Mart 2015

OTVORENA UČIONICA ZA MLADE S PREDSTAVNICOM UN WOMEN ANNE-MARIE ESPER LARSEN

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, 12.03.2015.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 12.03.2015. TPO Fondacija u suradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine tokom izložbe “Ničija zemlja” posvećene revolucionarnoj književnici i pjesnikinji Veri Obrenović-Delibašić, realizovala otvorenu učionicu čiji su gosti bili učenici i učenice drugog razreda IB Middle Years programa u sklopu Druge gimnazije dok je predavačica bila predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH, Anne-Marie Esper Larsen.
Moderatorica otvorene učionice i projekt koordinatorica Melika Šahinović je izrazila dobrodošlicu prisutnim te ih upoznala s programima TPO Fondacije i aktivnostima u povodu Međunarodnog dana žena. Predvačica Esper Larsen je prisutnim predstavila važnosti Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 – Žene, mir i sigurnost te se osvrnula na poziciju žena u BiH koje su pored stravičnih stradanja koje su doživjele tokom rata u

BiH i danas u teškoj ekonomskoj i društvenoj poziciji. Esper Larsen je posebno istakla sistematska silovanja, koja su kroz Rezoluciju UN-a 1325, nakon događanja u Bosni i Hercegovini i Ruandi, uvrštena u međunarodno krivično pravo kao jedan od najtežih oblika ratnog zločina.
Nakon uvoda u temu, otvorena je diskusija s učenicima i učenicama koji su dijelili svoja mišljenja po pitanju političke, ekonomske i društve zastupljenosti žena u našem društvu, stereotipima i preprekama žena na koje nailaze. Neki su smatrali da se žene trebaju više ujediniti i izboriti za svoje ciljeve dok su drugi smatrali da se ženama još uvijek ne dozvoljava dovoljno prostora za djelovanja u društvu I različitim djelatnostima te da su inicijative podrške i osnaživanja žena od velike potrebe.
TPO Fondacija Sarajevo zahvaljuje UN Women predstavnici Anne-Marie Esper Larsen i profesoru Tariku Hadžiahmetović na realizaciji ove otvorene učionice i na izuzetnom aktivnom učešću i interesovanju učenika i učenica IB Middle Years.