Oktobar 2017

ODRŽAN PETI  JEDNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"


U Studentskom hotelu Mostar, 31. listopada 2017. godine održan je peti, ujedno i zadnji trening u okviru programa "Djeca su naše ogledalo: Prevencija vršnjačkog i rodno utemeljenog nasilja u bh. školama" pod nazivom Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja. Voditelji treninga bili su: Andrea Jevrić, Edna Haznadarević i Mirza Trbonja. Na treningu je uz predavače, sudjelovalo je 12 prijavljenih učitelja/nastavnika iz tri osnovnih škola škole: "Zalik", "Ivana Gundulića Mostar" i "Treća osnovnea škola Mostar". Svi pozvani nastavnici odazvali su se treningu. Na treningu pridružila se i predstavnica i savjetnica ministra Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, Emina Jusufbegović. Cilj treninga je jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja kao ključni način za prevenciju i smanjenje vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja u školi.
Trening je započeo vježnom Roditeljski sastanak uz prezentaciju očekivanja dok je za završetak treninga realizovana vježba Rad u paru i grupi: Razmjena iskustava i praktični primjeri iz prakse.

Kroz niz teorijskih dijelova i participatornih vježbi trening se završio razmjenom iskustava kroz - stavljanje u "cipele roditelja" te diskusijom o načinima dosadašnje suradnje škole i roditelja kao i osvještavanje vlastitih predrasuda i stereotipa. Kroz smijeh i dobro raspoloženje, stručnost voditelja ali i nastavnika/učitelja koji su aktivno participirali u ovom treningu, prisutni su zaključili da ovakve i slične edukativne i kreativne treninge treba često organizovati te da predstavljaju važan edukativni program za nastavničko osoblje u ovom kantonu.