Januar 2017

DRUGI MODUL TRENINGA ZA TRENERE ''SVJETSKI ETOS U ŠKOLI''


Drugi modul Treninga za trenere ''Svjetski etos u školi'' protekao je u ozračju mira, rodne ravnopravnosti te prezentaciji i simulaciji časova primjene svjetskog etosa učesnika/ca treninga. Profesor Nerzuk Ćurak sa Fakulteta političkih nauka održao je predavanje prvoga dana i govorio o izgradnji mira, istraživanju istoga koje nipošto ne smije biti unilateralno nego interdisciplinarno, autsajderima koji sudjeluju u izgradnji mira i da je to upravo sfera koja će mijenjati svijet. Profesor Ćurak je potom predstavio piramidu mira prema Johnu Lederachu i prikazao tko sve sudjeluje u izgradnji mira te da su lokalni nivo, intelektualci i vlast međusobno isprepleteni i da, ukoliko samo jedan nivo zakaže u čitavom procesu, sve pada u vodu. Za kraj je poručio da je u današnjem vremenu vrlo važno biti "optipesimist" i da je snaga manjinskog mišljenja ogromna te da nipošto ne smijemo odustajati od misije donošenja mira svijetu koji je obojen svakodnevnim slikama stradanja i nasilja.
Profesorica Zilka Spahić – Šiljak govorila je o važnosti roda i koliko je bitno da sami osvijestimo činjenicu da je naš doživljaj nas samih zapravo naš identitet uključujući i onaj rodni.

Učesnike/ce je uputila na nekoliko rodnih analiza i autorica poput Caroline Gilligan i sl. Nadalje je uradila i dala upute o rodnoj analizi tekstova iz različitih registara koji će u budućnosti učesnicima/ama biti od koristi i lakšem detektiranju rodne (ne)ravnopravnosti.
Alen Kristić govorio je o rodnoj ravnopravnosti iz perspektive iz tri monoteističke religije i gradnji identiteta kroz dijalog. Također je napomenuo da su rodne studije stvar spolno ravnopravnog društva te da njihovu pluralnost nipošto ne bi trebalo zanemariti. Napomenuo je koliko smo skloni uništavanju drugih ljudi zbog dogmi i da su naša tumačenja obojena datim vremenom i društvom.
Monja Šuta – Hibert bila je zadužena za praktični dio te je zajedno s učesnicima/ama predstavila simulaciju budućih radionica svjetskog etosa i njegove primjene, a učesnici/e su također izložili/e svoje eseje o različitim aspektima socijalne pravde, različitih perspektiva iz religija kojima ne pripadaju i sl. Simulacija radionica i izlaganje eseja su ujedno činili okosnicu ovog trodnevnog druženja koje je zaključeno mišlju da uvijek postoji ono dobro u ljudima.