Septembar 2017

ODRŽANA KREATIVNA RADIONICA "AKTIVIZAM I MLADI"
U OSNOVNOJ ŠKOLI "SREDNJE" U SREDNJEM


U okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju – IKDE", TPO Fondacija je 29.9.2017. odžala kreativnu edukativnu radionicu za mlade pod nazivom "Aktivizam i mladi" u Osnovnoj školi "Srednje" u Srednjem. Učesnici radionice su bili učenici devetih razreda koji su imali priliku da kroz razgovor s voditeljicom radionice uče i propituju o građanskom aktivizmu, ljudskim pravima ali i vršnjačkom i rodno-zasnovanom nasilju. Cilj radionice je potaknuti mlade na promišljanje o odgovornostima i obavezama prema sebi i društvu u kojem žive kao i važnostima građanskog aktivizma. Trideset učenika završnih razreda ove škole je imalo priliku pogledati scenski nastup mladih glumaca o različitim oblicima nasilja te razgovarati na temu prevencije i smanjenja svih oblika nasilja unutar i izvan škole.
Kroz participatorne vježbe, mladi su promišljali o osobinama koje najbolje opisuju njih i njihove prijatelje u razredu a cilj vježbe je bio spoznati lične karakteristike i razgovarati o vještinama i kompetencijama kao primarnom zadatku za lični i profesionalni razvoj svake osobe.

Mladi su imali priliku upoznati svoje prijatelje kroz drugačiju prizmu ali i razmisliti o ličnim prednostima i nedostacima na putu ka izgradnji svoje ličnosti i identiteta.
Učesnici su se upoznali sa terminom angažirana umjetnost te su uz edicije stripova "Nira" razgovarali o važnostima zalaganja i adekvatnog reagovanja na nepravde i nasilja koja se svakodnevno oko nas dešavaju. Nakon odigranih scena mladih glumaca Ivane Vojinović i Adisa Omerović, učenici su razmjenjivali svoje poglede i stavove prema određenim vrstama nasilja te se jednoglasno složili da se nasilju ne smije šutjeti i da se nasilju ne smije uzvratiti nasiljem.
TPO tim nastavlja realizaciju kreativnih edukativnih radionica "Aktivizam i mladi" kroz posjete osnovnim i srednjim školama širom BiH s ciljem podizanja svijesti o građanskom aktivizmu, ljudskim pravima, nasilju i mirovnim aktivnostima.