Juni 2017

OKONČAN KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEO AKTIVIZAM I MLADI:
PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!


U proteklom mjesecu objavljen je konkurs za sve učenike/ce bh. škola uzrasta od 12 do 17 godina za najbolji video pod nazivom "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!".
12. juna 2017. godine TPO Fondacija je upriličila program za one koji su napravili i sudjelovali u najboljim ostvarenjima, te smo i ovog puta imali priliku dočekati učenike/ce osnovnih i srednjih škola i njihove nastavnike/ce iz različitih gradova: Gračanice, Tuzle, Mostara, Zenice i Sarajeva. Eldar Buzadžić, autor filma "Zar me niko ne sluša" uz mentorstvo nastavnice Seade Hodžić iz Osnovne škole "Hasan Kikić" iz Gračanice, je pobjednik konkursa za najbolji video "Aktivizam i mladi: Probudi, pokreni, promijeni!". Drugoplasirana je učenica Ajna Koluh iz Druge gimnazije u Zenici, koja je uz mentorstvo profesora Samira Aganovića dostavila rad pod nazivom "U svijetu fenomena". Treće mjesto su osvojili učenici Adnan Dervišević, Aldin Ćimić i učenica Emina Peljto, pod mentorstvom nastavnice Alzire Maljić iz Osnovne škole "Aleksa Šantić" Sarajevo, sa videom "Zajedno smo jači".
Uz mentorstvo svojih nastanika/ca, ekipe iz 14 škola su dostavile video radove na našu adresu. Trinaest filmova je ušlo u konkurenciju dok je jedan diskvalifikovan jer nije ispunjavao osnovne kriterije. Trinaest filmova koji su ušli u selekciju su ocjenjeni po navedenim kategorijama: scenario/priča, vizuelni kvalitet/filmski jezik, montaža, gluma, specijalna kategorija: upotrebna vrijednost filma u obrazovanju.


U nastavku najbolja ostvarenja konkursa:
Prvo mjesto – Eldar Buzadžić "Zar me niko ne sluša"
Drugo mjesto – Ajna Koluh "U svijetu fenomena"
Treće mjesto – Dervišević Adnan, Ćimić Aldin i Peljto Emina "Zajedno smo jači"


Žiri u sastavu: Zoran Ćatić, Elma Softić-Kaunitz i Mirza Ajnadžić su svaki od filmova ocijenili od 1 do 5 u prethodno pomenutim kategorijama. Pored tri prve nagrade, još tri videa su nagrađena specijalnim nagradama za tehničku izvrsnost, angažiranost školskog kolektiva i upotrebnu vrijednost videa u obrazovanju.

Specijalne nagrade:

Tehnička izvrsnost – Erik-Vildan Bajraktarević "The dark side of hinja"
Upotrebna vrijednost videa u obrazovanju – Faris Količić "Pobjednik"
Angažiranost školskog kolektiva – Esed Hodžić i Benjamin Muminović "Lijepa riječ je najjače oružje protiv nasilja – poruka mladima"