Decembar 2015

PROMOCIJA PUBLIKACIJE „Rodni stereotipi: Zvuči poznato?“ U ZENICI

01.12.2015. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici je upriličena promocija publikacije „Rodni stereotipi: Zvuči poznato?“, izložba stripova iz edicije „Bauk FemiNauk“, te performans „Presijeci“ u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma

protiv rodno zasnovanog nasilja“. Promotori su ovoga puta bili dekan Filozofskog fakulteta prof.dr. Damir Kukić, koji je ujedno i jedan od recenzenata doc.dr. Edisa Gazetić, Lamija Begagić, jedna od koautorica ove publikacije.

Cjelokupna prigoda je otvorena performansom „Presijeci“ koji su izvele glumice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te govorom tijela dočarale emocionalno stanje žrtve nasilja. Nakon toga je uslijedio dio predstavljanja same publikacije. Promotori su se osvrnuli na publikaciju sa različitih aspekata, te još jednom naglasili primjenjivost iste u osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnim procesima kako bi se što više podizala svijest o rodnim stereotipima koji su dio naše svakodnevnice i navike koja se treba korjenito mijenjati. Diskusija koja je potom uslijedila, kao i bujica pitanja je cijeloj promociji dala dinamičnost, te dokaz da je ova inicijativa bila pun pogodak jer će svojom pristupačnosću i neposrednošću pomoći svima

onima koji promišljaju ili su na tom putu da se lakše usmjere na krucijalne problemske točke ovog pitanja.
Pored svega, ono što uvijek plijeni najveću pažnju, pogotovo mladih sudionika/ca, jeste edicija stripova „Bauk FemiNauk“, pa je tako bilo i ovaj put. Nastavno osoblje, studenti/ce su se zaustavljali, raspravljali, te spremno i nasmiješeno pozirali pored izloženih stripova.
Ovo je bila još jedna u nizu aktivnosti koje je TPO Fondacija Sarajevo u suradnji sa svojim partnerima provela u svrhu podizanja svijesti o rodno zasnovanom nasilju kako bi se isto počelo tretirati kao društveno relevantan problem.