Septembar 2016

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
KANTONA SARAJEVO

Vođeni uvjerenjem da se temeljni koncepti svjetskog etosa trebaju integrirati u sve obrazovne strukture i nakon uspješno uspostavljene suradnje sa Pedagoškim zavodima i Ministarstvima obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru te održanih radionica za preko dvije stotine srednjoškolskih nastavnika/ca i profesora/ica, TPO Fondacija uspjela je osigurati sredstva i uslove za novu fazu projekta SVJETSKI ETOS U ŠKOLI. Zbog toga je ovoga vikenda (24. i 25.09.2016.) održana prva radionica iz oblasti svjetskog etosa za osnovne škole Kantona Sarajevo.
Implementacijom SE radionice za osnovne škole prisutni nastavnici/ce su mogli/e upoznati se sa potencijalima i važnosti integracije svjetskog etosa u različite predmetne oblasti, te upoznati se sa nekim od interaktivnih metodologija rada u oblasti podučavanja djece i mladih. Tokom rada prisutni nastavnici/ce su imali priliku raditi i pripremati ogledne časove na različite teme kao što su: Ljudskost kao temeljni poziv za svakog čovjeka, Mogućnosti izrade razrednog i školskog etosa, Kultura tolerancije i istinoljubivosti itd.

Na koncu dvodnevnog druženja, rada i razgovora svi prisutni su dobili ne samo certifikate već i veliki broj korisnih publikacija i didaktičkih materijala kako za vlastite potrebe tako i za cjelokupan školski kolektiv.