Novembar 2017

USPJEŠNO REALIZOVANA DRUGA RADIONICA RODITELJSTVA
ZA MAJKE DJECE S POSEBNIM POTREBAMA


U okviru programa "Rodno-zasnovanog nasilje – GBV" te s ciljem psihosocijalnog jačanja majki djece oboljele od paralize i hidrocefalusa, TPO Fondacija je uspješno realizovala drugu od planirane tri radionice roditeljstva pod nazivom "Biti dovoljno dobar roditelj". U udruženju "Dlan" u Zenici, koje djeluje  u interesu svih oboljelih osoba uključujući i porodice oboljele, djecu i odrasle, 11. novembra 2017. godine je održana radionica za petnaest majki članica ovog udruženja. Radionicu je vodila psihoterapeutkinja, mr. sci Nermina Vehabović-Rudež.
Nedovoljna osviještenost društva i nadležnih institucija za brigu i potrebe porodica oboljele djece, te posebno žena i majki koje vrlo često zanemaruju svoje životne potrebe stavljajući se na doživotno raspolaganje potrebama oboljelog djeteta, TPO Fondacijama već godinama radi na promicanju jednakopravnosti u sticanju jednakih mogućnosti i prava za skrb, njegu i kvalitetnije uslove življenja oboljele djece i njihovih porodica.

U većini slučajeva u bh. zajednicama, majke su ključne u brizi i njezi djece, a zbog prevelikog opterećenja svakodnevno su izložene stresu od kojeg nerijetko i obolijevaju. Druga radionica psihosocijalnog karaktera imala je za cilj jačanje ličnih snaga i zaštitnih faktora u borbi protiv svakodnevnih stresora. Posebna važnost je data razgovoru i učenju o rodno-zasnovanom nasilju kao jednom od najprisutnijem obliku nasilja kod marginaliziranih skupina žena. Učesnice su imale priliku da kroz participatorne vježbe uče o važnostima ali i potrebama za dodatnim metodama prevencije i smanjenja različitih oblika rodno-zasnovanog nasilja kojem su, kako kažu, sve bile izložene, kako u svojoj porodici tako i u stereotipnom društvu.  Petnaest učesnica su iskazale zadovoljstvo i zahvalnost na pruženim metodama rada u suočavanju sa stresom i njegovim smanjenjem.