April 2016

INTERDISCIPLINARNA UČIONICA "POLITIZIRANA SJEĆANJA"

Prva u nizu učionica održat će se u Zenici u petak, 22.4.2016. godine u Muzeju Grada Zenice sa početkom u 11 sati.
Učionice će biti organizirane i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016. godine u okviru PILAR programa. Cilj je, u okviru interdisciplinarnog pristupa, okupiti sve postojeće platforme i incijative koje su zainteresirane za zajednički rad na javnom dobru, kroz sljedeće programske teme: politike sjećanja i izgradnja društvene solidarnosti, istraživanje traume u svakodnevnom životu, kulturalna produkcija i svjedočenje traumi.
Potreba za preispitivanjem i suočavanjem sa prošlim događajima i to ne samo onima iz bliske prošlosti, već i događaja koji su se desili stoljećima prije, a ostavili su traga u našim kulturama, danas je potrebnija nego ikada.

Ovo je vrijeme kada društva na prostoru bivše Jugoslavije pokazuju sve manje tolerancije za drugog i drugačijeg, kada se naše zajednice sve više okreću revizionizmu, te u konačnici krajnjoj desnici u okviru koje nema prostora za dijaloški koncept kulture. To znači daljnje odgađanje procesa suočavanja sa prethodnim ratom, samim time i zadovoljavanja pravde što bi ulilo vjeru u pravosudne institucije svima nama, a posebno žrtvama ratova.
U takvom trenutku znanstveno, interdisciplinarno preispitivanje svih trauma čini se neophodnim kako bismo mogli započeti procese opsežne detraumatizacije, bez da površno prelazimo preko nekih događaja, te da žrtve samo prebrojavamo, a ne razmišljamo o nepravdi koju žive svih ovih poslijeratnih godina, pogotovo zato što istina i pravda ne bi smjele imati dvostruke ili trostruke standarde