Februar 2018

PRVA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA OSNOVNE ŠKOLE
SREDNJOBOSANSKOG KANTONA


Vođeni uvjerenjem da se temeljni koncepti svjetskog etosa trebaju integrirati u sve obrazovne strukture i nakon uspješno uspostavljene suradnje sa Pedagoškim zavodima i Ministarstvima obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru te održanih radionica za preko šest stotina osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika/ca i profesora/ica, TPO Fondacija uspjela je osigurati sredstva i uslove za novu fazu projekta SVJETSKI ETOS U ŠKOLI. Zbog toga je ovoga vikenda (17. i 18.02.2018.) u Vitezu održana prva radionica iz oblasti svjetskog etosa za osnovne škole Srednjobosanskog kantona. 
Tuzlanski tim: mr. sci. Izet Numanović i Amela Petričević su svim prisutnim učesnicima/cama ovog seminara predstavili cilj, temeljne koncepte kao i važnost integracije ovog projekta u nastavnoobrazovne procese u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući uspostavljenoj suradnji sa Rijasetom islamske zajednice Bosne i Hercegovine kao i Katehetskim uredom u Bosni i Hercegovini, kvaliteti ovog seminara je dodatno doprinijelo gostujuće predavanje dr. Nezira Halilovića i dr. sc. Ante Ledića koji su tematizirali temeljna utemeljenja svjetskog etosa u monoteističkim religijama Bosne i Hercegovine.

Implementacijom SE radionice za osnovne škole prisutni nastavnici/ce su mogli/e upoznati se sa potencijalima i važnosti svjetskog etosa, te upoznati se sa nekim od interaktivnih metodologija rada u oblasti podučavanja djece i mladih. Tokom rada prisutni nastavnici/ce su imali priliku raditi i pripremati ogledne časove na različite teme kao što su: Ljudskost kao temeljni poziv za svakog čovjeka, Mogućnosti izrade razrednog i školskog etosa, Kultura tolerancije i istinoljubivosti itd.
Na koncu dvodnevnog druženja, rada i razgovora svi prisutni su dobili ne samo certifikate već i veliki broj korisnih publikacija i didaktičkih materijala kako za vlastite potrebe tako i za cjelokupan školski kolektiv.