April 2018

TREĆI SEMINAR "POREMEĆAJI PONAŠANJA I EMOCIJA KOD DJECE I ADOLESCENATA – BOLJIM RAZUMIJEVANJEM PREMA ZDRAVIJEM ISHODU" NAMIJENJEN PEDAGOZIMA I PSIHOLOZIMA OSNOVNIH ŠKOLA SARAJEVSKOG KANTONABudimo obazrivi prema djeci koja imaju nisko samopoštovanje! Ovo je jedna od ključnih poruka sa seminara "Poremećaji u ponašanju i emocijama kod djece i adolescenata – boljim razumijevanjem prema zdravijem ishodu" održanog 03.04.2018. za pedagoge i psihologe osnovnih škola Sarajevskog kantona, kojeg je vodila doc.dr.med.sc. Nermina Kravić, specijalistica neuropsihijatrije i subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije. Akademski neuspjeh je rezultat međusobno povezanih faktora, prikazuje se lošim ocjenama iz provjere školskog znanja na testovima. Školski neuspjeh je subjektivna procjena vlastitog neuspjeha, kako na akademskom tako i na osobnom planu, i povezan je s niskim samopoštovanjem. Školski neuspjeh je često simptom emocionalnog poremećaja kod djeteta te se izražava kroz samokažnjavanje i skriveni osjećaj krivnje. Ranim uočavanjem poremećaja u ponašanju i emocijama kod djece doprinosimo bržem uspostavanju adekvatnih metoda rada s djetetom, ali i roditeljima, kojima je također potrebna određena pomoć i podrška. Bio je ovo treći završni seminar za pedagoge i psihologe osnovnih škola iz oblasti poremećaja ponašanja i emocija kod djece i adolescenata u okviru trogodišnjeg projekta "Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje", kojeg TPO Fondacija realizuje u saradnji s tri kantonalna ministarstva obrazovanja. Nastavak aktivnosti iz oblasti poremećaja ponašanja i emocija kod učenika će obuhvatiti nastavnike i roditelje djece iz 30 osnovnih škola.
U okviru sporazuma o saradnji TPO Fondacije i tri ministarstva obrazovanja Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona na realizaciji pedagoško-preventivnih sadržaja iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja kroz  podršku   nastavnicima  i  roditeljima   učenika,

projektnim programom su planirani posebni edukativni programi posvećeni jačanju školskog osoblja u oblastima smanjenja i prevencije različitih oblika vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja.
U vezi s tim, 03.04.2018. održan je zadnji jednodnevni seminar namijenjen pedagozima i psiholozima osnovnih partnerskih škola Sarajevskog kantona pod nazivom "Poremećaji ponašanja i emocija kod djece i adolescenata – boljim razumijevanjem prema zdravijem ishodu". Učesnici su imali priliku slušati o različitim lakšim i težim oblicima poremećaja kod djece, kao i iskustvima doc.dr.med.sc. Kravić Nermine u radu s djecom kojima je dijagnosticiran jedan ili više poremećaja ponašanja i emocija. Učesnici su zaključili da su ovakvi edukativni programi od velike koristi za sve prosvjetne radnike i da bi se slični programi trebali redovnije organizovati unutar škola. Programske aktivnosti iz ove oblasti se nastavljaju u školama kada očekujemo realizaciju 30 predavanja pedagoga za školske kolektive uz mentorstvo TPO tima, te radionice s roditeljima u svim partnerskim školama ovog projekta.