Mart 2018

GOVORI GLASNO O NASILJU NAD DJEVOJČICAMA,
DJEVOJKAMA I ŽENAMA


"Meni ljudi često govore ružne riječi na ulici. Nazivaju me pogrdnim imenima i provociraju me, ali ja se ne obazirem. Često okrenem glavu kada me vrijeđaju i idem svojim putem, baš kao što mi i majka kaže da radim" – ističe jedna od članica Udruženja mladih "Ružičnjak – Los Rosales" u Mostaru. U Udruženju se obrazuju, odgajaju, socijalizuju, radno osposobljavaju i rehabilituju djeca i mladi sa lakšim, umjerenim i kombinovanim poteškoćama u psihofizičkom razvoju, cerebralnom paralizom, autizmom, Down sindromom i hiperaktivnošću. TPO Fondacija je (07.03.2018.) povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta u Udruženju mladih "Ružičnjak – Los Rosales" u Mostaru realizovala radionicu pod nazivom Govori glasno o nasilju nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

Voditeljice radionice su bile dr. sc. Medina Mujić, saradnica TPO Fondacije i Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih "Ružičnjak – Los Rosales".
Učesnici/e su pokazali veliko interesovanje o problemu nasilja, stigmatizacije i neprihvatanja, ali isto tako i određeno znanje o ljudskim pravima koja su im zagarantovana. Kroz vježbe, diskusiju i  razmjenu mišljenja, iznoseći vlastita iskustva istakli su kako se često susreću sa problemom nasilja, diskriminacije i izrugivanja. Važno je kažu da imaju priliku čuti i učiti o svojim pravima i mogućnostima u društvenoj zajednici. Poželjeli su toplu dobrodošlicu TPO Fondaciji, naglasivši da je poželjno upriličiti više ovakvih edukativnih radionica i seminara.