Novembar 2016

OTVORENA IZLOŽBA ''POEZIJA I MUZEJ RAZIJE HANDŽIĆ''

Prisutnim se prvo obratila direktorica Muzeja, Šejla Šehabović, koja je recitovala pjesmu iz jedine objavljene zbirke pjesama bh. autorice te zahvalila prisutnima na dolasku. Bivša zaposlenica Muzeja, Miroslava Miljanović se s emocijama prisjećala saradnje s njenom tadašnjom direktoricom Muzeja, Razijom Handžić od koje se, kako je istakla, mnogo moglo naučiti.
Melika Šahinović ispred TPO Fondacije naglasila je kako kroz zajednički projekat imamo za cilj da otrgnemo od zaborava djelo bh. autorice Razije Handžić i da pokažemo da je bilo žena koje su radile i stvarale, ali da nije bilo dovoljno intelektualne i političke poštenosti da se njihova djela sačuvaju i promoviraju. Naše kulture su dominatno muške sa muškom normom i onda kada se i pojavi neko žensko pero, umjetnica i neko ko promišlja izvan granica te norme, biva istisnut iz pamćenja, stoga u čitankama i udžbenicima imamo vrlo malo ženskog stvaralaštva i često čujemo tvrdnje kako i nije bilo žena u bh. književnosti. Šahinović je istaknula i da će u Muzeju narednih dana biti realizovane tri otvorene učionice za mlade iz tri srednje škole koji će razgovarati o zaboravljenim bh. autoricama i zašto ih nema u obrazovnim planovima i programima. Šahinović je također naglasila važnosti obrazovnih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o pogubnostima nasilja za porodicu i zajednicu te naglasila kako će se samo u toku ovogodišnje kampanje obrazovne aktivnosti sprovesti u 24 osnovne i srednje škole u tri različita kantona okupljajući 500 mladih koje će TPO Fondacija senzibilizirati za vršnjačko i rodno zasnovano nasilje.

Kustos i autor izložbe Zlatan Delić istaknuo je posebnu važnost promocije bh. nevidljivih i zaboravljenih autorica te je pročitao odlomak iz knjige pjesnikinje Handžić i time otvorio izložbu koja će biti otvorena narednih šesnaest dana.Video zapis sa otvorenja izložbe:
https://youtu.be/GHjkXCyd1GM