Decembar 2016

REALIZOVANA TREĆA OTVORENA UČIONICA U MUZEJU KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH
U okviru međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja i aktivnosti koje provodi TPO Fondacija, a u saradnji s Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, održana je treća po redu otvorena učionica za učenike i učenice Željezničkog školskog centra u Sarajevu koju su moderirali Šejla Šehabović, direktorica Muzeja i Zlatan Delić, kustos i autor izložbe ''Poezija i muzej Razije Handžić''. Tokom sve tri održane otvorene učionice, TPO tim je, zajedno sa uposlenicima Muzeja, nastojao ne samo ukazati na problem sistematske razgradnje bosanskohercegovačkih kulturnih institucija već i na negativan fenomen brisanja pojedinih imena i prezimena iz bh. kolektivnog pamćenja koja su ostavila trajan doprinos našem društvu. Prisutni/e učenici i učenice su imali/e priliku upoznati se sa stalnom muzejskom postavkom i iz prve ruke saznati pojedinosti i značajke gore navedene izložbe.
U razgovoru su učenici pitali kako je moguće da neko zaboravi ženu koja je bila jedna od osnivačica Muzeja i koja je jedna od malobrojnih književnica u tom periodu.

Voditelji/ce učionice su pokušali/e objasniti na koji način patrijarhalno sistem funkcioniše i marginalizira sve ono što nije norma, a pošto su se žene s vremena na vrijeme pokušavale probiti na umjetničkoj i književnoj sceni, njihovo stvaralaštvo je brisano te se tako sticao utisak da nisu ni postojale.
Ovakvi razgovori na otvorenoj učionici bili su povod za uspostavljanje dugoročnije saradnje sa sarajevskim srednjim školama čiji su učenici i učenice bili/e upoznati/e sa tužnom činjenicom da je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH tek sada, prvi put u pedeset i pet godina svoga postojanja, producirao izložbu o svojoj osnivačici, pjesnikinji Raziji Handžić. U odnosu na to, tokom svog rada i djelovanja, TPO Fondacija već duži niz godina nastoji podržati različite obrazovne sadržaje koji nastoje sačuvati sjećanje na mnogobrojna bosanskohercegovačka ženska imena koja su ostavila značajan trag u bh. društvu. Ovo je samo jedna u nizu TPO aktivnosti kojima se zvaničnim obrazovnim institucijama, ali i cijeloj javnosti želi skrenuti pažnja o načinu na koji naša kultura (ne) pamti i (ne) vrednuje svoje zaslužne građanke.