Septembar 2016

POSTANITE ŠKOLA SVJETSKOG ETOSA

Pored različitih obrazovnih materijala i radionica koje predavači ETOS Incijative već treću godinu realiziraju uz pomoć pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja Kantona Sarajevo, Kantona Tuzla, Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, ETOS Inicijativa je prepoznatljiva i po ideji pokretanja škola svjetskog etosa.

"ŠKOLA SVJETSKOG ETOSA" – O ČEMU JE RIJEČ?
Mnoge škole različitim aspektima djelovanja žele izgraditi određenu prepoznatljivost koja će školu predstavljati u pozitivnom svjetlu. Istaknuti profil jedne škole gradi se kroz pozitivnu sliku satkanu od mozaika koji odražavaju životnu svakodnevnicu jedne škole. "Životni puls" svake škole je najvećim dijelom vidljiv i prepoznatljiv po načinu funkcionisanja tzv. suživota škole, odnosno načina odvijanja interakcije između nastavnog osoblja i učenika, nastavnog osoblja međusobno, učenika, nastavnog osoblja i roditelja, ali i između školske i lokalne zajednice. Kako bi se kreirali kvalitetni međuljudski odnosi i povjerenje unutar jedne školske zajednice iznimno je važno upoznavati i podsjećati cjelokupnu zajednicu (nastavno osoblje, učenike i roditelje) na određene etičke vrijednosti koje su, bez obzira na vjersku i kulturnu pripadnost, bliske i od univerzalne važnosti za bilo koju ljudsku zajednicu.
Upravo zbog toga, ETOS tim stoji na raspolaganju svakoj školi i nastavniku/ci kako bi zajedničkim snagama osmislili i ostvarili što bolje i pozitivnije aktivnosti koje aktivno pridonose stvaranju otvorenog, pozitivnog i nenasilnog suživota jedne školske zajednice.

PREDNOSTI "ŠKOLE SVJETSKOG ETOSA"
• Dobivanje stručne podrške ETOS Inicijative u oblasti učenja o etičkim vrijednostima i interkulturnog obrazovanja
• Stručna podrška u profiliranju imidža škole u javnosti kao škole koja poseban akcenat stavlja na odgojne vrijednosti učenja o etičkim vrijednostima
• Podrška ETOS Inicijative različitim školskim projektima i aktivnostima koje su skladu sa univerzalnim etičkim vrijednostima
• Umrežavanje i razmjena iskustava sa drugim školama koje su "Škole svjetskog etosa" na lokalnom i međunarodnom nivou.

KAKO SE PRIJAVITI?
Vaša prijava treba sadržavati sljedeće elemente:

• Usvojeni plan i program za tekuću školsku godinu • Listu dosadašnjih aktivnosti u oblasti etičkog, međureligijskog i multikulturalnog obrazovanja
• Motivacijsko pismo zašto bi Vaša škola trebala biti "Škola svjetskog etosa"
• Pismeno odobrenje direktora škole za ovu prijavu.

Molimo Vas da kompletnu prijavnu dokumentaciju pošaljete do: 30.09.2016.

na poštansku adresu:

Vilsonovo šetalište 10
      71000 Sarajevo
       Bosna i Hercegovina
       Tel/fax: +387 33 663 350

        odnosno na e-mail adresu:
 koordinator3@tpofond.org ili tpo@tpofond.org
          
Nakon pozitivne procjene Vaše prijave, stručni tim ETOS Inicijative će u dogovoru sa Vašom školom upriličiti posjet kako bismo se lično upoznali sa upravom škole, ali i stekli sliku o cjelokupnoj školskoj zajednici. Nakon posjeta, u danima koji slijede škola će biti obaviještena o tome da li će postati "Škola svjetskog etosa".
Detaljnije informacije o tome šta ''Škola svjetskog etosa'' podrazumijeva, koje su prednosti i uvjeti za prijavu možete pronaći na web stranicama ETOS Inicijative (www.etos.ba) i TPO Fondacije (www.tpo.ba), kao i FB stranici TPO Fondacije.


SKOLA SVJETSKOG ETOSA - UVJETI, PRAVILA, MOGUCNOSTI.PDF