Mart 2018

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA KROZ RAZGOVORE
O POLITIČKIM PRAVIMA I OBRAZOVANJU SA NASTAVNICIMA
U OSNOVNOJ ŠKOLI "MUSA ĆAZIM ĆATIĆ" U VELIKOM ČAJNU


"Svi trebamo odati počast majkama, posvetiti pažnju svim ženama i zahvaliti im se na trudu koji ulažu u nove generacije i cijeli svijet", istakla je jedna od nastavnica  Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" u Velikom Čajnu gdje je TPO Fondacija 05.03.2018. godine održala predavanje na temu "Šta nam danas predstavlja 8. mart: Politička prava i obrazovanje žena u BiH". Predavačice su bile Ismeta Begić, pedagogica škole i Melika Šahinović, projekt koordinatorica iz TPO Fondacije.
Nakon kraćeg uvoda o historijskim važnostima koje se vežu za 8. mart, uslijedila je kraća diskusija o ulogama žena i muškaraca u društvu. Prisutne su razgovarale o podjelama posla te zaključile kako žene trebaju više raditi na raspoređivanju obaveza kako bi svi članovi i članice porodice i zajednice podjednako razumjeli važnosti porodičnih, kućanskih i svih drugih obaveza.

"Živimo u patrijarhalnim sredinama koje i dalje imaju veliki uticaj na uloge žena i muškaraca a to je zasigurno i jedan od razloga zbog kojeg nema dovoljno žena u politici ali i na vodećim pozicijama u privredi", istakla je jedna od mladih sagovornica, dodavajući i to da zbog nagomilanih obaveza koje imaju prema porodici i kući, žene postaju manje motivisane u pogledu političke participacije ali i napredovanja u poslovnom okruženju. Učesnice su zaključile kako je obrazovanje prioritet u prevladavanju svih prepreka u društvu te da jedino kvalitetnim obrazovanjem i aktivnim učešćem svih građana u zajednici možemo doprinijeti razvoju stabilnog demokratskog društva.