Oktobar 2015

ODRŽAN PRVI TRENING „MOJA POSLOVNA IDEJA, MOJA ŠANSA“ U ORAŠJU

TPO Fondacija Sarajevo je u 09. i 10. oktobra 2015. u Orašju, u okviru projekta „Ekonomska stabilnost žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“, održala prvi dvodnevni trening o poduzetništvu za žene u Sjevernoj BiH, s namjerom da ih educira za pripremu njihovog vlastitog biznis plana te finansijski podrži najbolje poduzetničke ideje žena iz tri općine: Orašje, Domaljevac-Šamac i Donji Žabari. Dodatna vrijednost ovog projekta je da će žene iz ove tri općine zajednički raditi na poduzetničkim idejama i na taj način produbiti i osobnu saradnju i razvoj svojih lokalnih zajednica.
Edukaciju su vodile dr. Zilka Spahić-Šiljak, programska direktorica TPO Fondacije i Aida Zubčević, direktorica „Faveda“ BiH i predsjednica poduzetnica u BiH, „One“. Uz podršku lokalnih koordinatorica projekta za ovo područje, Eldine Kukuljević i Mandice Živković, prepoznate su žene s

različitim idejama, motivacijom, željom i spremnošću za učenjem i usavršavanjem. Na dvodnevnom treningu, učesnice su imale priliku proći kroz osnovne elemente poslovnog plana i učiti na temelju pozitivnih iskustava iz BiH. Žene su ohrabrene da iskoriste kako svoja iskustva u radu, tako i potencijale projekta da kroz saradnju uvide prednosti koje im se pružaju u kreiranju novih poslovnih ideja. TPO Fondacija će u saradnji s poduzetnicama iz BiH osigurati mentorstvo tokom pripreme i implementacije poslovnih planova, što je vrlo važna podrška u prvim koracima razvoja biznisa. Ono što je posebno naglašavano je povezivanje žena iz tri etničke zajednice preko ekonomske saradnje i izgradnje mira u zajednici, jer se od ovih žena očekuje da u narednim mjesecima aktivno sudjeluju u mirovnim aktivnostima u svojim mjesnim zajednicama i općinama.