski etos u školi: Integracija svjetskog etosa u odgojno-obrazovne strukture i procese u Bosni i Hercegovini" za Zeničko-dobojski kanton održan je 6. i 7. 05. 2017. u Zenici u hotelu "Zenica". TPO tim Fondacije iz Sarajeva – Alen Kristić i Monja Šuta-Hibert – predstavili su nastavnicima/ama projekt svjetskog etosa i njegovu važnost u promociji i življenju univerzalnih vrijednosti, te radili na demonstraciji dvostrukih časova u nastavi.

>> VIŠE

Maj 2017

KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO NA TEMU:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju" raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane učenike/ce bh. škola u dobi između 12 i 17 godina da se uz mentorstvo njihovih nastavnika/ca prijave na konkurs za najbolji video na temu:
Aktivizam i mladi - PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!
Koristi vlastitu kreativnost, promišljaj o stanju našeg društva, osmisli priču i prenesi poruku koja svijet mijenja!

>> VIŠE

April, 2017

ANTI-STRES TRENING ZA TRENERE U VITEZU

U periodu od 25.04.2017. do 27.04.2017. uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjo-bosanskog kantona, TPO Fondacija je u Vitezu organizovala trodnevni anti-stres trening za trenere za pedagoge/inje i psihologe/inje sa područja navedenog kantona. Kao i u prethodnim partnerskim gradovima i školama, ovaj trening je održan u svrhu kreiranja dugoročnih resursa i obrazovanja stručnog osoblja za pružanje psiho-socijalne podrške nastavnicima i nastavnicama osnovnih škola kako bi školski uposlenici uspješno izgradili i zadržali mehanizme zaštite i pravilnog odgovora na svakodnevne stresne situacije u njihovom odgojno-obrazovnom radu. >> VIŠE

April, 2017

TREĆA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA

Nakon uspješne realizacije dvije radionice svjetskog etosa za nastavnike i nastavnice osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, TPO Fondacija je 22. i 23. aprila 2017. u Mostaru organizovala još jednu, posljednju za školsku 2016./2017. godinu, radionicu koja je bila mjesto susreta za petnaeset nastavnika i nastavnica iz jedanaest različitih osnovnih škola.
Okupljeni nastavnici/e bosanskog i hrvatskog jezika, islamskog i katoličkog vjeronauka, nastavnici/e njemačkog jezika i hostorije, kao i pedagozi/ginje su zajedničkim snagama i uz aktivno mentorstvo predavača/ice TPO Fondacije istraživali su različite oblasti i aspekte svjetskog etosa u obrazovnom ali i lokalnom i globalnom društvenom kontekstu.
>> VIŠE

April, 2017

PETA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

O iskrenom prijateljstvu i spremnosti da pomognemo osobama u nevolji, volonterizmu, te našim ličnim osobinama, samopoštovanju i samoosnaživanju, razgovarali smo s učenicima i učenicama devetog razreda Osnovne škole Zaim Kolar u Dejčićima, kada je TPO Fondacija realizovala još jednu u nizu kreativnu radionicu Aktivizam i mladi 14. aprila, 2017. godine u okviru projekta IKDE. Zanimalo nas je kako mladi tumače volonterizam i sve što nam volonterizam pruža, kao i druge načine za lično osnaživanje i razvoj naše ličnosti. Mladi su dijelili svoja iskustva, razmišljanja ali su imali i priliku da nauče o važnosti poznavanja sebe i svojih osobina. Razgovarali smo o savjesti i odgovornosti kroz uloge koje imamo u porodici i školi, ali i kao građanin ili građanka zajednice u kojoj žive. >> VIŠE

