Oktobar 2017

RADIONICA ZA UČENIKE POD NAZIVOM "AKTIVIZAM I MLADI"
U OSNOVNOJ ŠKOLI "VAREŠ" u VAREŠU


O važnostima propitivanja uloga i odgovornosti u zajednici u kojoj živimo, kao i važnostima građanske osviještenosti i aktivizma, razgovaralo se u Osnovnoj školi "Vareš" u Varešu na kreativnoj edukativnoj radionici "Aktivizam i mladi" " koja je realizovana u okviru projekta "Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju – IKDE". TPO Fondacija je 10.10.2017. godine održala još jednu u nizu radionica namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih bh. škola s ciljem podizanja svijesti, učenja i promišljanja o građanskim dužnostima i ulogama koje imamo u porodici, školi i društvu u kojem živimo. Učesnici radionice su bili učenici završnih razreda ove osnovne škole. Mladi glumci Ivana Vojinović i Adis Omerović su kroz odigrane scene prikazali nekoliko oblika vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja o kojem su mladi razgovarali i nudili svoja rješenja problema nasilja.

Razgovarajući o angažiranoj umjetnosti, učesnici su učili o umjetnosti kao jednom od načina ukazivanja na probleme u društvu s ciljem poticanja pozitivnih promjena. Uz publikacije namijenjene tinejdžerima, učenici su imali priliku upoznati se s likom Nire i naučiti kako se trebamo oduprijeti pasivnom, inertnom i jednoličnom društvu koje svojom šutnjom i neaktivizmom dopušta nasilničko ponašanje i kršenje ljudskih prava.
Učenici su kroz scenski nastup mladih glumaca i kreativnih vježbi koje su radili učili o samopoštovanju i važnostima poznavanja svojih mana i vrlina kao i poštivanja drugih i drugačiji. Druženje smo završili razgovorom o ličnom razvoju te zaključili kako svi trebamo vrijedno raditi na razvoju i njegovanju temeljnih vrijednosti kroz kvalitetno obrazovanje i pozitivan aktivizam.