POZIV ZA UČEŠĆE

Povodom DANA LJUDSKIH PRAVA koji će se obilježiti 10.12.2015. TPO Fondacija Sarajevo u okviru projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju” i promocije stripova NIRA i Bauk FemiNauk kao i zbirke pripovijetki za mlade „Nirini izazovi“ raspisuje konkurs i poziva sve zainteresovane u dobi između 15 i 21 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave na konkurs za najbolji nacrtani strip na temu:

NASTRIPAJ NASILJE!

Koristi vlastitu kreativnost, promišljaj o (ne)kulturi nasilja u našem društvu i izrazi se kroz umjetnost stripa!

Iz godine u godinu svjedočiš kako se rapidno pomjera dobna granica mladih koji se nasilno ponašaju. Sukobi među vršnjacima, napadi na profesore, samoozljeđivanja i maloljetnička delikvencija samo su neki od vidova nasilja koje se svakodnevno dešava u tvojoj lokalnoj zajednici. Nažalost to nije sve. Osvrni se na različite printane i elektronske medije, agresivne komercijalne sadržaje koji nas tjeraju na konzumerizam, odškrini  vrata vlastitog doma i tvojih susjeda i često ćeš čuti zvukove fizičkog i vrebalnog nasilja. Čitaš i gledaš dnevne vijesti i jedino što pronalaziš su lokalni i globalni ratovi, govori mržnje, zagađen i uništen okoliš i još toliko toga o čemu možda i ne želiš znati. Drugim riječima, nasilje je svuda oko tebe!
Odvoji malo svog vremena i razmisli – šta zapravo nasilje podrazumijeva? Za koje vrste nasilja si čuo/la? Da li je neki vid nasilja prisutan u tvojoj okolini? Postoji li način da se efektivno suprotstavimo (ne)kulturi nasilja koja nas okružuje? Ovo su samo neka od mogućih pitanja na istraživačkom putovanju na koje te poziva TPO Fondacija Sarajevo i ujedno potiče da kroz imaginaciju i umjetnost stripa hrabro nastripaš sve sto želiš reći o nasilju u našem društvu. 

  • Konkurs je otvoren do 1.decembra 2015.;
  • Konkurs je otvoren za sve autore i autorice uzrasta od 15 do 21 godine, državljane Bosne i Hercegovine sa mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini;
  • Svaki učesnik/učesnica konkursa može poslati po jedan rad dimenzija A3 u ne više od četiri stranice;
  • Strip može biti urađen klasičnim ili digitalnim tehnologijama;
  • U procesu izrade prijavljenog rada može učestvovati više autora/autorica (scenarista, crtač, kolorista i sl.)
  • Radovi autora/ca koji prođu užu selekciju će imati priliku učestvovati u kolektivnoj  izložbi najboljih strip radova
  • Tri najbolja rada će biti posebno nagrađena

Molimo Vas da pravilno i u potpunosti ispunite PRIJAVNI OBRAZAC i pažljivo pročitate PRAVILA KONKURSA
Rdove pošaljite poštom na adresu:
TPO Fondacija Sarajevo (Transkulturna Psihosocijalna Obrazovna Fondacija Sarajevo) s naznakom za STRIP- konkurs „NASTRIPAJ NASILJE“), Vilsonovo šetalište 10, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Digitalne kopije u rezoluciji ne manjoj od 300 dpi pošaljite na e-mail adresu:
nastripajnasilje@gmail.com

Kontakt osoba za sve dodatne informacije:
Melika Šahinović, Tel: 033 663 350, E-mail: koordinator2@tpofond.org