Juni 2018

SUSRETI VJEROUČITELJA U ZENICI:
RELIGIJSKO OBRAZOVANJE U SEKULARNOM KONTEKSTU


Tokom akademske 2017/2018 godine, u suradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, ETOS inicijativa je započela realizaciju specifičnog obrazovnog programa koji je namijenjen osnaživanju islamskih i katoličkih vjeroučitelja. S tim u vezi. 18. i 19. juna 2018. godine Zenica je bila mjesto susreta za preko 40 vjeroučitelja sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona koji su zajednički propitivali mnogobrojne izazove religijskog obrazovanja u sekularnom kontekstu.


Gosti predavači na ovim susretima su bili prof. dr. Nezir Halilović (Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini), prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka teologija u Sarajevu), prof. dr. Midhat Izmirlija (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu) kao i prof. dr. Spahija Kozlić (Pravni fakultet Univerziteta u Zenici). Predavanja su obuhvatala tematske obalsti koje se tiču ljudskih prava, filozofije i etike kao i uloge religijskog obrazovanja u sekularnoj državi.
Imajući u vidu činjenicu da mnogi školski kolektivi broje članove različitih religijskih zajednica kao i nekih drugih manjinskih identiteta, koncpet ovog obrazovnog programa uključuje metodologije rada i učenja koje potiču multikulturalno podučavanje i komunikaciju.