Oktobar 2017

REALIZOVAN PRVI JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU POD NAZIVOM: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"


Nakon prvog realizovanog treninga za nastavnike pod nazivom "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja" u Sarajevu, održan je jednodnevni trening i za učitelje i nastavnike osnovnih škola u Mostaru u okviru trogodišnjeg programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama.  Trening je održan 12.10.2017. u Mostaru čiji su voditelji bili Edna Haznadarević, stručna saradnica u Zavodu za školstvo Mostar, Andrea Jevrić, pedagogica iz Osnovne škole "Ilija Jakovljević" i pedagog Mirza Trbonja iz "Četvrte osnovne škole". Učesnici treninga su bili učitelji i nastavnici iz osnovnih škola "Ilija Jakovljević" i "Četvrta osnovna škola" iz Mostara i nastavnici iz Osnovne škole "Ilići" iz Ilića. Cilj jednodnevnih treninga je osnaživanje nastavnika u radu sa roditeljima te izgradnja kvalitetne i uspješne saradnje škole i roditelja. Aktivnosti trogodišnjeg projekta "Djeca su naše ogledalo" su usmjerene ka osnaživanju pedagoga i nastavnika u radu sa učenicima. Posebna važnost se pridaje aktivnostima vezanim za jačanje kompetencija učitelja, nastavnika i pedagoga u radu s roditeljima s ciljem izgradnje povjerenja i uspostavljanja uspješne i efikasne saradnje roditelja i nastavnika.

Obrazovne aktivnosti u okviru ovog projekta podrazumijevaju i dizajniranje odgovarajućih materijala za teorijski kao i praktični pristup oblastima prevencije i smanjenja nasilja kao i psihosocijalne programe koji se baziraju na pružanje podrške školskim djelatnicima i njihovom adekvatnom pristupu u rješavanju problema vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja u i izvan škole. Uz podršku mreže obrazovnog sistema u BiH, TPO Fondacija ove programe inkubira i kanališe unutar školskih ustanova osnovnog obrazovanja.
Jednodnevni realizovani trening u Mostaru je ujedno i prvi trening za nastavnike iz oblasti jačanja kompetencija nastavnika u radu s roditeljima od ukupno pet planiranih u ovom kantonu. Učesnici, učitelji i nastavnici iz osnovnih škola ovog kantona, imaju priliku da sa svojim kolegama iz drugih osnovnih škola i voditeljima treninga podijele svoja znanja i usavrše vještine i metodike rada s roditeljima. Prvi treninzi u Sarajevu i Mostaru su dvije od ukupno 15 jednodnevnih treninga "Komunikacija i individualna saradnja nastavnika i roditelja" na kojim će učestvovati preko 180 nastavnika iz 30 osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Sarajevskog kantona. Nakon realizacije treninga zajedničke aktivnosti sa učesnicima treninga će biti usmjerene ka roditeljima u 30 osnovnih škola.