Mart 2018

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA "ŠTA NAM DANAS PREDSTAVLJA 8. MART:
POLITIČKA I EKONOMSKA PRAVA ŽENA U BIH"


Žene još uvijek obavljaju više poslova od muškaraca, nisu ravnopravne u bh. društvu, veći su zahtjevi prema ženama u politici nego prema muškarcima, postoje brojni stereotipi o rodnim ulogama i podjele na muške i ženske poslove, a rješenje je u sistemskim promjenama u obrazovanju, bili su ovo zaključci učesnica panel diskusije "ŠTA NAM DANAS PREDSTAVLJA 8. MART: POLITIČKA I EKONOMSKA PRAVA ŽENA U BIH", koju je TPO Fondacija 08.03.2018. godine realizovala u saradnji s Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Panelistice su bile Melika Husić-Mehmedović, profesorica na Ekonomskom fakultetu i direktorica Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Jasna Bakšić-Muftić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i dr. sci. Medina Mujić, saradnica TPO Fondacije.
Povod panel diskusije je bio prisjećanje na historijsku borbu žena za prava svih radnica i radnika te protpitivanje prava i mogućnosti žena u bh. politici i privredi.

U prisustvu aktivnih žena u politici, profesorica Univerziteta u Sarajevu, kao i studenata i brojnih medija, razgovaralo se o tome koliko žene, društvo i institucije mogu i trebaju učiniti u rješavanju ključnih problema koji onemogućavaju aktivnije učešće žena u politici i biznisu.
Zaključci panel diskusije su da kvalitetno obrazovanje u kojem ne smije postojati diskriminacija i koje mora biti jednako omogućeno svim članovima društva je put koji vodi ka pozitivnim promjenama u društvu. Žene trebaju biti solidarne, ujedinjene i podržavati jedna drugu, to je ujedno i način potiskivanja brojnih stereotipa i predrasuda koje se stvaraju u patrijarhalnom okruženju. Moramo aktivno raditi na potiskivanju profesionalnih stereotipa po kojem se i dalje uloge i poslovi dijele na muške i ženske te na taj način ohrabriti žene da se obrazuju i djeluju u različitim oblastima društva. Na kraju, ohrabrivati mlade ljude je naša međusobna obaveza jer bez kvalitetnog obrazovanja i podrške mladim ljudima, ne možemo očekivati poboljšanje u razvoju demokratskog društva.