Decembar 2017

16 DANA AKTIVIZMA U BOSANSKOHERCEGOVAČKIM
OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA


Tokom kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja pod motom PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI preko 2000 učenika i učenica iz 41 bh. škole su zajedno sa 400 nastavnika i nastavnica i 1300 roditelja kroz realizaciju preko 68 kreativnih radionica zajednički propitivali pitanja vezana za rodno zasnovano i vršnjačko nasilje. U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona  i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te uz finansijsku podršku Norveške ambasade u Sarajevu, TPO Fondacija je uspjela sprovesti niz obrazovnih aktivnosti koje su pozitivno doprinijele u izgradnji boljeg i pravednijeg bh. obrazovnog sistema.
Imajući u vidu prošlogodišnje pozitivno iskustvo suradnje sa 24 osnovne i srednje škole koje su se aktivno uključile u svjetsko obilježavanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, TPO Fondacija je ove godine proširila saradničku mrežu nastavnika i nastavnica i na taj način okupila preko 40 osnovnih i srednjih škola. Zajednički cilj je bio aktivan doprinos podizanju svijesti kod mladih i djece o uzrocima i posljedicama rodno zasnovanog ali i vršnjačkog nasilja. Koristeći različite obrazovne sadržaje i pristupe podučavanju, o ovom problemu se razgovaralo kroz prizmu jačanja saradnje školske zajednice, nastavnika i roditelja. U cijeloj kampanji je učestvovalo preko 2000 učenika i učenica, a svaka škola je uz podršku TPO Fondacije realizirala niz obrazovnih aktivnosti koje podrazumijevaju aktivnu saradnju nastavnika/ca, učenika/ca i roditelja.

Jedna od zajedničkih aktivnosti koja je ovim povodom realizirana su roditeljski sastanci (nastavnik/ca-učenik/ca-roditelj) pod nazivom DJECA SU NAŠE OGLEDALO na kojima je preko 1300 roditelja upoznato sa različitim tipovima roditeljstva kao i uzrocima i mogućnostima prevencije rodno zasnovanog nasilja u školi i porodici. Zahvaljujemo svim roditeljima, učenicama i učenicama, njihovim nastavnicama i nastavnicima kao i cjelokupnim školskim kolektivima iz Mostara, Blagaja, Gnojnica, Travnika, Jajca, Uskoplja, Sarajeva, Dejčića, Pazarića, Tuzle, Živinica... koji su i ove godine pokazali istinsku profesionalnost, predanost i ljubav prema pedagoškom radu. Njihova zajednička poruka da je problem vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja pitanje odgovornosti svih društvenih aktera i  predstavlja uvertiru u nove aktivnosti koje slijede. Ovogodišnji moto kampanje 16 dana aktivizma PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI ispunio je zadatu misiju a nastavnici/e, učenici/e i roditelji su zajedničkim snagama pokrenuli pozitivne promjene u vlastitim školskim zajednicama.