Novembar 2017

PETI JedNODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU: "Komunikacija i individualna suradnja nastavnika i roditelja"


U okviru trogodišnjeg obrazovnog programa DJECA SU NAŠE OGLEDALO: Prevencija vršnjačkog  i rodno-zasnovanog nasilja u bh. školama kojeg TPO Fondacija uspješno realizira u suradnji s ministarstvima obrazovanja KS, HNK i SBK, u Bugojnu je 07.11.2017. održan peti i zadnji jednodnevni trening za 12 nastavnika i nastavnica u svrhu jačanja kompetencija iz oblasti uspješne komunikacije i individualne suradnje nastavnika i roditelja Srednjobosanskog kantona. Voditeljice su bile Šejla Džanan i Snježana Petraš dok su treningu prisustvovali nastavnici i nastavnice iz OŠ "Uskoplje" iz Uskoplja i "Prva osnovna škola" iz Bugojna.
Na treningu se razgovaralo o načinima održavanja roditeljskog sastanka u školama i metodama uspješne saradnje sa roditeljima. Nastavnice su naglasile da je potrebno praviti jasnu razliku između roditeljskog sastanka i informacija, obzirom da većina roditelja izbjegavaju roditeljske sastanke zbog loših metoda pojedinih nastavnika/ca koji na roditeljskim sastancima direktno iznose lične informacije djece koja imaju problem sa vladanjem, neadekvatnim ponašanjem u školi i sl...

Također, istakli su kao problem da u predmetnoj nastavi nastavnici/e i roditelji često prebacuju odgovornost s jednih na druge što vrlo često onemogućava uspješan rad sa djecom. Edukacija obuhvaćena u ovom treninu je pomogla nastavnicima da se lakše suoče i riješe probleme komunikacije između škole i roditelja.