Novembar 2017

ZAVRŠENA TREĆA RADIONICA RODITELJSTVA ZA
MAJKE DJECE S POSEBNIM POTREBAMA


U okviru programa "Rodno-zasnovano nasilje – GBV", 25. novembra 2017. godine u prostorijama udruženja "Dlan" u Zenici, uspješno je okončana treća planirana radionica roditeljstva namijenjena majkama djece oboljele od paralize i hidrocefalusa. S ciljem pružanja psihosocijalne podrške majkama oboljele djece, prevencije i smanjenja diskriminatornih praksi i oblika rodno-zasnovanog nasilja, kao i podizanje svijesti bh. društva o poteškoćama s kojima se porodice oboljele djece svakodnevno susreću, te njihovim potrebama za kvalitetniji način života, TPO Fondacija je realizovala ukupno tri radionice posvećene iskučivo majkama i njihovom osnaživanju u radu s djecom i svakodnevnim stresom. U moderaciji TPO saradnice, psihoterapeutkinje, mr. sci Nermine Vehabović-Rudež, petanest majki je imalo priliku da kroz razgovor, edukativne materijale te participatorne vježbe uče o različitim ulogama koje obavljaju kao roditelj djeteta s posebnim potrebama. Cilj radionice je također bio suočavanje sa predrasudama i stereotipima koji se često vežu za ženu u porodicama čije se dijete nosi sa nekim od oboljenja.
Nakon psihoterapijskih razgovora, razmjene iskustava, osjećanja, ličnih potreba i poteškoća s kojima se majke oboljele djece svakodnevno susreću, kao i učenju o stres menadžmentu, treća posljedna radionica je imala za cilj da potakne majke na razmišljanje o njihovim uspjesima kojih je zasigurno jako puno, ali koje vrlo često zanemaruju i ne doživljavaju ih kao lična postignuća. Majke su se uspjele podsjetiti na svoje lične uspjehe koje stiču tokom ispunjavanja svih odgovornosti prema svom djetetu i porodici.

Cilj ove vježbe je bio samoohrabrivanje i podsjećanje na ličnu vrijednost, hrabrost i važnu ulogu majke. Ove i druge vježbe iz oblasti rodno-zasnovanog nasilja su potakle na razmišljanje i učenje o preventivnim metodama svih oblika rodno-zasnovanog nasilja kojem su sve žene izložene, a posebno marginalizirane skupine društva. Radionica se završila evaluacijom proteklih radionica te su majke istakle potrebe da se ovakve radionice uvedu kao sastavni program udruženja zbog njihove iznimne važnosti za psihosocijalnim jačanjem i radom s majkama oboljele djece. Majke su istakle da su ove radionice pomogle i da osjećaju pozitivne promjene u svom raspoloženju nakon radionica te da su psihički jače.