08 July 2016

PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "BOSANSKI ŽENSKI MUSLIMANSKI OBREDI – UČENJE, RECITIRANJE I PODUČAVANJE U SARAJEVU"


Video zapis sa projekcije Dokumentarnog film o muslimanskim obredima bosanskih žena
pod nazivom "Bosanski ženski muslimanski obredi – učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu"

Dokumentarni film o muslimanskim obredima bosanskih žena pod nazivom "Bosanski ženski muslimanski obredi – učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu" premijerno je prikazan  (SARAJEVO, 08. juli 2016) u prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu u organizaciji TPO Fondacije. Film autorica doc. dr. Zilke Spahić Šiljak i prof. dr. Catharine Raudvere, nastao je u produkciji Copenhagen Univerziteta i uz pomoć Carslberg fondacije, govori o damama sarajevske mevludske tradicije kao što su bula Ramiza Šećerović, bula Enisa Meštrovac a posebno ističe rad hadži Aiša hanume Fočakovke i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i danas su jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.
Zahvaljujući se prisutnoj publici na dolasku, autorica prof.dr. Catharine Raudvere istakla je da je snimanje filma bilo jedno dugo putovanje. "Veoma sam zahvalna što vam večeras možemo predstaviti naš film. U ovom procesu smo imali priliku upoznati zaista divne dame koje su sa nama nesebično podijelile svoje priče i iskustva. Mislim da ovaj film prikazuje jednu drugu stranu islama za razliku od percepcije zapadnogsvijeta", navela je Raudvere, te se posebno zahvalila Copenhagen univerzitetu i Carlsberg fondaciji na podršci.

Naglašavajući da film prije svega ima obrazovni smisao, autorica doc.dr. Zilka Spahić Šiljak rekla je da se nada da će film primarno pogledati mladi ljudi iz BiH i inostranstva. "Ovaj film je jedno veliko svjedočanstvo o formalnom i neformalnom obrazovnju muslimanki u Bosni i Hercegovini. Ono nam donosi priču o tome kako su se sačuvali naši običaji i tradicija. Zbog toga se najviše nadam da će film pogledati i naši mladi ljudi",  istakla je Spahić Šiljak.

Film, te sva prikupljena građa, dokumenti i preko 30 sati video materijala, će nakon ove premijere biti dostupna na zvaničnoj web stranici Copenhagen Univerziteta i u arhivskoj građi Bošnjačkog instituta – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, na raspolaganju budućim istraživačima.

Video zapis sa projekcije filma mozete pogledati i direktno na linku:
https://youtu.be/KkWWSU_x8yU