Mart 2018

PRVA PANEL DISKUSIJA U OKVIRU INICIJATIVE FER DISKURSI


U prostorijama IMIC-a, u Sarajevu, 14. marta 2018. godine održana je prva u nizu višemjesečnih panel diskusija, u okviru inicijative Fer diskursi.
Tema prve panel diskusije je bila ''Između religijskog i sekularnog ''.
Gost predavač, Drago Bojić, bh. franjevac, teolog i publicist, raspravom o pozicioniranosti religije i religijskih zajednica u sekularnom društvu kao što je bosanskohercegovačko, naznačio je važnost uspostave komunikacije između ta dva konteksta. Ističući da se pojava fanatizma, tokom historije, javljala kao posljedica i religijskih i antireligijskih narativa, Bojić je istakao važnost jednakog otvaranja društvenog prostora i za vjeru i nevjeru. Vidjevši u sekularnoj multireligijskoj državi potencijal za potpunije ostvarivanje ljudskih prava svih, Bojić akcentualizira važnost propitivanja grešaka na svim stranama, mogućnosti i prostora za dijalog. Prvom temom otvoren je prostor za naredne koje će, već u mjesecu aprilu, biti također dio panel diskusija, a odnosit će se prvenstveno na raspravu o religiji i rodu te ženskoj pozicioniranosti u monoteističkim religijama. Diskusija je privukla značajan broj gostiju koji su problematiziranjem određenih pitanja iskazali i vlastitu potrebu da se o ovakvim i sličnim pitanjima češće i temeljitije govori pogotovo uzimajući u obzir etičke dileme koje se često javljaju kao posljedica kompleksnih društava suočenih jednako sa religijom i sekularizmom.


U sklopu panela, u kao uvodu temu izveden je perfrormans učenika Gimnazije Dobrinja Lore Šabanović i Amara Mujanovića. Cilj uvodnog dramskog performansa je bio prikazati prožimanje religijskog u sekularno i sekularnog u religijsko, te kako ljudsko biće, biće slobodne volje, ima slobodu izbora.
Kratak video
o prvoj panel diskusiji "Između religijskog i sekularnog" u okviru Fer diskursa je dostupan na linku: https://youtu.be/yYj9Z3KEFH0