Decembar 2015

PROMOCIJA PUBLIKACIJE „Rodni stereotipi: Zvuči poznato?“ U TUZLI

02.12.2015. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli je bila upriličena promocija publikacije „Rodni stereotipi:Zvuči poznato?“, izložba stripova iz edicije „Bauk FemiNauk“, te performans „Presijeci“ koji su izvele glumice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Promotorice su bile profesorica Jasmina Husanović sa Filozofskog fakulteta i Monja Šuta-Hibert, urednica ove publikacije. Profesorica Husanović je

ovom prilikom konstatirala kako ova publikacija svojim sadržajem, koji nije isključivo akademski diskurs, daje mogućnost da temeljito propitamo duboko uvriježene stereotipe, a prisutne nastavnice su se složile da je publikacija izvrsno štivo za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast jer jednostavnim jezikom i načinom približava ovu problematiku i kao takva bi bila vrlo rado viđena u školskim silabusima.

Ni u Tuzli nije izostala vrlo živahna diskusija popraćena anegdotama i hrabrim potezima studenata/ica koji ne žele robovati ovim stereotipima i ustrajno nastavljaju svoju borbu protiv istih svaki dan.
Promocija je okončana zahvalom TPO Fondacije Filozofskom fakultetu na suradnji, a prisutni su mogli ponijeti primjerke publikacije „Rodni stereotipi:Zvuči poznato?“ za daljnju edukaciju i podizanje svijesti.
Pored svega, ono što uvijek plijeni najveću pažnju,

pogotovo mladih sudionika/ca, jeste edicijastripova „Bauk Femi Nauk“, pa je tako bilo i ovaj put. Nastavno osoblje, studenti/ce su se zaustavljali, raspravljali, te spremno i nasmiješeno pozirali pored izloženih stripova.
Ovo je bila još jedna u nizu aktivnosti koje je TPO Fondacija Sarajevo u suradnji sa svojim partnerima provela u svrhu podizanja svijesti o rodno zasnovanom nasilju kako bi se isto počelo tretirati kao društveno relevantan problem.