April 2016

POSJETA ZAMJENICE NORVEŠKE AMBASADORICE ORAŠJU U SKLOPU PROJEKTA ''EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA''

Povodom posjete zamjenice ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH, gospođe Anne I. M. Havnør Orašju pripremljen je bogat program koji je obilovao rukotvorinama, ukusnim zalogajima i ugodnom druženju sa sudionicama projekta. Tijekom sastanka s predsjednikom Vlade Posavskog kantona, gospodinom Marijanom Klaićem, gospođa Havnør je istaknula važnost jednake zastupljenosti žena i muškaraca za gospodarski napredak i citirala jednog od ministara iz bivše vlade gospodina Stoltenberga, šefa NATO-a da od 1970. godine su žene donijele više profita i povećanje BNP-a Norveške, nego čitav naftni sektor. Kazala je da su ovim projektom koji je implementirala TPO Fondacija objedinjeni svi postulati koje njeguje Kraljevina Norveška, a to su: mir, građansko društvo, pomirenje, multikulturalnost i rodna ravnopravnost. Načelnik općine Orašje i predsjednik Posavskog kantona su obećali daljnju podršku ekonomskom osnaživanju žena koja će doprinijeti boljem i kvalitetnijem razvoju cjelokupne zajednice.

Prilikom susreta sa sudionicama projekta bila je postavljena izložba rukotvorina i domaćih proizvoda gdje je do izražaja došlo umijeće, kreativnost i poduzetnički duh ovih žena. Posjećena je i poslastičarnica ''Orhideja'', kao i dva imanja na kojima se proizvodi ukrasno bilje i povrtne kulture. O posjeti je izvijestila i Vlada Posavskog kantona, kao i ambasada Kraljevine Norveške. Više pogledajte na sljedećim linkovima:
http://www.norveska.ba/News_and_events/
Society-and-Policy/Norway-supports-initiative-
for-economic-empowerment-of-women/#.VxYiHDefB0I.facebook


http://www.zupanijaposavska.ba/anne-havnor-zamjenica-sefa-misije-veleposlanstva-norvesk
e-u-bih-u-vladi-zupanije-posavske/

Ovaj projekt, kao i posjeta su bili još jedan podsjetnik koliko je važno promicanje ekonomske neovisnosti i poduzetništva žena kao i rodna ravnopravnost.