April, 2017

ČETVRTA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

Zbog čega je važno propitivati svoje uloge i odgovornosti u zajednici u kojoj živimo i zašto posebno mladi ljudi trebaju biti građanski osviješteni i aktivni, uočavati probleme ali i hrabro inicirati pozitivne promjene u društvu? 12. aprila 2017. Godine, TPO tim se sastao s mladim ljudima završnih IX razreda Osnovne škole Zahid Baručija u Vogošći kako bis razgovarao o građanskom aktivizmu ali i angažiranoj umjetnosti koja predstavlja izražavanje kroz umjetnost i ukazivanje na probleme društva s ciljem poticanja pozitivnih promjena.  Uz publikacije namijenjene tinejdžerima, učenice i učenici su imali priliku upoznati se s likom Nire i naučiti kako se trebamo oduprijeti pasivnom, inertnom i jednoličnom društvu koje svojom šutnjom i neaktivizmom dopušta nasilničko ponašanje i kršenje ljudskih prava. >> VIŠE

April, 2017

TREĆA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI

Jačanje kompetencija kod mladih ljudi kroz kritičko razmišljanje, nenasilje i građanski aktivizam, ovo je bio cilj još jedne kreativne radionice Aktivizam i mladi (ICDE), koju je TPO Fondacije 10. aprila realizovala u Gimnaziji Dobrinja s učenicima/ama prvog do četvrtog razreda. Na radionici smo propitivali svoje odgovornosti i uloge u društvu i kako angažirana umjetnost utječe na pokretanje zajednice i njene pozitivne promjene. Razgovarali smo i o različitim oblicima vršnjačkog nasilja, ali i o građanskom aktivizmu kao adekvatnom načinu suprotstavljanja i prevenciji nasilja. Uz publikacije stripova Nira, Nirini izazovi i Sve što (ne)želimo znati, učili smo o hrabrosti i inicijativi za promjene u društvu.
>> VIŠE

Mart 2017

DRUGA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI ZA MLADE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA


Da je važno razgovarati o različitim oblicima nasilja, uzrocima i posljedicama, načinima za adekvatno suprotstavljanje, ali i o građanskom aktivizmu kao odgovornosti svake osobe u zajednici u kojoj živi, govori velika zainteresovanost učenika i učenica IX razreda Osnovne škole "9. maj" u Pazariću za temu o kojoj su imali/e priliku razgovarati puna dva sata na drugoj kreativnoj radionici pod nazivom Aktivizam i mladi koju je realizovala TPO Fondacija u okviru projekta ICDE 30.03.2017.

>> VIŠE

Mart 2017

PRVA KREATIVNA RADIONICA AKTIVIZAM I MLADI ZA MLADE
U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Šta je to angažirana umjetnost i koliko ljudi kroz umjetnost skreću pažnju na probleme društva s ciljem poticanja pozitivnih promjena? Kako postati aktivan/na građanin/nka zajednice, kako doprinijeti razvoju zdrave okoline u kojoj živimo? Kakvi smo prijatelji i koliko smo spremi pomoći osobama u nevolji? Šta je volonterizam i zašto je važan za zdrav razvoj naše ličnosti? O ovim i mnogim drugim pitanjima tim TPO Fondacije je razgovarao s učenicima i učenicama VIII i IX razreda Devete osnovne škole u Rakovici na kreativnoj radionici "Aktivizam i mladi" koju je 27.03.2017. TPO Fondacija realizovala u saradnji s mladim glumcima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Ivanom Vojinović i Adisom Omerović.
>> VIŠE

Mart 2017

ČETVRTA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA
ZA OSNOVNE ŠKOLE U KANTONU SARAJEVO

Zahvaljujući svesrdnoj podršci Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo kao i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u Sarajevu je 23. i 24. marta 2017. godine  u organizaciji TPO Fondacija održan četvrti i ujedno posljednji ovogodišnji ciklus radionica svjetskog etosa za nastavnike/ce osnovnih škola Kantona Sarajevo. Ovom prilikom, stručna saradnica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS gđa. Mina Pleh pozdravila je sve prisutne pedagoginje, nastavnice bosanskog jezika, katoličkog i islamskog vjeronauka iz devet osnovnih škola sa područja KS koje su imale priliku učestvovati na seminaru svjetskog etosa i time aktivno doprinijeti uspješnoj integraciji svjetskog etosa u nastavno-obrazovne procese u Bosni i Hercegovini.
>> VIŠE