April 2018

ODRŽANA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA U
OSNOVNOJ ŠKOLI BRČANSKA MALTA U TUZLIU sklopu programu jačanja školskih kolektiva kroz formiranje Škola svjetskog etosa 24.04.2018 i 25.04.2018 u OŠ Brčanska Malta u Tuzli održana je radionica Svjetskog etosa u školi. Zajedničkim snagama tri tuzlanske osnovne škole: Brčanska Malta, Soline i Breške, odličan predavački tim: Izet Numonović (stručni savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzla), Munevera Rahmanović Hrbat (profesorica islamskog vjeronauka) i Vanja Ivković (profesorica katoličkog vjeronauka) zajedno sa prisutnim nastavnicima učesnicima pokazali su koliko su obrazovni programi učenja o etičkim vrijednostima neophodni za uspješno funkcionisanje svakog školskog kolektiva.  
Svjesni izazova današnjeg vremena, veliki broj škola nastoji pokrenuti i realizirati različite inicijative u svrhu unaprijeđenja produktivnog i tolerantnog suživota u školi. U tim naporima nemoguće je postići pozitivne dugoročne rezultate bez dobro osmišljenog koncepta učenja o etičkim vrijednostima. S tim u vezi, koncept škola svjetskog etosa neizostavno čine metodologije rada i učenja koje potiču procese multikulturalnog učenja i komunikacije.

U tom smislu, dobrovoljnim zalaganjem i trudom predavača i nastavnika gore navedenih osnovnih škola, realizacija radionice Svjetskog etosa u školi predstavlja korak naprijed ka ostvarenju univerzalnih ciljeva i vrijednosti koji su prepoznati kao ključni faktori koji su potrebni za kreiranje uspješnih školskih ustanova otvorenih izazovima 21. stoljeća.