Oktobar 2016

RAZGOVOR SA MYROM STROBER - PROMOCIJA KNJIGE "PODJELA POSLA"

Autorica Myra Strober, dugogodišnja profesorica na Stanford univerzitetu, bavila se temama ekonomije rada, porodice i rodne ravnopravnosti. Profesorica Strober jedna je od osnivačica Rodnih studija na Stanford univerzitetu i vještakinja za pitanja podjele imovine  među supružnicima.
Knjiga ''Podjela posla'' autobiografsko je djelo koje izvanredno oslikava život prvih žena na američkim univerzitetima, njihovu borbu protiv diskriminacije, muškog lobija, tradicionalnih pogleda na ulogu žene u društvu i napore žena da se etabliraju u akademskoj zajednici i da izbalansiraju svoje karijere i  porodične obaveze.
Profesorica Strober pridružila se online razgovoru pročitavši dva dijela svoje knjige, a  nakon toga je odgovarala na pitanja publike.

Jedno od pitanja odnosilo se na njenu motivaciju da nastavi raditi, pa je Myra podsjetila publiku na prvo poglavlje svoje knjige i njen bijes i adrenalin koji je osjetila, a koji su joj pomogli da izbori sa diskriminacijom na Berkeley univerzitetu.
Drugo pitanje odnosilo se na žene koje su oponentice njenoj borbi i koje čak podržavaju dominantno muške politike djelovanja i kulturu ponašanja, na šta je ona dala kratak odgovor: ''Ignoriram ih. Toliko sam zauzeta poslom koji radim i nemam vremena obraćati pažnju  na žene i muškarce koji su protiv mene i protiv onoga za što se zalažem.'' Myra je zaključila da će zbog dobrobiti svoje kćerke i svojih studentica nastaviti raditi na osnaživanju žena i muškaraca kako bi razumjeli da je podjela posla dobra za obje strane.